Silke Moens–Succes op de Special Olympics

Het is een wat vergeten tak van de sport maar ook de Special Olympics betekenen op hun niveau topsport met daarbij alle ingrediënten eigen aan de andere gewone topsporten. En dat zijn inzet, kwaliteit, kracht, spanning en heel veel emotie. Zo ook voor Silke Moens, een 24-jarige atlete uit Sint-Gillis-Dendermonde met het syndroom van Down.

De Special Olympics is een sportolympiade voor mensen met een beperking, een handicap en die werd dit jaar gehouden in Antwerpen. En zoals de gewone Olympische Spelen grijpen ook deze elke vier jaar plaats. Daarbij maakt men een onderscheid tussen de Special Olympics World Games en die internationale op regionale schaal, een soort Europese kampioenschappen.

Dit jaar waren het dus de Special Olympics European Summer Games die van 14 tot 19 september plaats hadden in Antwerpen. En dat was een buitenkans voor Blijdorp, een instelling voor mensen met een mentale beperking die zowel beschikt over een school als over een dagverblijf. Met vestigingen in Buggenhout en in Dendermonde.

Silke Moens

Zwemster Silke Moens is zeer  fier met haar medailles, het resultaat van jaren erg hard werken aan haar capaciteiten.

Magda Cool, sportverantwoordelijke van Blijdorp: “Normaal als die in het buitenland gehouden worden kunnen we amper mensen sturen. Nu kon dat wel. Het betekent ook een opsteker voor onze instelling en zeker voor de mensen die hier aan sport doen.”

Zowel de school in Buggenhout als de daginstellingen in de Dendermondse Baleunisstraat en de Sint-Rochtusstraat doen al enkele decennia aan sportbeoefening. En voor hen is deze Special Olympics de kans om op sportief vlak een flinke stap verder te zetten.

Ditmaal namen 58 landen deel aan deze European Summer games, gaande van Tadzjikistan, het eiland Man en Albanië tot Groot-Brittannië. In totaal waren er 1918 ingeschreven sporters voor een grote variëteit aan disciplines met klassiekers als atletiek, zwemmen, allerlei balsporten en wielerwedstrijden.

Hierbij was België met 285 deelnemers ditmaal veruit de grootste groep. Andere grote delegaties waren Duitsland met 70 atleten, Groot-Brittannië met 50, Griekenland met 52, Hongarije met 60, Polen met 63 en Rusland met 98 deelnemers.

Bij andere European Summer Games uit het verleden was België natuurlijk met een veel kleiner groep aanwezig. En dat gaf veel Belgische atleten met een handicap dit jaar de gelegenheid om zich eindelijk op Europees vlak eens te meten met hun evenknieën uit Europa. Een buitenkans dus waar velen waaronder de sporters van Blijdorp zoals Silke Moens een gans jaar naar toe leefden.

Romy Borms, moeder van Silke Moens: “Dit zijn voor haar de eerste Europese Spelen geweest. Voorheen nam ze wel al zes maal deel aan de Belgische Special Olympics maar dit was haar eerste op dit niveau en ze heeft dan ook zeer hard aan haar voorbereiding gewerkt. Wekelijks ging ze ettelijke keren zwemmen waaronder in Geel en elders zoals Luik met daarbij ook wedstrijdzwemmen.”

IMG_9746

Silke Moens met moeder Romy Borms, twee glunderende vrouwen.

Silke Moens was reeds als kleuter bezig met zwemmen en deed naarstig verder tot ze het goed onder de knie had. En dat is gezien haar beperkingen natuurlijk geen sinecure, maar Silke Moens beschikt duidelijk over zowel de kracht, het talent als het doorzettingsvermogen om te slagen. Het zwemmen werd zo te zien voor haar zelfs een passie.

Romy Borms, uitbaatster van een krantenwinkel aan de spoorweghalte van Sint-Gillis-Dendermonde: “Ze deed op deze olympiade de schoolslag en dat wordt tot in de kleinste details gecontroleerd. Het moet echt correct zijn want anders diskwalificeerden ze haar.”

De Europese Zomerspelen van de Special Olympics waren voor Silke Moens een unieke ervaring en uiteraard ook een grote uitdaging. Zou ze het halen? En dat bleek uiteindelijk toch een groot succes zowel voor de atlete als ongetwijfeld voor de moeder. En gezien het grote risico tot diskwalificatie is het angstig wachten tot de uitslag bekend wordt gemaakt. Extra spanning dus.

Aangezien deze spelen voor mensen met een beperking zijn is de organisatie ervan anders dan die voor gewone sportwedstrijden. Zo moeten de sporters hun gemiddeld resultaat voor hun discipline vooraf melden. De reeksen worden dan op die wijze zo samengesteld zodat de competitie er een tussen gelijken is. Niet alle fysieke en mentale beperkingen zijn immers evenwaardig.

Wie bij de wedstrijd dan meer dan 15% boven zijn vooraf aangegeven resultaat uitkomt wordt daarom uitgesloten. Dit om bedrog zo grotendeels uit te sluiten en het een wedstrijd onder gelijken te maken. Er zijn hier dan ook geen reeksen, halve finales en finales maar alleen reeksen waar men al of niet een medaille haalt. Hoogstens is er vooraf een testreeks als een soort van proef.

Romy Borms: “Toen ze dan bij de 25 meter schoolslag, haar eerste wedstrijd, brons haalde was ze uiteraard dolgelukkig maar was haar reactie onmiddellijk er een van om het nadien nog beter te doen en te gaan voor zilver of goud. Wat bij de 50 meter zilver werd. En als ze nadien met drie anderen uit de Belgische ploeg de 4X 25 meter vrije slag zwom haalde ze dan de ultieme beloning, goud.”

Special Olympics European Summer Games 2014 - Promotiecampagne met Kevin De Bruyne

Ter promotie van deze Special Olympics voerde men een wel heel opmerkelijke promotiecampagne met de koppen van een aantal erg populaire en bekende sporters als Kim Gevaert, Jean-Michel Saive en hier Kevin De Bruyne. Deze sporters verdienen terecht evenveel aandacht als andere sporters. Ook zij gaan tot het uiterste, bereiken voor hun capaciteiten zeer hoogstaande resultaten en de spanning en emoties zijn er even hoog als bij alle andere sporters.

Silke Moens zwom de 25 meter in 33,56 seconden, de 50 meter in 1.18,19. Voor de 4X25 meter haalde haar team een tijd van 2.26,96. Aangezien er onvoldoende zwemsters met schoolslag in de Belgische ploeg zaten koos men dan hier maar noodgedwongen voor de discipline van de vrije slag.

Voor de erg sportieve Silke is dat een droom die werkelijkheid wordt. Haar brons, zilver en goud wordt door haar dan ook met een zeer grote fierheid gekoesterd. “Een erg fantastische ervaring,” stelt Silke Moens die nog steeds onder de indruk blijkt van haar resultaat. Ze moest trouwens ook enkele dagen van de inspanning en de emotie bekomen.

Naast competitiezwemmen is Silke Moens ook aangesloten bij de dansgroep Shamodo it van Ingrid Coppieters. Verder doet ze sinds kort via de Dendermondse Sportdienst mee aan G-fietsen, een sporttak speciaal voor mensen met beperkingen op fysiek of mentaal vlak.

Blijdorp Special Olympics B (2)

Een aantal andere atleten van Blijdorp die aan deze Special Olympics in Antwerpen deelnamen samen met enkele begeleiders.

Andere gouden medailles voor sporters van Blijdorp waren Michael De Graeve (Schoonaarde) in de badminton single met 6 punten, Lien Turneer (Buggenhout) in het verspringen met 2,98 meter, Bram De Buck (Sint-Gillis-Dendermonde) in de 4X25 meter met als tijd 1.27,40, Jelle Vermeir (Moerzeke) met de 4X100 meter in 56,81, Jan van Gyseghem (Lebbeke) met de 4X25 meter vrije slag in 50,78, Nathaniel Van Vlierberghe (Lokeren) in de 4X25 meter vrije slag in 1.14,28 en Philip Vermeiren (Buggenhout) die in het kogelstoten 4 kg 7,8 meter ver raakte.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s