ISIS en de gruwel op TV–De machinaties

De gebeurtenissen in Irak van de voorbije paar maanden tonen nogmaals de soepelheid van onze media als het op berichten aankomt. Toen midden maart 2011 in Syrië islamisten in opstand kwamen was dat een ‘vrijheidsstrijd van een onderdruk volk tegen een dictator’. En die kregen dus alle steun, diplomatiek, financieel, met verder – zeer belangrijk – communicatiemateriaal, voedsel en alle andere nodige behoeften zoals benzine en allerlei medische uitrusting.

Rudi Vranckx

Dat daarbij al vanaf dag een, zoals de Nederlandse oorlogsverslaggever Arnold Karskens hier in een gesprek stelde, aan al Qaeda gelieerde salafistische jihadisten betrokken waren werd netjes verzwegen. Dat deze etnische zuiveringen uitvoerden, burgers hondsbrutaal vermoorden, folterden en onthoofden, het bestond volgens onze media niet.

 Abdelrahman Ayachi - 1

Terrorist Abdelrahman Ayachi, de gids en tolk in Syrië van Rudi Vranckx. In eerste aanleg kreeg hij wegens terrorisme van een Brusselse rechtbank 8 jaar cel, in beroep werd dat 4 jaar. Zijn vader Sjeik Bassam Ayachi speelde een rol in de moord door al Qaeda van de Afghaanse rebellenleider Achmad Sjah Massoed op 9 september 2001, twee dagen voor de aanval op de WTC torens in New York. Deze vecht nu in zijn vaderland Syrië zijn ‘heilige’ oorlog.

Neen voor onze journalistengilde, het wereldje van in wezen corrupte ngo’s genre Amnesty International en uiteraard onze moreel op de borst kloppende politici waren dit allen vrijheidsstrijders, democraten die alle steun verdienden. En dus werd het land dat vocht tegen een salafistische deels buitenlandse revolte in de ban geslagen. Men wurgde de regering in Damascus.

TV-icoon Rudi Vranckx gebruikte op zijn Syrische uitstapjes als tolk en gids zelfs Abdelrahman Ayachi, de in beroep in Brussel tot 4 jaar cel veroordeelde en aan al Qaeda gelieerde terrorist. Toen de VRT haar zogenaamd humanitaire actie voor Syrië hield kreeg hij van Vranckx op TV zelfs een als interview verpakte vrije tribune. Je zou die massamoordenaar zo de absolutie hebben gegeven.

Vermoedelijk betaalde de VRT, een overheidsbedrijf, dus een man van al Qaeda zodat hun medewerker propagandafilmpjes over die salafistische terreurbendes kon maken. Een vraag voor de minister van Media in de Vlaamse regering.

Jihadist met onthoofde kop

De ‘vrijheidsstrijders’ van onze media, sommige ngo’s en onze regeringen. Drie jaar lang ontkenden ze de brutaliteiten van die Syrische terroristen. Iets om heel fier op te zijn.

Een interview met de Belgische in Syrië verblijvende pater Daniel Maes dat die dag op de VRT-radio één zou uitgezonden worden raakte echter niet op antenne. “De kwaliteit was te slecht”, opperde men op de VRT. “Ze stelden mij nochtans dat ze tevreden waren over de kwaliteit”, stelde pater Maes. Maar zijn verhaal staat natuurlijk haaks op dat van een Vranckx en andere pennenlikkers.

Jorn De Cock, correspondent voor het Midden-Oosten voor De Standaard, gaf die Syrische ‘vrijheidsstrijders’ samen met zijn Arabische echtgenote dan weer mediatraining. Dit nadat zijn echtgenote voordien vanuit Qatar via de media het ‘bevrijden’ van Libië zat aan te moedigen. Ze mag fier zijn meegewerkt te hebben aan de destructie van haar vroeger vaderland.

Perscensuur

En kijk, nu horen we op TV niets anders dan over de gruweldaden van ISIS, de Islamitische Staat van Irak en al Sham. Maar die daden verschillen amper van wat andere rebellengroepen in Syrië sinds maart 2011 hebben aangericht. En daarover hoorden we niets, geen jota. De perscensuur zorgde ervoor dat niemand dit via onze traditionele media kon lezen of horen.

Toen recent het Libanese bergstadje Arsal tijdelijk door Syrische salafisten werd overgenomen gebeurde dat mede met een groep die kort voordien haar trouw aan ISIS en haar kalief, Aboe Bakr al Baghdadi  had uitgesproken. Het toont dat die Syrische salafisten in niets verschillen van ISIS. Alleen de ruzie over de macht, het geld, alias de buit, is het probleem.

Ibraaheem ‘Awwaad Ibraaheem ‘Ali Al-Badri Al-Saamirraa`iy, alias Abu Bakr Al-Baghdaadi - In moskee in Mosoel - 5-07-2014

De zelfbenoemde kalief van de Islamitische Staat Aboe Bakr al Baghdadi wijst graag met het vingertje. Ooit was hij de gevangene van de VS en dan rijst er de vraag welke gegevens over deze massamoordenaar de VS juist bezit. Ze moeten zeker DNA, vingerafdrukken, foto’s, irissen en andere details over de man hebben. Washington doet er zo te zien echter het zwijgen toe.

Maar nu krijgen wij dus plots al die gruwel van ISIS in onze kranten en op ons televisiescherm. Toch merkwaardig. En uiteraard is die terreur reëel en zijn dit geen echte religieuze strijders maar losgeslagen extremisten voor wie moorden en plunder een levensstijl is. Ze misbruiken gewoon religie voor hun rooftochten.

Het is ook geen toeval dat vele Europese jongeren die ISIS vervoegen een crimineel verleden hebben. En de meeste Europese jongeren vervoegen in Syrië niet de meer zogenaamd gematigde groepen zoals Ahrar al Sham of Liwa al Islam maar Jabhat al Nusra en vooral dus ISIS. En ook dat is geen toeval. Er is hier duidelijk een onzichtbare hand die hen in die richting duwt. Dat is zeker.

Niet in het luchtledige

Men kan er niet aan twijfelen dat ISIS internationaal niet in het luchtledige werkt. Al van in het prille begin was ze de rijkste terreurgroep die ook plots over de beste en meeste wapens beschikte. En die komen niet via een of andere schouw van Sinterklaas of van de Kerstman met zijn slee.

Neen, al die buitenlandse jihadisten komen vooral via Turkije en zo bij vooral dus ISIS. Dat staat vast. Maar Turkije is kandidaat om lid te worden van de EU en ook een belangrijke partner binnen de NAVO. Het is dus een militair geallieerde van België. Leuke partner!

ISIS - Humvee - 15-06-2014

Mooi Amerikaans legermateriaal nu in gebruik van ISIS. Turkije, Saoedi-Arabië en de VS hoeven hen zoals in Syrië geen wapens meer te bezorgen. Ze hebben hun Amerikaans speeltuig, hier Humvees, zo genomen. 

De NAVO heeft trouwens aan de Syrische grens een luchtverdedigingssysteem geplaatst zogenaamd om een Syrische agressie tegen te gaan. Dit wordt trouwens deels bemand door Nederland. Dus de NAVO en Nederland steunen de Turkse onverklaarde salafistische oorlog tegen haar buren.

Ook over de betrokkenheid van Saoedi Arabië en Israël hoeft men weinig te twijfelen. Zo zijn er geen salafistische aanslagen laat staan georganiseerde grootschalige militaire operaties in Israël, Jordanië of op het Arabisch schiereiland. Wel bij landen als Syrië en bondgenoot Irak die zich niet plooien naar de wensen van Israël. Dat zegt toch alles.

Saoedi-Arabië

ISIS en die andere salafistische jihadisten gebruiken in hun woordenkramerij ook steevast het religieuze discours dat specifiek is voor Saoedi Arabië. Niet voor niets spreekt men in de Arabische wereld over de religie van ISIS, Nusra en anderen als zijnde een woestijnislam. En die staat mijlenver van wat de traditionele islam elders normaal is.

De oliesjeiks zijn echter met steun van de VS en de EU al jaren bezig hun salafistisch gif via allerlei moskeeën en madrassa’s, religieuze scholen, aan het verspreiden. Ook in België. En zonder dat een Europese regering hier enige actie tegen onderneemt. 

En als landen als Turkije, Israël en Saoedi Arabië betrokken zijn dan kan men er gif op nemen dat ook de VS hier mee aan de tafel van ISIS zit. Groepen als ISIS spelen immers een cruciale rol bij het opbouwen van de interne spanning in landen als Syrië en Irak. En dat gebeurt niet bij toeval.

Recep Tayyip Erdogan - 1

De vandaag tot president gekozen Turkse premier Recep Tayyip Erdogan speelt een cruciale rol in de door salafistische jihadisten gevoerde oorlogen in Syrië, Libanon en Irak. En toch krijgt hij alle steun vanuit zijn bondgenoten in de EU en de NAVO.

Juist zoals de VS in Oekraïne fascistische groepen uitbouwde en het vuile werk liet doen, zo ook gebruikte de VS dergelijke maar dan salafistische bendes in het Midden-Oosten. Met steevast als doel het doen oplopen van de spanning om zo de regering te destabiliseren en er uiteindelijk de macht over te nemen. Een gekend Amerikaans draaiboek.

Israël

En dat ISIS, vermoedelijk zonder dat de meesten ervan het echt beseffen, het vuile werk van Israël doet staat vast. Het vernielen van de buurlanden, zeker diegenen die dwars liggen, is een essentieel onderdeel van de overlevingsstrategie van de zionistische heilstaat. Verdeel en heers en verzwak zo al de mogelijke vijanden. Erg klassiek.

Over de directe relatie van ISIS met Israël zijn al enkele verhalen verschenen, zonder wel echt overtuigen. Volgens sommigen zou al Baghdadi zelfs een jood, genaamd Simon Elliott zijn. Een amper geloofwaardig verhaal zonder enige serieuze bronvermelding. Het staat trouwens haaks op andere gegevens uit Arabische bronnen dat hij een religieus fanaticus is, komende uit de Iraakse stad Samarra. (1)

Een andere in Iran ontstane versie heeft het dan weer over een gesprek van het Iraanse persagentschap Fars met Edward Snowden die stelde dat een ISIS onderdeel vormde van een Amerikaans-Brits plan, Bijennest genaamd, om één grote jihadistengroep uit te bouwen die alle would-be terroristen zou lokken om zo de Israëlische vijanden te verzwakken.

Snowden ontkende nooit het bestaan van dit gesprek maar het verhaal is ook niet meer weer te vinden bij de grote Iraanse media. Wat uiteraard vragen oproept over de betrouwbaarheid hiervan. Maar het klinkt wel erg logisch. En inderdaad trekt ISIS door zijn ‘succes’ als een soort bijennest wereldwijd salafistische terroristen aan. Dat klopt. (2 en 3)

Aboe Bakr Al-Baghdadi. Veterans Today

De foto die hoort bij het niet ondertekende artikel over al Baghdadi in Veterans Today. Een slecht gebruik van Photoshop zo te zien. Het lijkt het werk van amateurs, niet van professionals.

Bovendien weten wij uit het verhaal van de in Marokko tot levenslang veroordeelde Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj dat Israël heel vermoedelijk contacten onderhield met Osama Bin Laden.

Of deze laatste wist dat Belliraj voor de Mossad werkte is natuurlijk niet bewezen. Maar het toont wel dat Israël bijna zeker direct betrokken was bij het plannen van salafistische terreuraanslagen in Marokko. Waarbij Belliraj goed wist wat hij deed. En als Israël dat deed in Marokko, toch ietwat een bondgenoot, dan doet ze dat zeker in Syrië, Libanon, Iran en Irak, haar vijanden.

Koerden

Maar we zitten nu in een situatie waarbij de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hun bommenwerpers uitsturen, niet tegen de Syrische president Bashar al Assad en zijn regering zoals men plande na die gifgasaanval bij Damascus maar tegen de grootste Syrische terroristengroep.

En iedereen in de media en de politiek juicht het plots kritiekloos toe. De Amerikaanse senator John McCain wil zelfs nog meer bommen laten gooien. Eerder vervoegde hij in Syrië aan al Qaeda gelieerde terroristengroepen met de oproep om hen te steunen. Waarbij hij Obama toen al vroeg om zijn bommenwerpers te sturen om die bendes aan de macht te helpen.

En de Koerden? Die moeten zich wel erg bedrogen voelen. Het was duidelijk dat toen ISIS de stad Mosoel innam er een geheim akkoord was met de Koerdische regering van Massoed Barzani. Zij namen Mosoel, Barzani nam Kirkoek en dus iedereen tevreden. Behoudens natuurlijk Bagdad dat zich terecht bedrogen voelde.

Barack Obama - 3

Meer dan welke president voor hem zaait Barack Obama overal conflicten, van Syrië over de Zuid-Chinese zee tot Mali en Oekraïne. Een stilaan zeer impressionant wordende lijst. Hij kickt blijkbaar op het destabiliseren van de wereld. Een zeer gevaarlijk man.

Maar de opmars van ISIS richting Bagdad stokte en bij de strijd om de belangrijke olieraffinaderij van Baiji delfde ISIS zelfs het onderspit. En pogingen om de voorname stad Samarra in te nemen mislukten eveneens.

Waarna ze het eventjes tegen de Syrische regering probeerden maar eveneens nergens raakten. En dus viel het oog op de olievelden van de Koerden en de schatten van Erbil, de Iraaks-Koerdische hoofdstad. En een begerige al Baghdadi kon daaraan duidelijk niet weerstaan. Kaliefen waren in de vroege middeleeuwen immers ook maar plunderaars die de godsdienst misbruikten.

Bommenwerpers

Maar de Iraakse Koerden van Barzani worden traditioneel gesteund door Turkije, Israël en de VS en dus was er hier een probleem van vazallen die met elkaar gaan vechten. Een al even klassiek probleem eigen aan grote wereldimperia. En dus kwamen daar plots de Syrische en Turkse koerden van de PYD en PKK, tot onlangs vijanden van Barzani en geallieerden van Assad, hen ter hulp.

En Turkije. Dat zwijgt voor zover geweten in alle talen. Waarna de VS en haar militaire hulpjes, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, indirect Assad ter hulp snelden. Ze zijn dus toch gekomen die Amerikaanse bommenwerpers alsmede de robot- en gevechtsvliegtuigen. Maar vermoedelijk niet zoals Saoedi-Arabië, Israël en Turkije droomden.

De oplossing voor dit probleem is echter vooral de uitbouw van een echte militaire en politieke strategie in Irak naar het model van Syrië. Dit naast het stopzetten van elke vorm van buitenlandse hulp aan die terreurgroepen in zowel Syrië als Irak. Bommenwerpers hebben maar een heel beperkt effect op het strijdtoneel. De recente militaire geschiedenis heeft dat in overvloed al bewezen.

Willy Van Damme

1) ‘French Report ISIL Leader Mossad Agent’, 4 Augustus 2014, auteur onbekend, Veterans Today. http://www.veteranstoday.com/2014/08/04/french-report-isil-leader-mossad/

2) ‘Why Iran Believes the Militant Group ISIS Is an American Plot’, Aryn Baker, 19 juli 2014, Time. http://time.com/2992269/isis-is-an-american-plot-says-iran/.

3) ‘Snowden: ‘le Chef de l’EIIL, al Baghdadi, a été formé par le Mossad’, 11 juli 2014, Agentschappen, Algerie 1. ttp://www.algerie1.com/actualite/snowden-le-chef-de-leiil-al-baghdadi-a-ete-forme-par-le-mossad/ 

Een bevestiging bij Iraanse mediabronnen leek merkwaardig genoeg gisteren zaterdag niet te lukken. Waarom dit blijkbaar bij de Iraanse media, waaronder ook FARS, van het internet verdween is een goede maar onopgeloste vraag.

Advertenties

10 thoughts on “ISIS en de gruwel op TV–De machinaties

 1. In 2011 schijnt bij de raid op Osama Bin Laden in Abottabad, Pakistan, documenten te zijn gevonden waarin zou staan dat Osama Bin Laden bang was voor de strijders van IS(IS). Ik weet niet precies wat het doel van het artikel van het AD is, om Osama Bin Laden af te schilderen als een “good guy” vergeleken bij IS(IS) of dat wij nog banger voor IS(IS) moeten zijn dan voor Osama BIN Laden?

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3716730/2014/08/11/-Osama-Bin-Laden-was-bang-voor-strijders-IS-.dhtml

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Islamitische_Staat_in_Irak_en_de_Levant
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Het stuk van het Algemeen Dagblad is niet te lezen daar het achter een beschermde muur zit.

  Maar over Osama Bin Laden zijn pakken boeken geschreven en ontzettend veel fantasie. Sommige journalisten zijn dan ook volleerde romanciers. We weten zelfs niet met zekerheid of de man wel dood is. De VS zegt zo en Pakistan bevestigde dit later. Maar moeten we die twee nu echt op hun woord geloven.
  Iedereen gelooft voor mijn part wat hij wil, desnoods dat de aarde plat is en Adam en Eva de eerste mensen waren. Maar ik wil wel wat bewijsmateriaal zien, geen praatjes van aartsleugenaars.

  De ruzie tussen ISIS en Nusra/al Qaeda is voor zover men kan zien er een over de controle over bezette gebieden en de macht, niet over de wijze waarop men die macht gebruikt, hun bizarre vorm van sharia.
  Die ruzie begon in Aleppo in het midden van 2013. Al Baghdadi wou zich niet terugtrekken op Irak of gehoorzamen aan de Syrische al Nusra zoals de top van al Qaeda beval. En dus ontstond er ruzie met eerst kleine schermutselingen en dan een volledige oorlog.

  Het is ook duidelijk, zoals ik reeds schreef, dat de VS/Turkije en de rest van die bende oorlogsstokers ISIS eind 2012 ter hulp riepen voor de verovering van Aleppo. Deze was immers deels mislukt en met de extra krachten dacht men de klus wel te kunnen klaren.

  Al Baghdadi moet het echter in zijn kopje hebben gestoken om alleenheerser over dat zootje te worden. Het vermoeden van mij is dat men hem dit in Turkije, Israël en Saoedi Arabië influisterde. De man is gewoon het slachtoffer van wat men noemt ‘imperial overstretch’, in het Vlaams hoogmoed.

  Hij is de vleesgeworden arrogantie en hebzucht. De rekening komt nog wel. Door met kolonnes door de woestijnen te trekken is hij trouwens een gemakkelijk doelwit voor elk gevechtsvliegtuig.
  Willy Van Damme

  • Ik ben het inderdaad met U eens dat het verhaal over dat Abu Bakr al-Baghdadi (Elliot Shimon?) een Mossad agent zou zijn behoorlijk vaag. Maar aangezien Likoed ook Hamas financieel ondersteunde houd ik nog een slag om mijn arm. Er gaan ook verhalen dat Israël Palestijnse jongeren trainden voor Al-Qaida, hoewel dat ook nooit helemaal boven water is gekomen. Als Israël naar een “Groot Israël” streeft, dan sluit ik niets uit.

   Het zit ook niet helemaal lekker wanneer de naam “Israël” nu eigenlijk voor het eerst opdook. Naar mijn idee is dat in 1896 geweest, na de vondst in Thebe, door Flinders Petrie, van een hiëroglief van de Egyptische koning Merneptah. Deze Flinders Petrie heeft het hiëroglief door een Duitse philoloog, Wilhelm Spiegelberg, laten onderzoeken en deze trof in het geschrift de naam “I.si.ri.ar?” aan. Petrie suggereerde dat dit Israël moest betekenen en Spiegelberg was het er mee eens dat deze vertaling wel correct moest zijn.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Merneptah_Stele

   Vreemd is echter wel dat een jaar later (1897) het Eerste Zionistisch Congres in Basel, Zwitserland werd gehouden, met op de agenda een joods tehuis in Palestina.

   http://en.wikipedia.org/wiki/First_Zionist_Congress

   In de Verklaring van Balfour uit 1917 wordt het nog een stukje duidelijker. Hier de Nederlandse vertaling en een aantal kanttekeningen.

   Nederlandse vertaling van de declaratie:

   “Zijne Majesteits Regering staat welwillend tegenover de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk, en zal zijn beste krachten aanwenden de verwezenlijking van dit doel te bevorderen, waarbij het duidelijk moet zijn dat niets zal worden ondernomen dat de burgerlijke en godsdienstige rechten van niet-Joodse gemeenschappen in Palestina zou kunnen aantasten, of de rechten en de politieke status die Joden genieten in enig ander land.”

   Kanttekeningen

   De notities die werden gemaakt tijdens de besprekingen van de verklaring verduidelijken sommige details over het woordgebruik. Het woord tehuis in plaats van staat werd opzettelijk gebruikt en de Britten deden in de jaren die volgden heel wat moeite om te ontkennen dat de oprichting van een Joodse staat ooit de bedoeling was geweest, onder meer via de Churchill White Paper van 1922. Privé gaven Britse functionarissen, waaronder Balfour, wel toe dat de interpretatie van de zionisten het uiteindelijke resultaat zou zijn.

   Via de tekst wilde men ook duidelijk maken dat het Joods tehuis niet het hele Palestina zou bestrijken. Edwin Montagu, minister van Buitenlandse Zaken van India en een antizionistische Jood, zorgde ervoor dat de tekst rekening hield met de rechten van de niet-Joodse gemeenschappen in Palestina en ook met de positie van Joden in andere landen, omdat hij wilde vermijden dat de verklaring anders wellicht tot antisemitische acties zou kunnen leiden.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Balfour-verklaring

   Zowel op het Eerste Zionistisch Congres als wel in de Verklaring van Balfour, wordt met geen woord gesproken over “Israël”, laat staan dat men spreekt over een “Staat/Land van Israël”.

   Deceptie en woordspelletjes, op en top.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Israël zal die training nooit zelf en openlijk doen. Manipulaties als dit gebeuren immers zeer verfijnd zodat praktisch geen enkele van de betrokkenen weet wat er juist aan de hand is.

   Het dichtst bij die relatie is onder meer die medische hulp die het Israëlische leger aan die salafisten geeft aan de Syrische grens. Volgens de Israëlische media is er daarbij geen enkele screening tussen wat voor jihadisten men er opvangt.

   Met andere woorden: Zelfs die van al Nusra en ISIS zijn welkom. Als je een relatie tussen ISIS en Israël wil zoeken dan is er dit een die zwart op wit bewezen is. Ik hoef dus dat dwaze verhaal over die joodse al Baghdadi niet om te weten hoe de vork aan de steel zit.

   Klungelige fantasieverhalen als die over Simon Elliott zijn vermoedelijk het werk van allerlei groepjes individuen, niet van regeringen. Die werken wel professioneler.

   Kijk voor manipulaties en hoe ze werken maar naar dat verhaal over die SMS-dienst die de VS via USAID voor Cuba organiseerde. Dit om zo de boel te destabiliseren. Zelfs het bedrijf dat het commercieel runde wist van niets.

   Daarom dat die salafistische jihadisten dat ook niet weten. Dat zijn psychopaten, geweldenaars met het verstand op nul. Het enige dat ze kunnen is het tellen van het aantal afgehakte hoofden en de hoeveelheid verschoten kogels.

   Israël heeft Hamas wel nooit financieel gesteund, dat soort zaken laten ze aan anderen over. Zie maar wie hun bezetting helpt betalen: de EU en de VS. Men zit daar echt op zijn geld en is uitermate geslepen. Het geld voor Hamas kwam van die Arabische golfstaten.

   Het Verenigd Koninkrijk was in 1917 failliet en in handen van de bankiers gevallen en dus moest men wel voldoen aan hun eisen. Met grote tegenzin hoor.
   Willy Van Damme

   • “Klungelige fantasieverhalen als die over Simon Elliott zijn vermoedelijk het werk van allerlei groepjes individuen, niet van regeringen. Die werken wel professioneler.”

    Oké, U bedoelt waarschijnlijk John Kerry en zijn 100% bewijs over de gifgasaanval in Ghouta en zijn 100% bewijs dat Rusland/separatisten vlucht MH17 hebben neergehaald, deze professionaliteit?
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Dat verhaal over die gifgasaanval van Kerry stak wel goed in elkaar. Onderzoek toonde het bedrog maar daar ze weten dat op een paar rare vogels na niemand hun beweringen natrekt kon hun plan vlot slagen. Het was dus wel professioneel aangepakt.

    Zelfs al kon je het met wat onderzoek zo doorprikken. Veel was er niet voor nodig, maar zelfs dat beetje onderzoek is voor de heren en dames van de NRC en De Morgen er veel teveel aan. Liever voor papegaai spelen dan krijg je nootjes.
    Willy Van Damme

   • “Dat verhaal over die gifgasaanval van Kerry stak wel goed in elkaar.”

    Zonder ondersteuning van de Amerikaanse “Intelligence Community”? Ja, dat stak goed in elkaar, vandaar dat hij tijdens een persconferentie in Londen op de vraag van een journaliste; “Is de aanval op Syrië onafwendbaar?” beantwoordde met; “Alleen als Assad zijn chemische wapens inlevert maar dat zal hij niet doen.” Dat was dus een uitvlucht om zijn eigen domme persconferentie van 31 Augustus 2013 te verdoezelen.
    Hetzelfde geldt voor het neerschieten van vlucht MH17. Er zijn waarschijnlijk “mensen” binnen de Amerikaanse “Intelligence Community” die nog beschikken over een geweten en over echte professionaliteit. John Kerry beschikt daar niet over, die houdt zich alleen maar bezig hoe hij de geheimen van “Skull and Bones” geheim kan houden.
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Men moet beseffen dat er in de Amerikaanse regering, zoals bij elke overheid waar ook, veel interne tegenstellingen zijn. En van de VS weten we dat de ene overheidstak, bijvoorbeeld de CIA, als eens zaken doet die een ander overheidsdepartement niet weet, bijvoorbeeld het Witte Huis.

    Bij het bestuderen en analyseren van zaken als die gifgasaanval nabij Damascus of nu die vlucht MH17 moet men er altijd mee rekening houden dat de ene tak de andere aan het bedriegen is.
    Het is ook daarom dat er in de VS 17 agentschappen met onnoembaar aantallen mensen bezig zijn met het buitenlandse veiligheidsbeleid. De ene moet gewoon de andere in de gaten houden.

    Hou daar als president eens orde en eenheid in. Het lijkt mij onmogelijk. Daarom ook dat ik spreek van een monsteradministratie.
    Willy Van Damme

   • Andere kanttekening: de Balfour brief was gericht aan Rothschild, die al heel wat grond had opgekocht in Palestina (en Canada en Centraal-Afrika).
    Volgens sommige bronnen was het akkord van de Britse regering met Rothschilds plannen ook geïnspireerd door het feit dat een niet-Arabische staat (Israël in spe) een platform zou zijn voor de verdediging (en het open houden) van het Suez kanaal, de cruciale ‘snelweg’ naar Azië.
    Walter Baeyens
    Antwoord
    Die verklaring kwam er pas toen de Britten financieel aan het zinken waren en ze, wilden ze de oorlog winnen, wel in zee moesten gaan met de VS en figuren als een Rotschilds. Het was dus van moetens, een noodingreep.

    De Britten, het fiere Albion dat zich zag als de enige echte wereldheerser (Brittannia rules te waves) dacht op dat ogenblik wel niet dat ze ooit een toen niet eens bestaand Israël zouden nodig hebben. Dat kwam pas later toen ze Gamel Abdel Nasser en zijn Egypte tegenkwamen.

    Toen werkten Israël en Londen nauw samen. Vermoedelijk is er toen die deal voor de Israëlische atoombom gesloten. Nu zien de VS wel het nut in van een niet-Arabische staat in de regio om hun belangen te dienen.
    Maar sinds 1917 vloeide er wel veel water door de Theems in London.
    Willy Van Damme

  • “Iedereen gelooft voor mijn part wat hij wil, desnoods dat de aarde plat is en Adam en Eva de eerste mensen waren.”

   Deze is wel grappig, Adam en Eva worden op schilderijen altijd afgebeeld met een navel!

   Maar U vergeet er nog één. De landing op de maan! Ik heb mij altijd afgevraagd waarom de Russen nooit in staat zijn geweest een mannetje op de maan te zetten? Waren zij daar technologisch niet toe in staat of zijn die Amerikanen zo goed?
   Joop de Jong
   Antwoord:
   De Sovjetunie heeft een serie blunders gemaakt.
   De eerste was het belemmeren van het private initiatief die leidde tot een totale bureaucratisering van de maatschappij. Wat zich na verloop van tijd wreekte. De reden voor de grote economische achterstand dient hier gezocht.

   Tweede grote fout was de wapenwedloop met daarbij de ruimtevaart. Gezien de steeds groter wordende economische achterstand was dit een op voorhand verloren strijd.
   En toen de VS in de jaren tachtig samen met Saoedi Arabië begon met het neerduwen van de olieprijzen betekende dat het failliet van de Sovjetunie.

   De historische Chinese leider Deng Xiaoping had dit goed gezien en zorgde ervoor dat men zeker die twee fouten niet maakte. Deng is voor mij dan ook de grootste politicus van de twintigste eeuw. Zijn beslissing van 1978 betekende de aanzet voor de nieuwe economische orde van de eenentwintigste eeuw.
   Willy Van Damme

   • “En toen de VS in de jaren tachtig samen met Saoedi Arabië begon met het neerduwen van de olieprijzen betekende dat het failliet van de Sovjetunie.”

    O, ik dacht eerder dat dat de verdienste was van Zbigniew Brzezinski, die de Russen in Afghanistan hun Vietnam liet ondergaan?
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Door die lang aangehouden erg lage olieprijzen konden de Sovjets hun planning niet meer financieren en moesten ze steeds meer geld gaan lenen. Het maakte ook de oorlog in Afghanistan – waar Brzezinski hen bewust had ingelokt – niet langer betaalbaar.

    Ook dit laag houden van de olieprijs was mede het idee van de man. En in beide gevallen, Afghanistan en de olieprijs, was Saoedi Arabië een cruciale partner.
    Zij zorgden voor de rekrutering van die zogenaamde moejahideen, alias al Qaeda en andere al Nusra’s.
    Brzezinski wordt dan ook gezien als een genie. Niet hier natuurlijk.

 2. Zoals gewoonlijk een zeer goed artikel.

  Het is veelzeggend dat het ogenblik waarop de Saoedische terreurkoning Bandar terug een postje kreeg samenviel met de “plotse verrassende” opmars van ISIS/Daash.

  Bij de voorlaatste paragraaf maak ik een bedenking. Het bombarderen van Daash-eenheden richting Erbil lijkt eerder een soort van tik op de pols te zijn om bij te sturen. Het Koerdisch gebied dient volledig onder controle van de Koerden te komen/blijven. Buiten wat neppe dreigingen aan het adres van haar broodheren (Tel-Aviv, Ryad, Ankara, Doha, Washington, London en Parijs) heb ik nog niets zien passeren ten nadele van deze laatste. De huidige situatie lijkt trouwens een uitvoering van het Yinon-plan te zijn (http://fr.wikipedia.org/wiki/Plan_Yinon) waarbij het midden oosten volledig wordt opgedeeld in mini-staatjes.

  Ik zou ook niet verwonderd zijn moest de VS (of bondgenoten) plots ook Daash-doelen in Syrië aanvallen en “bij ongeluk” overheidsdoelen bombarderen.
  Jaan
  Antwoord:
  Ik denk dat het nog wat te vroeg is om nu al goede conclusies te trekken over het huidig Amerikaanse optreden. Dat ze de Koerden van Massoed Barzani ter hulp snelden is duidelijk.
  Maar heeft alles te maken met een soort staatsgreep in Bagdad waar ze Maliki als premier weg willen? Wat dan te maken zou hebben met zijn steun aan Assad?

  Willen ze echt komaf maken met ISIS omdat al Baghdadi te hebzuchtig en arrogant werd? Er zijn nu nog een aantal vragen waarvoor het op dit ogenblik te vroeg is om er op te antwoorden.
  Je kent het gezegde: Tijd brengt raad. Dus nog wat geduld. Al is dat voor de geteisterde bevolking van Irak en Syrië geen leuk vooruitzicht.

  En zij zijn toch de echte slachtoffers van wat in wezen toch westerse agressie is. Want die bendes zijn in oorsprong een westerse creatie.
  Willy Van Damme

  • …Die Koerden juichen misschien ook te vroeg…
   Enkele jaren of meer geleden kregen zij ook steun van de CIA en even later werden ze vanuit ? Turkije of ? gebombardeerd ( Ik ben de juiste kontekst vergeten)
   Ludo Kenis
   Antwoord:
   Ik denk dat je groot gelijk hebt. Het is nog veel te vroeg om te zeggen hoe dit gaat aflopen met Irak. Voor Syrië lijkt het steeds duidelijker dat het één staat onder Assad en de Baath zal blijven, vermoedelijk met wat meer autonomie voor het Koerdisch gebied en de PYD/YPG.

   Voor Irak is het nog te vroeg. Wat betreft die islamitische Staat wordt dat zeker een flinke abortus. Hoogmoed is het beste woord voor die bende.
   Zowat gans de Arabische wereld heeft nu al wel in de gaten welk spel men hier speelt. Hier poogt onze media ons nog dom te houden.

   Qatar, Saoedi-Arabië, Israël en Turkije spelen hier een onvoorstelbaar misdadig spel. Wat de positie van de VS en haar twee papegaaien (Parijs, Londen) betreft is het nog onduidelijk.

   Ik vermoed dubbel spel als steeds, maar het is hier nog te vroeg voor meer duidelijkheid. Maar hoe dit met Irak gaat aflopen is mij nu nog niet geheel duidelijk.
   Als het van mij afhangt stopt men nu met het destabiliseren ervan. Er is hier al meer dan genoeg miserie geweest.
   Maar ik kan wel schrijven maar hier heb ik niets in de pap te brokken.
   Willy Van Damme

 3. Pingback: ISIS en de gruwel op TV – De machinaties | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s