Dendermondse persprijzen

Ook dit jaar organiseert de Dendermondse Perskring haar persprijzen voor sociaal-cultureel werk en voor de sport. Het is een jaarlijkse traditie geworden in de stad en de buurgemeenten Lebbeke en Buggenhout en is het werk van de als sinds 1975 bestaande Dendermondse Perskring. Deze is een feitelijke vereniging van perslui uit de streek of van mensen die er als journalist actief zijn.

De bedoeling van deze persprijzen is het eren van mensen of verenigingen wegens hun verdiensten van het voorbije jaar en hen zo in de bloemetjes te zetten. Daarbij gaat ook extra aandacht naar mensen die soms in de anonimiteit binnen hun vereniging of gewoon in hun buurt belangrijke prestaties leverden op sociaal, cultureel of sportief vlak.

Het hoeven dus niet altijd mensen of clubs te zijn die het voorbije jaar regelmatig in de schijnwerpers van de media stonden. Neen, veel aandacht gaat naar stille werkers, niet naar tafelspringers die handig de media weten te bespelen.

Gust Dierickx - Dendermondse Persprijs voor sociaal-cultureel w

Midden maart 1976 ontving Gust Dierickx, pionier van de volksdans en het Dendermondse marionettentheater, uit handen van toenmalig Dendermonds burgemeester Arthur Cool de allereerste prijs voor sociaal-cultureel werk van de het jaar voordien opgerichte Dendermondse Perskring.

En tot heden is dat goed gelukt. De verenigingen, clubs en personen die de Dendermondse Perskring sinds 1976 bekroonde mogen best gezien worden. Het is een mooie lijst van mensen die toen in hun vakgebied uitblinkers waren.

Veel laureaten van de sportprijs zijn natuurlijk al lang vergeten. Dat is typerend hiervoor. Sporters verblijven immers maar een heel beperkte periode aan de top en verdwijnen nadien in het duister van de geschiedenis, de anonimiteit.

Maar de lijst voor sociaal cultureel werk is van bij de start een goede verzameling van individuen en groepen geweest die ook nu nog naklinken. Veelal blijven deze groepen en mensen ook levenslang actief.

Julie Croket

Turnster Julie Croket won de prijs voor sportverdienste voor 2010 toen ze op weg was om als turnster naar de Olympische Spelen in Londen van 2012 te mogen gaan. Een blessure pal voor de spelen verhinderde echter dat haar grote droom werkelijkheid kon worden. Het doel waaraan ze nu werkt zijn de spelen van Rio de Janeiro in 2016 waar ze vermoedelijk ditmaal met een ganse ploeg kan aantreden.

Zo was de eerste laureaat in deze categorie Gust Dierickx, de man van volksdansgroep Reynout en marionettentheater Kalleke Step. Gust Dierickx is al een tijd overleden maar zijn geest is springlevend dankzij de naar hem genoemde Grembergse reus en dankzij zijn kinderen en vrienden die zijn werk met groot succes verder zetten.

De lijst met laureaten vormt dan ook een mooie collectie, een who’s who van het Buggenhoutse, Dendermondse en Lebbeekse leven op het vlak van de sport, het sociale en het culturele van de voorbije 40 jaar.

Winnaars op sociaal-cultureel vlak waren onder meer het vroegere Teledienst dat nadien opging in het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, Wielewaal ‘s Heerenbosch dat nu een onderdeel is van Natuurpunt, Honky Tonk Jazzclub die dit jaar vijftig wordt, Raf Coppens.

Met vorig jaar dan Erkrido, de Buggenhoutse groep die geldinzamelingsacties doet voor de kankerbestrijding. Ze werd opgestart door het Buggenhoutse echtpaar Kristien Maes en Eric Daelemans ter ere van hun aan kanker gestorven dochter Dorien.

Voor de sport waren de winnaars onder meer de Dendermondse Rugbyclub, Patrick Van Campenhout bezieler van de Chinese gevechtssporten, gewichtshefster en allrounder Ingeborg Marx en Gerdi De Kimpe, de sterke dame achter de zeer succesvolle Oudegemse damesvolleybalclub.

Ook was er turnster Julie Croket die zich nu volop aan het voorbereiden is voor de komende Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Op de wereldkampioenschappen turnen in het Chinese Nanning bewees ze trouwens opnieuw haar vroeger peil bereikt te hebben.

IMG_3322

Kristien Maes en Erik Daelemans (midden) zijn de drijvende krachten achter Erkrido die in Buggenhout met groot succes actie voert rond kankerbestrijding. Op 14 februari houden zij zoals gewoonte ook dit jaar hun Valentijnsdiner met daarbij een concert van ditmaal het internationaal befaamde koor Scala van de gebroeders Kolacny. Beide evenementen zijn wel al uitverkocht. 

Vorig jaar ging de sportprijs naar de Kaatsclub V.A. Baasrode, een sport eigen aan de Denderstreek waarin Baasrode al een tijd in uitblinkt en die er in 2013 in slaagde de hegemonie van de rivalen uit Kerksken te breken. Ze werden onder meer nationaal kampioen.

Kerksken was mede dankzij de gulle sponsoring van Willy Michiels, de bingokoning en tot 2012 de Haalterse schaduwburgemeester, jarenlang onklopbaar. Een tendens die zich bij de kaatsers van Baasrode in 2014 nog verder doorzette. Kaatsclub V.A. Baasrode lijkt voor een tijd de onbedreigde heerser van de Belgische kaatssport te worden.

De laureaten van de sportprijs zijn allen sporters of sportclubs die in hun discipline toen en soms ook nu nog hoge toppen scheerden en die met recht en rede in dat jaar de winnaars van de prijs werden. De Dendermondse Rugbyclub is hiervan een goed voorbeeld.

Ook dus dit jaar is men bij de Dendermondse Perskring terug op zoek naar kandidaten voor deze prijzen. Zij moeten wel wonen in Buggenhout, Dendermonde of Lebbeke of in die regio in 2014 actief geweest zijn.

François Claes & Patrick De Smet (rechts) van Kaatsers V.A. Baasrode

François Claes (links) en voorzitter Patrick De Smet, twee van de drijvende krachten van Kaatsers V.A. Baasrode. Hun club scheerde ook in 2014 terug hoge toppen en rekent voor dit komend seizoen terug op goede resultaten.

Wie denkt zich kandidaat te kunnen stellen, namens zichzelf, de vereniging of de club, of die denkt iemand of een vereniging te kennen die hiervoor in aanmerking komt, kan die kandidatuur per mail of per post tegen 30 januari opsturen. Er zijn trouwens al een aantal kandidaturen binnengekomen en de verkiezing zal dus ook nu weer niet gemakkelijk worden.

De uitreiking grijpt plaats op zondag 29 maart te 10u30 in zaal Steenpoort in de Dendermondse Kerkstraat en dit met de muzikale begeleiding van de Dynamic Symphonic Band, zij het in afgeslankte vorm. De laureaten ontvangen ook ieder een beeld van de gekende Dendermondse keramist Staf Vinck. Het is ook de veertigste maal dat men deze prijzen uitreikt.

Kandidaturen kunnen tot 30 januari ingestuurd worden bij:

– Marc Goossens: Hagewijkpark 37, 9200 Grembergen, 052/21.42.28 (tel) 052/21.74.89 (fax) of 0475/79.42.28 (GSM), e-mail: marc.goossens.persbureau@skynet.be

– Willy Van Damme: Rootjensweg 3, 9200 Grembergen, 052/22.59.09 (tel+fax) of 0478/90.11.07 willy.vandamme@scarlet.be.    

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s