Mespelare krijgt nieuw dorpscentrum

Mespelare, de kleinste deelgemeente van Dendermonde, krijgt dan toch een geheel nieuw dorpsplein. Het zal een onderdeel vormen van de geplande rioleringswerken die deze gemeente en een deel van Oudegem aan het waterzuiveringsnetwerk moet koppelen. Het is een dossier dat zoals zovelen in dit genre al jaren in de planning zit maar nu dus een grote stap vooruit zet.

Eerst was door het stadsbestuur gesteld dat het project wegens de overal woedende besparingen slechts in afgeslankte vorm zou uitgevoerd worden. Maar die plannen zijn nu opnieuw gewijzigd en daarbij krijgt het plein rond de deels romaanse Sint-Aldegondekerk een geheel nieuw uitzicht.

Dendermonds schepen voor Openbare Werken Leen Dierick (CD&V): “We kregen recent bericht van de overheid dat wij voor dit project een maximum aan subsidies zouden krijgen, maar dan moesten wij wel alle aanpalende straten in die plannen meenemen. Een buitenkans die wij niet willen laten liggen en het betekent goed nieuws voor Mespelare. Na de woonkernen van het centrum met de Grote Markt, Appels, Grembergen en Baasrode komt nu dus dit.”

Leen Dierick

Schepen voor Openbare Werken Leen Dierick wil Mespelare nog deze legislatuur een geheel vernieuwd dorpsplein bezorgen.

Men gaat in 2015 het voorontwerp dus verder uitwerken en het is de bedoeling dit nog tijdens deze tot eind 2018 lopende legislatuur te realiseren. Leen Dierick: “Er moeten hier geen onteigeningen gebeuren zodat het relatief vlug kan gaan. Wij gaan ook de begroting moeten aanpassen want dit was niet geheel begroot, maar we willen hier wel een extra effort doen. We rekenen voor dit dossier voor de realisatie tegen 2018.”

De straten die nieuwe rioleringen en dus ook een nieuw wegdek krijgen zijn de Mespelarestraat en de Benedenstraat in Mespelare zelf. Maar aangezien men de riolering naar de collector aan de Varenbergstraat in Oudegem moet leiden worden ook Hof ten Bos en de Varenbergstraat in die deelgemeente deels aangepakt.

Voor de Varenbergstraat betreft dit het stuk tussen de Hunnenberg en de Oude Baan. Voor Hof ten Bos is dit het stuk dat aansluit op de Varenbergstraat. Wat betreft de aanpalende straten in Mespelare die meegenomen gaan worden dienen er met Aquafin, het bedrijf dat de werken zal aanbesteden, nog afspraken gemaakt te worden. Vermoedelijk zullen dit delen van de Scheutlagestraat en de Singelweg betreffen.

Het dossier moet nu natuurlijk nog een ganse reeks procedures doormaken zoals een al voor 2015 voorziene bewonersvergadering om zo lokaal opmerkingen over het voorontwerp te krijgen, het bekomen van een bouwvergunning, de goedkeuring door de gemeenteraad en het akkoord van de subsidiërende overheid. En dan hopen dat niemand naar een rechtbank stapt.

Mespelare Sint-Aldegondekerk

De Mespelaarse Sint-Aldegondekerk met dorpsplein. Deze kerk was het eerste reeds in 1941 in Dendermonde beschermde monument. Het plein ervoor krijgt nu een nieuw fraaier uitzicht. Ook de restauratie van de kerk is voorzien maar dat dossier sleept al heel veel jaren aan. Het al twintig jaar oud dossier heeft zijn vooronderzoek achter de rug en ligt nu bij minister Geert Bourgeois voor ondertekening zodra die geld ter beschikking stelt. Het betreft zowel het interieur als de buitenmuren en toren.

Verder is dit dorpsplein een beschermd dorpsgezicht zodat men ook de toestemming voor deze werken van het gewestelijk agentschap voor Onroerend Erfgoed moet krijgen. Wat soms delicaat en lang onderhandelen vergt want die heeft zoals eerder al bleek met onder meer het Oudegemse dorpsplein vetorecht.

Er is dus nog een serieus pak werk aan de winkel voor het nieuwe dorpsplein en de nieuwe riolering er ligt. Maar nu kan men wel naar de afwerking gaan werken. En dat is essentieel voor dit project.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Mespelare krijgt nieuw dorpscentrum

 1. Geachte meneer vandamme,

  Ik wilde u vragen worden u columns ook uitgegeven in boekvorm.
  Dat zou nog eens een leuk Sinterklaas cadeau zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Neen, het idee is ook nog niet bij mij opgekomen. Maar moet de Sinterklaas die dat dan komt brengen met een zwarte of een witte Piet komen?
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s