Aan Herman Van Rompuy vergeten te stellen vragen

Blijkbaar was er voor al die vele interviews in onze pers met Herman Van Rompuy alleen wierook en stroop beschikbaar. Dat die man betrokken was bij een fascistische staatsgreep in Kiev door Pravy Sektor en Svoboda lezen we in het interview met hem in Humo van deze week niet.

Ook de rol die hij speelde in Syrië komt niet echt ter sprake. Op 23 mei 2013 besliste de Europese ministerraad onder zijn voorzitterschap om het mogelijk te maken om olie uit Syrië in te voeren.

Dit ondanks het eerder door de EU ingevoerde embargo op die handel met dat land. Deze beslissing van 23 mei 2013 kwam er nadat ISIS, toen nog in alliantie met Jabhat al Nusra (een afdeling van al Qaeda), de maand voordien een deel der oliebronnen in het oosten van Syrië had veroverd.

Van Rompuy maakte het dus mogelijk om ISIS te financieren. Het had een goede vraag geweest hoe hij hierover dacht. Vraag en antwoord hadden interessant geweest voor de lezer.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar aanleiding van het gesprek van Mark Schaevers met Herman Van Rompuy “Humo sprak met Herman Van Rompuy – De laatste 50 vragen’ in Humo van 2 december 2014.

4 gedachten over “Aan Herman Van Rompuy vergeten te stellen vragen

 1. Weer eens ben ik blij dat ik meer dan 40 jaar terug beslist heb dat Humo bij mij niet in huis mocht komen. Ik geraak niet over mijn walging voor die kille, gewetenloze egotripper van een Van Rompuy heen.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ik had gehoopt hier gezien de interviewer, het tijdschrift en de lengte van het stuk wat kritische diepgang te kunnen vinden. Het werd echter een teleurstelling en hetzelfde oeverloze gelul, gezwaai met het wierookvat en het onbekommerd smeren van stroop aan de baard als elders.

  In onze media wordt – terecht – al eens de draak gestoken met de wijze waarop men in de Noord-Koreaanse pers met de familie Kim omgaat. De wijze waarop men over Herman Van Rompuy hier de voorbije weken schreef komt echter heel goed in de buurt.
  Het was dan ook niet onze media die onthulde hoe die man behoudens een oorlogsstoker ook nog een ordinaire zakkenvuller blijkt te zijn. Bezuinig maar kleine man. En wat is die man toch heilig.

  Het is zoals onze sportpers die nog het eerste dopingschandaal in ons sportmilieu moet onthullen. Een goede journalist moet beschaamd zijn om met dat soort gatlikkers te worden vergeleken. Dit zijn geen journalisten maar schrijvers in dienst van het hof.
  Willy Van Damme

 2. Ja, we worden dagelijks bestookt met leugens en propaganda.
  Nog 1 zo’n voorbeeld wil ik hier wel noemen. Nul media aandacht bij ons. Was vorige week te zien bij het TV-station in Qatar. In de verzwegen genocide in Gaza zijn die als geen ander station er aan herinnerd dat de journalistiek niet moet willen proberen objectief verslag te doen.

  Types als Arnold Karskens doen niet teveel moeite de leugens te ontrafelen en achter de waarheid aan te gaan. Het legt ze geen windeieren. De interviewers beperken zich zonder interrupties hun hele verhaal te laten doen. Tussendoor wat aanmoedigingen met bevestiging en wat retorische vraagjes.

  Het kantoor van Al Jazeerah is door de Israëlische troepen bestookt, verwoest. (De zoveelste oorlogsmisdaad die is verzwegen in de massa media). Dit Al Jazeerah had een interview zoals onze nieuws’shows’ ze niet meer kunnen en willen houden.
  En een presentator/interviewer die zelf heel goed in de materie zit! Anno nu, bij ons ongekend.

  Dit was een interview met Bernard Kouchner. de mede oprichter van Artsen zonder Geweten.
  (de man insisteert 100% vol te houden dat de bommentapijten op Libië en Irak een humanitaire noodzaak was, een goede daad.

  Alles doen om ‘de vreselijke dictator in Syrië uit te schakelen’ om dezelfde reden een humanitair goed doel is.

  ‘Head to Head’ op Al Jazeera. Deze uitspraak toont heel goed het ware karakter en de reden van bestaan van AZG aan. http://www.aljazeera.com/programmes/headtohead/2014/11/humanitarian-intervention-imperialism-2014111093042592427.html

  Let op hoe zo’n globalist zonder een spier te verrekken de waarheid totaal kan omdraaien – en er mee wegkomt (de zaal hoorde de leugens berustend aan).
  In het publiek duidelijk ook enkele personen (‘change agents’) werkzaam voor 1 of andere denktank. (herkenbaar aan de vlotte babbel, geprogrammeerd om de retoriek zonder adempauzes de ruimte in te sturen; veel geopolitiek jargon er tussen werpen – deskundigheid veinsend.).

  Kijk dat, en let m.n. ook op die jonge vrouw van Keniaase afkomst.
  ‘dorpen waar ngo’s arriveren krijgen vaak al snel ook bezoek van commandotroepen’.

  Nu na de 555 bedelactie door de grote ngo’s – met dit – extra aanleiding voor goede journalisten tegelijk zich ook wat beter te verdiepen in het doen en laten van AZG – achter de façade van propaganda. Denk maar niet dat het journaille leugens wil blootleggen; was niet teveel moeite geweest – ze worden talrijk rondgestrooid, en eindeloos herhaald.
  In werkelijkheid is AZG vuistdiep betrokken bij het ‘Ebola-project’ – de vleermuis uitleg is een hilarisch verhaal – stoelt geenzins op enige serieus onderbouwde data:
  Nu is AZG weer op de militairistische trein gesprongen; het werkt hand in hand met de farmareuzen. Voor hen maakt het gebruik van de ‘Operatie Ebola’ om experimentele ‘vaccins’ te injecteren in menselijke proefkonijnen: http://www.aljazeera.com/news/africa/2014/11/msf-launch-clinical-trials-ebola-virus-20141113104936690691.html

  Actie 555 – was voor de oplettende ‘media watcher’ een interessant kijkje in de keuken van de propaganda fabriek die ons dagelijks van ‘nieuws’ voorziet.
  Tussendoor opgeleukt met desinfo, verstrooing door wat artiesten,

  Onze regeringen zijn bezig met de voorbereidingen van hun grote oorlog. De JoeSA, JoeK zeker. Dat de EU niet aan deze voorbereidingen meedoen is zeer onwaarschijnlijk.
  (‘je doet met ons mee, anders ben je onze vijand’)
  http://www.the5thestate.asia/2014/05/the-white-house-plays-dirty.html
  http://www.breitbart.com/Breitbart-London/2014/07/18/Cameron-Has-Created-A-War-Cabinet
  http://www.ngocongo.org/membership/ecosoc-and-ngo-consultative-status/

  Excuus voor bewandelen van wat zij paden. WO’s zijn zgn. ‘all out wars’.
  Ook, die stoppen nooit; echt. ‘De permanente oorlogseconomie’.
  Richard Groen
  Antwoord:
  Bij het begin van de oorlog tegen Syrië verscheen hier op 17 februari 2012 een gesprek met Arnold Karskens en daaruit bleek dat hij toen al negatief stond tegenover die Syrische opstandelingen die voor hem gevaarlijke jihadisten waren. Niet de helden die men er toen overal in onze Europese en Amerikaanse media van maakte.

  In het Nederlandse taalgebied was hij onder de reguliere journalisten de enige, de witte raaf, die zag wat er werkelijk gebeurde en dat ook zegde. Hij had het toen over Iraakse jihadisten (nu gekend als ISIS) die al van bij het begin in maart 2011 die opstand organiseerden.

  Wat betreft die ngo’s en Bernard Kouchner kan ik je opmerkingen alleen maar delen. Kouchner is in mijn ogen een misdadiger. Ik heb hem nog in 1980/1979 geïnterviewd voor mijn boek over Cambodja.
  Hij had niet zolang daarvoor Artsen Zonder Grenzen (AZG) opgericht, het Franse antwoord op die Angelsaksische door MI6 en de CIA georkestreerde hulporganisaties.

  Deze AZG opereerde in wezen als een onderdeel van de Rode Khmer van Pol Pot. Ze beheerde hun hospitalen en functioneerde ook als de echte propaganda-afdeling van die moordenaarsbende. Belgische journalisten werden door AZG om de haverklap naar Thailand gelokt en kregen er van AZG dan een verhaaltje te horen dat regelrecht uit de mond van Pol Pot had kunnen komen.

  Over de onvoorstelbare schendingen van de mensenrechten in die Thaise ‘vluchtelingenkampen’ zweeg Artsen zonder Grenzen geheel. Wel ontdekte men allerlei ‘misdaden tegen de menselijkheid’ in het door de Vietnamezen van de Rode Khmer bevrijdde Cambodja. Een medewerkster schreef er zelfs een boekje over. Schandelijk, ook volgens sommige mensen van AZG trouwens.

  De organisatie weigerde zelfs tot in 1989 in Cambodja te werken. Die Cambodjanen die na de terreur van de Rode Khmer nog in leven waren konden voor Kouchner en zijn AZG dan maar creperen. Het land had met nieuwjaar 1979 nochtans maar juist geteld drie in leven zijnde artsen! Vietnam heeft miljoenen Cambodjanen van de dood gered.

  Een schande volgens Kouchner, AZG en onze media. Zijn optreden in Libië is dan ook de voortzetting van een bewuste misdadige politiek. Verder moet je bij Kouchner gewoon het spoor van het geld volgen. Het is zo te lezen zelfs zijn passie.

  En al die verhalen verschenen dan zonder enig nadenken of kennis van zaken nadien letterlijk in onze kranten en weekbladen. Ja, want die ngo’s zijn heilig en wat ze zeggen is dus het evangelie. Zie maar hoe onze media, de tranen in de pen, het portret maakt van de Belg Peter Bouckaert van Human Rights Watch. Het is soms nog erger dan een hagiografie.

  Typerend voor de wereld van de ngo’s was het toekennen vorige maand door de Britse ngo Save The Children van de Global Legacy Award aan de gewezen Britse premier Tony Blair voor zijn vermeende steun aan de armoedebestrijding van kinderen.

  Een man die medeverantwoordelijk is voor de dood door geweld en oorlog en door ontbering komende van de sancties van tienduizenden Iraakse kinderen. Justin Forsyth, het hoofd van Save The Children, is dan ook een vroegere topmedewerkster van diezelfde Tony Blair.
  Die bende is gewoon schaamteloos, waarbij de top vooral bezig lijkt met het vullen van hun eigen zakken.
  Over Amnesty International, Human Rights Watch en Pax Christi heb ik het hier al eerder uitvoerig gehad. Het is de afdeling Liegen en Bedriegen via pseudo goede doelen van het westerse imperialisme.

  Wat betreft Al Jazeera moet je die zender zien als een instrument van Qatar voor het verspreiden van haar propaganda. Het was door Qatar en de VS opgericht om zo de Arabische publieke opinie onder controle te krijgen.

  Daarom dat die zender regelmatig voor de VS kritische reportages maakte. Hoe immers kun je het vertrouwen winnen van een publiek dat bijna per definitie vijandig staat tegenover de VS? Dat doe je dus erg omzichtig.

  De VS bombardeerde wel eens een bureau van Al Jazeera, o.a. in Afghanistan, maar het vermoeden is dat dit vooral diende om de zender in de Arabische wereld een goed vertrouwenwekkend imago te geven. Zo van: ‘Zie je wel, die VS staat er zelfs zo vijandig tegenover dat ze – praktisch ongezien in de geschiedenis van de pers – hun bureaus beschieten.’ Mooi toch.

  Dankzij Wikileaks weten we echter dat de inhoud van die zender tot in het kleinste details onder controle stond van drie groepen, de Qatarese staat – een dictatuur die de politieke islam steunt en buitenlandse arbeiders als slaven ziet – de Amerikaanse ambassade daar en de Amerikaanse militaire spionagedienst, de DIA. Zelfs het woordgebruik en de keuze van de studiogasten bepaalde men daar en niet op de redactie.

  Opvallend was trouwens dat Shimon Peres, een van de belangrijkste strategen uit de zionistische geschiedenis, regelmatig te gast was in Qatar en ook bij al Jazeera. De eerste dag van uitzenden was er met hem zelfs een praktisch kritiekloos interview.
  Maar sinds de start van de mee dankzij Al Jazeera ontstane zogenaamde ‘Arabische Lente’ heeft die zonder haar nut voor de VS grotendeels verloren. Amper nog een Arabier die die zender serieus neemt. Het wantrouwen lijkt wel algemeen.

  Wel is het geen toeval dat de zender vorige week aantoonde dat Iraanse gevechtsvliegtuigen in Irak actief waren. Wat de VS en Iran dan nadien schoorvoetend moesten toegeven. Vraag is welke inlichtingendienst die zender hierover tipte en wie hen de beelden bezorgde.

  Al Jazeera is in haar Arabische versie een instrument van de politieke islam, vooral dan de Moslimbroederschap en ook van al Qaeda en aanverwanten. Het onthullen van die Iraanse vliegtuigen speelde die salafisten van ISIS dan ook in de kaart.
  Het toonde dat de VS in een militaire alliantie zit met Iran en ook met Assad. Alle ontkenningen van Washington, Teheran en Damascus ten spijt.

  De zender heeft voor sommigen dus zeker haar nut nog niet verloren. Maar vermoedelijk heeft Israël ook nu wel minder interesse voor die zender. De regio staat in vuur en vlam en meer moesten die zionisten niet hebben. Al Jazeera was voor hen zeer nuttig maar is nu veel minder nodig. Hun doel is deels bereikt.
  Willy Van Damme

 3. Het cynisme in uw reactie is angstaanjagend, Willy. Men wordt er koud om het hart van, maar het zal wel overeenstemmen met de werkelijkheid. Wat voor soort mensen zijn die politiekers en andere bestuurders ? Denken de Christenen onder hen dan nooit aan hun leven na de dood ? Er zijn/waren wel degelijk fatsoenlijke politiekers. Ik denk bv aan de Opwijkenaar Theophiel De Landtsheer, langjarig Belgisch Kamervoorzitter, minister van Justitie en nadien gouverneur van de NBB. Men zegt van Julius Caesar dat hij als volstrekt amoreel persoon 1 van de grootsten was. We lijken wel teruggeworpen in die wrede tijd.
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  Ik ken die De Landtsheer niet en kan er dus zeker niets over zeggen.
  Wat betreft cynisme kan ik zeggen dat ik in de persoonlijke omgang zeker zo niet ben en het zelfs haat.

  Maar wat wil je dat ik doe als ik het internationaal politiek gebeuren, en ook wel de Belgische politiek, beschrijf? Ik ben De Standaard of De Morgen niet. Ik hou men aan de feiten en poog dat zo professioneel mogelijk te doen. En dus kan ik dat alleen maar op een erg cynische wijze beschrijven. Het zij zo.

  Neem het bezoek deze voorbije week van de Russische president Vladimir Poetin aan Ankara bij zijn Turkse evenknie Recep Tayyip Erdogan. Die Erdogan eist van de VS dat die Syrië plat bombarderen zodat hij de steden Idlib en vooral Aleppo de facto kan inlijven. Het Ottomaanse rijk versie 2.0.

  Maar de VS is nu na het decennia lang steunen van die salafistische jihadisten in een verbazingwekkende vlaag van verstand tot het besef gekomen dat die jihadisten plots hun eigen weg gaan bewandelen en niet meer luisteren naar de grillen van Washington.
  En dus is de VS, tot extreme woede van Erdogan, een alliantie aangegaan met de PKK, Hezbollah, de Syrische president Assad en de Ayatollahs in Teheran. Groepen en landen die tot voor kort des duivels waren voor het Witte Huis.

  En ondertussen poogt de VS met alle middelen Oekraïne definitief in te lijven wat stuit op een erg weerbarstig Rusland dat niet meer met zijn voeten laat spelen. En dus gaat Poetin, toch de grootste verdediger van Assad, plots op bezoek in Ankara en belooft daar extra aardgas tegen een goede prijs.

  Waarbij hij ook ineens de plannen voor South Stream opdoekt. Dat is de pijpleiding die het zuidelijk deel van de EU en de Balkan in Russisch aardgas moet bevoorraden en welke zo dus Oekraïne zal omzeilen.

  Wat betekent dat die Amerikaanse vazalstaat plots geen drukkingsmiddel meer zal hebben en ook een pak minder inkomsten. Een ramp voor Kiev en de Amerikaanse meesters. Maar onder druk van Washington was de EU begonnen misbaar te maken over South Stream.
  En dus begraaft Poetin van de ene op de andere dag die South Stream. Geen Russisch probleem want hun gas kan men ook elders kwijt.

  En kijk, de woorden van Poetin hierover zijn nog niet eens koud en daar zit Jean-Claude Juncker, buikspreekpop van Berlijn en voorzitter van de Europese Commissie, te roepen dat wat de EU betreft die South Stream wel mag komen. Moet ik nou echt lachen?

  Of wat te denken van die zogenaamde Vrienden van Syrië van ooit zeventig landen die beweerde de democratie in Syrië te willen invoeren. Een club oorlogsmisdadigers waar Saoedi Arabië en Qatar het hoge woord voerden, twee van de meest dictatoriale landen ter wereld waar buitenlandse arbeiders gezien worden als aan de winst op te offeren slaven. Dat zoiets mag zal ook wel in hun versie van de Koran staan zeker?

  Dat men dat soort beweringen bij The New York Times, The Guardian, NRC of De Standaard serieus neemt is hun zaak. Ik zie dit echter anders, ik ben immers geen leugenaar, hagiograaf of gatlikker van wie dan ook.

  De feiten zijn wat ze zijn. En de wereld is op het gebied van moraal nog geen sikkepit beter dat wat er gebeurde bij de Romeinen. De argumenten van Caesar om Gallië aan te vallen zijn een kopie van de redenen die Bush Jr. gaf om Irak te veroveren. En steeds was de achterliggende reden er een van hebzucht en machtshonger.
  Een Van Rompuy is gewoon een even grote huichelaar als voorheen Julius Caesar was.
  Willy Van Damme

 4. Dank Willy. Dat interview met Kouchner; daarin waren alle kanten van de oorlogsmanipulaties door een grote NGO als AZG duidelijk – en toch verborgen – zichtbaar.
  U hebt nog zoveel meer (historische) kennis van deze MSanofiF – zoals MSF in het Franse taalgebied ook wel wordt genoemd. En niet ten onrechte!

  Ze waren er weer druk mee.
  Ons geld ophalen tegen, of ivm. met?, Ebola. De reclame industrie is alvast de grote begunstigde; (TV-commercials – veel, frequent).

  Willy, iig. dank voor het delen van uw enorme kennis over deze laffe en lage ngo-kaders.
  Richard Groen
  Antwoord:
  Dit verhaal van die ngo’s is een grote schande. Zonder enig respect voor de medemens maken die organisaties grootschalig misbruik van de sociale gevoelens van de mens. Ook schakelen ze zich heel bewust in in de imperialistische machinaties van het westen. Dat mensen dan hun geloof in dit soort acties verliezen raakt duidelijk zelfs hun koude kleren niet.

  En die valsheid maskeren ze dan door bijvoorbeeld zoals Human Rights Watch nu doet te protesteren tegen die folterpraktijken van de CIA. Wat hen dan toelaat om te zeggen dat ze ook kritiek op de VS hebben en dus neutraal te zijn. Hoe hypocriet kan men zijn. Zeer.

  Zo maakt Pax Christi al straks vier jaar reclame voor de acties van de rebellen in het stadje Kafranbel in de provincie Idlib. Dit stadje is in handen van de Fursan al Haq (Ridders van de Rechtvaardigheid) brigade onder leiding van een zekere Malek Khalil.

  Deze specialiseerde zich onder meer in het aanvallen van dorpen met grote concentraties aan alawieten en christenen in zijn provincie. Verder werkt de Fursan al Haq nauw samen met Jabhat al Nusra, de officiële franchise in Syrië van al Qaeda.

  Recent nog vielen beiden gezamenlijk de Hazm Beweging aan – vermoedelijk omdat deze groep als zowat enigen nog Amerikaanse steun kregen – in de provincie Idlib. En dat stadje Kafranbel dat onder controle staat van die bandietenbende krijgt dus steun van Pax Christi die toch werkt onder leiding van onze bisschoppenconferentie.

  Nu, wat is het grootste schandaal: Een bisschop Roger Vangheluwe die zich vergreep aan zijn neef of de steun van hem en zijn collega bisschoppen aan salafistische moordbendes verantwoordelijk voor de vernieling van Syrië, een land van 24 miljoen inwoners? Over het een vult men tonnen papier, over het andere zwijgen de media.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s