Oekraïne–Le Figaro brengt verfijnde propaganda

Bij het bestuderen van de westerse massamedia is het altijd de vraag in hoeverre de journalisten die deze media vullen met wat in veel gevallen propaganda is dat ook beseffen. Weten ze niet beter en zijn zij gewoon naïef en dom? Of zijn het eerder doortrapte leugenaars die bewust hun lezers bedriegen? Je hebt er van beide soorten.

Zijn die domme naïeve journalisten mensen die niet thuis horen in een goed professioneel werkende krant of weekblad dan zijn de tweede soort journalisten figuren die eerder thuis horen voor een rechtbank, of wegens bedrog of wegens het aanzetten tot oorlog zoals nu met Oekraïne.

Een heel fijn staaltje van doortrapte manipulatie en oorlogsstokerij is te vinden in een artikel over Oekraïne en Rusland “Kiev dans une impasse stratégique” van Emmanuel Grynszpan dat verscheen in Le Figaro van vandaag 22 augustus. (1)

Oekraïens leger - Pantservoertuigen met Russische vlag in Slaviansk - 16 april 2014

Pantservoertuigen van overgelopen Oekraïense soldaten in het begin van de burgeroorlog. Dat die bevolking in Donetsk Rusland niet nodig had om in opstand te komen tegen de junta is iets wat Le Figaro duidelijk niet wil begrijpen. Hoe zou Le Figaro reageren moesten de volgelingen van maarschalk Philippe Petain met Amerikaanse steun de macht grijpen in Parijs?

Om te bewijzen dat Rusland op grote schaal wapens naar het verzet tegen de regering in Kiev stuurt citeert hij drie experts. Naast dan het feit dat hij die stelling vooraf in het artikel zo voor waar aanneemt. Geen discussie hier.

Zo leest men:

“Pendant que l’attention des médias était focalisée sur les 280 camions d’aide humanitaire russe aux habitants du Donbass, des dizaines de blindés russes sont venus renforcer l’arsenal des séparatistes. Moscou a aussi entièrement changé la direction militaire séparatiste, remplaçant les citoyens russes par des locaux pour faire moins voyant.”

“Terwijl de aandacht van de media zich toespitst op de 280 vrachtwagens met Russische hulpgoederen voor de bewoners van de Donbass, hebben tientallen Russische gepantserde voertuigen het arsenaal van de separatisten versterkt. Moskou heeft ook de militaire leiding van de separatisten geheel gewijzigd en de Russische burgers vervangen door lokale mensen om zo minder op te vallen.”

Allemaal mooi en wel, maar waar zijn de bewijzen? Je hebt die journalist van de Britse krant The Guardian die beweert pantservoertuigen gezien te hebben. En foto’s? Andere getuigen? Andere getuigen zijn er voor zover geweten verder niet. Toch geen betrouwbare. En dan heb je de tandem Kiev-Washington. Maar die zijn in wezen één ook direct betrokken partij. Niet geloofwaardig dus.

Overwinningsmars Russisch leger - Kremlin - 9 mei 2014

Als we journalist Emmanuel Grynszpan van Le Figaro en zijn ‘experten’ moeten geloven zitten er massa’s Russische soldaten in Oekraïne.

Maar Le Figaro laat in dit artikel wel specialisten aan het woord om dit toch te staven en gaat daarbij op zeer sluwe wijze te werk. Eerst citeert men een zekere Dmitry Gotenburg zonder hem echter verder te situeren qua werk en nationaliteit. Niet onbelangrijk natuurlijk en men zou natuurlijk gezien de naam dan maar denken aan een Rus.

Vergeet het, de man is Amerikaan en werkt voor CNA Corporation’s Strategic Studies division. En dat is gewoon een afdeling van het Amerikaanse leger in Arlington. Maar om de geloofwaardigheid van zijn bron niet te beschadigen verzwijgt hij bewust de toch essentiële achtergrond van deze ‘expert’. Had de lezer geweten dat het een Amerikaans militair is dan zou er twijfel kunnen ontstaan.

Die militair zegt:

«La quantité et le type d’armes aux mains des séparatistes ne laissent aucun doute sur le fait qu’elles sont fournies par le gouvernement russe», estime l’expert militaire Dmitry Gorenburg. «Cela inclut des types d’armes que Kiev ne possède pas. L’explication des rebelles selon laquelle leurs armes ont été prises dans des bases ukrainiennes ne tient pas debout.»

“De hoeveelheid en het type van wapens dat in handen van de separatisten is laten er geen twijfel over bestaan dat ze afkomstig zijn van de Russische regering. Dat bevat onder meer types van wapens waarover Kiev niet beschikt. De bewering van de rebellen dat hun wapens zijn buitgemaakt bij het veroveren van Oekraïense militaire basissen klopt dus niet.” vermoed de militaire expert Dmitry Gotenberg.

Daarna komt dan een tweede ‘expert’ aan het woord en ditmaal geeft men wel zijn nationaliteit en zelfs zijn functie. En dat is niet bij toeval. Het betreft hier ditmaal de Russische militaire specialist Rouslan Poukhov. (2) De directeur van het Russische Centrum voor Analyse van Strategieën en Technologieën (CAST) en een adviseur van het ministerie van Defensie in Moskou.

Onmiddellijk na de bewering van de Amerikaanse militair Dmitry Gotenburg komt dan dus een echte Rus aan het woord. Het geeft de indruk dat het artikel evenwichtig is daar men beide partijen aan het woord laat. Fout gedacht.

Zo schrijft Le Figaro:

L’expert militaire russe Rouslan Poukhov, directeur du CAST, admet que «Moscou aide les rebelles, mais il est délicat d’en déterminer l’échelle.”

“De Russische militaire expert Rouslan Poukhov, directeur van CAST, geeft toe dat “Moskou de rebellen helpt, maar het is delicaat om te bepalen op welk niveau”.

Ihor Kolomoisky

Oligarch Ihor Kolomoiski, door de junta tot gouverneur van Dnjepropetrovsk benoemd en financier van het Azov Bataljon, bestaande uit vooral leden van de fascistische Pravy Sektor, dat naast het Oekraïense leger vecht tegen het verzet in Donetsk. Dat er fascisten in Oekraïne zouden zijn is volgens hem alleen maar Russische propaganda.

Door het zo te stellen geeft men de bewering van die Amerikaanse militair Dmitry Gotenburg natuurlijk grote geloofwaardigheid want zie een Russisch expert geeft die hulp toe. En dus moet je die eerder genoemde ‘expert’ wel geloven.

Maar natuurlijk kan hulp van alles betekenen. En dat kan gaan van wapens leveren tot onderdak bieden aan vluchtelingen, humanitaire hulp en diplomatieke steun. Wat voor de laatste drie voorbeelden geen geheim is. De kwestie is wat Poukhov had geantwoord op de vraag of er door Rusland ook militaire hulp wordt gegeven.

De vraag zal wel gesteld zijn. Dat verwacht men toch van een professioneel journalist van een kwaliteitskrant. Maar die vraag en antwoord krijgen we hier niet. Het zou de bewering van Gotenburg immers bijna zeker niet versterken.

En daarom geeft Emmanuel Grynszpan vermoedelijk wel de basisgegevens over de Russische expert, zwijgt hij over die van Gotenburg en blijft het citaat zo kort mogelijk. Zonder de kwestie aan te raken van wat soort hulp Rusland dan geeft.

Hij zal die manipulatie wat verder in het artikel trouwens nog eens herhalen als hij om zijn gelijk te bewijzen een volgende ‘expert’ ten tonele voert. Ditmaal betreft het een zekere Samuel Charap waarvan we alleen lezen dat het een expert is. In wat dan lezen we niet. Zoals ook zijn nationaliteit of functie de lezer worden onthouden. Een herhaling van het bedrog met expert Gotenburg.

En die Charap zegt in het artikel:

“un arrêt immédiat de son aide aux rebelles permettrait à Kiev d’écraser la rébellion.”

“Een onmiddellijk stopzetten van de hulp (door Rusland, nvdr.) zou het voor Kiev mogelijk maken om die rebellie neer ter slaan”

En zoals Gotenburg is ook deze niet nader omschreven ‘expert’ een Amerikaan die ditmaal werkt voor het International Institute for Strategic Studies in Washington, een semi-overheidsinstelling, en die voorheen op het Amerikaans ministerie voor Buitenlandse Zaken zat. Bij Victoria Nuland, de Amerikaanse strateeg rond Oekraïne?

Arseniy Yatseniuk

Arsenyi Yatseniuk, de door Victoria Nuland, Amerikaans staatssecretaris voor Europese Zaken, aan de macht gebrachte premier van de junta in Kiev. Nuland was onder president George W. Bush de rechterhand op de Nationale Veiligheidsraad van vicepresident Dick Cheney. Zij mag dat werk nu verder zetten onder Obama. Oorlog verzekerd.

Met andere woorden Le Figaro doet hier een onbewezen en toch heel belangrijke bewering, staaft die met twee Amerikaanse overheidsbronnen – wat men uiteraard bewust verzwijgt – en laat dat dan via een grove manipulatie ’bewijzen’ door een Russisch overheidsexpert. Geeft toe: een mooi staaltje van journalistieke manipulatie en propaganda. De man weet dus heel goed wat hij doet.

Eerder ‘bewees’ Gideon Rachman in de Britse The Financial Times al dat het verhaal van fascisten in Oekraïne pure Russische propaganda was. En hoe bewees hij dat? Heel simpel, hij noteerde een ontkenning van de door de VS geïnstalleerde premier Arseniy Yatseniuk en haalde een citaat bij de Israëlische Oekraïner Ihor Kolomoisky. En als een jood dit al zegt dan zal het toch waar zijn zeker.

Dat die Ihor Kolomoisky, bankier, dieprijke oligarch en mediamagnaat, een der financiers is van het Azov Bataljon bestaande uit de fascistische Pravy Sektor lezen we natuurlijk niet bij Gideon Rachman. Rachman is dan ook de voornaamste commentator wat betreft diplomatie van deze vermeende kwaliteitskrant. En wie zou dan aan diens woorden nog gaan twijfelen?

Alleen agenten van Moskou?

Willy Van Damme

1) http://www.lefigaro.fr/international/2014/08/21/01003-20140821ARTFIG00311-kiev-dans-une-impasse-strategique.php

2) In het Engels schrijft men zijn naam als Ruslan Pukhov.

26 thoughts on “Oekraïne–Le Figaro brengt verfijnde propaganda

 1. Meneer van Damme mag ik u bedanken voor dit geweldig stuk, het is werkelijk een verademing om iets ander te lezen dan het constante Rusland/Poetin bashen.
  Simon Terschegget
  Antwoord:
  Bedankt.
  Het is gewoon een kwestie van het analyseren van teksten op een kritische wijze. En dan ontdek je wel eens iets.
  Verder is Poetin noch heilige noch duivel.

  • Volgens mij maakt het niet uit wie er nu president is in Rusland. Alleen al het feit dat ze dwars liggen, niet doen wat Amerika willen, is genoeg om Rusland in een oorlog te lokken.

   Helaas wordt mijn kritiek op Amerika/Europa vaak automatisch vertaald in je bent een Poetin aanbidder. En dan ben ik dus niet.
   Simon Terschegget
   Antwoord:
   het heeft inderdaad niets met de persoon Poetin te maken maar met de weigering van Rusland om naar de pijpen van Washington te dansen. Jeltsin deed dat en die ziet men in de VS nog steeds als een goede president.
   Willy Van Damme

   • Jou voorstellen als een ‘Poetin aanbidder’, iemand die aan idolatrie doet, is een vorm van indimidatie, een poging om jou de mond te snoeren. Idolatrie is typisch gedrag voor adolescenten. De persoon die jou dat verwijt maakt, probeert a) zich boven jou te stellen; b) jou uit te schakelen als participant in het debat. Er zijn mensen, die tegen die intimidaties niet opkunnen en in hun schulp kruipen. Hopelijk laatje dat niet gebeuren.
    Edith Legrand
    Antwoord:
    Ik denk niet dat iemand die hier reageerde dat ook zo schreef. Dat is, denk ik, een misverstand.
    Deze blog wil geen klassiek persorgaan zijn dat evenwichtig bericht over al wat er in de wereld gebeurt.

    Ik heb hier ooit een tekst van Marc Ernst geplaatst omdat ik hem wegens die specifieke beschuldiging zeer interessant vond. Hier zal je immers zelden kritiek vinden op de Chinese, Iraanse of Russische leiders.
    De reden is simpel. Onze klassieke media puilen al uit van dat soort aanvallen die in de meeste gevallen alleen maar pure laster zijn.

    Neem de manier waarop ze Rusland behandelen. Tonnen literatuur over een Kasparov, Navralny, Politovskaya e.a. vermoedelijk door de VS gefinancierde opposanten. Maar over de problemen van armoede, onderwijs, bevolkingsaangroei (of gebrek), racisme en de economie hoor of lees je bijna nooit.

    Het bewijst trouwens dat al die in Moskou zittende buitenlandse correspondenten uit Nederland, de VS of Frankrijk geen echte interesse hebben – of ze niet mogen tonen – voor de reële problemen van het land.

    De VRT heeft een vaste correspondent in Beijing en die brengt soms reportages over andere en zeer boeiende aspecten van de Chinese samenleving. Dat is journalistiek die hier in dit geval dan nog wel gaat.

    Ik wil de leugens, verdraaiingen en halve waarheden die onze media verspreiden bloot leggen en de werkelijke toestand analyseren, wars van vooringenomenheid en propaganda. Er is al voldoende modder over bijvoorbeeld Assad geschreven door een Jorn De Cock dat ik die nog eens zou moeten herhalen. Dat zou pas dom zijn.
    Willy Van Damme

   • Dag Willy,

    Simon kloeg dat zijn kritiek op Amerika/Europa vaak automatisch vertaald werd als: “Je bent een Poetin aanbidder”, wat hij helemaal niet is. Ik probeerde alleen maar uit te leggen, hoe dat mechanisme werkt. Geen haar op mijn hoofd dat eraan zou denken om jou daarvan te beschuldigen. Uiteraard ben ik het quasi helemaal met jou eens en zoek ik mee naar het waarom van dat gedrag van de media. Vandaar ook mijn grote belangstelling voor jouw blog.
    Edith Legrand
    Antwoord:
    Het bloot leggen van de manipulaties rond onze media is essentieel om de werking van onze maatschappij te begrijpen.
    Willy Van Damme

 2. Meneer Van Damme,

  wat aanvullende informatie over mevrouw nuland, de echtgenote van robert kagan, de vooraanstaande Amerikaanse neoconservatieve ideoloog. 13 februari 2012 publiceerde de New York Times een recensie van zijn boek ‘The World America Made.’ De recensente begint met de volgende opmerking:

  ‘One thing Barack Obama and Mitt Romney seem to have in common these days is an appreciation for the neoconservative historian Robert Kagan… according to news reports, President Obama has read and been influenced by a recent Kagan essay in The New Republic, which addresses ‘the myth of American decline’ and underscores the importance of the United States’ maintaining its ‘global responsibilities.’

  Mr. Kagan’s sometimes shaky reasoning is combined with a failure to grapple convincingly with crucial problems facing America today, the very problems that observers who worry about American decline have cited as clear and present dangers, including political gridlock at home, falling education scores, lowered social mobility and most important, a ballooning deficit.’

  Robert Kagan, wiens agressief expansionistische opvattingen ‘influenced’ Obama, is de man die medeoprichter was van ‘the Project for the New American Century,’ de pro-Israel lobbygroep verantwoordelijk voor het Amerikaanse debacle in Irak. Zijn 2003 verschenen boek ‘Of Paradise And Power. America And Europe In The New World Order,’ begint Kagan met het volgende ‘cultuurconflict’ tussen Europa en de VS:

  On the all-important question of power – the efficacy of power, the morality of power, the desirability of power – American and European perspectives are diverging. Europe is turning away from power, or to put it a little differently, it is moving beyond power into a self-contained world of laws and rules and transnational negotiation and cooperation. It is entering a post-historical paradise of peace and relative prosperity, the realization of Immanuel Kant’s ‘perpetual peace.’ Meanwhile, the United States remains mired in history, exercising power in an anarchic Hobbesian world where international laws and rules are unreliable, and where true security and the defense and promotion of a liberal order still depend on the possession and use of military might. That is why on major strategic and international questions today, Americans are from Mars and Europeans are from Venus: They agree on little and understand one another less and less. And this state of affairs is not transitory — the product of one American election or one catastrophic event. The reasons for the transatlantic divide are deep, long in development, and likely to endure. When it comes to setting national priorities, determining threats, defining challenges, and fashioning and implementing foreign and defense policies, the United States and Europe have parted ways,

  aldus de neoconservatief Robert Kagan, wiens echtgenote, Victoria Nuland, die door president Obama werd benoemd tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken voor Europa en Eurazië, tijdens haar bemoeienis met de binnenlandse ongeregeldheden in Oekraïne internationaal naam maakte vanwege haar opmerking ‘Fuck the European Union.’ De verklaring voor haar uitspraak ‘Rot op met de Europese Unie’ is simpel: ‘Americans are from Mars and Europeans are from Venus… the United States and Europe have parted ways.’ De hegemonistische macht in Washington en op Wall Street wil met geweld wereldwijd de neoliberale ideologie afdwingen, terwijl de neoliberale macht van de EU subtieler te werk wil gaan.
  Stan van Houcke
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende informatie.
  Over de uitermate agressieve visie van Robert Kagan op het buitenlands beleid kan men probleemloos een mooi boek schrijven. De man is gewoon een gevaar voor de wereld.

  Het verhaal gaat dat Sergeï Lavrov, Russisch minister voor Buitenlandse Zaken, aan zijn collega John Kerry opmerkte dat Nuland geen woordvoerder meer was op zijn departement. Waarop Kerry hem zegde dat ze Europese Zaken had gekregen. Hij kon er volgens dat verslag niet mee lachen. Het toont perfect wie Barack Obama juist is.

  De eerste Amerikaanse journaliste die bij Russia Today op 6 maart 2014 ontslag nam was een zekere Liz Wahl. Ze kon, beweerde ze, de leugens van Russia Today niet meer aan. Gebleken is achteraf dat ze komt uit de stal van Robert Kagan en zijn vrienden. Er zijn op het internet foto’s van haar te vinden met die vrienden en genomen na haar ontslag.

  Europe is minder agressief omdat ze gewoon niet die kracht hebben om nog zo arrogant te zijn als weleer. Geef ze de kans en ze doen hetzelfde als de VS. Verslaafd aan het imperialisme noem ik dat.
  Willy Van Damme

  • Stan van Houcke zei;

   “De hegemonistische macht in Washington en op Wall Street wil met geweld wereldwijd de neoliberale ideologie afdwingen, terwijl de neoliberale macht van de EU subtieler te werk wil gaan.”

   Het “subtiele” zit hem hierin. Om de Nederlander te laten geloven dat de zorgkosten de pan uitrijzen en dat er keuzes gemaakt moeten worden hoelang wij door moeten gaan met het behandelen van zieken, plak je er een bedragje aan. Twee jaar geleden betaalde de Nederlandse overheid €70 miljard aan de zorg en nu twee jaar later is dat ineens gestegen naar €90 miljard? Wie gelooft dat? Ik niet! Dat het “subtiel” is ben ik met U eens maar het blijft liegen.
   Joop de Jong

   • Joop,

    Absoluut waar wat je schrijft, en uiteindelijk is het resultaat even erg als dat van Washington. Het is alleen gluiperiger.
    Stan van Houcke

   • @Stan van Houcke

    Bedankt voor je reactie, Stan. Ik heb zo langzamerhand het idee dat er een agenda achter zit (Agenda 21?) en dat bepaalde bevolkingsgroepen (gepensioneerden, langdurig werklozen, chronisch zieken, zeg maar de mensen die nu “opvreters” worden genoemd) het leven onmogelijk wordt gemaakt. Ik ervaar het als een vorm van genocide.
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Het idee dat men overal ingang poogt te doen vinden is dat men om de sociale zekerheid te redden die minstens voor een zo groot mogelijk deel moet afbreken.
    Partijen als hier de N-VA behoren tot de verspreiders van die ideeën. Mensen die leven van de sociale zekerheid zijn voor hen of profiteurs en dus dieven of in het beste geval een last.

    Zie maar naar hun heel bewust gedane uitlatingen over werklozen, leefloners en gepensioneerden.
    En dan heeft die partij de godverdomme lef om zich dan nog de erfgenaam van iemand als priester Daens te noemen.
    Willy Van Damme

 3. Willy, het is toch naïef er van uit te gaan dat de seperatisten al maandenlang tegen het leger vechten met buit gemaakte wapens. Het kan niet anders of ze worden militair ondersteund, het meest voor de hand liggend voor deze support is Rusland. De nieuwe seperatistenleider Alexander Zakharchenko licht persoonlijk een tipje van de sluier:

  “Pro-Russian rebels in eastern Ukraine are being bolstered by 1,200 troops who “trained for four months in Russia”, according to the separatists’ leader.

  A video recording of Alexander Zakharchenko speaking to delegates in the rebel-held city of Donetsk appeared to confirm reports of Moscow’s military support to the separatists, who have been fighting Ukrainian government troops since April.

  In his speech, reportedly made on Friday at a “people’s council” and posted on a pro-rebel YouTube channel, Mr Zakharchenko said: “The following reserves have been gathered: 150 armoured vehicles, of which about 30 are tanks and the rest are BMPs and BTRs [infantry fighting vehicles and armoured personnel carriers], 1,200 military personnel, who are there now, who underwent training for four months on the territory of the Russian Federation. They were brought into action at the most crucial moment.”
  Jan
  Antwoord:
  Er is inderdaad die verklaring van Zakharchenko. Maar dat is voor zover ik weet het enige element dat hier kan gebruikt worden. ik was het vergeten.
  Maar dat wordt tegengesproken door een aantal feiten. Zo is er het verhaal in onze massamedia dat die rebellen op zeker ogenblik een tank uit een museum in Donetsk haalden om te gebruiken. Als ze dat doen dan moet het wel toch heel erg nijpen.

  Tweedes is er het feit dat dit verzet al weken lang steeds meer en meer terrein verliest. Moest Rusland werkelijk hulp verlenen dan zou dit toch niet zo gemakkelijk gebeuren. Integendeel, het leger van die junta zou teruggeslagen worden. Ik zie en lees verre van alles wat er hier verschijnt, maar ik heb tot heden nog geen bewijs gezien. De zwakte van die Amerikaanse bewijzen bleek trouwens weer eens uit dit artikel dat via manipulaties alleen maar wind verkocht.

  Bovendien weten we niet hoeveel Oekraïense militaire basissen werden ingenomen door dit verzet en wat dan de buit was. Zeker is dat er Russen meevechten, maar dat lijken mij eerder ultranationalisten te zijn, vooral uit Transdinestrië, Zuid-Ossetië, Tsjetsjenië en dergelijke. Niet toevallig gebieden in de periferie van Rusland.

  Dus Rusland laat toe dat er raar volk, Russische ultra’s, gaan vechten. Er is zeker die verklaring van die Zakharchenko, maar voor zover ik dus weet meer niet. Er kwam ook geen bevestiging van diens woorden.
  Ik vond het ook raar dat de Oekraïners eerder deze week beweerden een Russische pantsercolonne al na enkele uren te hebben vernield. Waarna de VS botweg stelde dat ze er geen bewijzen van hadden gezien.

  Ik blijf met de huidige kennis van zaken ook na die niet bevestigde verklaring van Zakharchenko grote twijfels hebben.
  Ik sluit het zeker niet uit maar zie toch wel de zwakte van de Amerikaanse ‘bewijzen’.
  En zelfs al deden de Russen dat, en dan. De VS en de EU pleegden hier toch een staatsgreep.
  Willy Van Damme

  • Willy Van Damme schreef;

   “En zelfs al deden de Russen dat, en dan. De VS en de EU pleegden hier toch een staatsgreep.”

   Precies, en de “gematigde” opstandelingen in Syrië werden door de VS uitgerust met “non-lethal” communicatie apparatuur.

   Trouwens, er wordt binnen de EU met geen woord gesproken over neo-nazi elementen binnen de Oekraïense regering en de Nationale Garde. Als wij onze mond houden dan is het er niet en de Europese burger is het in een paar dagen vergeten. Wij zorgen wel voor de volgende crisis.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Men stelt het soms in de media voor alsof de VS door de rebellen in Syrië niet te steunen ISIS heeft groot gemaakt. Er zijn echter duizend-en-een bewijzen dat de VS op grote schaal wapens en instructeurs leverde alsmede zelfs huurlingen.

   Naast dan de duizenden westerse jihadisten die jarenlang ongestoord via Turkije in Syrië en Jordanië raakten om er te plunderen en te moorden onder het mom van hun salafistische godsdienst en de democratie. Twee zaken die trouwens niet kunnen samengaan.

   Het was dus wel meer dan de lvering door de VS en Europa van ‘lonlethal aid’ zoals wat laptops, bottinnen of verbandkisten. Bovendien hebben zij jarenlang de Amerikaanse sociale media vrijelijk kunnen gebruiken om hun boodschap te verspreiden.
   Pas nu begint men daar, heel schoorvoetend, maatregelen tegen te nemen. Maar een blote borst op Facebook? Dat kan niet.

   En nu roept men in de media moord en brand omdat een humanitair konvooi na meer dan een week door de junta in Kiev met alle mogelijke drogredenen te zijn tegengehouden toch de Oekraïense grens overstak. “Schending van de soevereiniteit”, brult Barack Obama.

   En wat dan met die Amerikaanse steun aan die Syrische en Iraakse jihadisten? Dat mag dan wel want… het gaat hier over de mensenrechten. En dat zullen we dan maar geloven zeker.
   Willy Van Damme

  • Willy, de aap komt nu uit de mouw, in de vorm van gevangen genomen Russische soldaten die verklaren door hogerhand op Oekraïens grondgebied zijn gezet maar dachten dat de verplaatsing onderdeel van een militaire oefening is. En ondertussen blijft Putin maar ontkennen dat Russische militairen actief zijn in Oekraine. Putin’s geloofwaardigheid is hiermee tot 0 gedaald. Ik blijf het nog steeds niet normaal vinden dat een buitenlandse mogendheid (Rusland) zich militair mengt in interne aangelegenheden van een onafhankelijke staat (Oekraine), en keur dat af.

   Eigenlijk stel je dat Rusland het volste recht heeft Oekraine binnen te vallen met als argument dat de VS en Europa een staatsgreep heeft gepleegd. De opkomst bij de presidentsverkiezingen was vrij hoog, dus blijkbaar ziet het merendeel van de burgers de regering als geldig en wenst het deze koers te varen.

   Er spelen allerlei economische en strategische belangen voor zowel het Westen als Rusland, maar om de ogen te sluiten voor de Russische militaire inmenging die medeverantwoordelijk is voor de vele duizenden burgerslachtoffers gaat me net een stapje te ver.
   Jan
   Antwoord:
   Voor je over iets definitief wil oordelen moet je goed je bedje hebben opgemaakt en alle details van een zaak kennen. Wat hebben wij hier van gegevens over die vermeende 10 gevangen genomen Russische soldaten? Bitter weinig.

   Mij zijn korte verklaringen van twee soldaten bekend. Die werden op TV gegeven, meer niet. In de ene, meest uitgebreide, zegt die dat hij op tocht was gestuurd en niet wist dat hij op het grondgebied van Oekraïne was beland.
   Veel maar dan dat weten we niet. Vermoedelijk waren die verklaringen ook zo geknipt om ze doen passen in de Amerikaanse strategie.

   Er is nog wel de verklaring van de Oekraïense overheid dat zij nabij een stad op een twintig kilometer van de grens werden opgepakt en dat ze met tien waren en zich blijkbaar zonder een schot te lossen overgaven.

   Dit lijkt in essentie niet in tegenstelling te staan met wat Rusland hier over zegde. Namelijk dat zij verdwaald waren. En dat is geen uitzondering, soldaten op tocht raken nogal eens verdwaald. Ook Oekraïense soldaten zouden volgens Rusland zo al over de grens geraakt zijn.

   Blijft de plek waar ze zogenaamd werden opgepakt. Maar wat is nabij en was het wel die plek? Is het vlakbij, bijvoorbeeld op een paar kilometer, van die die stad dan lijkt verdwaald zijn niet bepaald geloofwaardig.

   Maar over de plek van arrestatie hebben wij alleen een bron: de Oekraïense regering. En die is wegens haar directe betrokkenheid niet geloofwaardig. Verder weten we dus niets. En dat is bitter weinig om zomaar goede conclusies te trekken.

   Om dat te doen zou men de verschillende verklaringen van alle betrokken partijen moeten naast elkaar leggen en vergelijken. Vermoedelijk zal men dan een echt correct oordeel kunnen maken. Nu echter niet.
   Bovendien zijn tien militairen met wat geweren niet echt een militaire invasie. In het ergste geval is dit een verkenningsmissie, niet meer.

   Wat betreft de legaliteitskwestie en Oekraïne het volgende. Men moet hier nuchter de feiten naast elkaar leggen en de verschillende gebeurtenissen in een tijdschema plaatsen en testen op hun historisch kader en hun legaliteit.

   Het probleem is ontstaan door de staatsgreep begin dit jaar die door de VS en ook de EU was georganiseerd. Het parlement keurde de nieuwe regering en president wel goed maar dat gebeurde onder druk, met veel geweld tegen opposanten die ook het leven van de president bedreigden.

   Dit is onder internationale wetgeving een zeer grove schending van het internationaal recht zoals de onschendbaarheid van grenzen en de niet-inmenging in de interne zaken van andere landen. Wat hier gebeurde is in wezen hetzelfde als de verovering van een land door een vreemd leger.

   Nu werd er in 1994 in Boedapest een akkoord gesloten tussen Rusland, Oekraïne, de EU en de VS die naast de ontmanteling van de op Oekraïens grondgebied liggende kernwapens de strikte neutraliteit van Oekraïne tussen het westen en Rusland bezegelde.

   In wezen kan men volgens mij zeggen dat onder internationaal recht die staatsgreep een door de VS gecreëerde casus belli is die Rusland – mede-garantiehouder van de Oekraïense door de VS geschonden neutraliteit – toelaat militair terug te slaan. Ongetwijfeld zal dit onder specialisten voer voor discussie zijn. Het is echter mijn visie en die van ongetwijfeld vele anderen.

   Uiteraard zal Rusland dit voor zover ik zie ook niet doen. Ik zie Rusland op dit ogenblik als een natie die grotendeels streeft naar het behouden van de status quo. Het is integendeel de VS en ook de EU die hun grenzen, in tegenstelling tot eerdere met Rusland gesloten multilaterale verdragen, steeds verder richting Moskou opschuiven.

   Joop de Jong plaatste hier eerder een reactie met een link naar een uitermate boeiend artikel van Karel van Wolferen over de kwestie. Lees hem eens. Het is een oogopener. Zie:http://www.karelvanwolferen.com/44-ukraine-corrupted-journalism-atlanticist-faith-9aug-2014/
   Rusland is hier continu in de verdediging gedrongen door de over agressieve VS. Dat zou toch duidelijk mogen zijn.

   Uiteraard geeft Rusland dit verzet in de Donbass hulp. Duidelijk is de diplomatieke steun en verder ook de humanitaire leveranties. Zeker is ook dat er Russen meevechten, maar voor zover gezien zijn dat vooral nationalistische ultra’s uit gebieden in de marge van Rusland zoals Zuid-Ossetië.

   Er zijn blijkbaar weinig vrijwilligers uit Rusland zelf. Dat valt toch op te maken uit de verslagen uit onze massamedia. En dat men die vrijwilligers niet stopt aan de grens is ook zeker. Maar gaat die echt verder? Mogelijks, maar harde bewijzen zijn er volgens mij niet.

   Verder kan men die recente presidentsverkiezingen onmogelijk geloofwaardig noemen. Ze gebeurden in een land waar persvrijheid onbestaande is en waar geweld tegen politieke opposanten niet de uitzondering maar de regel lijkt.

   Dan spreken van vrije democratische verkiezingen is een lachertje. Voor de VS waren die wel goed. Maar waren die onder dezelfde voorwaarden in Rusland gehouden dan had men ze in Washington en in onze media weggelachen.
   Willy Van Damme

 4. Dit is een mooie handleiding om artikelen te ontcijferen.

  Wat is Uw ervaring, als doorgewinterde journalist, als de berichtgeving over een groot nieuwsitem zoals vlucht MH17 plotseling verstomd? Ook hier hebben wij te maken met propaganda maar dan van de ergste soort.

  “Verder is Poetin noch heilige noch duivel.”

  Dan denk ik dat wij hier met een persoon te maken hebben waar redelijk mee te praten valt, oftewel een normaal mens. Dat ligt een beetje anders bij Mark Rutte. Die verklaart dat hij er persoonlijk op zal toezien dat de onderste steen boven zal komen.

  En nu flikt hij dit!

  http://joostniemoller.nl/2014/08/officieel-onderzoek-naar-mh17-gaat-in-doofpot/

  Wat is het verschil tussen de westerse mainstream en de Maleisische mainstream?

  Dit!

  http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=8221:mh17-eerste-mainstream-medium-stelt-lastige-vragen&catid=20:het-complot&Itemid=33
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Het is tekstkritiek of tekstanalyse en hoort steeds te gebeuren. Maar het gebeurt toch zo zelden.
  Wat betreft dat verhaal over dat rapport ben ik niet geheel verrast. Het zou natuurlijk straf zijn. maar als Maleisië niet tekent is dit geheim onderling akkoord feitelijk waardeloos. Maar als het klopt is het natuurlijk een element ten laste van Oekraïne.

  Verder wekt het de minste verbazing dat de Maleisische media anders berichten dan onze pennenlikkers. Maar de Maleisische pers zal wel propaganda zijn. Het valt trouwens eveneens op dat er voor het Maleisische verhaal hier amper aandacht is.
  Willy Van Damme

  • Willy Van Damme schreef;

   “Maar als het klopt is het natuurlijk een element ten laste van Oekraïne.”

   Het lijkt inderdaad te kloppen. Global Research heeft het overgenomen.

   Wat mij betreft wordt het een element ten laste van Mark Rutte. Dit is geen “klusje” geweest die de illegale, neo-fascistische regering in Kiev op eigen houtje heeft uitgevoerd en wat dan weer opvalt is dat de naam van de VS buitenbeschouwing wordt gelaten. Uit die hoek kwamen de eerste persoonlijke aantijgingen tegen Poetin, die kwamen niet uit Nederland. Nederland papegaaien alleen hun vazal, de VS, na.

   http://www.globalresearch.ca/the-causes-of-the-mh17-crash-are-classified-ukraine-netherlands-australia-belgium-signed-a-non-disclosure-agreement/5397194
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Bedankt voor die informatie.
   Het lijkt er dus inderdaad op dat men gaat pogen de zaak in de doofpot te stoppen. Dat zou wel zeer grof zijn, verrassend echter niet. Maar er is natuurlijk het probleem Maleisië dat opvallend niet tekende – wat de echte reden voor dit akkoord lijkt te tonen – en mee het onderzoek voert. Je kan zo al hier rieken welke druk men op die regering van Maleisië zal uitoefenen.

   Verder valt het toch op hoe sterk men het verhaal van dat Oekraïens gevechtsvliegtuig dat plots vlakbij dat vliegtuig kwam uit onze media weet te houden. Ook dat is uitermate verdacht. Nu hebben zowat alle doorsnee lezers van onze media de indruk dat men het neerhaalde met die Russische raket.

   Maar daarover is dus wel discussie. En die voert men in onze kranten niet. Wat lijkt aan te tonen dat onze regeringen dit niet willen uit schrik voor de waarheid.
   Willy Van Damme

  • Willy, Ik weet niet of het hier al eerder vermeld is, maar ik wil iedereen toch attent maken op het uitstekende blog ‘Blik Op NOS journaal ‘ http://blikopnosjournaal.blogspot.co.uk/ De beheerder hiervan heeft contacten in Oekraine en spreekt russisch. Een aanrader voor wie niet uitsluitend het verdraaide (of bewust weggelaten) nieuws van de westerse pers wil lezen.
   Gerrit
   Bedankt voor die informatie. Ze geeft een tegengif tegen de stroom van de andere kant. Dat Poroshenko zijn troepen hospitalen beschieten verzwijgt men natuurlijk zoveel als mogelijk op de NOS, VRT, enzovoort.

   Hetzelfde tot onlangs in Syrië waar men zweeg als die rebellen bijvoorbeeld het grote gespecialiseerde al Kindi hospitaal in Aleppo aanvielen. Waarna die rebellen dat gebruiken als militaire uitvalsbasis.

   En als het leger er dan naar schiet, dan schreeuwen Human Rights Watch, Pax Christi en Amnesty International samen met de media moord en brand.
   Maar bedankt voor deze link met alternatieve informatie.

   Zo zien we de democratie à la EU weer eens in volle glorie in actie. In de verte klonk dan Ludwig Van Beethoven met het ‘alle mensen zullen broeder zijn.’ Mensenrechten zei U?

   Je tekst wordt pas nu geplaatst wegens het ontzettend vele werk. De voorbije twee maanden is het aantal bezoekers en reacties hier sterk gestegen. Ook is de wereld met dank aan Barack Obama zo instabiel geworden dat het echt veel moeite vraagt om het professioneel nog te volgen. Maar geduld.
   Willy Van Damme

 5. Trouwens, George Orwell’s “double-speak” begint heel erg hot te worden de laatste tijd. Na de onthoofding van Foley roept de Amerikaanse Minister van Defensie, Chuck Hagel, dat om IS(IS) te bestrijden de VS Syrië moet binnenvallen. Dus deze onthoofding kun je ook op twee manieren uitleggen. Lukt het niet via een gifgasaanval, dan doen wij het via een onthoofding.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Wat George orwell schreef over “double speak” was bij de Indianen: “blanke man spreekt met dubbele tong”. Het was toen niets nieuws en is nog steeds zo.
  Verder zegt men in de VS niet om Syrië binnen te vallen maar om eventueel ISIS er te bombarderen. Men moet het wel in de gaten houden.
  Willy Van Damme

  • Natuurlijk behoort dit te worden begeleidt door een link.

   http://landdestroyer.blogspot.nl/2014/08/us-begins-selling-syria-intervention.html
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Het lijkt mij nog wat te vroeg om daar al dit soort conclusies te trekken. Uiteindelijk werd die Foley gekidnapt door de Dawood Brigades in Aleppo die hem dan doorverkochten – dat soort mensen is koopwaar – zodat hij dan bij ISIS raakte.

   Maar de Dawood Brigades kregen ongetwijfeld veel materiaal van de VS. En dus is de VS medeverantwoordelijk voor de moord op die journalist. Maar zover nadenken doet The New York Times wel niet.

   Het is ook goed eraan te herinneren dat The Global Post, zijn werkgever, de zaak van zijn ontvoering maandenlang stak op de regering in Damascus. Het zegt alles over de ‘kwaliteit’ van dit soort journalistiek.
   Willy Van Damme

   • Naar het schijnt was Foley een journalist die in de waarheid geïnteresseerd was. Wie heeft er dan het meeste baat bij zijn uitschakeling?
    Edith Legrand
    Antwoord:
    Ik ken geen door Foley geschreven artikels en kan er dus niets over zeggen, maar ik vermoed dat die van hetzelfde niveau zijn als die van al die andere journalisten genre Vranckx die voor de massamedia in Syrië en de regio werken.

    De bedoeling van de meeste westerse oorlogsverslaggevers in Syrië was heldenverhalen te schrijven over die salafistische bendes.
    Over hun terreur tegen de burgerbevolking kon je bij die mensen daarom dan ook NOOIT iets lezen.

    Correspondent Harald Doornbos ging soms nog het verst door het al eens te hebben over de introductie van die extreem salafistische versie van de sharia en het lot te beschrijven van vrouwen in het (sic) (sic) bevrijde deel van Aleppo.

    Global Post, werkgever van Foley, en een boel andere media wezen trouwens onmiddellijk de Syrische regering aan als de kidnappers van Foley.
    Bleek dat hij bijna zeker gekidnapt was door de Dawood Brigade die hem zo te zien dan maar doorverkocht aan andere groepen en zo uiteindelijk ISIS. Zo’n gijzelaar is immers geld waard en dat is belangrijker dan hun zogenaamde godsdienst.

    Maar Dawood maakte tot zeker december 2013 – een jaar na het kidnappen van Foley – deel uit van de Valken van al Sham (Suqour al Sham), en was dus officieel aangesloten bij het zogenaamde Vrij Syrische Leger dat ook door Nederland en België werd en wordt gesteund.
    Het erkende ook officieel het gezag van de Syrische Nationale Raad, voor de EU de ‘officiële vertegenwoordiger van het Syrische volk’. Voorwaar een mooie gesprekspartner voor onze Herman Van Rompuy.

    Het huidig luidkeels geraas van onze bewindslui is dan ook vooral een maskerade om hun eigen medeplichtigheid achter te verbergen. En dat telt ook voor onze media die Foley nu heilig verklaarden binnen de journalistenkerk. Ziekelijk.
    Willy Van Damme

 6. De truc van de democratische “Vierde Macht” : het subtiele verschil tussen “NIET MOGEN” en “NIET MOETEN” weten ..
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  het verhaal over die ‘vierde macht’ is een al even grote leugen als die verhalen over die Syrische idealistische vrijheidsstrijders.
  Neem de Nucleaire Vrije Alliantie (N-VA). Wie pakken die binnen? Siegfried Bracke en Pol Van Den Driessche, twee der grootste politieke hoeren die de journalistiek ooit kende. En dat wil toch al heel veel zeggen.
  En dat de vrouwen bij de N-VA die laatste dan nog tolereren zegt ook al veel over hun attitude tegenover vrouwenrechten.

  En kijk naar Antwerpen. VTM had een man ter plekke die voor hen de gemeenteraadsverkiezingen versloeg.
  En zie de dag na die verkiezingen wordt die de woordvoerder van kersvers burgemeester Bart De Wever.
  En dan maar spreken over een ‘vierde macht’. Die van het bedriegen ja.
  Willy Van Damme

 7. Dan heden Volkskrant = oorlogskrant. Pagina naar pagina Rusland demoniseren. En – ook heel modieus – islaamhaat zaaien, cq. oorlogsgeweld door de NATO goedpraten, en de oorlogsmisdaden door de NATO-doodseskaders ‘framen’ als IS.

  Voorpagina podium voor de Grunberg die nav. zijn bezoek aan Congo:
  “Oog in oog met dit lijden begrijp ik de SS’ers in het concentratiekamp beter dan ooit. Met de ondermens kun je je niet identificeren. Hij stinkt, hij is lethargisch, hij weet niet wat solidariteit is, hij lijkt nauwelijks meer op een mens. Vernietiging is misschien het ware medelijden.”

  Columniste Wima de Rek schrijft Kafkaëske omkering over logisch redeneren en citeert iemand die iets over ‘de verlichting’ zegt. Als voorbeeld van opperste waarheid.

  Jan Hunin concludeert uit de lucht gegrepen dat Rusland een dreiging blijft. (gemakshalve onvermeld laten de massale NAVO-presentie in de Ukraine. Oefening op zee ‘See Breeze’ en oefening op land ‘Rapid Trident II). Jawel, toevallig? ttv. MH17-leugentheater.

  IS is de perfecte kapstok voor de globalisten die over het Westen heersen om onbeperkt te putten in onze belastingafdrachten aan de staat voor het zaaien van massavernietiging in Europa, M.O. en Azië. En tegelijk onze eigen wereld sluipend verandert in een grote openlucht gevangenis.

  Pag. – nb. van de buitenlandredactie – islaamhaat zaaien salonfahig gemacht. Opeens zou Hamas op het idee zijn gekomen om verraders te excecuteren. Het paginagrote artikel, met grote foto’s. Immers in de PR, reclame – het professioneel liegen – is bekend dat beelden de mening sterker beïnvloeden dan woorden.
  De Oorlogs-PR van alles omdraaien.
  Pas nu ‘ziet’ de IDF dat Hamas eigenlijk een afdeling van ISIS is.
  Zou de IDF zo slecht functioneren?. Dat het hen 5 jaar kost om de vijand te leren kennen?

  CIA, MI6 en IDF kennende weet de oplettende analist wat eigenlijk wordt gecommuniceerd.
  ‘We hebben een voorwendsel om ‘los te gaan”.

  Dan nog een halve pagina van ene Paul Bril, buitenland commentator. Om blijk te geven van z’n kennis van zaken stelt die dat Oekraïne testcase is. – gevolgd door een hint die n.b. Rusland afschildert als agressor.
  De volgende alinea het modieuze haatzaaien jegens moslims er ook maar weer eens ingegooid. (ISIS-golf gaat naar Europa komen; best mogelijk – wetende dat ISIS door de globalisten is opgericht en voor hun doeleinden wordt ingezet – wat Bril gemakshalve uiteraard verzwijgt, als ie al enige studie van de geo-politieke geschiedenis en agenda heeft gemaakt.)

  Dan herhaalt hij de islaamhaat nog eens ‘het grote gevaar komt uit het M.O.’

  En weer gaat hij in de fout. Zo stelt hij dat ‘de Amerikanen’ zich beperken tot luchtsteun.
  ‘Weglaten is de krachtigste vorm van liegen’
  Sinds de oprichting van de CFR – en zolang die blijft bestaan – is de VS geen democratie. ‘de Amerikanen’; het is meer en meer <1% tegen het volk.
  Bril heeft kennelijk geen kennis van het oorlogsbedrijf. Heden ten dagen worden de grote oorlogen onder dekmantel gevoerd. Zoals Greystone de coup in de Ukraïne heeft uitgevoerd, samen met antisemiet Soros' CANVAS, RFE/RL, het IMF, Koninklijke Shell, c.s..

  De huurlingenlegers, is een 'booming industry':
  Met WOII hebben de globalisten (mbv. dekmantel VS) Europa bezet. Tot heden: Lees hier meer over de bezetting van de EU door de VS. US Army Europe:
  'U.S. Army Europe is uniquely positioned to advance American strategic interests across Eurasia' http://themillenniumreport.com/2014/08/mh17-hoax-crash-scene-evidence-reveals-no-boeing-777-engine/
  In 2006, VS, UK en Zwitserland: 'The Swiss Initiative'. Zelfregulering van en door dit kartel (kartel des doods) van inmiddels 700 'sucurity' firma's. Oftewel privé-legers, doodseskaders. http://www.globalresearch.ca/the-privatisation-of-war-private-security-companies-on-contract-with-un-humanitarian-and-peace-keeping-operations/5342155

  In dit verband is het ook leugenachtig wanneer analisten de operaties van Amerika's geheime commando's verzwijgen: US Special Operations Command USSOCOM: http://www.voltairenet.org/article183878.html

  Dan gaat de VK voort met de oorlogsretoriek. De VK is een krachtig wapen van onze vijand, de vijand van vrijheid, souvereiniteit, democratie, beschaving en mensenrechten. De globalisten. Kop: 'Kabinet: bestrijd IS ook in Syrië.'

  Welnu, dat is fijn voor de globalisten. IS als kapstok om 'los te gaan'. Lost niks op, brengt natte droom globalisten zelfs juist dichter bij. De VK is eigenlijk 1 grote reclamefolder.

  Geen mediamaniupulatie gaat de VK te ver. 'Zo nu en dan OORLOG", 2 pagina's vervuild met PR en oorlogsretoriek. Het podium voor een propagandist van antisemiet Soros' Int. Crisis Group. (n.b. overal waar die zich in steekt, veroorzaakt die (bloedige) crisissen. Het/hij is de architect van de Moslim Broederschap (Hamas!) en de fascistische doctrine R2P.

  Dump deze krant en gelijksoortige oorlogspropaganda. Moét niet, oordeel zelf.
  Leugendetector
  Antwoord:
  Zo massaal is de NAVO nog niet aanwezig in Oekraïne en zeker niet in eigen naam. Landen van de NAVO organiseerden er wel een staatsgreep en geven nu allerlei hulp aan die junta. Dat klopt natuurlijk. Ook is die hulp essentieel. Zonder die ruggensteun stort die regering zo in elkaar.

  Zoals ik mijn laatste tekst over de kwestie stelde gaf Duitsland zomaar aan die junta geld zonder daar enige voorwaarde aan te verbinden. Duitsland stelt o.m. bij monde van Angela Merkel regelmatig dat Kiev een diplomatieke oplossing moet kiezen. Maar zonder die eis als voorwaarde voor die steun te stellen is die bewering van Merkel alleen maar een stel holle woorden, huichelarij.

  Verder zijn onze media inderdaad niets anders dan propagandamachines voor de westerse regeringen. Nog vandaag las ik een bericht over Oekraïne bij Reuters, toch het zogenaamde meest betrouwbare prestigieuze persbureau ter wereld, dat een niet nader genoemde soldaat van het AZOV bataljon citeerde over de vermeende Russische troepen ten zuiden van Donetsk.

  Die man zijn verhaal kan uiteraard kloppen – Wie ben ik om dat zomaar lachend weg te wuiven – maar als men erbij niet zegt dat het AZOV bataljon bestaat uit leden van de fascistische Pravy Sektor en dat dit bataljon een feitelijke private militie van de Israëlische-Oekraïense oligarch Ihor Kolomoyskyi dan is er sprake van grove misleiding. Zeker daar het hier een anoniem figuur blijkt.

  Wanneer men een persoon over controversiële zaken citeert dan moet men die ook goed duiden. Het is een klassieke truc in onze media om dat niet te doen. Zie naar het verhaal in Le Figaro. Of naar het constant citeren en interviewen van mensen van het Clingendael Instituut zonder te zeggen wat de relatie tot de Nederlandse overheid is van die instelling.

  Het niet goed duiden is een doodzonde tegen de journalistieke deontologie maar een die bij onze media wel de regel is en niet de uitzondering. Verder is George Soros zelf een jood maar misschien wel een antisemiet doordat hij mee helpt bij het destabiliseren van het Midden-Oosten.

  In essentie is dit echter een speculant, een roofdier die al miljarden dollars verdiende (legale diefstal) door andere landen te plunderen. Voorbeelden zijn de speculatie tegen het Britse pond onder toenmalig conservatief minister van Begroting Norman Lamont en de Aziatische crisis.

  Verder is die executie van vermeende Israëlische spionnen wel een feit maar inderdaad niets nieuw. Het is uiteraard te veroordelen maar gezien de oorlog wel begrijpelijk. Maar de doodstraf is altijd verkeerd. Zeker in gevallen als dit waar veel onzeker is. Ik ben uiteraard ook geen fan van Hamas.
  Willy Van Damme

 8. De Nederlandse media zijn volledig het spoor bijster. Het fascisme, ik heb er geen ander woord voor, duikt overal op. Hier Martin Sommer, een gelauwerde Volkskrant-columnist:

  ‘Als evenwicht het alfa en het omega is, dan slaat de weegschaal met 70 Israëlische doden en 2.000 aan Palestijnse kant inderdaad zwaar door – terwijl het aantal doden een uitermate oppervlakkige maatstaf is voor de weging van een conflict…’

  Alle remmen zijn verdwenen, alles kan nu consequentieloos worden gezegd.

  Stel dat Volkskrant-columnist Martin Sommer in zijn dagblad had geschreven:

  ‘Als evenwicht het alfa en het omega is, dan slaat de weegschaal met 70 Palestijnse doden en 2.000 aan Israelische kant inderdaad zwaar door – terwijl het aantal doden een uitermate oppervlakkige maatstaf is voor de weging van een conflict…’

  dan was hij als antisemiet eruit gewerkt. Maar omdat hij precies het tegenovergestelde beweerde, wordt hij alom in de polder geprezen:

  ‘Als evenwicht het alfa en het omega is, dan slaat de weegschaal met 70 Israëlische doden en 2.000 aan Palestijnse kant inderdaad zwaar door – terwijl het aantal doden een uitermate oppervlakkige maatstaf is voor de weging van een conflict…’

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6235/Martin-Sommer/article/detail/3720069/2014/08/17/Journalisten-denken-dat-ze-objectief-zijn-maar-publiek-vindt-van-niet.dhtml

  Omdat Martin Sommer zich als racist gedraagt, behoort hij tot wat Henk Hofland de ‘politiek-literaire elite’ in Nederland noemt.

  Vermoorde burgers zijn dus een ‘uitermate oppervlakkige maatstaf.’

  Iets soortgelijks had zijn naamgenoot, de SS-kampbeul Martin Sommer, hebben kunnen zeggen.
  Stan van Houcke
  Antwoord:
  Hij verwijt de journalistiek van vooringenomenheid, en dat klopt wel. Het is ook onvermijdelijk en hij bewijst het door te zeggen wat een bloedbad het zal zijn moesten Israël en Hamas even sterk zijn. De ketel en de pot.
  En dat journalisten vijandig staan tegenover macht? Kom nou.
  Willy Van Damme

 9. Pingback: Oekraïne – Le Figaro brengt verfijnde propaganda | Mediawerkgroep Syrië

 10. het is in mijn visie zeker niet vooringenomen om het vermoorden van burgers ten stelligste af te wijzen, en het aantal doden is zeker niet een ‘uitermate oppervlakkige maatstaf’ bij het be- en veroordelen van dit geweld. sommer’s stelling is tekenend voor het onderhuids fascisme onder de polder-intelligentsia, of datgene wat er voor doorgaat.
  Stan Van Houcke
  Antwoord:
  Kijk er is iets met die westerse mediapropaganda. Op het ene ogenblik schreeuwen ze moord en brand want de Syrische regering bestookt steden. En dan weeral elders zoals met de stad Falluja toen de VS nog Irak zelf kort en klein sloeg, dan negeerde men het geheel.

  Ook in Oekraïne doet zich hetzelfde voor. Pravy Sektor, Svoboda en ander geboefte mag levend mensen verbranden, folteren, plunderen en moorden, geen kat bij bladen als NRC of De Morgen die protesteert of het zal vermelden. De grote doofpot.

  Maar als er bijvoorbeeld een Russische opposant voor identificatie eventjes wordt opgebracht, dan schreeuwen die heren moord en brand. Ja want het gaat over die topcrimineel Poetin, het nieuwe grootste monster ter wereld.

  De Oekraïner John Demanjuk sleepte men toen hij reeds op zijn sterfbed lag nog voor de rechter want men verdacht hem ervan ooit voor wachter te hebben gespeeld in een van die vele Duitse concentratiekampen.
  Het leverde bij De Morgen & Co vette tittels op met zware onbewezen beschuldigingen.

  Nu zit men de geestelijke opvolgers van die Oekraïense fascisten toe te juichen als ze dus mensen levend verbranden. Wat die man dus schreef wekt bij mij geen enkele verbazing.
  Normaal zou een serieuze redactie zoiets in de vuilbak gooien. Hier niet.

  Maar stuur eens een evenwichtig stuk rond Poetin en Oekraïne op, het gaat zo naar de vuilbak.
  Inderdaad fascisme is springlevend, zeker bij de media.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s