Over ISIS Irak, Syrië en de VS–Russia Today

Wie tijd en interesse heeft kan vandaag 13 september rond 18 uur Belgische tijd een interview met mij op nieuwszender Russia Today zien over ISIS en de wijze waarop de VS dit probleem aanpakt. Normaal ga ik pogen later een link naar het betreffende filmpje op YouTube te geven.

De link naar YouTube: http://youtu.be/9VOoAo55mQI

Willy Van Damme

Advertenties

10 thoughts on “Over ISIS Irak, Syrië en de VS–Russia Today

 1. Super!
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Aangezien de VRT voor kwesties als Syrië, Oekraïne, Libië enzovoort voor mij en gelijkgezinden verboden terrein is rest er ons blijkbaar niets anders dan Russia Today. Volgens onze massamedia ‘een propagandazender van dictator Poetin.’
  Maar in ’s hemelsnaam wie gelooft nog mensen als Maarten Rabaey, Evita Neefs, Rudi Vranckx en Bart Beirlant?

  De kwestie is natuurlijk erg complex en dat kan je in de drie minuten die ik kreeg niet uitleggen. Maar donderdag had Obama het tijdens een toespraak in het Witte Huis voor een delegatie van leiders van de oosterse christelijke kerken plots over ‘president Bashar al Assad en de Syrische regering’ en dus niet als gewoonte over het ‘regime van de dictator’ die zoals hij stelde bovendien de christenen beschermt.
  De bezoekers vielen bijna van hun stoel en dachten te dromen.
  Willy Van Damme

  • Ik kijk bijna niet meer naar de VRT. Ze plegen infeite aan aanslag op onze kostbare tijd. Dat is een misdaad. Mijn TV staat nu op RT en voor het overige neem ik programma’s op, die interessant zijn voor wat ik doe. Geen enkel daarvan komt van VRT.
   Edith Legrand
   Antwoord:
   De huidige hoofdredacteur van de VRT nieuwsdienst zij ooit over de zaak van notaris X dat dit zeker niet klopte daar bij echtscheidingen vrouwen nu eenmaal dat soort leugens vertellen. En dat was voor de man dan een bewijs. Een bewijs van onbekwaamheid in zijn hoofde dan.

   Ik kijk er wel naar, zoals ik ook veel klassieke media lees. Niet om zo de waarheid te leren kennen maar essentieel om te zien hoe ze manipuleren. Daaruit kun je soms heel veel leren.

   Zo is het verbazend dat de recente beschuldigingen over Syrisch gifgasgebruik behoudens een klein verhaal in de New York Times nergens het nieuws haalden.

   Alleen nog de VRT bestede er op haar klassieke domme wijze aandacht aan. Het feit dat geen andere media en geen enkele regering dit gebruikten om Syrië nog eens te bekladden was voor mij het echt belangrijke nieuws. Niet de beschuldigingen als dusdanig. Dat is het nieuws lezen.
   Willy Van Damme

 2. Nederlandse parlementariërs klaagde steen en been dat ze niet bij de collatie zitten die samen met Amerika ISIS wil bombarderen. Ik begin nu echt te geloven dat de Nederlands parlementariërs totaal knetter gek zijn geworden… Wat een oorlogshitsers!

  Wat gaat België eigenlijk doen, gaan die ook een paar oude F16’s sturen om ISIS is goed de les te lezen!
  Simon TS
  Antwoord:
  Ik krijg steeds meer en meer de indruk dat het tij definitief aan het keren is. Lees mijn antwoord onderaan bij de reactie van Edith Legrand.
  En die F16: Verkopen als schroot en uitgeven om ebola te bestrijden. Dan komt er toch nog iets nuttigs van.
  Willy Van Damme

 3. Goh wat jammer dat we dit soort zaken nooit in Nederland uitgelegd zien.
  Dit soort analyses hoor ik niet bij het NOS journaal.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Ook niet op de VRT/VTRM hoor. Daar stelde men vorige week nog dat het rapport van de VN-missie over die vermeende gasaanvallen in 2013 de regering in Damascus als schuldige aanwezen.

  Dit terwijl die rapporten vooreerst niemand als schuldige aanduiden en als men ze grondig leest alleen maar tot de tegenovergestelde conclusie kunnen leiden.
  Dit soort rapporten zijn trouwens forensische analyses en het is achteraf voor een rechtbank om mede aan de hand van dit soort rapporten eventueel een schuldige aan te wijzen. Het heet rechtspraak.

  Het is alsof een forensisch patholoog bij het maken van zijn analyse over een moord al zegt wie de schuldige is. Dat is in rechtszaken onhoorbaar. Maar voor het journaille van de NOS/VRT en de rest is het logisch dat zo’n rapport in dit geval al de schuldige aanwijst.

  Maar dat is het niveau van deze pennenlikkers. Eventjes logisch nadenken is bij hen overbodig.
  Willy Van Damme

  • Vraag me Überhaupt af of mensen vandaag de dag nog wel denken.

   Van Armeense mensen hoorde ik al wat er gebeurde in Syrië met christenen. Nou raakt me dat persoonlijk erg, omdat mijn moeder Armeens is.
   En ja, dan ga je anders kijken naar conflicten, en als je dan het Journaal hoort zeggen, christelijke minderheden en het eigenlijk bagatelliseert. Dan word ik wel kwaad. Voor mij mocht Assad blijven zitten (sorry dat ik het zeg, maar Irak was voor mij het voorbeeld)
   Beter dan wat Europa, en Amerika voor Syrië in petto hebben.

   Wat is toch het doel van het westen om dit te verzwijgen?
   Henk Koelewijn
   Antwoord:
   Het is voor onze machthebbers essentieel dat ze de media onder controle hebben om zo meester te blijven over de bevolking. Gebleken is dat mensen desnoods de grootste onzin geloven en dus spuien onze media dagelijks massaal de grootste leugens, verdraaiingen, halve waarheden en regelrechte fantasieën.

   Als we figuren als een Jorn De Cock in De Standaard moesten geloven dan waren die zelfmoordaanslagen in Damascus het werk van Assad zelf en was hij het meesterbrein achter ISIS.
   Maar krantenredacties bestaan niet alleen uit idioten, er zijn daar ook mensen die perfect weten wat ze doen hoor.

   Maar liegen, dat kunnen ze als geen ander, behoudens dan politici, diplomaten, advocaten en zogenaamde experts genre die lui van Clingendael of hier een Rik Coolsaet.
   Willy Van Damme

 4. Beste Willy,

  Goed optreden bij Russia Today, Willy. Hoewel het in dit soort belangrijke zaken jammer is dat het in 3 minuten moet worden gedaan. Desondanks weet men U te vinden en doet Uw opinie er toe.

  Wederom een krachtig artikel van de hand van Karel van Wolferen. Ditmaal over de “verraderlijke kracht van propaganda”. Ik heb gekozen voor de Nederlandse versie op De Wereld Morgen en niet voor de Engelse versie op de site van Karel van Wolferen zelf.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/09/14/de-verraderlijke-kracht-van-propaganda
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt voor dit prachtig stuk van Karel van Wolferen, een meester. En felicitaties voor De Wereld Morgen dat ze dit meesterwerk plaatsten. Ik eet mijn hoed op als zoiets in onze vermeende kwaliteitspers raakt.
  Een toonbeeld van afstandelijke weloverwogen analyse.
  Willy Van Damme

 5. Wat ik me afvraag.
  Wie zich onafhankelijk opstelt in deze kwestie, ontmoet voornamelijk onbegrip.
  Zich verplaatsen in Rusland of respect tonen voor Putin wordt niét op prijs gesteld.
  Naar ik aanneem hebben anderen ook deze ervaring bij familie en vrienden?

  Gerard (Nederland, maar verwacht voor België hetzelfde)
  Antwoord:
  Alle mediaspecialisten weten perfect dat mensen in staat zijn om alles te geloven, zelfs het meest onzinnige.
  In België hadden we ooit het uitstekende satirische TV-programma Basta. Die hebben op een bepaald ogenblik neppersberichten zitten verspreiden zoals een vermeende studie over de relatie tussen de politieke keuze die men maakt en het seksleven.

  Volgens die studie hadden partijliberalen het meeste plezier aan hun seks. Het verhaal was totaal uit de lucht gegrepen maar raakte probleemloos in de kranten als zijnde waar.
  Alexander De Croo, toenmalig voorzitter van Open VLD en nu vicepremier, gebruikte die onzin zelfs glunderend op zijn partijcongres.

  Toen nadien bekend raakte dat het persbericht nep was protesteerde onze persbond tegen dat soort praktijken en niet tegen het zomaar zonder controle opnemen in de kranten van die prietpraat.

  Een ander uitstekend voorbeeld situeert zich hier in Dendermonde waar er sinds bijna een maand een zeer goed gemaakte satirische internetkrant bestaat Klaptand. Deze plaatst de ene onzin na de andere, deels gebaseerd op de actualiteit zoals dat er naaktfoto’s bestaan van het schepencollege. Met een link die je dan op een site met homoseks doet belanden.

  Eind vorige maand publiceerden ze zo het verhaal dat de erg populaire historische reuzenommegang Katuit dit jaar niet zou doorgaan. Reden was dat de pijnders, dat is de groep die de reuzen draagt, in staking was gegaan omdat ze geen nieuwe pantoffels kregen.

  Een hilarisch verhaal dat vele Dendermondenaars voor waar aannamen en zorgden voor massa’s telefoons naar de schepenen van de stad (wethouders) en de Toeristische Dienst.

  PR-bureaus weten dus perfect dat men mensen ALLES kan wijsmaken. Het komt er alleen op aan die onzin goed te verpakken en ze regelmatig te herhalen. De gevolgen laten zich dagelijks zien als je een krant of een weekblad opent.
  Willy Van Damme

  • @Gerard

   “Naar ik aanneem hebben anderen ook deze ervaring bij familie en vrienden?”

   Niet alleen daar. Het volgende verhaal is waar gebeurd.

   Misschien is het bekend dat Nederland, België, Australië en Oekraïne op 8 Augustus 2014 een overeenkomst hebben getekend, die de openbaarmaking van het onderzoeksrapport naar de ramp met vlucht MH17 tegen moet houden. Dit is geheim gehouden, ook door de media. In de periode van 14-15 Augustus 2014 gingen er al geruchten in de alternatieve media over het bestaan van zo’n overeenkomst. De bevestiging kwam in dezelfde periode door een lijst met 77 vragen die was ingediend door verschillende kamer fracties en één van die vragen had betrekking op die overeenkomst. De termijn voor beantwoorden van die vragen eindigde op 28 Augustus 2014. En dit is echt waar gebeurd, op 29 Augustus 2014, tussen 23:00 en 24:00 uur, verscheen er een klein berichtje op het internet van het ANP/NOS over het bestaan van deze overeenkomst. Het bericht is niet in de krant verschenen en ook niet op de televisie geweest. Het is in één woord, een grof schandaal. Dit is cruciale informatie die alle mensen in Nederland behoren te weten, maar wordt voor propagandadoeleinden buiten de mainstream media gehouden. Ik was toch wel zo ongelooflijk kwaad hierover dat ik in de pen ben geklommen en heb een aantal presentatoren van actualiteitenprogramma’s aangeschreven.
   Ik wacht nu nog op antwoord.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Wat je in onze kranten over Oekraïne nooit zult lezen is dat er een staatsgreep gebeurde, dat dit fascistische groepen aan de macht bracht en dat alles door de VS en de EU georkestreerd was.

   Evenmin zal je kunnen lezen dat dit een overtreding is van het door de VS, EU, Oekraïne en Rusland getekende internationaal verdrag van Budapest 1994 waarin Oekraïne een neutraal status kreeg.

   Zoals je evenmin iets leest over het fascistische geweld tegen opposanten, de censuur, de corruptie van de aan de macht zijnde oligarchen en de miljarden die de VS in de zaak pompte om de ganse regio te destabiliseren.

   Allemaal essentiële elementen om te begrijpen wat er aan de hand is maar die de massamedia vertikken te geven. En dan heeft een dagblad als De Morgen de lef om Russia Today een propagandazender van Poetin te noemen.
   Ik vrees dat je antwoord komt met Sint-Juttemis.
   Willy Van Damme

 6. Verrassende (en plausibele?) duiding:

  Is Putin using ISIS to win in Ukraine?
  A former Kremlin adviser says the Ukrainian government’s recent concessions to rebels may be the White House’s way of telling Vladimir Putin that it needs help

  http://edition.cnn.com/2014/09/18/opinion/isis-obama-putin-nekrassov/index.html?hpt=hp_c1
  Gerard
  Antwoord:
  Het is duidelijk dat de VS hier de strijdbijl heeft begraven. Zo was juntaleider Petro Poroshenko in Washington op bezoek en zij hij nadien dat een akkoord met die mensen in Donbass belangrijk was om het vertrouwen van de westerse bondgenoten niet te verliezen.

  Er zijn vermoedelijk meerdere reden waarom Washington hier de witte vlag bovenhaalde. Kijk de winter komt stilaan dichterbij en zonder Russisch gas vriezen ze daar in Oekraïne allemaal dood. Erg simpel.

  Men hoopte vermoedelijk om nog voor de winter dit gebied te veroveren en de mensen weg te jagen. Maar dit bleek militair niet haalbaar. Mogelijks omdat Rusland extra steun gaf. Maar echt serieuze aanwijzingen zijn er hiervoor niet.

  Karel van Wolferen maakt in zijn laatste hier vandaag bij de reacties besproken stuk melding van deserties van het Oekraïense leger. Elders las ik ook dat Oekraïense soldaten of anderen militair materieel verkochten aan die rebellen uit de Donbass.
  Willy Van Damme

 7. Prof Cees Hamelink. ‘Waarom moet je niet geloven wat in de krant staat?’
  Kijk vanaf minuut 4.

  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Bedankt voor die link met die zeer boeiende voordracht. Een vijfsterrenmenu. Ik kende de professor tot voor kort helemaal niet maar dat is een heel wijs man die perfect door heeft hoe moderne communicatie werkt.

  Het probleem is inderdaad dat het nieuws voor een groot deel gemaakt wordt door PR-bureaus die verdomd goed weten hoe ze de buitenwereld kunnen manipuleren. Je moet als journalist een goed en kritisch inzicht hebben in je onderwerp om daar niet in te trappen.

  En dat ontbreekt het spijtig genoeg bij de meesten. Dit zou verplichte lectuur moeten zijn voor alle toekomstige en huidige journalisten.
  Weet je, tot over een aantal jaren kon je over de VS in onze kranten nog erg kritische verhalen lezen over hun optreden in Laos, Chili of Congo.

  Maar nu zal je zelfs met een elektronenmicroscoop in onze dagbladen geen woordje kritiek vinden over hun optreden in bijvoorbeeld Libië, Oekraïne of Syrië. Men slikt alles gewoon door. Het is dus nog veel erger geworden dan het vroeger ooit was.

  De beelden over nieuwsmanipulatie zoals die afgerukte ledenmaten van Belgische baby’s en die couveusebaby’s in Koeweit waren mij bekend. Een goeie mij niet bekend zijnde zaak was die van de met olie besmeurde vogels die niet in de Perzische Golf zaten maar in Alaska. De zaak van Exxon Valdez werd dus nog ‘goed’ gebruikt.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s