Oekraïne–With Georgia on my mind

De door de EU gesteunde Amerikaanse manipulaties in Oekraïne duwen dat land steeds verder de afgrond in. En dat wekt geen verbazing meer. Het is immers een vaste traditie van Washington geworden om zich niet alleen (in totale illegaliteit) met de interne zaken van andere landen te moeien, maar die gelijktijdig ook nog te vernielen. Oekraïne is er een mooi voorbeeld van.

Naar een faling?

Het land was als gevolg van het beleid na de onafhankelijkheid straatarm geworden en de economie het slachtoffer van grootschalige plunder door allerlei oligarchen. In Rusland stopte Poetin in 2000 de neergang, in Oekraïne niemand. Maar sinds de door de VS en de EU georganiseerde staatsgreep van 21 februari dit jaar tuimelt het land steeds sneller en steeds dieper in de afgrond.

Geschat wordt dat de economie dit jaar met minstens zo’n 10% zal krimpen. Zo beschikt de nationale bank nog amper over buitenlandse deviezen en die smelten naar verluidt weg aan een ratio van zo’n 3 miljard dollar per maand. Geschat dat er nog ongeveer 10 miljard dollar voorhanden is. Genoeg tot maart 2015 dus.

Zo is er met moeite nog geld beschikbaar om Russisch gas aan te kopen – de Russen eisen na de herrie en de hoog opstapelende schulden voorafbetaling – om zo de centrale verwarmingssystemen van de grote woonblokken in de steden te verwarmen. “Wassen met koud water”, is nu de boodschap aan de bevolking van de regering van president Petro Poroshenko. De bevolking in Kiev begint dan ook steeds meer te morren.

Petro Porosjenko

P0etro Poroshenko, president van Oekraïne met de gratie van de VS en de EU, wil meer oorlog en dus moeten de mensen in zijn Oekraïne zich maar met koud water wassen.

Daar bij die regering echter droomt men nog van meer oorlog om zo het onwillige oosten van het land onder controle te krijgen. Met de roep om meer geld voor het leger. Maar met welk geld?

Oligarchen

Duidelijk is dat die centen ondanks de eerdere beloften niet van de EU of de VS zullen komen. Dan maar het IMF. Maar die blijft treuzelen. Wat begrijpelijk is want in wezen is de Oekraïense economie een soort van bodemloos vat waar men blijkbaar zonder resultaat maar geld blijft ingooien.

Het IMF stelt wel 17 miljard dollar ter beschikking te hebben, maar geschat wordt dat dit ruim onvoldoende is. Bovendien eist men o.m. ook een afbouw van de al schamele sociale voorzieningen. Een traditie bij het IMF.

De economie is in wezen geheel in handen van allerlei oligarchen die alleen maar naar hun eigen belang kijken zoals een Ihor Kolomoisky, ‘s lands topbankier met dubbele Israëlische en Oekraïense nationaliteit. Zelfs de president is tegenwoordig een oligarch. Zo sterk zijn de belangen verweven.

Typerend is dat men Kolomoisky onmiddellijk na de staatsgreep gouverneur maakte van de  belangrijke oostelijke provincie rond Dnepropetrovsk. Het toont hoe bepaalde oligarchen van de VS en de EU carte blanche hebben gekregen om verder te plunderen. Ze moeten alleen op gepaste tijden naar de pijpen van Obama dansen, voor de rest mogen ze blijven plunderen. 

Rusland als doelwit

Het lot van de bevolking en de economie zal hen en hun westerse meesters worst wezen. Het doel van Washington en Brussel is immers niet de lotsverbetering van Oekraïne maar het zo groot mogelijk vernielen van Rusland. Dit is een tegen Rusland gerichte oorlog en wie dat niet ziet is gewoon stekeblind.

Victoria Nuland met Donald Rumsfeld

Victoria Nuland met de vroegere minister van Defensie Donald Rumsfeld, de man die Irak in 2003 kort en klein liet slaan. Beiden zijn politieke geestesgenoten. Dat Obama haar benoemde tot verantwoordelijke voor het beleid rond Oekraïne en Rusland toont dat de buitenlandse politiek van Barack Obama in essentie niets verschilt van die van zijn voorganger George W. Bush.

Typerend voor de huidige toestand was de verklaring van Carl Gershman, voorzitter van de National Endowment for Democracy (NED), in een vrije tribune in de krant The Washington Post van 26 september 2013, dus een vijf maanden voor de staatsgreep in Oekraïne. En voor de protesten in Kiev begonnen. Gershman bewees hier in wezen de  voorbedachtheid van de staatsgreep van 21 februari en de daaropvolgende burgeroorlog.

“Russians, too, face a choice, and Putin may find himself on the losing end not just in the near abroad but within Russia itself.” (1)

“Ook Russen staan voor een keuze, en Poetin zal vermoedelijk ervaren niet alleen de verliezer te zijn in zijn buurlanden maar ook in Rusland zelf.”

Een vrije tribune die zeker overal in de diplomatieke hoofdkwartieren van de wereld werd opgemerkt. Het is een onverholen bedreiging aan het adres van Rusland stellende dat men de regering daar wil omverwerpen zoals men dat in februari dan deed in Kiev, de Oekraïense hoofdstad. Men kan het moeilijk anders zien dan als een oorlogsverklaring.

Destabiliseren

Barack Obama - 3

Barack Obama voert oorlog tegen onder andere Rusland maar gebruikt daarvoor, de woorden van Robert Gates, zijn vroegere minister van Defensie, indachtig, niet zijn leger maar dat van Oekraïne, de media en Wall Street. Een meer dan honderd jaar oude Amerikaanse truc. Ook in Syrië gebruikt men allerlei salafistisch tuig zoals een vermeend rekruteerder als Faoud Belkacem en terrorist Abdelrahman Ayachi. 

De NED was voorheen een belangrijk onderdeel van de CIA dat instond voor het destabiliseren van landen zoals vroeger Guatemala (1954), Iran (1953) en Chili (1973). Waarna men er dan een dictatuur zoals die van Augusto Pinochet installeerde. De NED werd onder president Ronald Reagan van de CIA afgesplitst tot een eigen apart functionerend instrument van het Amerikaanse imperialisme.

Het is vooral de NED, en niet zozeer het Pentagon welke de voornaamste kracht is achter het wereldwijde Amerikaanse machtsvertoon. En de voorbije decennia is die NED nog versterkt en zelfs hyperactief geworden. De zogenaamde Arabische Lente, de staatsgreep in Oekraïne en de protesten in Hong Kong zijn maar enkele van de vele voorbeelden van dit type van agressie waartoe de VS in staat is.

Het was Robert Gates, de vroegere Amerikaanse minister van Defensie onder de presidenten George W. Bush en Barack Obama, die onlangs verklaarde dat diegene die voorstelt om het Amerikaanse leger naar Afrika, het Midden-Oosten of Azië te sturen zijn hoofd moet laten onderzoeken. Met andere woorden: slechts een gek laat het Amerikaans leger nog uitrukken.

Logisch natuurlijk. Zo wordt de kost sinds 2001 tot nu voor de VS van de oorlog tegen Afghanistan geschat op een 1100 miljard US dollar. Een bedrag dat de komende decennia nog sterk zal oplopen door de dure verzorging van de massa’s gewonde en door de oorlog ziek geworden ex-Amerikaanse soldaten en hun gezinnen.

En wat was het resultaat van die oorlog? Een totaal vernield land, een nooit geziene drugsproductie en een vermoedelijke terugkeer van de Taliban. Van een nederlaag gesproken. Bij het Pentagon is dan ook de roep: Dit nooit meer.

En dus rest de VS in essentie alleen de NED en haar zusterorganisaties zoals de Open Society en Freedom House, naast natuurlijk een aantal andere instrumenten, voor het sturen van haar wereldwijde bemoeizicht en agressie. Is er in een bepaald de VS vijandig gezind land sociale onrust dan kan men bijna per definitie hierachter het werk van de NED en haar tientallen mantelorganisaties zien.

Waarbij de VS ook andere instrumenten gebruikt om die sociale onrust extra kracht te geven zoals o.m. de machtspositie van de dollar, het door haar grotendeels gecontroleerde internet, de media met ook Hollywood en haar controle van internationale instellingen zoals de Wereldbank, het IMF en het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

Zo legde het IMF op zeker ogenblik aan Indonesië zulke draconische sociaal-economische maatregelen op dat het land ei zo na in chaos uiteenviel. Wat vermoedelijk ook de bedoeling van de Verenigde Staten was. Het land overleefde het gelukkig, maar populair is de VS er sindsdien zeker niet meer.

Eka Zguladze

Hoezeer de VS hier de boel in negatieve zin poogt te beïnvloeden bleek recent uit de merkwaardige herschikking van de Oekraïense regering door president Poroshenko en eerste minister Arseniy Yatseniuk. Hierbij werden tot verbazing van vele Oekraïners een aantal buitenlanders opgenomen.

Eka Zguladze en Michail Saakasjvili, ex-president van Georgië

De gewezen Georgische viceminister voor Binnenlandse Zaken Eka Zguladze met haar vroegere Georgische president Michail Saakasjvili. In de door Binnenlandse Zaken bestuurde Georgische gevangenissen waren folteringen waaronder verkrachtingen onder hun bewind geen zeldzaamheid.

Zo benoemde men een zekere Eka Zguladze tot viceminister van Binnenlandse Zaken. Zij was voorheen van 2006 tot 2012 in Georgië al in die functie en stond daarbij op goede voet met de vroegere Georgische president Michail Saakasjvili.

De man, die wegens o.m. de vermeende moord op ex-premier Zurab Zvania, gezocht wordt door het huidige Georgische bewind, is trouwens regelmatig te gast bij de regering in Kiev. Waar hij dan uiteraard oproept tot meer oorlog tegen Rusland. Het is alsof oorlogszucht bij hem genetisch bepaald is.

Eka Zguladze is gehuwd met Raphaël Glucksmann, de zoon van André Glucksmann, een Franse filosoof en een geloofs- en geestgenoot van Bernard-Henri Levy, de ultra-zionist die mede verantwoordelijk is voor de vernieling van Libië.

Zo is Glucksmann een verdediger geweest van de Amerikaanse inval van 2003 in Irak, is hij voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië, waar salafistische jihadisten eventjes aan de macht waren, maar dan weer tegen die van Zuid-Ossetië en Abchazië. Hij steunde trouwens ook, zoals Levy, de vorige kiescampagnes van Nicolas Sarkozy voor het Franse presidentschap.

Gevangenen verkracht

Zguladze werkte voor ze viceminister werd in de Georgische hoofdstad Tbilisi voor de Millennium Challenge Corporation (MCC), een Amerikaanse overheidsinstelling die mee met de NED in landen zogenaamde kleurenrevoluties helpt organiseren zoals de ‘rozenrevolutie’ in Georgië welke Saakasjvili in januari 2004 aan de macht bracht.

Saakasjvili kwam ten val toen beelden uitlekten hoe in Georgische gevangenissen mensen werden mishandeld en mannen er zelfs werden verkracht. Gevangenissen waarin ook een aantal politieke gevangenen zaten opgesloten.

Verantwoordelijk voor het beheer van die gevangenissen was het ministerie van Binnenlandse Zaken en dus ook Eka Zguladze. Het schandaal leidde tot de val van Saakasjvili en zijn vlucht naar de VS.

Wie weet hoe hondsbrutaal al of niet vermeende opposanten en Russischtaligen in Oekraïne worden aangepakt beseft dat de keuze voor Eka Zguladze mogelijks niet toevallig is. Trouwens ook Saakasjvili koos toen hij Georgisch president was voor buitenlanders om zijn regering te vullen.

Arseni Jatsenjoek, premier van Oekraïne

De Oekraïense premier Arseniy Yatseniuk, die hier zijn vrienden groet, wil blijkbaar het ‘succes’ van Georgië herhalen. Rechts naast hem staat Vitali Klitsjko, gewezen presidentskandidaat, mannetje van Duitsland en nu burgemeester van Kiev. De man noemde zich een Oekraïens nationalist maar is geboren in Rusland, sprak geen woord van het lokaal Oekraïens dialect en woonde tot voor de staatsgreep in Duitsland.

Zo was Salome Zurabishvili, zijn minister van Buitenlandse Zaken, een Franse diplomate – Frankrijk bleef zelfs haar loon uitbetalen – en Davit Kezerashvili, zijn minister van Defensie ten tijde van zijn oorlog van 2008 met Rusland over Zuid-Ossetië, een Israëliër. Petro Poroshenko en Yatseniuk doen het dus op zijn Georgisch. Saakashvili was trouwens voor hij president werd een Amerikaans advocaat.

Beide Oekraïense leiders slaan daarbij uiteraard een erg gevaarlijke richting in, die van meer oorlog en dus destructie. Het is duidelijk dat hun land en de rest van Europa bij die evolutie veel te verliezen hebben, zeer veel. Bovendien kan Oekraïne zich dat niet eens permitteren, zeker nu het staal- en steenkoolbekken rond Donetsk zich van Kiev afscheurde.

Ischinger op pad

Recent stuurde Duitsland wel haar topdiplomaat Wolfgang Ischinger terug op pad om een uitweg te zoeken voor dit door de VS en de EU gecreëerde bloedbad. Dit zou nog steeds via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) lopen en een nieuwe veiligheidsstructuur voor Europa op poten moeten zetten. Een nieuwe machtsstructuur creëren dus.

Een jaren oude eis van Rusland die de verdere expansie van het Amerikaanse leger richting Moskou zou moeten stoppen. Duitsland lijkt hier dus bereid om tot op zekere hoogte rekening te houden met de Russische belangen. Vraag is of dit realistisch is en hoe Duitsland en de EU zullen reageren als dit door Amerikaanse drijverijen en het tegenspartelen van de Oekraïense regering mislukt.

Zullen Duitsland en de EU dan een eigen beleid uitstippelen of gaan ze als trouwe vazal netjes de instructies vanuit Washington volgen? Duidelijk is dat er in vele landen van de EU intern een groot vooral stilzwijgend verzet is tegen het huidig beleid, ook in Duitsland waar de sociaal-democratische regeringspartner, de SPD, poogt de bruggen richting Moskou te behouden.

Angela Merkel - 1

Angela Merkel stuurde haar topdiplomaat Wolfgang Ischinger opnieuw op pad voor het vinden van een oplossing voor de problemen rond de relaties met Rusland. Niet iedereen in haar regering is tevreden over haar slaafse houding tegenover de VS in deze kwestie. En ook veel Duitse industriëlen klagen steen en been.

Zo verdedigde Matthias Platzeck, een gewezen voorzitter van de SPD, de annexatie van de Krim door Rusland en beschuldigde de SPD’er Sigmar Gabriel, vicekanselier in de federale Duitse regering, de NAVO in de kwestie van Rusland van oorlogszucht.

En Sigmar Gabriel is na bondskanselier Angela Merkel toch de nummer twee van de Duitse regering. Ook SPD’er Walter Steinmeier, de minister van Buitenlandse Zaken en de facto op dit ogenblik de sterke man van de SPD, klinkt in min of meer diezelfde zin.

Krim

Het blijkt trouwens uit steeds meer berichten dat de annexatie van de Krim daar door praktisch de ganse bevolking wordt gesteund. Zo verlieten volgens statistieken van het Oekraïense ministerie voor Sociaal Beleid sinds de overname van de Krim door Rusland maar 19.150 mensen de Krim richting Oekraïne. Dit op een bevolking van ongeveer 2,4 miljoen mensen.

Niet onlogisch natuurlijk daar de regering in Kiev naast het stelletje op plunder beluste oligarchen (2), op politiek vlak vooral bestaat uit fans van de fascistische groepen uit het interbellum en WO II, groepen die gekend waren voor hun onvoorstelbare brutaliteiten tegen de lokale bevolking die zelfs voor vele Duitse officieren hier te ver gingen.

Bovendien was het gemiddeld inkomen op de Krim minder dan de helft van dat in Kiev. Economisch en sociaal gezien konden de bewoners van de Krim bij hun keuze voor Rusland er dus alleen maar op vooruit gaan. Het is mede een verklaring voor die duidelijke keuze van de Krim die naast politiek vooral sociaal en economisch dient gezien.

Sebastopol - Haven

De haven van Sebastopol op de Krim, een voornaam doelwit van de VS, was ei zo na een basis van de NAVO geworden. Hier huist de Zwarte Zeevloot, de enige Russische vloot aan de zuidkant van het land. Sebastopol is al sinds 980, op een Mongoolse en Ottomaanse bezetting na, Russisch grondgebied. Hier gebeurde in 988 ook de kerstening van Rusland. De stad noemde toen nog Chersonesos en was Byzantijns bezit. In ruil voor die kerstening kregen de Russen een Byzantijnse prinses en de door hen al bezette de stad cadeau. Typische Byzantijnse diplomatie.

Dat men in Kiev voor de strategie van de spanning blijft kiezen bleek de voorbije dagen toen het parlement, waar dissidente stemmen via vooral brutale intimidatie en perscensuur uit werden geweerd, koos voor het opzeggen van de officiële neutraliteitsstatus van het land.

Die status werd na de instorting van de Sovjetunie tussen de grootmachten overeengekomen in het kader van de ontmanteling van de in Oekraïne gestationeerde kernwapens. Het is het in Boedapest ondertekende verdrag van 1994. Een akkoord dat de VS en de EU wel ondertekenden maar, zoals nu bewezen is, nooit aanvaarden. Het was een tijdelijk compromis om Oekraïne nadien in een volgende fase over te nemen.

Het toont dat de vrees van Rusland voor het Amerikaanse en ook EU-beleid meer dan correct was. Reeds in 2008 trouwens nam de NAVO de beslissing om Oekraïne eventueel toe te laten tot haar militaire alliantie en dus dat verdrag van 1994 in de prullenmand te gooien.

Wie in Rusland nog illusies had over het optreden van de VS en de EU is die nu wel voorgoed kwijt. Geen wonder dat Poetin in zijn land zo populair is. Geen enkele Rus wil immers een nieuwe Amerikaanse marionet aan het bewind zoals Boris Jeltsin.

Indien Rusland na die staatsgreep geen actie had ondernomen dan stonden nu reeds Amerikaanse militairen in de havenstad Sebastopol de Russische Zwarte Zeevloot te inspecteren om hen op korte termijn daarna dan de deur te wijzen. Wat voor Moskou een strategische ramp bijna zonder voorgaande zou geweest zijn.

Onderhandelingen

Ondertussen poogde men de onderhandelingen tussen de regeringen uit Oost-Oekraïne die in Kiev samen met de OVSE en de Russen tot een goed einde te brengen. Wanneer hier iets definitiefs uit de bus zal komen is natuurlijk de vraag. Grondige twijfel over de haalbaarheid lijkt hier terecht te zijn.

Beide Oekraïense partijen zijn weinig stabiel en zitten, zeker langs de zijde van de regering in Kiev, met harde extremisten die elk akkoord met de Russisch sprekenden per definitie onaanvaardbaar vinden. Voor hen zijn Russischtaligen immers gewoon ongedierte dat men dient uit te roeien.

Volgens het eerste in september in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gesloten akkoord zouden de regio’s van Loehansk en Donetsk wel een heel grote autonomie krijgen. In realiteit is er echter tot heden niets van in huis gekomen. Na de lokale verkiezingen van november in Donetsk en Loehansk scheurde Poroshenko het akkoord gewoon in stukken. 

Ihor Kolomoisky - 2

Ihor Kolomoisky, bankier en mediamagnaat en een der rijkste mannen van het land, speelt voor en achter de schermen een heel grote rol in dit conflict. Volgens hem moest de internationale luchthaven van Donetsk naar de het verzet in Donetsk gaan. Wat betwist wordt door Poroshenko wiens leger en private milities die luchthaven nog steeds bezetten.

Er waren met dit akkoord echter ook duidelijk problemen. Zo was er de kwestie van de gebiedsafbakening. Het plotse oprukken in september van het leger van Donetsk richting de havenstad Mariupol pal voor men over die akkoorden ging praten wees al in de richting van gebiedshonger.

Luchthaven van Donetsk

Opvallend was dat intern er zelfs in de regering in Kiev hierover ruzie was. Zo stelde die dat de internationale luchthaven van Donetsk volgens die akkoorden bij Kiev hoort. En zij blijven die dan ook bezetten met regelmatige gevechten tot gevolg.

Wat echter diezelfde dag werd tegengesproken door oligarch Kolomoisky die stelde dat dit akkoord van september in Minsk de overdracht van die luchthaven aan de rebellenregering betekende. En Kolomoisky is ook de grote financier van sommige van die fascistische bataljons waarin naast huurlingen, waaronder zelfs jihadisten, vooral fascistische groepen als Svoboda en Pravy Sektor actief zijn.

Dat de regering in Kiev bij haar oorlogsvoering weinig middelen schuwt bleek ook uit de moord op 2 oktober op een Zwitserse medewerker van het Rode Kruis die in de stad Donetsk gedood werd door een fragmentatiebom van het Oekraïense regeringsleger. Het voorval ging bijna onopgemerkt voorbij, toch bij onze massamedia.

Fragmentatiebom - Oekraïens leger - Rapport Human Rights Watch - 23-10-2014

Resten van een fragmentatiebom van het Oekraïense leger gebruikt voor het beschieten van de stad Donetsk. Het koste op 2 oktober het leven aan een Zwitserse Rode Kruismedewerker. De VS en de EU zwegen over de zaak.

De vraag is ook of de VS en die meer extremistische elementen in de regering in Kiev wel een oplossing willen. Strijden tegen wat zij bestempelen als het ‘Russische gevaar’ kan immers verder leiden tot een groter nationalistisch gevoel onder de Oekraïners. Een nationalisme dat door de VS en die fascistische groepen dan verder tegen Rusland kan gebruikt worden.

Perfide maar zeker niet onwaarschijnlijk. Want het is de VS om de vernieling van Rusland te doen en dan kan het lot van die miljoenen Oekraïners hen helemaal niet schelen. Het is geostrategische machtspolitiek op zijn ruwst. De slimste onder de Quislings in Kiev hebben dat trouwens al goed begrepen en doen lustig mee. Hopend op zwarte dollarrekeningen in geldwitwasserijen als de Britse Kanaaleilanden.

De roebel

De recente aanval op de Russische roebel wijst er trouwens op dat de VS het nu heel grof speelt en denkt Rusland terug klein te krijgen zoals dat met de Sovjetunie gebeurde eind der jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen duwde een door Saoedi Arabië en met Amerikaanse hulp georkestreerde ultra lage olieprijs de Sovjetunie over kop.

Zo vloog die olieprijs neerwaarts van gemiddeld 115,16 dollar in april 1980 per vat ruwe olie tot 64,18 dollar in oktober 1985 om daarna tot oktober 1990 verder in te storten tot beneden de 30 dollar. Pas in oktober 1990 stijgt die (tijdelijk) terug tot 63,54 dollar. Maar toen lag de Sovjetunie al in puin, overnamerijp voor de VS en allerlei plunderaars zoals de Israëlische-Russische diamantair Lev Leviev die op een paar jaar multimiljardair werd.

Of het ditmaal lukt is echter erg twijfelachtig. Vooreerst staat Rusland financieel er veel sterker voor dan toen en beschikt het zo te zien over voldoende reserves om die druk te weerstaan. De hoop van de VS is wel zo in dit land sociale onrust te veroorzaken als gevolg van de dan nodige bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Men denkt in de EU en de VS hier ook de achilleshiel van de Russische economie gevonden te hebben.

Een aantal Russische multinationals hebben immers om hun expansie te financieren grote schulden aangegaan op de westerse kapitaalmarkten. Zo moeten maatschappijen als oliegigant Rosneft binnen de komende twaalf maanden hiervan in totaal een 120 miljard dollar herfinancieren. En die herfinanciering is in de VS en de EU moeilijk zo niet onmogelijk. Zeker na de Amerikaanse heksenjacht op o.m. BNP Paribas & Co.

Sberbank - 1

De Russische Sberbank, een der grootste van het land, is mede een doelwit van de Amerikaanse agressie tegen Rusland. Via de sancties en de aanval op de roebel poogt Washington Rusland terug in de rol van vazal te duwen zoals dat was in de jaren ‘90 van de vorige eeuw onder de dronken president Boris Jeltsin.

De hoop van Brussel en Washington is dat Rosneft & Co daar niet in slagen en Poetin, om een bankroet te vermijden, daarom op zijn knieën in beide hoofdsteden zal komen smeken om genade. Waarna Oekraïne dan lid wordt van de NAVO en de VS haar troepen kan opstellen vlakbij Smolensk en Sebastopol, in het hart van Rusland.

De rol van China

Men vergeet echter dat Rusland zelf op dit ogenblik geen buitenlandse schuld de naam waardig heeft, een begroting bezit die grotendeels in evenwicht is en zelfs over minstens 400 miljard dollar aan buitenlandse deviezen beschikt.

En dan is er ook nog China. Kranten als The Financial Times schrijven wel met ontzettend veel leedvermaak dat Russische bedrijven van de internationale kapitaalmarkten werden uitgesloten, maar niets is minder waar. Dergelijke gazettepraat toont in wezen immers alleen maar hun arrogantie, domheid, egocentrisme en de blindheid voor de huidige realiteit.

China's president Xi Jinping met de Russische president Vladimir Poetin

Het voornaamste gevolg van het Amerikaans en Europees optreden tegen Rusland is dat men Rusland en China nauwer tot elkaar zal drijven. Zeker nu de VS ook tegen China de oorlog aan het opvoeren is. De mislukte poging van de VS om in Hong Kong een opstand tegen de Chinese regering uit te lokken leidde intern tot hevige reacties bij de Chinese elite. Men is de VS kotsbeu.

Het doet denken aan de verhalen in de westerse massamedia over de onderhandelingen dit jaar rond Russische gasleveringen aan China. Hautain schreven ze maanden na het uitbarsten van de crisis in Kiev bijna unisono dat dit akkoord er nooit zou komen. Tot het contract er toch kwam en men vlug vergat wat men voorheen had geschreven of maar zweeg over deze vanuit geostrategisch oogpunt gezien historische overeenkomst.

Toen de Amerikaanse speculatiegolf tegen Rusland verleden week dinsdag de roebel plots in snelvaart naar ongeveer 80 voor een dollar dreef (4) liet de reactie in China dan ook niet op zich wachten. Het werd hier niet of amper opgemerkt maar voor wie een Chinese regeringskrant als de Engelstalige The Global Times las kon er niet naast kijken.

De teneur van die krant was ongeveer: “Rusland is in moeilijkheden en daar zal het gezien zijn sterkte wel uitkomen. Lukt dat toch niet geheel dan heeft China er om strategische reden alle belang bij om Rusland uit de nood te helpen tegen deze aanvallen vanuit de VS. Rusland is immers onze bondgenoot en het belang van Rusland is ook dat van China.” Een visie die nadien ook door de regering in Beijing werd overgenomen.

Daily Mail - 19-07-2014 - Voorpagina MH17 - Poetin

Het vliegtuig van Malaysian Airways werd op 17 juli 2014 boven Oekraïne neergeschoten. Reeds op 19 juli wist de Britse krant de Daily Mail te melden dat Poetin de dader was. De rest van de Britse en vele andere media klonken die dag navenant. Een lynchpartij zoals men dat zelden ziet. Het doet gezien de gelijklopende harde toon van praktisch alle kranten kwaad opzet vermoeden vanuit bepaalde westerse politieke kringen. Dat de westerse media al na een dag zo eenstemmig tegen Poetin te keer ging is te opvallend om te negeren.

Typerend is dat China steeds meer en meer uit de dollarhandel aan het stappen is. Was het enkele jaren een in de buitenlandse handel niet gebruikte munt dan is dit nu al de zevende meest gebruikte munt in de wereldhandel

Werd vijf jaar geleden de renminbi door China niet gebruikt voor haar buitenlandse handel dan verloopt nu al 22% van die handel in renminbi. En ook Rusland en andere landen gaan die weg op.

Typerend is dat China recent een nieuwe definitie heeft gegeven aan haar buitenlands beleid. Onder president Xi Jinping heet dat nu de ‘buitenlandse politiek eigen aan een grote mogendheid’. Voorheen had Deng Xiaoping, de historische stichter van het moderne China, gesteld dat men in het buitenland een steeds zo laag mogelijk profiel moest aanhouden en zich alleen diende te concentreren op de economische ontwikkeling.

Stellen zoals The Financial Times nog deze week deed dat Russische bedrijven van de internationale kapitaalmarkten werden uitgesloten is dan ook complete onzin, het is zijn eigen wensen voor werkelijkheid nemen. Immers als er een bron van kapitaal internationaal beschikbaar is dan is het toch wel dat van China.

Kranten als The Financial Times zouden toch horen te weten dat de Chinezen ongeveer 1.000 miljard dollar aan Amerikaanse overheidsobligaties bezitten. Ze zijn daarmee ook het land met het grootste aantal Amerikaanse schuldbrieven. De VS moet China dus een 1.000 miljard dollar!

En het is niet de EU of de VS die overal in Afrika en Azië grootschalige infrastructuurprojecten zitten te financieren maar China. Maar het typeert de totale onbetrouwbaarheid van de westerse massamedia in deze kwestie. Een degelijk verslag hierover maken lijkt voor onze massamedia wel onmogelijk.

Lynchpartij

Zo was het vliegtuig van Malaysian Airways MH17 nog maar pas neergestort of de westerse massamedia wisten al dezelfde dag wie de dader was. Cartoonisten van Kamagurka tot Gal en die elders in andere media toonden allen een schuldige Poetin.

Met krantentitels die soms gewoon hysterisch waren. Het was een pure lynchpartij door mensen als een Gerard Alsteens (Gal). Een man die bijwijlen zo op de morele trom slaat maar hier grove lasterpraat verkocht. Beschuldigingen van de zwaarst mogelijke aard zonder echter de minsten bewijslast. Het bewijst dat men desnoods heel ver gaat met het bekladden van personen.

Ook ontdekte onze klassieke pers plots Russia Today (RT), de Russische Engelstalige nieuwszender wiens bestaan men voorheen zoveel mogelijk verzweeg. Typerend was bijvoorbeeld de uitlating van Maarten Rabaey in zijn krant De Morgen die zonder aarzelen stelde dat dit de propagandazender is van Poetin. Met als bewijs dat men er nog nooit over de punkers van Pussy Riot had geschreven.

Poetin - Knack - GAL - 30-07-2014

Terwijl de NAVO en het Amerikaanse leger nu ook al hun tenten neerzetten in de stad Kharkov, een stad pal aan de grens met het huidige Rusland, die in het verleden ook steeds Russisch was, heeft GAL het over een imperialistische bloeddorstige Poetin. En ja, het neerhalen van vlucht MH17 dat kon Poetin duidelijk op zijn rekening schrijven. Heeft GAL dan de bewijzen misschien?

Had Rabaey de moeite gedaan om, voor hij dit neerkladde, hiervoor een controle te doen dan had hij gezien dat die zender toen al meer dan 350 verhalen met daarin de woorden Pussy Riot in zijn nieuwsarchief zitten had. Nu bewees Rabaey alleen maar dat hij een onbekwaam journalist is voor wie een leugen min of meer geen enkel probleem is.

Fascisme

Het is dan ook geen toeval dat De Morgen sinds die recente herrie rond Oekraïne eind 2013 ontstond nog geen woord over een sleutelfiguur in de recente Oekraïense geschiedenis als Stepan Bandera heeft geschreven. De naam is gewoon taboe voor de krant. Deze Bandera was een fascistisch terrorist en massamoordenaar die zich in de jaren dertig vergreep aan de Polen die toen in zijn regio Galicië nog de baas waren.

Poetin en vlucht MH17 - Kamagurka - Humo - 29-07-2014

Zelfs Kamagurka, koning van de wansmaak, wist al in juli wie verantwoordelijk was voor het neerhalen van dat vliegtuig. Een mens vraagt zich dan ook terecht af waarom men hierover nog een onderzoek moet voeren. Dat Maleisië tot voor kort van dat onderzoek was uitgesloten (5) was in onze media zelfs geen opmerking waard. Ze kennen immers toch al de dader.

Nadien, na de Duitse aanval in Rusland gooide hij zich met volle overtuiging in de Duitse collaboratie en zorgde mee met zijn fascistische OUN B en de SS divisie Galicië voor de afslachting van een geschatte 900.000 Oekraïense joden. Naast dan al die andere Sovjets die vielen onder hun terreur.

Voor de huidige regering is de man een voorbeeld voor de natie en voorheen al riep men de man uit tot nationale held. Maar hierover geen woord in De Morgen of in de andere westerse pers. Het verhaal over de aanwezigheid van fascistische groepen wordt trouwens, behoudens een heel rare uitzondering, steevast afgedaan als Russische propaganda.

Stepan Bandera

Stepan Bandera, voor de Oekraïense ultra’s een nationale held. De man leidde in de jaren dertig van de vorige eeuw in Galicië, het westen van Oekraïne rond de stad Lviv, alias Lvov in het Russisch, Lemberg in het Duits en Lwow in het Pools, een terreurgroep die aanslagen pleegde tegen Polen. Nadien bij de Duitse aanval op de Sovjetunie hielp hij mee bij het uitroeien van al wie volgens de fascistische leer ongeschikt was, waaronder een geschatte 900.000 joden. Bij De Morgen mag men zijn naam duidelijk niet noemen. De lezer zou het eens kunnen snappen wat er juist aan de hand is. Onder president Viktor Janoekovitsj werd hij zelfs officieel uitgeroepen tot de held van de natie.

Typerend voor de houding van onze massamedia is de boekbespreking in de NRC van 12 december 2014 waarbij Marc Jansen zonder blikken of blozen schrijft:

“Een illegale putsch, riep Moskou, waar het nieuwe bewind met luid propagandageschal werd neergezet als ‘fascistisch’, ‘neonazistisch’. Enge, uiterst rechtse Majdangroeperingen zouden de macht hebben overgenomen. Onzin, zegt de Britse Oekraïenekenner Andrew Wilson (6) in zijn heldere, overtuigende en up-to-date boek over de crisis.”

Zo simpel is dat, men toont nooit foto’s van fascistengroepen, verzwijgt hun activiteiten, spreekt nimmer over de rol van historische figuren als Stepan Bandera en dus is alles wat de Russische media hierover schrijven leugens. Wat dan ook telt voor al die alternatieve media die daareveneens over publiceren. Nog een beetje en dit zijn allen Russische spionnen of door Moskou en Poetin betaalde infiltranten, de gevaarlijke vijfde kolonne.

Geen overdreven vrees trouwens als men de teneur leest van het door het Canadees-Britse persbureau Reuters op 25 november 2014 gebracht verhaal (7) over de lezersbrieven in de Duitse pers. Wat blijkbaar door een aantal kringen als onaanvaardbaar werd gezien. Zo stelde Reuters:

“German media have been complaining for months about their news sites being bombarded with pro-Russian comments. German security sources say they are part of an organised offensive steered from the Kremlin.”

“Duitse media klagen al maanden dat hun nieuwssites bedolven worden onder de vele pro-Russische lezersreacties. Duitse veiligheidsdiensten stellen dat die een onderdeel vormen van een door Rusland gestuurd offensief.”

En heel zware beschuldiging komende van een persbureau aan het adres van lezers die reageren omdat ze het oneens zijn met het regeringsbeleid in deze kwestie en de berichtgeving hierover. Voor wanneer ook hier een lynching door de media of, waarom niet, arrestaties wegens subversie en landverraad? Het lijkt al akelig dicht om te hoek te liggen.

Roman Shukhevych - Postzegel Oekraïne

Een verzamelstuk voor filatelisten, een postzegel met de beeltenis van Roman Shukhevych, de rechterhand van Stepan Bandera en een Oekraïense SS-leider uit de tweede wereldoorlog. De postzegel is gedrukt tijdens het bewind van president Viktor Joesjtsjenko die in 2005 via de zogenaamde Oranje Revolutie aan de macht kwam. Hoe zou hier de reactie zijn moesten onze posterijen postzegels drukken met de afbeeldingen van Leon Degrelle en Robert Verbelen, de leider van de Algemeene SS-Vlaanderen?

Russia Today

Het valt trouwens op hoezeer men het in het westen hierbij gemunt heeft op de Russische nieuwszender RT die o.m. vanuit studio’s in het Verenigd Koninkrijk en de VS werkt. Zo kreeg RT van Ofcom, de Britse mediawaakhond, vorige maand een boete omdat het in haar berichtgeving over de aanwezigheid in Oekraïne van die fascistische groepen had gesproken.

Met als waarschuwing dat hun licentie wel eens zou kunnen worden ingetrokken. Wie de rol van die fascistische groepen bespreekt krijgt een boete wegens zogenaamd foute berichtgeving, wie hen verzwijgt krijgt lof. Een merkwaardig Brits mediabeleid. Hoeft het te verbazen dat de Britse ambassade bij de NAVO een rapport over RT maakte om op dit gevaar te wijzen.

In een verhelderend stuk over de Britse visie op RT en die boete van Ofcom in de Britse krant The Guardian (8) stelde men dat men bij Ofcom wat schrik had om tegen RT te drastische maatregelen te nemen zoals het afpakken van de zendlicentie. De reden volgens de krant was dat dit RT en Rusland te gemakkelijk de kans zou geven om de Britse perscensuur aan te klagen.

Liz Wahl

Hoever men met die aanvallen op RT gaat blijkt zeker ook uit het voorval met het Amerikaanse RT-nieuwsanker Liz Wahl. Die kondigde in volle uitzending plots haar ontslag op de zender aan om reden, zoals ze stelde, dat RT de propagandazender van Poetin was.

Een verhaal dat alle westerse massamedia toen prominent brachten als bewijs van hun gelijk. Want, stelden die genoegzaam, zelfs bij RT zegt men het. Wie dus nu nog twijfelde was of oerdom of een spion van Poetin.

Liz Wahl, Rosie Gray, Eli Lakr en Jamie Kirchick

Liz Wahl, eerste van rechts, met enkele van haar zionistische vrienden uit de journalistiek. Merk op dat de kalende man een t-shirt draagt met een afbeelding van Menachem Begin, de vroegere Israëlische premier en man van de harde zionistische lijn.  Haar spectaculaire ontslagname bij RT was feitelijk het werk van Robert Kagan en zijn echtgenote Victoria Nuland, als viceminister van Buitenlandse Zaken de echte organisatrice van de burgeroorlog in Oekraïne. Hier vieren ze die stunt van Liz Wahl op RT.

De achtergrond van dit verhaal dat alles duidelijk maakte (9) werd echter bewust, zoals o.a. met het verhaal van Stepan Bandera, door de pers verzwegen. Bleek immers dat Liz Wahl voor ze voor RT ging werken een freelancejournaliste was van Fox News, de zender bij uitstek van de Amerikaanse ultra’s.

Ze zat bovendien in de entourage van Robert Kagan die dit spectaculair ontslag mee plande. Kagan is de joodse stichter van het Project for a New American Century. Hij dient gezien als een sleutelfiguur binnen het neoconservatisme in de VS, de meer agressieve vleugel van het Amerikaanse imperialisme. Hij is ook de echtgenoot van … Victoria Nuland.

En deze Nuland is de Amerikaans viceminister voor Buitenlandse Zaken en verantwoordelijke voor de relaties met Rusland en Oekraïne. De cirkel is dus rond. En als deze zaak een ding over RT bewijst dan is dit een zeker amateurisme van deze nieuwszender die onvoldoende haar kandidaat medewerkers screent. Men kon toch zo rieken dat de VS die zender zou pogen te infiltreren en destabiliseren. Hoe naïef kan men zijn.

Ongestoord terreur bedrijven

Ondertussen hebben die fascistische bendes in Oekraïne praktisch de vrije hand wat hen toelaat een bloedig spoor van terreur achter te laten. Met verhalen over verdwijningen, verkrachtingen, plunder en moord in steden als Kharkiv, Slavjansk en Mariupol.

Zelfs parlementsleden worden in Kiev straffeloos door die groepen gemolesteerd. De Oekraïense pers zal er praktisch gezien ook over zwijgen en de Russische tv-zenders werden er al verboden. En met de politie onder fascistische controle hoeven die fascisten van die kant evenmin problemen verwachten.

Andriy Biletsky tijdens tweede partijcongres van de Patriotten van Oekraïne, Kharkov, 12 April, 2008

Andriy Belitsky hier in 2008 tijdens een toespraak voor zijn Patriotten van Oekraïne. Vadym Troyan, zijn rechterhand bij het Azov Bataljon werd recent benoemd tot hoofd van de politie voor de Oblast (provincie) Kiev. Men kan dit soort groepen hier alleen maar vergelijken met onder andere Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Le Pen en Dewinter zijn in vergelijking hiermee gewoon doodbrave koorknapen. De grote vraag is waar al het geld voor die fascistische groepen in Oekraïne vandaan kwam. Zou Obama van meer weten?

Er is zelfs sprake van om alle ambtenaren die onder het bewind van de vorige president Viktor Janoekovitsj werkten te screenen, desnoods te ontslaan en eventueel ook in de gevangenis te gooien. Wat trouwens in steden in Oost-Oekraïne als Odessa, Kharkiv en Mariupol ook gebeurde.

Ook wil men de tot aan de staatsgreep machtige Communistische Partij verbieden en is de Partij van de Regio’s, tot de coup van 21 februari steeds de grootste partij van het land, definitief en met geweld uitgeschakeld. Ook is er volgens veel bronnen, ook in sommige westerse media, sprake van het kopen van stemmen bij de recente parlementsverkiezingen in o.m. de regio Kirovohrad. (10)

En zo te zien hebben de zuiver fascistische partijen als Svoboda en Pravy Sektor de recente parlementsverkiezingen verloren. Maar dat is alleen schijn. Fascistische figuren kan men nu ook aantreffen bij een ogenschijnlijk niet-fascistische partij als het Volksfront van eerste minister Arseniy Yatseniuk die bij die verkiezingen het meest aantal stemmen verzamelde.

Azov Bataljon - Embleem

Vergelijk de emblemen van het onder de controle van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken werkende Azov Bataljon met die van de SS van Hitler’s Derde Rijk. Nochtans zijn volgens Marc Jansen van de NRC de beweringen over fascistische groepen in Oekraïne gewoon Russische propaganda.

Neem bijvoorbeeld de door hem tot senator van zijn partij benoemde Andriy Biletsky, de commandant van het Azov Bataljon, een paramilitaire gevechtseenheid die theoretisch valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze is gekend voor haar brutaliteiten die herinneringen oproepen aan de SS divisie Galicië en de OUN B.

Het parfum van Hitler

Zo schreef Tom Parfitt in de Britse krant The Telegraph van 14 augustus 2014 (11) een uiterst merkwaardig verhaal over dat Azov Bataljon en haar leider en stichter Biletsky. Merkwaardig wegens de grote openhartigheid die hij en de krant hier toonden. Een rariteit in de westerse massamedia.

“Personally, I’m a Nazi,” said “Phantom”, a 23-year-old former lawyer at the ceremony wearing camouflage and holding a Kalashnikov …Asked about his Nazi sympathies, he said: “After the First World World War, Germany was a total mess and Hitler rebuilt it: he built houses and roads, put in telephone lines, and created jobs. I respect that.” Homosexuality is a mental illness and the scale of the Holocaust “is a big question”, he added.

“Persoonlijk ben ik een nazi”, stelde ‘Spook’ (een lid van het Azov Bataljon, nvdr.), een 23 jarige voormalige advocaat tijdens een ceremonie waarbij hij een camouflagepak en een Kalasjnikov droeg…  Vragend naar zijn nazi sympathieën antwoordde hij: “Na de eerste wereldoorlog was Duitsland een grote puinhoop die Hitler heropbouwde, hij bouwde huizen en legde wegen aan, zorgde voor telefoonverbindingen en creëerde werk. Ik respecteer dat. Homoseksualiteit is een geestesziekte en de omvang van de holocaust “is een groot vraagteken”, opperde hij nog.

A former history student and amateur boxer, Mr Biletsky ( Andriy, de 35-jarige commandant en stichter van deze eenheid, nvdr.) is also head of an extremist Ukrainian group called the Social National Assembly. “The historic mission of our nation in this critical moment is to lead the White Races of the world in a final crusade for their survival,” he wrote in a recent commentary. “A crusade against the Semite-led Untermenschen.”

Een voormalig geschiedenisstudent en amateurbokser, Mr. Biletsky is ook het hoofd van een extremistische Oekraïense groep genaamd de Sociaal Nationale Vergadering. “De historische opdracht van onze natie op dit kritieke ogenblik is om wereldwijd leiding te geven aan het blanke ras tijdens zijn finale kruistocht voor overlevering”, aldus Biletsky in een recente commentaar. “Een kruistocht tegen de door Semieten geleide Untermenschen.”

azov batalion

Het Azov Bataljon, genaamd naar de Zee van Azov, gebruikt voluit symbolen van het Derde Rijk van Adolf Hitler. Het voert de strijd aan tegen het verzet in Oost-Oekraïne. Geen wonder dat velen in Oost-Oekraïne zich tegen hen verzetten. Maar voor onze media zijn groepen als dit Azov Bataljon de verdedigers van de Europese waarden. Welke waarden?

Uitroeien

Ook in het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy kwam diezelfde Andriy Biletsky al in beeld. Een verhaal dat nadien door de website Global Research werd overgenomen. Waarbij die het ook uitgebreid had over de fascistische terreur van dat Azov Bataljon in de Oost-Oekraïense havenstad Mariupol (12). Een erg schokkend artikel over de vrienden van Herman Van Rompuy, Guy Verhofstadt en Karel De Gucht.

Andriy Biletsky geciteerd on Foreign Policy:

“Unfortunately, among the Ukrainian people today there are a lot of ‘Russians’ (by their mentality, not their blood), ‘kikes,’ ‘Americans,’ ‘Europeans’ (of the democratic-liberal European Union), ‘Arabs,’ ‘Chinese’ and so forth, but there is not much specifically Ukrainian…It’s unclear how much time and effort will be needed to eradicate these dangerous viruses from our people.”

“Spijtig genoeg zijn er onder het Oekraïense volk een gans pak Russen (dit wegens hun mentaliteit, niet wegens hun bloed), Kikes (Een erg pejoratieve Engelse term die zoiets als vuile joden betekent, nvdr.), Amerikanen, Europeanen (van die liberaal-democratische Europese Unie), Arabieren, Chinezen en zo verder. Maar er is weinig typisch Oekraïens …. Het is onduidelijk hoeveel tijd en moeite het zal vergen om die gevaarlijke virussen onder ons volk uit te roeien.“

Fascistische acties tegen opposanten - Oktober 2014

Een lid van het voormalig Oekraïense parlement dat in Kiev in contact kwam met een van die fascistische bendes. Nooit werd een dader hiervoor zelfs maar opgepakt voor ondervraging.  In zo’n klimaat en met een burgeroorlog gaande organiseerde men dan parlementsverkiezingen. En uiteraard was die stembusslag volgens de EU-waarnemers correct verlopen. Ze zouden eens iets anders moeten durven zeggen. De toestand roept herinneringen op aan het Duitsland van de jaren dertig. 

Hoeft het dan ook te verbazen dat al de symbolen die dit Azov Bataljon gebruikt teruggaan op de Duitse NSDAP, Hitler en diens Derde Rijk? Je zal het nooit of uiterst zelden lezen in onze massamedia maar het helpt verklaren waarom dit conflict explodeerde en zo gevaarlijk is. Vooral omdat de VS en sommigen in de EU dit een uitstekende gelegenheid vinden om Rusland zoals in 1990 terug op de knieën te krijgen.

Machtshonger

Dat onze industrie en landbouw onmetelijk veel schade ondervinden van dit optreden van o.m. Barack Obama en Herman Van Rompuy zal beiden duidelijk worst wezen. Machtshonger drijft hen, niet het belang van hun onderdanen.

Zo is een der voornaamste slachtoffers van die oorlog tegen Rusland de Britse oliemaatschappij BP die de grootste aandeelhouder is van de Russische oliemultinational Rosneft, de grootste ter wereld. En het merendeel van de olieproductie van BP komt uit Rusland.

Het gevolg is dat er nu overnamegeruchten circuleren waarbij Shell – BP zit ook nog met een claim van minstens 20 miljard dollar rond de ramp met Deepwater Horizon in de Amerikaanse Golf van Mexico – dit zinkend schip zou overnemen. Voor de Britse premier David Cameron blijkbaar geen zorg. Zolang hij de VS kan plezieren is er wat hem betreft zo te horen geen vuiltje aan de lucht.

Want dat de EU hier naar de pijpen van de VS danst is overduidelijk. (13) Washington blaast op een fluitje en hup daar staat de EU in de pas klaar om de VS na te apen, daarbij zelfs de vrede op dit continent in gevaar brengend. Van onverantwoordelijk gedrag gesproken.

 

Gewezen Europees president Herman Van Rompuy en zijn Oekraïens fascistenvriendje Arseniy Yatseniuk lieten bij de foto’s het gestrekte rechterarmpje natuurlijk achterwege. De show nietwaar. Door zijn steun aan het salafistisch jihadisme in o.a. Syrië bracht Van Rompuy de Belgische nationale veiligheid in gevaar en door zijn steun aan de staatsgreep in Oekraïne veroorzaakte hij veel schade aan de Belgische economie. En hij maakt zo ook zelfs een nieuwe wereldoorlog mogelijk. Waarlijk een man met een heel grote verdienste. Waar blijft het standbeeld?

Het verhaal rond Oekraïne en Rusland bewijst dat niet zozeer de belangen van de grote multinationals de internationale machtsverhoudingen bepalen. Het is gewoon de ongebreidelde machtshonger van een aantal toppolitici en hun entourage die wegens het ontbreken van een democratisch tegengewicht ongestoord oorlog kunnen voeren en zo zelfs hun eigen land grote schade berokkenen.

Daar ligt de knoop. Er is in onze zogenaamde democratie geen enkele tegenmacht de naam waardig die grootschalig wanbeheer als dit een halt kan toeroepen. Het westen bestaat dan ook alleen maar in theorie uit democratieën. Democratie wil zeggen dat de bevolking met kennis van zaken bij verkiezingen kan oordelen over hun beleid.

Maar die kennis wordt hen door de media heel bewust onthouden. De bevolking kan over die politici dan ook geen oordeel treffen want ze weet amper wat er gaande is. In wezen heersen enkele machtsgeile politici als een soort absolute vorsten. Zonnekoningen die men dan zoals recent met Van Rompuy in de media bijwijlen weet te bedelven onder massa’s lof.

Van een doodzieke maatschappij gesproken.

Willy Van Damme

1) The Washington Post, 26 september 2014, Carl Gershman, ‘Former Soviet states stand up to Russia. Will the U.S.’, Washington Post 26 september 2013, Carl Gershman, Voorzitter van de National Endowment for Democracy, http://www.washingtonpost.com/opinions/former-soviet-states-stand-up-to-russia-will-the-us/2013/09/26/b5ad2be4-246a-11e3-b75d-5b7f66349852_story.html.

Dit citaat in ook te vinden in het opiniestuk van John J. Mearsheimer, “Why the Ukraine crisis is the West’s fault”, Foreign Affairs, September/Oktober 2014. Die waarschuwt wel in heel duidelijke termen voor dit volgens hem oorlogszuchtig beleid. Maar hij is naast o.m. Henry Kissinger een eenzame stem in deze kwestie.

Professor Mearsheimer is een Amerikaans politicoloog en verbonden aan de University of Chicago en is een gekende kritische stem over het buitenlands beleid van zijn land. http://www.foreignaffairs.com/articles/141769/john-j-mearsheimer/why-the-ukraine-crisis-is-the-wests-fault

2) Ihor Kolomoisky is samen met Hennadiy Boholubov eigenaar van Privatbank, de grootste Oekraïense bank. De mensen die op de Krim bij Privatbank een rekening hadden en na de overdracht aan Rusland richting Oekraïne trokken kregen van de Privatbank maar een deel van hun centen terug. Onduidelijk is of dit gezien de protesten nadien ook zo gebleven is.

Igor Kolomoyskyi & Henadi Boholyubov - PrivatBank

De eigenaars van de Privatbank bij de European Council of Jewish Communities. Zij mogen dan wel jood en Israëli zijn, in hun moederland Hitlerfanaten steunen is voor hen blijkbaar geen probleem. En hun Israëlische en zionistische vrienden als Bernard-Henri Levy en André Glucksmann maken er ook al geen problemen over. Levy deed het bestaan van jodenhaat in Oekraïne doodgewoon af als Russische propaganda.

3) The New York Times, 20 oktober 2014, Andrew Roth, ‘Ukraine Used Cluster Bombs, Evidence Indicates’. http://www.nytimes.com/2014/10/21/world/ukraine-used-cluster-bombs-report-charges.html?emc=edit_th_20141021&nl=todaysheadlines&nlid=67751936

4) De roebel viel al na twee dagen terug op een veel hogere koers en staat nu rond de 53 roebel voor een dollar. Op 25 november, vlak voor de snelle depreciatie stond die op 44,23 en begin september op ongeveer 36 roebel voor een dollar.

Daarbij dient men ook te beseffen dat de dollar de voorbije maanden sterk in waarde steeg tegenover praktisch alle andere munten waaronder ook de euro. Zo was een dollar op 1 april 2014 goed voor 72 eurocent en nu op 26 december 2014 een 82, een daling van de euro met 13,8%. Bij de roebel is dit sinds september min ongeveer 31%.

Die evolutie betekent wel dat de daling van de in dollar aangeduide prijs van olie veel minder gevolgen heeft voor de Russische schatkist. Zo koste een vat ruwe olie in september 2014 ongeveer 100 dollar wat toen een 3600 roebel waard was.

Nu op 26 december is de prijs bijna 60 dollar per vat, wat op dit ogenblik goed is voor 3120 roebel. Een verlies van 13,3%. Een pak minder dan de 40% ontwaarding van de olieprijs gerekend in dollar.

5) Het viel op dat Barack Obama tijdens zijn vakantie op Hawaii plots een spelletje golf speelde met de Maleisische premier Datuk Seri Najib Tun Razak die daar eveneens op vakantie bleek te zijn. Met als vraag of men het tijdens dit vermakelijk spelletje alleen had over ieders handicap of dat men het ook had over bijvoorbeeld een neergeschoten vliegtuig. Een vraag die men niet alleen in Moskou zal stellen.

Twee dagen later echter klaagde de advocaat van Maleisië in de kwestie van vlucht MH17 echter het feit aan dat Nederland dit onderzoek doet. Hij sprak daarbij over belangenvermenging en stelde dat de VN dit onderzoek had moeten voeren. Moeten wij dan  besluiten dat het spelletje golf van premier Razak met Obama voor de VS niet goed verliep?

6) Andrew Wilson is verbonden aan de European Council on Foreign Relations en het Britse Royal Institute of Foreign Relations. Het eerste is een rond de NAVO en de EU draaiende Brusselse studiedienst en de tweede is een Britse overheidsinstelling.

Dat hij dan alles vanuit Brits en Amerikaanse hoek bekijkt en de Russische kritiek als lasterlijk afdoet hoeft niet te verwonderen. Het tegengestelde zou verbazen. Wat evenmin verbaasde is dat Marc Jansen in zijn boekbespreking zweeg over die achtergrond van de man. Nochtans een essentieel gegeven om Andrew Wilson te kunnen inschatten. Met dan als vraag waarom Jansen dit essentieel element verzweeg.

7) Reuters, 25 november 2014, Noah Barkin en Andreas Rinke, ‘Insight – Merkel hits diplomatic dead-end with Putin’. http://uk.reuters.com/article/2014/11/25/uk-ukraine-crisis-germany-insight-idUKKCN0J91EG20141125?feedType=nl&feedName=uktopnewsmid

8) The Guardian, 21 december 2014, Josh Haliday, ‘BBC World Service fears losing information war as Russia Today ramps up pressure’. http://www.theguardian.com/media/2014/dec/21/bbc-world-service-information-war-russia-today?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_term=%2ASituation%20Report&utm_campaign=Sitrep%20December%2022%202014 

9) 21st Century Wire, 20 maart 2014, ‘No Act of Conscience: Liz Wahl RT ‘Resignation’ Was Planned Neocon Think Tank PR Stunt’. Een uitgebreid verhaal over de zaak dat ook bewijst dat dit ontslag opgezet spel was. http://21stcenturywire.com/2014/03/20/no-act-of-conscience-liz-wahl-rt-resignation-was-planned-neocon-think-tank-pr-stunt/

10) The New York Times, 25 oktober 2014, David Herszhenhorn, ‘Parliamentary Elections Show Political Turmoil Is Continuing in Ukraine’. http://www.nytimes.com/2014/10/26/world/europe/parliamentary-elections-show-political-turmoil-is-continuing-in-ukraine-.html

11) The Telegraph, 11 augustus 2014, Tom Parfitt, ‘Ukraine crisis: the neo-Nazi brigade fighting pro-Russian separatists’.  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11025137/Ukraine-crisis-the-neo-Nazi-brigade-fighting-pro-Russian-separatists.html 

Joe Biden - 4

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is gekend voor zijn soms ondiplomatisch weinig verhullend taalgebruik. De EU plooide volgens hem in de kwestie van de Russische sancties voor de dictaten uit Washington. “Amerikaans leiderschap”, noemde hij dat netjes in zijn toespraak. Je mag de vazalstaten nu eenmaal niet teveel voor het hoofd stoten. En die hun onderdanen zouden het eens kunnen snappen. En dat kan evenmin de bedoeling zijn.

12) Foreign Policy, 30 augustus 2014, Alec Luhn, ‘Preparing for war with Ukraine’s fascist defenders of freedom‘. http://foreignpolicy.com/2014/08/30/preparing-for-war-with-ukraines-fascist-defenders-of-freedom/ 

Global Research, 25 november 2014, George Eliason, ‘If the Public only Knew – US Aid to Ukraine Monsters. Atrocities Committed by Ukraine National Guard Azov Battalion’. http://www.globalresearch.ca/if-the-public-only-knew-us-aid-to-ukraine-monsters

13) Dat de EU op bevel van Washington de VS in deze kwestie napraat komt niet van de Russische president Vladimir Poetin maar van een man als Joe Biden, de Amerikaanse vicepresident. Die stelde op 3 oktober 2014 tijdens een toespraak voor het president John F. Kennedy Forum vlakaf:

 It is true they (de EU, nvdr) did not want to do that (sancties tegen Rusland, nvdr.),” 

“Het klopt dat zij dit niet wilden doen.’ stelde Joe Biden.

The White House persbericht, 3 oktober 2014, ‘Remarks by the Vice President at the John F. Kennedy Forum’.  http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/10/03/remarks-vice-president-john-f-kennedy-forum

Ook weer te vinden op RT, 3 oktober 2014, ‘Biden says US ‘embarrassed’ EU into sanctioning Russia over Ukraine’. http://rt.com/usa/193044-us-embarrass-eu-sanctions/

12 gedachten over “Oekraïne–With Georgia on my mind

 1. Uitstekende analyse van de toestand m.b.t. Oekraine en een krachtig artikel. Het verhaal van de slaafse volgzaamheid voor dubieuze Amerikaanse belangen en een totaal onbegrip voor Rusland. Men wil Rusland vernietigen. Met dank aan de slappe houding van het Haiku Mannetje Rompuy, de baron van Berlare Gucht en het joenk Hofstad.
  They blundered us into war (vrij naar AJP Taylor, The First World War). Dank Willy voor jouw standpunt dat hopelijk navolging krijgt.
  Paul De Leenheer
  Antwoord:
  Bedankt voor je bloemetje. Die laatste opmerking is een die bij critici van dit beleid wel meer gemaakt wordt. Zeker nu met die herdenkingen van de Groote Oorlog. Het is mede daarom dat ik wel een beetje bevreesd ben.

  Als je ziet wat soort lieden aan de macht zijn en hoe men in de media niets doet dan leugens en vooroordelen verspreiden, dan is er voldoende reden om bang te zijn. Want die persverhalen stimuleren dan weer die machtsgeile leiders tot het nemen van nog meer provocatieve beslissingen. En dan komt men in een spiraal terecht die onvermijdelijk doet denken aan Sarajevo 1914.

  Ik wou echt dat ik iets anders kon schrijven. Maar mijn plicht als schrijver zegt dat ik de waarheid voor ogen moet zien en ze niet verhullen.
  Willy Van Damme

 2. Hallo Willy, Ik verwijs naar de vraag die u onlangs stelde ivm politiek asiel in Belgie van de Tunesische Generaal Rachid Ammar

  http://www.tunisie-secret.com/Rachid-Ammar-refugie-en-Belgique-et-Samir-Tarhouni-est-diplomate-en-Suisse_a739.html

  Door washington geregeld !

  Mvg, Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Boeiend verhaal lijkt mij. Over wat er juist in Tunesië toen gebeurde is mij niet zo heel veel bekend. Dat de VS en Qatar en eventueel andere landen achter de staatsgreep zaten lijkt mij wel bewezen. Geen sympathie voor een Ben Ali natuurlijk maar wat men poogde te installeren was nog veel slechter.

  Tunesië is echter een vrij goed ontwikkelde maatschappij met een relatief sterke industrie en middenklasse die zich niet zomaar de woestijnislam laat aanpraten zoals in de meer achtergestelde delen van de Arabische wereld.

  De lokale klonen van de Moslimbroederschap en al Qaeda maakten er dan ook nooit veel kans. Gelukkig maar. Typerend voor het land is dat het de vakbond was die de onderhandelingen leidde die dan een oplossing brachten.
  Maar met die bijna negentigjarige president stel ik mij toch grote vragen.

  Over de man zijn asiel hier is voor zover ik dat nu kan inschatten nog nooit iets gepubliceerd. Het verhaal van die website is natuurlijk al een goed jaar oud. Sindsdien is er in Tunis veel water in de zee gelopen.

  In het uitstekende boek ‘la face cachée des revolutions arabes’ van diverse auteurs, waaronder een van de bezoekers van deze blog, en uitgegeven bij Ellipses in Parijs, kun je interessante gegevens vinden over Tunesië.

  Ook hier doken er bij betogingen plots zoals nadien in Syrië en Oekraïne sluipschutters op. En zoals in die twee andere plaatsen zijn die schutters nooit gevonden. Ra ra ra, wie zou hierachter kunnen zitten?
  Willy Van Damme

 3. Wederom een puik artikel waaraan, buiten een terloopse opmerking, niets aan toe te voegen valt.

  “Zo simpel is dat, men toont nooit foto’s van fascistengroepen, verzwijgt hun activiteiten, spreekt nimmer over de rol van historische figuren als Stepan Bandera en dus is alles wat de Russische media hierover schrijven leugens.”

  Dit geldt niet alleen voor de massamedia maar ook voor de politiek. Van links tot rechts is het in het Nederlandse politieke theater muisstil over neo-Nazi elementen die zitting hebben in het Oekraïens parlement of over neo-Nazi groeperingen als Svoboda en Pravi Sektor die door Kiev aangestuurd worden. Stel je voor dat de Nederlandse politiek toe zou geven dat zij in Kiev een neo-Nazi regime steunt? Dat is niet alleen een schoffering voor de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei en daarmee het hele Nederlandse volk, maar het zal ook het geloof in de schuldigen (separatisten/Poetin) voor het neerhalen van MH17 ondermijnen en dat is niet iets waar Mark Rutte, de EU en de VS op zitten te wachten. Het beste is om het volk dom te houden, dat zij rustig kunnen gaan slapen en dat vadertje staat wel over hen waakt.

  Ik vraag mij wel af waarom Nederland 122 ton goud uit de VS over heeft laten vliegen? Heeft dat te maken met MH17 of met de meesterzet van Poetin om Russisch olie en gas met goud af te rekenen? De Duitsers zitten al ik weet niet hoelang op hun goud te wachten en in Oekraïne zijn goudstaven opgedoken wat loden staven met een goudlaagje blijken te zijn.

  Het onderzoek naar de crash van MH17 is in Nederland uitgelopen op een farce. Er wordt een partij in betrokken (Oekraïne) die eigenlijk verdachte is (een slager die zijn eigen vlees keurt) en de tweede op de lijst die de meeste slachtoffers had te betreuren (Maleisië) wordt buiten het onderzoek gehouden. Hoe duidelijk willen wij het hebben?
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Ach, de media zijn gewoon schatplichtig aan de politiek. Ze geven elkaar simpelweg de hand. Moesten de media spreken dan zou de politiek wel dienen te reageren. En dus zwijgen beiden in koor.

  Journalisten zijn als jagers op zoek naar nieuws en die kunnen ze volop krijgen in politieke kringen. En om die politici niet voor het hoofd te stoten en regelmatig primeurs te krijgen praten ze de politici naar de mond.
  Alleen als er intern binnen de elite sprake is van afrekeningen zoals in België met de machtige christelijke vakbonden, de Nederlandse SP of met de Waalse PS, dan slaat de pers ongenadig toe.

  Kijk maar hoe men dit weekend in De Morgen nog maar eens met modder kiepte op de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Twee anonieme getuigen, een die men ‘socialist’ noemde en een die men bestempelde als een ‘Brussels politicus’, dus twee totaal vage omschrijvingen, waren voldoende voor de auteur om te schrijven dat de burgemeester ook in zijn eigen partij grote kritiek krijgt. Laster heet dat.

  Wat vlucht MH17 betreft is het mij onduidelijk in welke mate Maleisië nu in de zaak betrokken is. In onze pers maakt men alles geen melding van welke reactie vanuit dat land ook. Het lijkt alsof Maleisië en haar inwoners voor onze media in deze zaak niet eens bestaan. Van manipulatie gesproken.

  Betreffende het goud is Duitsland voor zover geweten nog steeds aan het wachten op dat goud uit de VS. Iets voor met Sint-Juttemis?
  Ik denk dat die Nederlandse eis betreffende de teruggave van haar goud een kwestie is van wantrouwen tegenover de VS. Na de door de VS georkestreerde bankencrisis en de daaropvolgende frontale aanval op de euro en de EU is het ook hier in West-Europa wel doorgedrongen welke (sic) goede vriend de VS wel is.

  De vraag is ook waar het goud van Oekraïne juist is. Dat zou tijdens de turbulentie van die staatsgreep met een vliegtuig vertrokken zijn. Naar waar en onder welke voorwaarden is onduidelijk. Men kan het natuurlijk wel raden. Het is echter meer dan waard om het eens grondig te onderzoeken. Voor zover geweten gebeurde dit echter nog niet.
  Willy Van Damme

  • “Wat vlucht MH17 betreft is het mij onduidelijk in welke mate Maleisië nu in de zaak betrokken is. In onze pers maakt men alles geen melding van welke reactie vanuit dat land ook. Het lijkt alsof Maleisië en haar inwoners voor onze media in deze zaak niet eens bestaan. Van manipulatie gesproken.”

   Maleisië schijnt op 28 November een brief te hebben ontvangen van het Nederlandse Openbaar Ministerie, waarin de bevestiging staat over de volwaardige deelname van Maleisië met het Joint Investigation Team. Dit blijft echter onbevestigd door officiële bronnen.

   http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/12/Maleisie-nu-wel-toegetreden-tot-onderzoeksteam-MH17-1656829W/?intcmp=related-content

   http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/12/Maleisie-definitief-lid-van-strafrechtelijk-onderzoeksteam-MH17-1657959W/#
   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   Federica Mogherini, vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Aangelegenheden en Veiligheidsbeleid, vertelde in een interview met het Italiaanse La Repubblica het volgende:

   “It is not true that there is a soft Europe stance, which opposes the US hardline position. On the contrary, the latest data shows that trade between Russia and Europe is declining, while trade between Russia and the US is increasing,” she pointed out.

   http://rt.com/news/218271-eu-confrontation-ukraine-russia/

   Dat is mooi, Willy, of niet? De EU legt sancties op op Rusland, terwijl de VS flierefluitend de handel met hetzelfde Rusland intensiveert.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Uiteraard bedankt voor die bijkomende informatie. Het lijkt mij wel uitermate verdacht de wijze waarop dit onderzoek loopt. De geheimhoudingsclausule en buiten houden van Maleisië is zelfs niet verdacht, het is een bewijs voor minstens een poging tot vals spel.

   Oekraïne, de mogelijke dader zit in het comité en Maleisië, eigenaar en bestemming van het vliegtuig niet. Dat is toch lachen met wat een gerechtelijk onderzoek of welk onderzoek dan ook hoort te zijn. Misschien kan men het laten doen door die klojo’s van De Telegraaf of door die fascistische bendes in Oekraïne.

   Verder is het de VS te doen om een zo groot mogelijke vernietiging van Rusland en het verhinderen dat er een te nauwe economische samenwerking ontstaat tussen de EU en Rusland en zo ook met China en de BRICS. Daarover gaat het.

   Onze Europese politici snappen blijkbaar niet eens wat er aan het gebeuren is. De VS heeft tweemaal zitten profiteren van de grote oorlogen die hier op het Europees continent werd uitgevochten. De eerste maal leenden zij veel geld en de tweede maal leenden zij zoveel geld dat zij de boel hier gewoon overnamen.

   Als de Europese landen elkaar opnieuw de kop inkloppen zoals in 1914 en 1939 gebeurde dan zit de VS en zijn neoconservatieve gangsters ons vanop de zijlijn gewoon uit te lachen.
   Maar voor ‘genieën’ als een Verhofstadt, van Baalen, Van Rompuy en andere Merkels is dit klein lesje geschiedenis blijkbaar te lastig om te begrijpen. Wat een bende nietsnutten. Maar als vriend Verhofstadt nog eens bij Brookings mag gaan spreken dan is zijn jaar weer goedgevuld, letterlijk dan.

   Gaan ze het lot van Europa misschien laten afhangen van de fascistische aanhangers van een Stepan Bandera?
   Wel blij verrast door de bijtende reacties op beide artikels van Elsevier. Maar voor Reuters en de Duitse veiligheidsdienst zullen dit wel Russische spionnen zijn. Maar voor wiens rekening werkt de Duitse BND? Voor de CIA?
   Willy Van Damme

   • “Maar voor wiens rekening werkt de Duitse BND? Voor de CIA?”

    Correct! Ik heb eens een verhaal gelezen dat, na de val van de muur, de BND en CIA samen, het pand waarin de voormalige ambassade van Libië was gehuisvest hebben doorzocht en daar vond men bij toeval documenten die bevestigde dat Libië achter de aanslag op PanAm103 boven Lockerbie zat.

    Op 2 November 2014 is er een film uitgebracht onder de titel “Het Uur Van De Wolf”. Deze film gaat over de moord op Theo van Goch, waarin duidelijk wordt gesteld dat de AIVD op 26 Oktober 2004 al wist dat er een aanslag op Theo van Goch gepleegd zou worden. Uit de film bleek ook dat het hoofd van de AIVD in nauw contact stond met een medewerker van de Amerikaanse ambassade en waaruit twee citaten boekdelen spreken:

    “De moord op Theo van Goch moest worden opgevat als “Collateral Damage”.

    Hieruit kan men kristalliseren dat de moord op Theo van Goch een heel ander doel had dan de moord alleen. Waarschijnlijk moeten wij dan gaan zoeken in de richting van het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen (autochtonen/allochtonen). Hierbij kan niet worden uitgesloten dat de moordenaar van Theo van Goch een CIA/AIVD agent is geweest.

    “De AIVD in het leven was geroepen om Politiek Den Haag te voorzien van “Angst berichten”.

    Politiek Den Haag wordt dus voorzien van valse informatie om daar hun beleid op af te stemmen.

    Al zou het maar fictie zijn omdat het maar een film betreft, feit blijft dat westerse veiligheidsdiensten nauw samenwerken met elkaar en dat de CIA een hele dikke vinger in de pap hebben.
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Het is wat met die veiligheidsdiensten. Regeringen hebben ze logischerwijze nodig maar kunnen ze feitelijk niet vertrouwen. De regering die dat wel doet is oerdom en het resultaat is continu wantrouwen en oorlogen onder veiligheidsdiensten. Het is geen toeval dat de VS er geschat meer dan 2O heeft.

    Dat is nodig want zo kan de ene controleren wat de andere doet. Ze houden dus in sommige gevallen niet de vijandige diensten in de gaten (CIA versus de Russen) maar elkaar (DIA versus NSA bijvoorbeeld).

    Ik herinner mij een leuk interview van journalist Kristof Clerix in MO magazine met de chef van de Belgische militaire veiligheid. Dit werd gepubliceerd juist op een ogenblik dat er een fiks schandaal was uitgebroken rond de spionageactiviteiten van de NSA.
    Ik vermoed dat her gesprek was opgenomen en uitgeschreven voor het schandaal uitlekte.

    Tijdens dat gesprek zat de chef van de Belgische militaire veiligheid te pochen over zijn goede relaties met de chef van de NSA. Een dienst die bleek toen massaal had ingebroken in zowat alle telecommunicatienetwerken en computers in België. Vervelend dus voor die man.

    En dan vraagt een nuchter mens zich af: Is die chef soms een agent van de NSA of werkt hij toch voor de Belgische overheid?
    Over de zaak van Theo Van Gogh kan ik wel niet veel zeggen daar ze me onvoldoende bekend is. Een vaste regel met dat soort organisaties als de AIVD is: Geloof hen nooit.
    Willy Van Damme

 4. http://internetz-zeitung.eu/index.php/2813-%C3%B6ligarchen-verlieren,-putin-gewinnt
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Ik ken spijtig niet genoeg Duits om het te kunnen lezen. Een achterliggende reden waarom men vanuit het Witte Huis de Russische oliemultinational Rosneft ook aanpakte is omdat Obama zo indirect ook ExxonMobil, grote partner van Rosneft, straft.
  ExxonMobil is traditioneel een sponsor van de Republikeinen en gaf zo veel geld aan de kiescampagne van John McCain en Mitt Romney, de tegenstanders bij de presidentsverkiezingen van Barack Obama.
  Het had dus ook deels met Amerikaanse partrijpolitiek te maken. Lees: Geef in de toekomst wat meer aan de Democratische kandidaten.
  Willy Van Damme

  • Ik ken ook onvoldoende Duits, maar met enige inspanning gaat het wel. Het is zo anders dan wat ik dagelijks alhier te lezen krijg, dat ik niet wist wat er precies van te denken. Ik dacht dat jij er meer raad mee wist. Of het althans kon plaatsen. Zo wordt beweerd dat de Russen de Amerikanen voor waren door de Krim in te lijven, waar volgens het internationaal zeerecht nu niet meer in de Zwarte Zee kan geboord worden zonder Russische toestemming. Nu was de US daar al bezig te boren en nu zouden de Russen die US-bedrijven een joint venture hebben opgelegd. Tegenprestatie: Obama kreeg Cuba (waar anno 2015 niemand nog wat aan heeft eigenlijk). Dat Obama met sancties McCain of zo een loer zou willen draaien, lijkt me niet zo geloofwaardig. Alsof die mensen elkaars vijanden zijn….
   Eric Rosseel
   Antwoord:
   Het gebied van de Zwarte Zee heeft een aantal oeverstaten, Turkije, Rusland, Abchazië; Georgië, Bulgarije, Roemenië en Oekraïne.
   Het territorium van een land strekt zich 12 zeemijl (22,2 km) uit van de kust. Economisch bezit gaat tot 200 zeemijl (370 km). Dit gemeten bij eb.

   In dit gebied bezit de betreffende staat alle rechten op de eventuele exploitatie van die zee en haar ondergrond, dus voor de visvangst, olieboringen of voor het winnen van zand of bepaalde delfstoffen.

   Door de annexatie van de Krim is het deel van de Zwarte Zee dat Oekraïne bezit natuurlijk een stuk kleiner geworden. Maar Rusland heeft op geen enkel ogenblik problemen gemaakt om met welk Europees of Amerikaans bedrijf dan ook samen te werken. Kijk maar naar al de partners van Rosneft.

   Ik denk niet dat de zaak van het normaliseren van de diplomatieke relaties tussen de VS en Cuba iets te maken hebben met de kwestie Oekraïne. Obama wou dit anachronisme nog voor hij stopt als president blijkbaar afhandelen. Hij wil vermoedelijk gewoon zo positief in de geschiedenisboeken komen te staan.
   Willy Van Damme


 5. Mario
  Antwoord:
  Bedankt voor dit filmpje met het optreden van die twee liberalen, Guy Verhofstadt en de Nederlander Hans van Baalen van de VVD.
  Hoe zou men hier reageren moest Poetin opposanten financieren die dan betogingen organiseren om de regering omver te werpen?
  Waarna de fractieleider in het parlement van de partij van Poetin die betogers ter plekke komt opjutten. Het kot zou te klein zijn, men zou de diplomatieke betrekkingen verbreken en de betogers als verraders bestempelen en er keihard tegen optreden.

  En dan heeft Hans van Baalen de lef om te komen spreken over ‘democratie’ en Guy Verhofstadt over ‘de Europese waarden’. Maar uiteraard weten van Baalen en Verhofstadt perfect wat ze daar deden en wie hun toehoorders waren.
  Verhofstadt beweerde nadien zelfs zonder blikken en blozen dat hij in Kiev toen nergens fascistische symbolen had gezien. Maar liegen kan die man als geen ander.
  Willy Van Damme

 6. “Russians, too, face a choice, and Putin may find himself on the losing end not just in the near abroad but within Russia itself.” (1)

  Je mag er zeker van zijn dat Washington in Rusland zelf ook al jaren zijn ondermijnende krachten aan het werk heeft.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Wat dacht je? Er zijn tientallen Russische organisaties zoals Memorial en Soldatenmoeders van Rusland die massa’s geld krijgen vanuit vooral de VS. Typerend is dat Rusland daar lang geen enkel misbaar over maakte.
  Het staatsapparaat was gewoon te zwak om te zien dat men haar aan het ondermijnen was.

  En die door de VS betaalde organisaties lieten zich dan ook continu uit over de lokale politiek en waren zowat de enigen die men in onze massamedia aan het woord liet. Dit soort acties was trouwens essentieel om vanuit de VS geld te krijgen.

  In wezen zijn dit gewoon huurlingen van het westen, Quislings die met als lomp excuus de mensenrechten zich aan de VS verkopen. Alsof de VS zich iets aantrekken van de mensenrechten. Anders kan men altijd eens hierover een vraagje stellen aan de oorspronkelijke inheemse bevolking van de VS of aan de zwarten en latino’s daar.

  In wezen kan je er gif opnemen dat als bijvoorbeeld de BBC, Reuters of The Financial Times iemand uit Rusland aan het woord laat over zijn land die op de loonlijst – want daar komen die giften toch op neer – van de VS staat. Behoudens natuurlijk uitzonderingen die men dan niet zelden ook nog uit hun verband citeert. De voorbeelden hiervoor zijn schering en inslag.

  Ooit verscheen er in The Financial Times een verhaal over de oppositie in Wit-Rusland. Daaruit bleek dat al de mensen geld kregen van de VS en met computers en ander door de VS geschonken materiaal werkten.
  Dan is het natuurlijk lucratief om politiek opposant te spelen. Je krijgt geld om wereldberoemd te worden.

  De Russische regering heeft aan die wantoestand uiteindelijk een aantal jaren geleden een einde gemaakt. Men laat die geldstromen nog wel toe maar eist dat die organisaties dat nu in hun publicaties ook vermelden. Dat lijkt mij logisch en politiek perfect aanvaardbaar.

  Als je wordt aangesproken door bijvoorbeeld Memorial dan lijkt het mij toch logisch dat je weet wie ze juist zijn. Het heet transparantie naar de leden en naar de buitenwereld toe. Maar voor een ngo als Human Rights Watch kon dat natuurlijk niet. Maar die hun reactie hier wekt alleen verbazing bij de mensen die hen niet kennen.

  En je moest eens horen wat een storm van protest er in onze pers en bij sommige van die organisaties opstak. “Ze worden verboden”, was veelal de teneur. Die protesten in het westen waren natuurlijk begrijpelijk want zo werd het voor Ivan en Pjotr met de pet duidelijk hoe sterk de VS en ook wel de EU aan het infiltreren waren in de Russische samenleving.
  Uiteraard onder het mom van het verdedigen van de ‘vrijheid’, ‘democratie’ en ‘mensenrechten’. Je kent dat refrein al wel.

  Vorige week was er ook weer zo’n geval met een Russische organisatie die moest melden dat ze van de VS geld kreeg. Men draaide dat in The New York Times zo dat uiteraard Poetin zelf die organisatie nu met sluiting bedreigde. Onzin natuurlijk. Alleen als ze zich niet aan de wet hield zou dat eventueel kunnen gebeuren. Eerst echter werkt men met boetes en pas daarna kan men verder gaan.

  En natuurlijk komen die giften uit de VS bij de gemiddelde Rus zeer slecht over. Men kent de VS zijn trucs daar nu al wel hoor. Hetzelfde gebeurde trouwens in Hong Kong waar men die betogers verweet agenten van de VS te zijn.

  Je invloed als ngo in Rusland bij de bevolking – en daar is het de VS om te doen – smelt dan als sneeuw voor de zon. Dan wordt werken inderdaad aartsmoeilijk en heeft het voor de VS al veel minder nut om er geld in te stoppen. En dat vormt dan uiteraard een bedreiging voor het voortbestaan van een organisatie als Memorial.

  Maar door in de kranten te schrijven dat Poetin hen gaat verbieden geeft men bewust de valse indruk dat Poetin voor hem kritische organisaties zit te verbieden. Typerend is dat het Europese parlement Rusland in oktober dit jaar opriep om Memorial niet te verbieden. Moet ik die veelverdieners daar dan serieus nemen? Kom nou.
  Maar als je een leugen voldoende lang blijft herhalen geloven de meeste mensen dat. Zo simpel en perfide werkt dit.

  Maar gezien de oorlogsverklaring van de NED aan Rusland maakt men zich in vele landen geen illusies meer. Je zal zien dat het internet dit komend jaar verder onder controle zal worden gezet. Waarna men dan weer zal klagen over ‘censuur’.

  Typerend is de betoging van journalisten vandaag rond de gevangenzetting van journalisten van al Jazeera in Egypte.
  Al Jazeera is een Qatarese staatszender die zeker in het verleden een instrument in handen van de VS en Qatar was om overal in de Arabische wereld hun wil op te dringen door de politieke islam aan de macht te brengen en de VS vijandige seculiere regimes te ondermijnen.

  Wie daar als journalist voor werkt zou horen te weten dat hij in wezen niet aan journalistiek maar aan politiek doet. Typerend was de verslaggeving van de BBC en al Jazeera in 2009 over de Iraanse presidentsverkiezingen en de daarop volgende ‘Groene Revolutie’.

  Zo werd vlak voor de verkiezingen door de BBC – die tot voor kort nota bene gefinancierd werd door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en er dus voor werkte – een tv-zender gestart met uitzendingen in het Farsi, de hoofdtaal in Iran.
  Zowel al Jazeera als de BBC lieten hun netwerken daarbij ook door de opposanten volop gebruiken voor het doorgeven van boodschappen en het lanceren van oproepen van de oppositie om acties te voeren. Onvoorstelbaar.

  Dat is echter geen journalistiek maar politieke agitatie. Als we weten dat Qatar met alle mogelijke middelen de politieke islam in Egypte steunde en het huidig seculiere bewind poogt te ondermijnen dan is het logisch dat de Egyptische regering zich tegen ‘journalisten’ van al Jazeera keert. Al Jazeera is trouwens na overleg met Saoedi Arabië en vermoedelijk ook de VS gestopt met haar op Egypte gerichte tv-zender.

  De journalisten die vandaag voor de Egyptische ambassade in Brussel gingen betogen tegen wat ze noemden perscensuur brachten dan ook een totaal verkeerde boodschap. Hun boodschap had moeten zijn: neen aan het misbruik van de journalistiek voor politieke of andere doeleinden. Als men als journalist aan politiek doet of, nog erger, ook gaat werken voor een veiligheidsdienst dan moet men de gevolgen maar dragen. De bluts komt met de buil.

  Maar wat wil je met dat massaal misbruik van het internet door de VS? Een rare knettergekke of zwaar’ criminele zogenaamde opposant start met geld van de VS een campagne via Facebook, desnoods vanuit Langley in Virginia. En zie, in een paar weken tijd heeft die dan 100.000 volgers.
  Officieel uiteraard uit het land welke het doelwit is van de VS maar die in feite allen door een computer zijn aangemaakt. Men paste die truc al ettelijke malen toe, recent in Syrië.

  Waarna The New York Times en haar napraters als de NRC, De Standaard en De Morgen dit dan prominent brengen. Ze kregen in New York immers een goede tip vanuit het Amerikaanse State Departement over die toch wel merkwaardige evolutie in dat land. Waarna dat State Departement een officiële verklaring over die merkwaardige evolutie aflegt.

  En hup de wagen is aan het rollen. Het is het klassieke stramien. Neem van mij aan, men gaat dat internet steeds meer onder controle gaan brengen. En dat is gezien de massale misbruiken, niet alleen voor politiek maar ook voor zaken als het gokken, de verkoop van nepmedicijnen en kinderporno, logisch en zeer billijk.

  Maar in de VS denkt men zich hier alles te kunnen permitteren. Zie maar naar die zogenaamde taxidienst Uber die zonder welke reglementen dan ook hier snel geld wil verdienen door via mobiele telefoonnetwerken taxidiensten te verkopen. Compleet in de illegaliteit. En dan zijn er hier die dit soort misbruikers en bedriegers willen steunen.
  Willy Van Damme

  • Bedankt voor de extra informatie. Maar toch nog een opmerking. Het komt misschien omdat ik zelf de dochter ben van laaggeschoolde ouders dat ik op blijf terugkomen, maar een simpele gast als automecanieker, Fouad Belkacem, die is volgens mij niet instaat om een betekenisvolle rol te spelen in de recrutering van nuttige idioten om in Syriê te gaan strijden. De rol van de VRT en andere media weegt een miljoen keer zwaarder. Die sloegen ons dagelijks om de oren met hoe die stoute Assad zijn eigen bevolking zou vervolgd hebben. Dat is bedoeld voor het opwekken van medeleven en emotie, die dan resulteert in dat jonge gasten naar Syrië vertrokken. Ik heb op facebook gezien hoe een groot aantal intellectuele Vlaamse allochtonen in de val liepen. Ze zijn niet vertrokken, maar de papegaaiden wel de propaganda na, en dat speelt ook een rol. En als ik er een opmerking over maakte, amaai wat ik dan te horen kreeg … Moest ik tegenover hen zo’n houding aan durven nemen, ze zouden me uitschelden voor racist. Ik ben overigens door één kopstuk dat soms op TV komt ontvriend en geband vermoedelijk omdat ik teveel op zijn geweten werkte.
   Edith Legrand
   Antwoord:
   Toen Belkacem voor het eerst van zich liet horen met die rel met die ultravulgaire Benno Barnard lachte ik die man wat weg. Nu niet meer. Hij is natuurlijk een crimineel die al een flink strafblad bij elkaar fietste en een toonbeeld voor arrogantie. Maar zijn rol mag niet worden onderschat.

   Maar veel hangt af van ieder individu dat men weet te rekruteren. Hoe die invloed individueel inschatten is onbegonnen werk. Maar ook ik ben van oordeel dat figuren als een Rudi Vranckx, Jens Fransen en Jorn De Cock en kranten als o.m. De Standaard, Het Laatste Nieuws, NRC, Volkskrant, Le Monde en De Morgen een grotere rol speelden bij het lokken van jihadisten naar Syrië dan die Belkacem.

   Als ik zie welke reclame een blad als Humo in het verleden maakte voor een zogenaamde ‘humanitaire’ missie vanuit België naar Syrië dan weet ik het wel. Die allochtone jongeren lezen ook wel die bladen en laten er zich zeker door beïnvloeden.

   Het is daarom een schande dat men die heren (en dames) zomaar de dans laat ontspringen en hen ook niet ter verantwoording roept. Een stevige zelfkritiek is wat de media nodig heeft. uiteraard niet alleen wegens dit dossier. Maar zelfkritiek van de pers is veel teveel vragen.

   Het spijtige is dat alhoewel journalisten gezien worden als totaal onbetrouwbaar – zelf journalist zijnde kom ik die grote argwaan regelmatig zelf tegen – maar toch blijven ze hen in de meeste gevallen geloven. Zeker als men de leugen – zoals met Poetin of Syrië – maandenlang blijft herhalen lopen er steeds meer mensen mee weg.

   Verder moet je bij die rekrutering zeker ook niet de rol van bepaalde veiligheidsdiensten onderschatten. Zonder hun massale steun had dit nooit zo ver kunnen komen. Gans die zaak heeft al miljarden euro’s gekost en dat geld heeft die crimineel van een Belkacem uiteraard niet.

   De wijze waarop het westen, en dus ook onze politici, die zaak van Syrië hebben aangepakt is een van de grootste misdaden sinds de tweede wereldoorlog en levenslang voor mensen als een Van Rompuy, Obama enzovoort is volgens mij een feitelijk te lichte straf.

   Dat ze met hun blote handen en onder streng toezicht beginnen aan de heropbouw van dit land. Het zijn zij en niet Belkacem die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van dit prachtig land. En dat men er dat zootje dat zich journalist noemt maar bij neemt. Ze zullen zich dan tenminste eenmaal in hun leven nuttig maken.
   Willy Van Damme

 7. Pingback: Oekraïne – With Georgia on my mind | Mediawerkgroep Syrië

 8. Ik heb hier een stuk gelezen, gepubliceerd door een Nederlandse Leger-officier over Rusland. Misschien interessant of zitten er veel hiaten in? https://www.dwarsliggers.eu/index.php/2016-04-01-13-52-07/algemeen/226-rusland-en-het-westen-wat-kun-je-er-nog-over-zeggen
  Guido Clicque
  Antwoord:
  Een erg lange maar wel interessante tekst die naar het einde toe wel een pak prietpraat bevat. Maar Poetin een dictator noemen is onzin. Hij is via vrij klassieke verkiezingen verkozen en er is een parlement met een grote oppositie.

  De vraag is wat je een democratie noemt. Is dat de VS? Is dat het Verenigd Koninkrijk? Als we zien hoe presidenten of premiers daar in de praktijk gekozen worden dan heeft democratie maar amper iets te maken met zeggenschap van het volk. De Britten beweren zelfs dat hun land al een democratie is sinds de creatie van de Magna Carta. En dat ging toch alleen maar over een belastingruzie tussen koning Jan zonder Land en de hertogen en andere adellijke lieden die dwars lagen en zo de koning op de knieën dwongen.

  De berichtgeving in de klassieke media over Rusland is alleen maar als schandelijk te omschrijven. Poetin is geen heilige en aspecten van zijn sociaal-economisch beleid stoten mij tegen de borst. Maar voor daar definitieve uitspraken te doen zou ik dat eerst diepgaand moeten bestuderen. Typerend is dat men het in die media steeds heeft over een man en die demoniseert.

  Men personaliseert hier het kwaad en dat is typisch voor agitatie en propaganda. En wat hij zegt over de wijze waarop westerse media protesten ginds in beeld brengen klopt natuurlijk. Er is daar zelfs een woord voor: laster. En dat staat haaks op een degelijke kritische berichtgeving.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s