Geert Bourgeois en de buitenlandse handelsmissies

Een van de beslissingen van de nieuwe Vlaamse regering van Geert Bourgeois (N-VA) is het halveren van het budget voor Belgische missies voor buitenlandse handel. Wat tot gevolg heeft dat het jaarlijks aantal prinselijke handelsreizen van 4 naar twee zal moeten zakken. Een zoveelste domme maatregel die in essentie ingegeven is door de haat van Vlaamse nationalisten voor alles wat naar België ruikt.

Geen snoepreisjes

Zegt de Vlaamse regering en de N-VA van Geert Bourgeois dat men ons bedrijfsleven moet stimuleren en de export moet bevorderen dan doet ze hier juist het tegenovergestelde, ze fnuikt die uitvoer en dus de ondernemingen.

Deels heeft dat te maken met de extremistische visie op dit land en het gebrek aan bestuurlijke ervaring van die politici. Nog steeds heerst in dat milieu immers de indruk dat die missies er alleen zijn voor heren en dames die op kosten van de belastingbetaler aan luxe toerisme willen doen.

Geert Bourgeois

Vlaams minister president Geert Bourgeois halveerde het budget voor nationale handelsmissies die nochtans zeer belangrijk zijn voor ons bedrijfsleven.

In die visie holt men dan van de ene receptie naar de andere lunch met tussendoor wat goed gegidste bezoeken aan allerlei exotische toeristische trekpleisters. Dit is deels zeker waar maar iedereen die dit soort reizen kent weet dat dit maar een deel van de waarheid is en dat dit een geheel vertekend beeld geeft van die bezoeken.

En dat die geleid worden door een prins of prinses en liefst de kroonprins kan voor volbloed republikeinen en ultranationalisten overkomen als totaal onaanvaardbaar zal wel. De realiteit van handeldrijven en internationale diplomatie leert echter de noodzaak hiervan. Het is een kwestie van protocol.

Diplomatieke protocol

Dat kan misschien – en is feitelijk ook zo – dom klinken maar de feiten zijn nu eenmaal wat ze zijn. Je gaat op bezoek in een ander land en dan wordt je zowel uit beleefdheid als uit hoofde van diplomatieke gewoonten ontvangen volgens de rang die je in je land van herkomst bezit. Anders doen veroorzaakt trouwens zo een diplomatieke rel.

Als Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers naar China zou reizen dan wordt die ontvangen door de plaatselijke provinciegouverneur en in de nationale administratie eventueel een nummer drie of vier op cultuur of buitenlands handel naar gelang het doel van het bezoek.

Dat is de reden waarom de Vlaamse buitenlandse handelsmissies zelden zelfs een minister ontmoeten en ook minder resultaten boeken dan de Belgische. Tot frustratie van al die Vlaamse regeringsleden die al dolgelukkig mogen zijn als zij in China of Indonesië bijvoorbeeld een staatssecretaris voor buitenlandse handel kunnen spreken.

Denken dat een Vlaams minister president in Rusland of in China of Iran een eerste minister of staatshoofd op hun officiële reizen zouden kunnen zien is dromen. Het zal nooit gebeuren. En om die frustratie dan te verbergen – de gewezen minister president Kris Peeters (CD&V) zag zich zowaar als een staatshoofd – zwijgt de pers hierover.

Kris Peeters

Kris Peeters gedroeg zich als verantwoordelijke voor de Vlaamse buitenlandse handel soms alsof hij hier de grote baas was maar raakte in het buitenland bijna nergens en moest dus schoorvoetend mee met prins Filip en nu prinses Astrid.

Deze mogen immers mee op missie om te genieten van de champagne en het lekkere eten en zijn dus schatplichtig. In essentie brengen ze dan in hun krant een verhaal waarvan de lof voor de organiserende minister dikwijls afdruipt.

Met lange tanden

Dit onder meer protocollair probleem is de reden waarom Peeters en nu Bourgeois eerst met erg lange tanden mee trokken met die prinselijke Belgische handelsmissies. Ze gaven immers zo hun eigen falen toe. De Vlaamse handelsmissies zijn gewoon veredelde provinciale handelsreizen.

Waar ze dan – gênant – zoveel als maar kan mee op de foto pogen te staan met ook zoveel mogelijk citaten in de pers. De Zonnekoning nietwaar. Herinner maar het schabouwelijke gedrag van Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in Zuid-Afrika die op elke persfoto moest staan.

De bewering van Bourgeois dat hij het hier zo gespaarde geld zal besteden aan meer Vlaamse handelsmissies is dan ook onzin en gewoon het wegsmijten van geld en het saboteren van de export van Vlaamse kmo’s. Het zijn immers vooral kleinere ondernemingen die profiteren van die missies.

Multinationals hebben nu eenmaal veelal hun eigen goed uitgebouwde structuren om aan uitvoerpromotie te doen. Kleine bedrijven hebben dat niet en zijn op die prinselijke bezoeken aangewezen. Mensen van kmo’s die dit jaar voor de N-VA stemden weten dus meteen hoeveel hun stem waard was.

Desso

Neem de Dendermondse textielproducent Desso, maker van o.m. tapijten voor de hotel- en vliegtuigsectoren en van kunstgras voor sportvelden. Deze slaagde erin om in Brazilië verscheidene contracten te bekomen voor het aanleggen van voetbalvelden voor de wereldbeker voetbal.

Maar dat tekenen gebeurde pas na de missie van toen nog kroonprins Filip naar dat land. Voorheen raakte het bedrijf er niet eens aan de grond. Men toonde geen enkele interesse voor de onderneming. Tot prins Filip tijdens het bezoek in gesprek ging met de Braziliaanse verantwoordelijken en hij nog tijdens die babbels de man van Desso introduceerde. Deze was immers mee op reis.

En dus kon Desso hier alsnog een serie contracten afsluiten die dan weer zorgden voor het beveiligen van de tewerkstelling in Sint-Gillis-Dendermonde. Het bedrijf zat op dat ogenblik in deze bedrijfstak immers in nesten en dus kwam de hulp van prins en nu koning Filip meer dan van pas. Daarvoor zijn die missies er en daarom zijn ze ook zo belangrijk.

Trouwens ook prins en de vroegere koning Albert II was op dit vlak een door iedereen in het bedrijfsleven en de administratie erg gewaardeerd ambassadeur die ontzettend veel heeft gedaan voor onze exporterende bedrijven. Zelfs al was hij gekend als een echte bon vivant. En, afgaande op de reacties, lijkt ook diens dochter prinses Astrid haar weg hier te vinden.

Want het verhaal van Desso is er maar een van de vele. Een kroonprins wordt steeds op het allerhoogste niveau ontvangen, een minister of nu een staatsecretaris voor Buitenlandse Handel zoals Pieter De Crem niet. En dat is de reden waarom men een kroonprins of prinses uitstuurt, niet omdat men de adel wil helpen of ervoor reclame maken. Het is gewoon de logica die dat eist.

Desso, Sint-Gillis-Dendermonde

Dankzij prins Filip en zijn handelsmissie naar Brazilië kon het bedrijf Desso een serie grasmatten verkopen voor Braziliaanse voetbalstadions waar men de wereldbeker voetbal speelde. Dit op een ogenblik dat Desso het in die sector moeilijk had.

Bedrijfsorganisaties

Maar logica is aan nationalisten en zeker de ultra’s bij de N-VA als steeds veelal ver zoek. Ze hebben hun eigen gelijk en denken er amper goed over na. Het is typerend dat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) pas na zijn recent officieel bezoek aan Shanghai in China naar eigen zeggen tot het besef kwam dat zo’n missies als die van zijn stad wel belangrijk zijn om de export te bevorderen. Hij weet nu eindelijk beter.

De maatregel van Gert Bourgeois is dan ook feitelijk gericht tegen het bedrijfsleven want België is een exportland bij uitstek. Die missies zijn dus van levensbelang voor onze economie. En dat men bij o.m. bedrijfsorganisaties zoals Voka, Agoria en het VBO over die Vlaamse beleidsbeslissing in het beste geval (Voka en Agoria zwegen) braafjes protesteerde toont hun gebrek aan politieke durf. Hun vrienden bij de N-VA dient men blijkbaar te sparen.

Dat mensen van individuele bedrijven zoals de sympathieke Alain Bernard, CEO van baggerbedrijf DEME, het dan maar moeten opnemen voor die missies is niet alleen te betreuren maar is feitelijk een schande. Hier hadden de bedrijfsfederaties en organisaties vooraan moeten staan.

Wie ook klaagde was de voor uitvoer verantwoordelijke Waalse minister voor de Economie Jean-Claude Marcourt (PS). Deze betreurde het halveren van deze handelsmissies door de Vlaamse regering en vroeg om dit alsnog terug te draaien.

Maar die man en zijn partij zijn voor onze Vlaams nationalisten en voor die werkgeversorganisaties tegenwoordig des duivels. Het toont echter het niveau van het politieke en economische debat dat we nu in België meemaken. En dat peil staat zeer laag met pragmatisme en logica die hier wel verdwenen lijken.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Geert Bourgeois en de buitenlandse handelsmissies

 1. Het is ook beledigend voor het land dat bezocht wordt, als men zo’n zoveelste rangfiguren stuurt. Peeters mag zich dan een president van een wereldmacht wanen, met megalomanie alleen bereikt men niets. We gaan nog een zware prijs betalen voor die NVA-manie.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  De regionalisering van de buitenlandse handel is een Belgenmop op zich en goed voor een lijvig boek. Soms had je in een hoofdstad zoals Hanoi dan drie vertegenwoordigers. In Hanoi ging het zover dat een bepaald erg gekend bedrijf uit het Antwerpse een nepbedrijf in Brussel oprichtte om dan met de Brusselse handelsvertegenwoordiger, een dame van Vietnamese afkomst, te kunnen werken. De vertegenwoordigster van wat toen nog de VDBH heette werd immers gezien als onbekwaam.

  En toen spuitwaterproducent Spa met een Vlaamse missie wou meegaan weigerde men dat want ze was … niet Vlaams. Het was een zootje ongeregeld. De VDBH had een goede topman die door de chaos het uiteindelijk niet meer zag zitten en maandenlang thuis ziek zat.

  En dan had je op zeker ogenblik de serie gewestelijke missies uit Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de provincies die elkaar vooral in China voor de voeten liepen. En dat werkte inderdaad op de zenuwen van de Chinezen die echter stoïcijns deden of er niets aan de hand was. Ze zijn niet allemaal van de N-VA nietwaar.

  Men had buitenlandse handel nooit mogen opsplitsen. Nu verspilt men alleen veel energie en geld om zo het ego van vooral Vlaamse excellenties te strelen en wat benoemingen te kunnen doen. Er waren zeker serieuze problemen bij de federale BDBH maar die waren zo op te lossen. Deze had immers erg bekwame en ijverige ambtenaren.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s