De Wever versus De Wever

Dat historicus Bruno De Wever en zijn broer medehistoricus Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, dan wel uit diezelfde stal komen maar er op veel vlakken een andere visie op na houden is geweten.

Voorheen schreef Bruno al een hier eveneens besproken open brief over het droogleggen van het universitair onderzoek rond de collaboratie tijdens WO II. Nu is er de kwestie van het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij dat dreigt ten onder te gaan onder het gebeuk van broer Bart & Co.

Fanatiek

Zoals met alle overheidsdiensten is het ook hier de alleen als fanatiek en dwaas te omschrijven besparingswoede van onze Vlaamse en federale regeringen die, behoudens de multimiljonairs en de politiek, zowat alle lagen van de maatschappij treft, vooral dan de overheid. Waaronder ook de wetenschappelijke en culturele instellingen.

Wat dit genre van politici blijkbaar niet beseffen is dat een hoog geïndustrialiseerde maatschappij als deze niet kan zonder ook een stevig goed uitgebouwd overheidsapparaat.

Het is een structuur die zorgt dat alles blijft draaien, dat de wegen onderhouden worden, dat de politie en brandweer snel ter plaatse voldoende adequate hulp kunnen verlenen, de nodige vergunningen worden gegeven, het openbaar vervoer goed blijft functioneren en justitie echt werkt.

Vergeet het. Er is op veel plaatsen al een aantal jaren een gebrek aan plaatsen in het kleuteronderwijs. En wat doet deze regering? Investeren en het heuvel verhelpen? Neen, ze investeert niet verder op onderwijs en vorming maar bezuinigt strak verder zodat er nu al plaatsen tekort zijn in het lager onderwijs.

 

De hardvochtigheid van de regering Bart De Wever is sinds meer dan 100 jaar niet meer in België gezien. Er dient al teruggegaan te worden tot Charles Woeste en consoorten. Men lijkt er zelfs op gebeten om alle overheidsinstellingen, incluis het onderwijs en de cultuur- en wetenschapssector kapot te maken. Zijn broer is niet akkoord en tekent protest aan.

Ook hier dus bij het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij hanteert men zo hondsbrutaal de hakbijl dat dit het einde kan inluiden van dit centrum. Eenzelfde geluid was ook al te horen bij o.m. Peter De Caluwe van de Koninklijke Muntschouwburg of het Afrikamuseum in Tervuren. De meer dan terechte Belgische trots.

Maar het is geweten dat bepaalde Vlaams nationalisten een probleem hebben met de twee wereldoorlogen en de rol hierin van het Vlaams nationalisme. Zwijgen lijkt bij dit volk daarom wel de boodschap.

Ambetantenaren

Deze frontale aanval van de hier verantwoordelijke staatssecretaris Elke Sleurs van N-VA lijkt dan ook geen enkele verrasing. Er is in dit milieu bovendien ook een blijkbaar grondige haat tegenover de overheid en de ambtenarij die zo klein als mogelijk moet gemaakt worden. Men ziet ze hoogstens als een bijna overbodige luxe, een amper noodzakelijk kwaad. En dus weg ermee.

Daarbij gesteund door delen van een patronaat die denkt dat al die ambtenaren ambetantenaren zijn, mensen die het goed draaien van de maatschappij in de weg staan. Een overheid en ook een sociale zekerheid die zorgen voor de volgens hen te hoge belastingen.

Maar een hoog geïndustrialiseerde maatschappij kan niet zonder hoge lonen, dito belastingen, een goede sociale zekerheid en een uitgebreid en goed functionerend overheidsapparaat. Als morgen ons onderwijs verder de berg afgaat en onze kennismaatschappij in gevaar komt, wat dan? België behoeft een goed beleid zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak. Hier organiseert men een sociaal kerkhof.

Wie dat wenst kan nu de petitie van deze twee topwetenschappers steunen door hen te ondertekenen. Het kan via het internet: http://www.change.org/p/mevr-elke-sleurs-het-cegesoma-dreigt-te-verdwijnen?recruiter=184711561&utm_campaign=signature_receipt&utm_medium=email&utm_source=share_petition Opdat ons erfgoed en ons wetenschappelijk onderzoek te belangrijk zijn om het zomaar over te laten aan een stelletje politici wiens hardvochtigheid legendarisch aan het worden is.

Willy Van Damme

PETITIE

Het CegeSoma dreigt te verdwijnen!

Door de aangekondigde besparingen wordt het voortbestaan van het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CegeSoma) bedreigd. Met deze petitie willen wij hiertegen protesteren.

Het CegeSoma neemt vandaag een onmisbare wetenschappelijke en maatschappelijke plaats in in het debat over de meest donkere en delicate aspecten van onze hedendaagse geschiedenis.

Initiatiefnemers:

Bruno De Wever (UGent) & Laurence van Ypersele (UCL), leden van de Wetenschappelijke Commissie van CegeSoma.

Het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CegeSoma) mag niet verdwijnen!

Het CegeSoma, met zo’n 45 vaste en tijdelijke medewerkers , een dotatie van 1,5 miljoen Euro en een totaalbudget van 2,5 miljoen Euro, is één van de kleinste instellingen die op federaal niveau actief zijn.

Het is in 1969 opgericht als een centrum over de geschiedenis van WO II en daarna uitgegroeid tot een internationaal gereputeerd kenniscentrum over conflictgeschiedenis in de 20ste eeuw.

Het combineert onderzoek, documentatie en publiekswerking. Het is gespecialiseerd in de studie van de donkerste jaren van de eerste helft van de vorige eeuw en een vertrouwd servicecentrum voor bevolking en overheid.

Voor Belgische historici van de nieuwste tijd fungeert het als een uniek platform van samenwerking en dialoog over alle grenzen heen. In vele opzichten is het ook een buitenbeentje.

Het is niet erkend als een Federale Wetenschappelijke Instelling en telt als gevolg daarvan geen enkele ambtenaar onder zijn personeel. Voor de financiering van zijn medewerkers in vast dienstverband steunt het dus helemaal op de jaarlijks toegekende dotatie.

Voor dit kleine centrum zijn de gevolgen van de bezuinigingen waartoe de federale regering op 15 oktober jl. besloot catastrofaal. Na drie jaar besparingen onder de vorige regering, wordt de kaasschaaf gehanteerd, met een vermindering van de dotatie met 4% op personeelsuitgaven, 20 % op werking en 22 % op investeringen. In 2015 zullen daardoor alle opgebouwde reserves zijn uitgeput.

Er kan dan enkel nog personeel worden afgedankt. Maar in deze relatief jonge instelling bereikt niemand in 2015 de pensioenleeftijd en hebben bijna alle personeelsleden recht op een opzegvergoeding die hoger ligt dan hun jaarsalaris. De kwadratuur van de cirkel dus. Wanneer je een dergelijke besparing op jaarbasis moet realiseren volstaat het dus niet 4% in de budgetlast voor lonen weg te knippen.

Het gaat over veel en veel meer. Daardoor wordt namelijk ook gesneden in de kleine ploeg van ‘vaste’ mensen die in de loop van hun carrière een kapitaal aan kennis en ervaring hebben opgebouwd.

De ruggengraat van de instelling wordt dus aangetast. Wanneer deze besparing onveranderd wordt doorgevoerd – en tussen 2016 en 2019 komt er nog jaarlijks 2% bovenop – wordt het doodvonnis van het CegeSoma getekend .

De ondertekenaars van deze petitie wensen dat het CegeSoma blijft bestaan en zijn werking kan verder zetten. Zij vinden het van het grootste belang dat dit bijzonder erfgoed verder wordt bewaard, bestudeerd en aan een breed publiek bekend gemaakt.

Zij vragen aan de bevoegde staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Elke Sleurs, dat er voldoende middelen worden gezocht om het voortbestaan van het CegeSoma te verzekeren.

Bruno De Wever (UGent) & Laurence van Ypersele (UCL)

5 gedachten over “De Wever versus De Wever

 1. In de wereld van Bart De Wever zou Bart nooit hebben kunnen studeren. Hij is een typische figuur van de decadentie.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Bart De Wever en de kern van de N-VA rond hem zijn feitelijk tegenstanders van de democratie zoals we die zouden moeten kennen. Voor hen is er een elite die moet besturen, leiden, en een plebs dat aan hen moet gehoorzamen.
  De ideoloog van De Wever was toch een geschifte zot zoals Theodor Dalrymple die heimwee heeft naar de feodaliteit en die popmuziek vergelijkt met gifgas.

  Gelukkig voor De Wever ligt de pers grotendeels aan zijn voeten. Moest de media zelfs maar een beetje kritisch zijn dan had men die man al lang met pek en veren weggedragen uit de politiek.
  Willy Van Damme

  • Met veel plezier mijn abonnement bij Knack opgezegd, samen met wellicht vele anderen. Als je ziet wie daar allemaal zijn ultra-links gedachtengoed mag verspreiden ? PVDA in de eerste plaats met als topfiguren Blommaert en Maly. Daarnaast wekelijks een paar zelfbenoemde sociaal-cultuur-diversiteit…-filosofen die mij vandaag met oa “zwarte Piet” om de oren komen slaan. Wellicht, men zou het soms durven denken, staat een fusie in de steigers tussen Knack, Mo en Kif Kif. Maar er is ook die andere stem !! Dus niet geklaagd, Jean Marie de Decker waakt !! Als schaamlap kan het wel tellen. Enfin: Sus Verleyen heeft zich minstens al honderd maal in zijn graf omgedraaid en hun oud-abonneebestand kunnen ze bij Knack inlijsten met een grote rouwband. Mooi om nog eens te bekijken bij het faillssement. Ik reageer hierbij op uw zinsnede: “moest de media maar een beetje kritisch zijn…”; mijn reactie gaat niet over de kern van uw betoog ivm de gebroeders De Wever. Maar over Knack en in mindere mate De Morgen mag u toch niet klagen ?
   Peter Beeckman
   Antwoord:
   Blijkbaar leest U onvoldoende wat ik over o.m. De Morgen al heb geschreven. Ik ga niet oordelen over Uw opmerking maar denk dat mensen als Blommaert en Maly zinvollere praat verkopen dan een De Decker.
   Dat is toch die man die ooit op een Oostends plein zijn vrouw afsloeg, die zijn laars lapte aan zijn bouwvergunning en die jarenlang bij hoog en bij laag beweerde dat die klimaatopwarming larie en apekool was. De man moet nu trouwens voor de correctionele rechtbank verschijnen.

   Verder is het logisch dat in een blad als Knack meerdere meningen aan bod komen, dus ook die welke voor U dom en zelfs oerdom zijn. Verder heb ik geen enkele waardering voor een Sus Verleyen. Dat was de werkelijke auteur van het Burgermanifest van Guy Verhofstadt dat nadien dan in Knack in de hemel werd geschreven. Journalistiek? Hypocrisie, dat wel.
   Willy Van Damme

   • Beste Willy: Sus Verleyen is geschiedenis en uw houding tov hem beschouw ik als privé. Ik had net zo goed R V Cauwelaert kunnen noemen. Ik wil alleen de niet te ontkennen redactionele switch bij Knack aankaarten waar men nu bewust vrije ruimte geeft aan oa Jan Blommaert en Maly (allebei Kif Kif) .En dat De Decker ook plots verschijnt zie ik als schaamlap voor hun weinig resterende centrum-rechtse abonnees. Maar u gaat wel een stap te ver als u zegt dat ik Blommaert en Maly dom, ja zelfs “oerdom” zou vinden. Dat is namelijk niet het geval. Hun betoog is onderbouwd en democratisch ( ik lees wel eens wat op Kif Kif) maar ik ben het er wel grondig mee oneens. Mag dat ? ik kan alleen maar besluiten dat de PVDA en gelijkgezinden hun pers-relaties bijzonder goed verzorgen. En wat betreft De Morgen: ik weet perfect hoe u over “die gazet” denkt en schrijft. Ik lees wel eens wat op u blog, maar dat wist u al.PS: dat Verleyen de pen van het blauwe genie vasthield…zeer oud nieuws hé Willy. Nog een Vicaris zie…
    Peter Beeckman
    Antwoord:
    Klein misverstand. Dat ‘oerdom vinden’ slaat niet op een bepaalde persoon, groep of idee. Sorry. En je wist dus blijkbaar wie de echte auteur was van dit Burgermanifest.
    Ik ga elke vakantie naar Lissewege om o.m. die beeldenroute te zien met werk van onder meer een paar lokale goede vrienden en ga dan steevast ook eens kijken naar het graf van de man. Het was erg moeilijk te vinden. Je kijkt er zo over.
    En een Vicaris… Ik zeg zeker niet nee. Maar dat weet je wel.
    Willy Van Damme

 2. Sla me niet dood, maar ik vind dat we nu tenminste een fatsoenlijke regering hebben, echt een verademing vergeleken met de maffiosi van de PS. De laatste 20 jaar waren een aaneenschakeling van schandalen. In de garage van de broers van Di Rupo werd een valsmunterij opgerold … In de ogen van een neutrale toeschouwer zoals ondergetekende is dit echt een verademing. Het leek wel een georganiseerde plundering van de staat. Tel daarbij hysterisch krijsende harpijen zoals Onkelinx en elk beschaafd mens keert deze kliek vol walging de rug toe. Men merkt dat ook in de commentaren op het internet. Idealen hebben is zeker bewonderenswaardig mijnheer Van Damme, maar men mag zijn ogen toch niet sluiten voor de werkelijkheid.

  Met vriendelijke groet, Sarah Toestra.
  Antwoord:
  Heb geen schrik, behoudens spinnen en enkele andere insecten sla ik niemand dood, en zeker niet omdat iemand een andere mening heeft dan ik.
  Verder hebt U een wel erg opvallende visie op de realiteit. U schrijft: ‘De laatste 20 jaar waren een aaneenschakeling van schandalen. In de garage van de broers van Di Rupo werd een valsmunterij opgerold … ‘. Dus wat gebeurde in de garage van de broers van Di Rupo is een regeringsschandaal. Wow!

  Dus als ik uw merkwaardige redenering volg dan betekent dit dat als er iemand iets fouts doet in de garage, buitenverblijf of stal van uw broer, zus, ouders, echtgenote of volwassen kinderen U dan medeplichtig bent. Het is eens iets nieuws, onze juristen zullen dit met plezier lezen.

  Het is natuurlijk klinkklare onzin en het bewijst dat U geen ‘neutrale toeschouwer’ bent zoals U zich omschrijft maar integendeel een rabiate hater van Di Rupo en de PS. Uw goed recht om de PS te haten natuurlijk. Maar besef dat de N-VA een vijf jaar geleden dagenlang in Vollezele in bed lag met diezelfde PS en Di Rupo.

  Jaren daarvoor was die PS een zoals U zegt bende maffiosi en dan waren ze plots de geprefereerde huwelijkspartner om daarna opnieuw als de maffiosi te worden omschreven. Het is maar wat de geloofwaardigheid is van dit soort politici.

  Verder noemt U deze nieuwe regering een ‘verademing’. Nou, zeker voor een Coucke en een Duchatelet die vreesden dat met Di Rupo II ook zij zoals elke andere Belg belastingen op hun winsten zouden moeten betalen.
  Daar zorgde die ‘verademing’ voor dat dit niet gebeurde en alles op de kleine man wordt geschoven. Luc Bertrand & Co zullen De Wever er eeuwig dankbaar voor zijn. Wat wil je. Maar ik ben noch Bertrand, Duchatelet of Coucke.

  Verder spreekt U van schandalen. Nou met een Bart De Wever die als mediaman een Pol Van Den Driessche heeft, als Antwerps fractieleider een André Gantman, als vriend om op vakantie te gaan een Koen Blijweert en als chauffeur een Joy Donne dan kan men normaal wat schandalen gaan verwachten. Maar wedden dat de media dit handig gaan weten te verbergen.

  Het obussenschandaal van Open VLD’er Freddy Vreven raakte strafrechtelijk nergens, Augusta daarentegen…… En dat sommigen op het internet deze regering zitten te bejubelen zal wel. Leve het masochisme zou ik zeggen. Maar geweten is dat massa’s mensen ook zeer boos zijn over die ‘verademing’. Niet iedereen is nu eenmaal masochist.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s