De Standaard voert de propaganda voor een oorlog verder op

Dat De Standaard al een tijd volop propaganda maakt voor een oorlog tegen Rusland is duidelijk. Niets laat ze onverlet om het land voor te stellen als een oorlogsstoker die men dringend moet aanpakken.

Gisteren bracht de kwaliteitskrant het verhaal uit het Russische dagblad Novaya Gazeta van een Russisch kerkhof waarop Russische recent in Oekraïne gesneuvelde soldaten begraven liggen. ‘In beeld: Gesneuveld op onbestaande missie’ was het kort verhaal met een foto van bloemen voor een blijkbaar dode soldaat. Een verhaal dat ze vandaag een beetje groter terug op haar website brengt (1).

Zo schreef de krant:

“Nina Petljanova, correspondente van de Russische oppositiekrant Novaja Gazeta, trof op het kerkhof in Vyboetach een halve brigade gesneuvelde Russische soldaten aan.“

Nou volgens dat verhaal van die journaliste en overgenomen door de vermeende kwaliteitskrant zou er alleen al op dat kerkhof dus een halve brigade recent in Oekraïne gesneuvelde Russische soldaten begraven liggen.

Een wel heel straf verhaal. Een brigade telt immers minstens een 1500 soldaten, een getal dat kan gaan tot zelfs 4000 manschappen en meer, en dus zouden er alleen al daar op die plaats minstens een 750 in Oekraïne gesneuvelden liggen.

Volgens recente – toegegeven weinig betrouwbare – cijfers van de VN zijn er in Oekraïne alles bij elkaar tot vandaag een goeie 2000 doden, burgers en militairen van beide kanten, gevallen. De helft daarvan ligt dus blijkbaar op dat ene kerkhof alleen. Straffe kost.

 De Standaard en Novaya Gazeta - Halve brigade gesneuvelden - 28

De Standaard schrikt zoals naar gewoonte niet terug voor het publiceren van de grofste propaganda mogelijk. Hier rond Oekraïne, voorheen met Jorn De Cock rond Libië en Syrië. Wie in ‘s hemelsnaam kan die krant serieus nemen? Zou dat kerkhof wel bestaan? Wie weet?

Het verhaal van Novaya Gazeta is dus even geloofwaardig als de verhalen van de legendarische Baron von Munchausen. Maar geen probleem voor De Standaard, bij haar oorlogsstokerij is duidelijk alles toegelaten, zelfs al maakt ze zich bij elke kenner van het militaire hopeloos belachelijk. 

Het verhaal toont nogmaals aan hoe men hier niet terugschrikt voor de grofste en zelfs idiootste vervalsingen en leugens. Dat men dit soort prietpraat gebruikt om de militaire aanwezigheid van Russische troepen in Oost-Oekraïne te ‘bewijzen’ toont feitelijk aan dat er hiervoor wel eens geen echte bewijzen zouden kunnen zijn. Waarom anders dit soort oerdomme vervalsingen?

Novaya Gazeta is grotendeels eigendom van de Russische oligarch Aleksandr Lebedev die ook de Londense avondkrant The London Evening Standard bezit, een rioolkrant die zich specialiseert in het bekladden van politici van Labour en die voluit Israël steunt. En die nu ongetwijfeld met vitriool schrijft over Rusland.

Pavel Felgenhauer, een andere ‘journalist’ van die krant, beweerde in 2008, ten tijde van de Georgische invasie van Zuid-Ossetië dat Poetin dit allemaal vooraf had zitten plannen. Het is 6 jaar later nog steeds wachten op zijn bewijzen voor die toch wel straffe bewering.

De man wordt in onze kranten regelmatig opgevoerd als de expert van het Russische leger en ook de politiek. Geen verrassing natuurlijk. Maar waarom zou men bij Novaya Gazeta of De Standaard bewijzen moeten hebben om Poetin en Rusland te bekladden.

Dat hoeft niet en beide kranten bewezen het nogmaals.

Willy Van Damme

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140828_01236947?_section=60146703&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=ochtendupdate&&M_BT=126053463173

Advertenties

14 thoughts on “De Standaard voert de propaganda voor een oorlog verder op

 1. Toen ik op de schoolbanken zat, werden wij als kinderen bestookt met anti-Russische propaganda. Dat de nonnen en pastoors bang waren voor de communisten, dat was nog wat te begrijpen. Voor hen was de herinnering aan het bloedbad van de Franse revolutie nog onverwerkt. De pastorie in de straat van mijn grootouders, waar ik als kleuter gewoond heb, werd kort daarop ook in brand gestoken. Vandaar dat men de voorgevel van de nieuwe pastorie naar de tuinkant heeft geplaatst en het aan de straatkant uiterst sober heeft gehouden.

  Maar de hedendaagse oorlogstokers zijn verwende nesten, die nooit enige frustratie hebben meegemaakt. Ze kregen alles van hun ouders, werden overladen met hele winkels van het duurste speelgoed, kregen altijd hun goesting en hebben geen weet van de geschiedenis. Ze gaan grasduinen in de frustraties van hun grootouders om daar dan verontwaardiging over te kunnen uitpakken zonder te weten wat er echt gebeurd is.

  Mijn leeftijdsgenoten en ik hebben ons best gedaan om onze kinderen op te voeden tot evenwichtige volwassen, maar blijkbaar zijn het alleen diegenen, die uit een beetje hysterische gezinnen komen, die nog carrières in de media en de politiek kunnen uitbouwen. Hoe we dat gaan kunnen tegenhouden …

  Volhouden, Willy, volhouden!

  … al hakken ze misschien ons hoofd straks af zoals met Sophie Scholl gebeurd is.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Sophie School – ter informatie voor de lezers – was een Duitse studente en lid van het Witte Kruis, de meest gekende Duitse verzetsgroep onder Hitler. Haar hoofd viel onder de guillotine.
  Willy Van Damme

 2. Tja en dan komt de volgende surprise er al weer aan…..not. Oekraïne wenst lidmaatschap tot de NAVO. Nog meer provocatie naar Rusland toe, ik sta er werkelijk versteld van wat die Poetin allemaal moet incasseren maar eens houdt het voor hem ook een keer op en moet hij wat. Ik zie hem in ieder geval niet Rusland zonder slag of stoot overdragen aan het Westen.

  Gisteren nam Prof. Cees Hamelink afscheid als Hoogleraar aan de UvA. Hij deed dit door o.a. een excuusbrief aan President Poetin te schrijven. Het kan mijn instemming wel dragen.

  http://stevenbrownsblog.wordpress.com/2014/08/28/dutch-intellectuals-apologize-to-putin-for-lies-on-mh17-syria-ukraine/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Feitelijk gijzelen die fascisten in Kiev de Europese buitenlandse politiek. Om schrik van te krijgen.
  Cees Hamelink zal er bij Rutte & Co geen vrienden mee maken. Maar wie wil dergelijke vrienden?
  Willy Van Damme

 3. Ik zou willen dat u dit ook voor onze Nederlands Klwaliteits kranten zou doen…. En ik begrijp uw tijd is ook maar beperkt, maar hopen is niet verboden! (Nog niet)
  Simon tS
  Antwoord:
  Ik blader elke dag door de NRC en heb er al eens iets over geschreven. Het is door de band genomen van een zelfde niveau als de rest, bemand door een stelletje door de VS ingehuurde papegaaien. Zelfstandig en kritisch denken: 0.
  Er is hier een gezegde: stommer dan het paard van Christus en dat was een ezel.
  Willy Van Damme

  • Bedankt voor het antwoord, ik ben niet instaat om al die kranten te lezen maar weet nu in ieder geval zeker dat ik geen abonnement op die krant hoef te nemen. Is de hoofdredacteur trouwens geen Belg?
   Simon tS
   Antwoord:
   Inderdaad dat is Peter Van de Meersch, de vroegere hoofdredacteur van De Standaard.
   Die interviewde een paar jaar geleden eens voor de VRT Tv de hoofdacteur van al Jazeera en vroeg hem of het anti-Amerikanisme van zijn zender geen probleem was.

   Dankzij Wikileaks weten we allemaal dat al Jazeera een creatie is van de VS en Qatar waarbij de Amerikaanse militaire veiligheid en de Amerikaanse ambassade in Qatar zelfs bepalen welke studiogasten mogen komen en ook nog het taalgebruik controleren. Maar om dat te weten moet je wat verder kijken dan je neus lang is natuurlijk.
   Willy Van Damme

 4. Het Nieuwsblad kan er ook wat van als het om oologsstoken gaat. Bijna te gek om los te lopen die journalist Jesse van Regenmortel. Met zijn uitzonderlijke journalistieke talent was hij zeker aan een job geraakt bij Radio Mille Collines in Rwanda, want je kan niet zo’n nonsens schrijven als je het niet bewust en met een reden doet. Stemmingmakerij wellicht? In een mooi kadertje staat aangegeven hoeveel Russische soldaten, artilleriestukken, pantsers, tanks en wat weet ik nog meer, ingezet worden tegen het Oekraiënse regeringsleger, daarmee de indruk wekkend bij de goedgelovige bevolking dat Rusland inderdaad de Oekraiëne is binnengevallen. Hij vergeet erbij te vertellen dat de 5000 Russen allemaal vrijwilligers zijn, velen de vijftig reeds gepasseerd en veteranen. Hij vergeet erbij te vertellen dat de Oekraiëners massaal hun Russisch oorlogsmaterieel hebben achtergelaten wanneer ze de aftocht bliezen of deserteerden. Hij vergeet erbij te vertellen dat het dan niet onlogisch is dat er Russische tanks en artillerie in de handen van de rebellen zijn gevallen. Zijn onze Belgische mainstreamkranten dan niets meer dan staatspropagandablaadjes waarvan de inhoud rechtstreeks vanuit het amerikaanse ministerie van desinformatie komt? Is er dan geen enkele journalist meer die de eer aan zichzelf houdt en weigert in dit verderfelijke spel mee te gaan?
  Benesha
  Antwoord:
  In de Financial Times is het al een paar dagen dat ze in het een artikel die Russische aanwezigheid als een mogelijkheid zien en in een ander artikel, desnoods op dezelfde pagina, als een feit.
  Het toont het laag bij de grondse niveau van zelfs deze krant. Een hoofdredacteur moet dat toch zien en ingrijpen. Maar neen, leve de dubbelzinnigheid.

  Het doet denken aan de massavernietigingswapens (WMD) van Saddam Hoessein. Je moest dan bij een krant als De Standaard niet komen zeggen dat er hierover geen zekerheid was.
  Ik heb hier nog een e-mail liggen van hoofdredacteur Bart Sturtenwagen waarin die het in twijfel trekken van die WMD als onzin afdoet. Voor de man had Saddam die en moest je er niet aan twijfelen. En nu is diezelfde man dus bezig met het Russisch leger in Oekraïne.

  Hetzelfde met de Iraanse atoombom en die gasaanval van 21 augustus nabij Damascus. Dat was Assad, en wie twijfelt was in hun ogen idioot of ter kwader trouw. Een ander gezegde: een ezel stoot zich nooit tweemaal aan eenzelfde steen.
  Ze zouden bij die kranten beter papegaaien inhuren en de persberichten van het Witte Huis zo met vertaling overnemen.
  Willy Van Damme

 5. Ik sluit me aan bij het statement van Prof. Hamelink. Van de Belgische intelligentsia -if any-mag je zoveel moed niet verwachten.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Mijn eerste grote journalistieke activiteit betrof Cambodja, Vietnam en China, drie zogenaamd communistische landen die met elkaar oorlog voerden. Geen journalistieke kat, op dan enkele rare uitzonderingen na, die het aandurfde.

  De leugens die men toen verkondigde en het ‘geschrei’ van onze pennenlikkers over de zogenaamde bootvluchtelingen toonde mij toen al hun totale gebrek aan professionaliteit. Het waren gewoon een stelletje leugenaars die in hun kranten niets anders dan onzin braakten.

  Nadien deed ik dan het gelieerde verhaal van de toenmalige professor toxicologie Aubin Heyndrickx, een wetenschappelijke nul en vies mannetje zoals er maar weinig zijn.
  De man werd mee de hand boven het hoofd gehouden door professor Moraal Etienne Vermeersch, op zeker ogenblik in Knack uitgeroepen tot onze grootste intellectueel, toen die vice-rector aan de Gentse Unief was.
  Hij vertelde mij zelf dat ze wisten over zijn praktijken waarbij mensen bij het in dienst nemen een ongedateerde C4 (ontslagbrief) moesten ondertekenen. Moraal?

  Toen Heyndrickx nadien zijn congres over chemische en biologische wapens gaf werd hij door alle aanwezige wetenschappers weggelachen, uitgescholden en voor een zero versleten. Hij verloor nadien in drie strafprocessen ook zijn titels en emeritaat.

  Maar de dag na dit fameuze congres stelden de media unisono over datzelfde congres dat alle aanwezige wetenschappers hem gelijk gaven. Journalisten als Herman Hendrickx (VRT radio), Ron Hermans (Knack) en Frans Desmet (De Morgen) durfden toen niet eens schrijven wat er daar gebeurd was. Ze kenden nochtans het dossier.

  Geen verassing dus dat figuren als een Rik Coolsaet en Jonathan Holslag massaal onzin en leugens verkopen. Prietpraat die men dan in onze media nog eens zit te herhalen.
  Echte intellectuelen in dit milieu zijn als witte raven. Ik heb mijn geloof in dat soort lieden reeds lang opgegeven. Een dertig jaar terug.
  Willy Van Damme

  • En Etienne Vermeersch wordt ons (o.a. via Kathleen Cools die af en toe op Terzake met hem gaat wandelen) dan nog als de Vlaamse superintellectueel voorgesteld. En die man die in de 18de eeuwse Verlichting is blijven steken, weet dan nog niet eens dat die zgn. Verlichting qua ideeën een heel spectrum beslaat met een pak onverenigbare ideeën. Soit.
   Een tweetal jaar geleden schreef ik hem, in heel beleefde termen, over zijn voorstel dat het B-Fast-team bij de aardbeving in Haïti beter alle vrouwen had gesteriliseerd, wegens de overbevolking aldaar. Ik vroeg hem ironisch maar bijzonder beleefd, zoals intellectuelen dat kunnen doen, of men dan beter niet in België en Nederland iedereen zou steriliseren, want hier bevolkingsdichtheid van plusminus 400/km² en in Haïti maar 340/km². Hij vertikte het erop te antwoorden, naar klassieke gewoonte van meester-intellectuelen, die neerkijken op niet-academici. (Bekijk Vermeersch cv en publicaties op de website van UGent en je merkt, net zoals de vorige Gentse even arrogante superfilosoof Kruithof (weggestuurd van de Sorbonne rond 1955 door de toen befaamde Hegel-kenner Hippolyte, wegens onbekwaam), op hun publicatielijst niet één echte publicatie in het Engels, Frans, Duits of weet ik veel wat. Niet te verwonderen dat dit soort parochiefilosofen in Vlaanderen tot superintellectueel worden verheven.

   Over het ganse verhaal over Vermeersch en zijn overbevolking schreef ik ergens het volgende.

   “Zelfs een zichzelf zo “Verlicht als maar kan” noemende meester(moraal)filosoof als “onze” Vlaamse super-intellectueel, professor emeritus Etienne Vermeersch, let er bijvoorbeeld niet op dat wanneer hij het op de tv heeft over de onhoudbare bevolkingsexplosie, hij het ook in het bijzonder gemunt heeft op “al die mensen die even rijk willen worden als wij” en “vooral de Afrikanen”. Zo haalde hij de voorbije jaren bij zijn voorstellen om de bevolkingsexplosie aan te pakken steevast het voorbeeld aan van Haïti waar men volgens hem na de aardbeving van 12 januari 2010 aldaar alleen hulp had moeten bieden op voorwaarde dat de Haïtiaanse vrouwen zich massaal lieten steriliseren. Alleen maar twee bedenkingen daarbij. 1) Haïti heeft een bevolkingsdichtheid van 340/km² terwijl België ongeveer 370/km² haalt en Nederland zelfs 450/km²; binnen een zekere logica zou men dus eigenlijk beter de Belgische en de Nederlandse vrouwen steriliseren. 2) Dat Haïti tegenwoordig één der armste landen ter wereld is heeft het ook wel grotendeels aan “ons” te danken. Rond 1800 riepen de Haïtiaanse plantageslaven na een gewelddadige opstand, in het zog van de (ideeën van de) Franse Revolutie (Haïti was een Franse kolonie), hun onafhankelijke republiek uit (de eerste en eigenlijk ook enige “slavenrepubliek” ooit). De slavernij werd afgeschaft en de Franse kolonisatoren werden volledig van hun macht beroofd. Napoléon Bonaparte had als Franse staatsleider in die periode de handen vol met het kortwieken van de Britten en met zijn andere vijanden op het Europese continent zodat hij er niet in slaagde het eiland militair te heroveren. Maar in ruil voor hun definitieve onafhankelijkheid en voor de erkenning ervan door Frankrijk dienden de Haïtianen vanaf 1825 jaarlijks wel tot diep in de jaren 1970 (!) een zware schatting en schadevergoeding te betalen aan de Franse Staat, terwijl de Verenigde Staten en de andere koloniale mogendheden het onafhankelijke Haïti tot een eeuw lang economisch volkomen hebben geboycot.”
   Banneling
   Antwoord:
   Het gesprek met Vermeersch had plaats tijdens de Gentse Feesten na een van die door Eric Goeman georganiseerde debatten, ditmaal betreffende de oorlog rond Koeweit. We gingen nadien allen eten in dat oud pakhuis/restaurant aan de Veldstraat en ik zat rechtover Vermeersch. En gezien mijn ervaring met Aubin Heyndrickx ging al vlug het gesprek daarover. Mijn mond viel figuurlijk open toen hij dat er zomaar uitflapte.
   Nu bekeerde hij zich plots tot het Vlaams nationalisme daar hij ooit eens als Nederlandstalige een slechte ervaring had in Brussel. Intellectueel topniveau dus.

   Dat verhaal over Jaap Kruithof en de Sorbonne ken ik niet. Zijn grootste expertise was natuurlijk de alcohol. Het was zo erg dat hij beefde als hij geen alcoholische drank had en moest spreken. Ooit zegde hij in een mee door mij georganiseerd debat in het Gentse dat men nieuws dat slecht is voor de vakbond best niet brengt. Alsjeblief, de wetenschap volgens deze nu overleden Gentse universiteitsprofessor.

   Dat verhaal over Haïti kende ik niet. Tja, Frankrijk, het land van ‘liberté, égalité et fraternité’. Het is als die Europese hymne over ‘alle mensen zullen broeders zijn.’
   Willy Van Damme

  • RECHTZETTING:
   ” De groep achter De Ommekeer heeft een brief opgesteld aan president van Rusland, Vladimir Putin. Onze politici en de media liegen ongeloofelijk als het gaat om de Oekraïne. De opstand en het afzetten van de regering is geheel door de VS en de EU georganiseerd. Met het neerhalen van MH 17 heeft het de aandacht van Nederland. Dat echter de politiek en de media bol staan van de leugens valt blijkbaar niemand op. Rusland heeft de Krim niet geannexeerd, Rusland heeft het vliegtuig niet neergeschoten, er is nog geen onomstotelijk bewijs. Maar de VS en de EU hebben al een vonnis uitgesproken nog voordat er een onderzoek is geweest en dit onomstotelijk bewijs is geleverd. Dit is niet hoe een rechtsstaat functioneert.(….)
   Opmerking: Deze brief is NIET door Professor Cees Hamelink geschreven noch tot op heden door hem ondertekend! Deze brief is vele malen gecopieerd op andere websites die geen toestemming hebben gevraagd. Velen daarvan hebben professor Cees Hamelink als schrijver neergezet. Wij hebben hier geen verantwoordelijkheid voor en nemen daar afstand van.”
   http://ommekeer-nederland.nl/brief-met-excuses-aan-president-putin/
   Walter Baeyens
   Antwoord
   Bedankt voor deze rechtzetting en de interessante bijkomende informatie.
   Het internet maakt het manipuleren van dergelijke zaken natuurlijk erg gemakkelijk. Het wekt verbazing dat er nog niet meer misbruiken van die aard zijn,.
   Willy Van Damme

 6. De Volkskrant is amper beter, en zelfs Le Monde is een soort Bernard Henry Levy clubje geworden.
  Maar het blijkt dat deze kranten steeds minder gelezen worden. Ik las deze week dat het aantal lezers van de Duitse ‘betere kranten’ op 5 jaar tijd gehalveerd is. Mensen richten zich blijkbaar meer en meer tot ‘onafhankelijke’ nieuwssites op Internet. Of die correcter zijn in hun verslagen en duidingen kan ik niet beoordelen, maar ze leveren althans een tegengewicht. Op Facebook merk ik (maar ook dat is niet te veralgemenen, want ik heb slecht 70 “Friends”) dat de belangstelling voor links van RT, etc, sterk toeneemt. Heel wat mensen voelen blijkbaar, gezien de oorlogsdreiging, dat de berichtgeving alhier selectief is. Mensen merken ook dat op RT veel meer wereldnieuws staat met veel langere duiding vgl. met onze kranten en tv-zenders waar een ordinair verkeersongeluk zonder doden nog steeds vooraan kan staan.
  Banneling
  Antwoord:
  Kijk er is vooral rond Oekraïne iets merkwaardigs aan de hand. Al onze grote media hebben bewust en unisono gezwegen over het fascistisch karakter van die staatsgreep van februari. Hoogstens had men het over uiterst-rechts of ultranationalisten.

  Nochtans als je met gewone mensen over de zaak praat dan hebben zeer veel door dat hier fascisten aan de macht waren. Toen Fuhrer Guy Jihad Verhofstadt een interview met De Morgen gaf begon hij spontaan te zeggen dat hij daar in Kiev geen fascistische symbolen had gezien. Dat hijzelf er spontaan over begon toont aan dat men hem erover lastig zitten vallen.

  Het valt ook op dat men vanuit Washington en dus ook een dagblad als De Morgen een ware hetze is beginnen voeren tegen Russia Today. Een hetze die ook zeer goed georkestreerd was. De Britse ambassade bij de NAVO had over Russia Today zelfs een heus dossier klaar. En in de Financial Times klaagde men hun als uiterst gevaarlijk geziene invloed ook aan.

  Maar het is niet alleen Russia Today maar ook elders op het internet zijn er steeds meer bronnen die alternatieve en veel betrouwbaardere informatie geven. Begrijpelijk natuurlijk gezien de nooit geziene overdaad aan als journalistiek verpakte propaganda over Rusland. Het is er gewoon over.

  En dus beginnen mensen het blijkbaar te zien wat er echt aan de hand is. De grove leugens van een Evita Neefs, Maarten Rabaey en Bart Beirlant pakken onvoldoende en dus spreekt men van een gevaar. Geen gevaar voor de democratie natuurlijk maar een gevaar voor de oligarchie die ons die miserie levert.

  Le Monde is gewoon een vod verpakt als intellectueel leesvoer. Vorig jaar brachten zij een gans dossier dat volgens hen en de Franse regering, nog voor die gasaanval bij Damascus van 21 augustus, onomstotelijk bewees dat Assad wel degelijk chemische wapens had gebruikt. Fier toonden ze op foto zelfs de bewijzen.

  Eind vorig jaar presenteerde de speciale VN-missie dan haar rapport waarin zij alle mogelijke aanvallen met chemische wapens hadden onderzocht. Het verhaal van Le Monde vonden ze onbewezen prietpraat. Le Monde maakte dan maar geen verslag over dat rapport. Ze hadden plots geen interesse meer in de zaak. DAT is het niveau van deze vod. Vraag: Welke geheime dienst controleert de krant?
  Willy Van Damme

  • Een anti-dosis tegen de joodse propaganda à la Bernard Henri Lévy, de ‘miljardair-filosoof’, een rijke blaaskaak die zich graag op zijn eigen TV-zender etaleert:
   De onnavolgbare Dieudonné. (Vanaf 2’20”)

   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Inderdaad blaaskaak. En als we hem nu eens naar Libië sturen om er mee te werken, met de handen, aan de wederopbouw? Hij zou dan eindelijk voor een keer in zijn leven iets nuttigs doen.
   Willy Van Damme

 7. Beste Willy,
  Wellicht komt dit van pas in een volgend artikel. Onze Minister, aankomend Vice voorzitter van de Eurocommissie, vertelt halve waarheden en het volk vindt het prachtig. http://blog.meervrijheid.nl/2014/07/de-halve-waarheden-van-timmermans/
  http://blog.meervrijheid.nl/2014/09/is-timmermans-een-fantast/
  Christopher
  Antwoord:
  Ik had recent gesprekken met twee diplomaten van EU landen, waaronder een van een hoog niveau. Beiden spraken regelrechte schande over wat de EU deed in Oekraïne. Europese politici die hij voorheen hoog inschatte viel hij vlijmscherp aan.
  Wat beiden zegden, en ze weten van mijn blog, was bijna woordelijk wat ik hier over bijvoorbeeld Syria al jaren schrijf. Maar dat soort meningen stopt men gewoon in die enorme doofpot.

  Frans Timmermans is of een idioot of een geslepen man die bewust zit te liegen en te bedriegen. Een oplichter dus. Men kan er bijna gif op nemen dat die man perfect weet dat hij staat te liegen. Maar dat soort praatjes en de bijhorende ‘diplomatie’ zijn gewoon theater. De realiteit zit elders.

  Wat er juist op dit ogenblik in Oekraïne aan de hand is weet ik nog niet. Daarvoor is het nog wat te vroeg om er een goede analyse van te maken. Een aantal zaken vallen wel op. Het akkoord dat men onderhandelde is er een tussen die regering in Kiev, het verzet in Donbass en de Russische regering. De EU of de VS waren niet eens aanwezig in Minsk, Wit-Rusland, nog een vijand van de EU/VS.
  Waarbij Poroshenko plots geen woord kwaad meer zegt over Poetin. Toch, HEEL zacht uitgedrukt, zeer merkwaardig. En dat zegde die man tijdens die top van de NAVO waar men dan eens scherp ging uithalen naar Rusland.

  En wat kregen wij: Een staakt-het-vuren waarbij de NAVO ogenschijnlijk niet eens betrokken is. Toch wel heel straffe kost. Uit wat ik de voorbije dagen in de Europese diplomatieke wandelgangen vernam zou Donbass op een of andere wijze verbonden worden met Rusland. En naar een lidmaatschap voor van de EU en de NAVO kan men fluiten.

  Bovendien zou men op die NAVO-top allerlei maatregelen nemen zoals het oprichten van semipermanente basissen in de vroegere lidstaten van het Warschaupakt. Ook sprak men ervan om Zweden en Finland een speciaal statuut te geven binnen die NAVO. Er kwam niets van in huis. Ook ging de EU vandaag extra sancties nemen tegen Rusland. Er kwam niets van in huis.

  Maar wat is de reden voor al die beslissingen?
  Willy Van Damme

 8. Het verdwijnen van betrouwbare ‘mainstream’ media is natuurlijk zeer jammer maar, zoals iemand zei: ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’. In dit geval: we kunnen ons voortaan de moeite besparen onze energie te steken in het opvolgen van dikwijls ingewikkelde gebeurtenissen in landen of streken waarvan we het bestaan nauwelijks vermoedden. Het kwam er dan dikwijls op neer dat we ons een persoonlijk idee trachtten te vormen op zoek naar de ‘goeden’ en ‘slechten’. De schuldvraag dus. Vanaf nu volstaat het beiden om te wisselen om toch al meer te weten.
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  De mainstream media’ zijn verre van dood hoor. Hun invloed is wel tanende, maar meer niet.
  Willy Van Damme

 9. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » “De Standaard voert de propaganda voor een oorlog verder op”

 10. Meneer van Damme, U schrijft voortreffelijke stukken.

  Toch zou ik nog graag het verband tussen oorlogsoperaties in de wereld wat steviger willen benadrukken. Allereerst de strijd in Syrië, van alle kanten gesteund door de VS, Turkije, Qatar, Saudi arabië en Israel, dat draait uiteraard om een plan van Qatar – dat op de grootste aardgasbel ter wereld zit, maar het gas niet naar europa kan exporteren zonder pijpleiding – of in ieder geval in hun belang om de regering van Syrië omver te werpen. Assad wil namelijk geen contract met Qatar, wel met Iran (diezelfde aardgasbel ligt nl. deels op Iraans grondgebied).

  Al 3 jaar lang wordt dus de strijd daar in Syrië gevoerd onder het dekmantel van “strijd voor democratie, en tegen de dictatuur van Assad”. Met alle mogelijke middelen, zeer grof en geweldadig, probeert men Assad te verdrijven door zelf aanvallen te plegen die men op conto van Assad wil schuiven, om “westerse interventie” uit te lokken. Maar die pogingen zijn mislukt. Al Ghouta was geen daad van Assad, de wereld trapte daar niet in.

  Nu is het motto dan: we moeten IS(IS) bestrijden, want ze plegen massa moorden op de bevolking. Dat ze dat in Syrië al 3 jaar deden, dat wordt er ons dan niet bijverteld.

  Doel is dan nu kennelijk dat deel van Syrië via bombardementen op de IS in Syrië (zonder daarover zelfs met de regering van Syrië overeenkomsten te willen sluiten) los te weken van Syrië. Als er maar een corridor komt voor zo’n aardgaspijpleiding, waar Syrië geen zeggenschap over heeft.

  Maar dat is niet voldoende. Als je aardgas aan europa wil exporteren, zul je ook de huidige leverancier moeten blokkeren, of daar de macht over de gaskraan zien te krijgen.

  Wie is die leverancier, en via welk land wordt het meeste russissche gas geëxporteerd naar Europa? Precies! Rusland levert het leeuwendeel van haar aardgas via de Oekraïne!

  Vandaar dus deze door de VS georganiseerde fascistische coup in Oekraïne.
  De misdaden van dat regime worden in het geheel verzwegen. In de kranten lezen we slechts over “russische agressie” en “russische invasie”.

  En ondertussen worden we verder een oorlog met rusland in gerommeld. Fascisten vriend Timmermans (buitenlandse zaken/Nederland) wordt aangesteld als eurocommissaris, en past precies in dat plan. Van misdaden van de regering van Kiev, daarover zul je hem niet horen, wel ziet hij in russische humanitaire transporten, zeer ernstige overtredingen van rusland en getuigd dat van agressieve bedoelingen van rusland. Ik bedoel maar. Hij zou deze leugens vast in de Oekraïne verder kunnen laten bijscholen bij het Joseph Goebels politiek onderzoekscentrum (opgericht in 2005 door Svoboda), of misschien dat men hem daar wel als docent wil.
  Rob Heusdens
  Antwoord:
  Ja, dat Joseph Goebels Politiek Onderzoekscentrum van Svoboda is sindsdien wel van naam veranderd. Ik vermoed dat hun Amerikaanse financiers dat een beetje te gevaarlijk en te duidelijk vonden.

  Trouwens, enkele jaren geleden, bij de laatste parlementsverkiezingen in Oekraïne, nam het Europees parlement nog een resolutie aan waarin men Svoboda veroordeelde.

  Maar nu bracht men nog erger crapuul aan de macht, Pravy Sektor genaamd, en iedereen lijkt die vorige resolutie vergeten. Wat hier in Oekraïne gebeurde is van een ongeziene schande en zou elke serieuze politicus moeten doen walgen en publiek protesteren. Maar neen, ze zwijgen.

  Het is als met die steun neen jihadisten, nu met ISIS is men dat eveneens allemaal vergeten. Het monster dat men zo groot maakte gaat men nu bestrijden. En niemand die daar die logische opmerking bij maakt. Intellectuele zero’s.

  Wat betreft die gaspijpleiding van Qatar hecht ik daar weinig geloof aan. Zoals blijkt uit de gekende gegevens heeft de strijd tegen Syrië van de VS en haar vazallen allemaal te maken met de feitelijke nederlaag van Israël tegen de Libanese Hezbollah in de zomer van 2006.

  Gebleken is dat men toen het plan opvatte om Syrië aan te vallen door gebruik te maken van het netwerk van de Syrische Moslimbroederschap. Het kaderde duidelijk ook in een groter plan om de regio geheel te destabiliseren door de seculiere regimes ten val te brengen ten voordele van allerlei islamistische groepen.

  Daarom dat men ook met al Jazeera begon om zo de Arabische publieke opinie te manipuleren. Begrijpelijk dus dat de Egyptische overheid hun journalisten in een cel gooide.

  Op dit ogenblik is het voor de VS belangrijk om de olieprijs rond en boven de 100$ per vat te houden. Kwestie om de productie van schaliegas rendabel te houden. Daarom dat men landen zoals Libië, Soedan, Irak en Iran als olieproducent uitschakelde.

  Het uitschakelen van Rusland als olie- en gasproducent is trouwens niet mogelijk zonder de wereldeconomie kapot te maken. Qatar levert nu al gas (via tankers) aan o.a. Europa en het zou Rusland nooit kunnen vervangen als leverancier.

  Ooit zegde men dat de VS de taliban aan de macht bracht zodat Unocal, een Amerikaanse oliefirma, er haar pijpleiding kon aanleggen. Voor de VS was Afghanistan echter vooral belangrijk als opium en heroïneproducent. Unocal was een sideshow.

  Het is geen toeval dat men de taliban verjoeg toen ze plots de heroïneproductie verboden. Eens de VS in Afghanistan kende die productie zelfs ongekende hoogtes. Zo groot dat de opslagplaatsen uitpuilden van de drugs. En zonder dat een soldaat van de NAVO ooit zo’n stapelplaats opdoekte.

  Olie is de voorbije honderdtwintig jaar steeds een belangrijke reden voor oorlog geweest, maar niet de enige.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s