BNP Paribas, De Morgen, Crombez, Van der Cloot en Soedan

Jullie berichtgeving over BNP Paribas is van een zodanig laag niveau dat het amper te begrijpen valt. Soedan is inderdaad geen paradijs en rond het gebrek aan respect voor de mensenrechten stellen er zich zeker veel vragen. Maar voor zover geweten voert ons land en de rest van de wereld handel met dat land.

Het is dus onzinnig BNP Paribas aan te wrijven dat ze de oliehandel van Soedan financierde. Misschien rijden we wel rond met auto’s die Soedanese olie gebruiken. Wie weet. De reacties van uw krant, Ivan Van der Cloot en John Crombez getuigen dan ook van een ontzettende hoeveelheid hypocrisie.

John Crombez

John Crombez (sp.a) maakte zich boos over het gesjoemel met de rekeningen bij BNP Paribas om handel met Soedan, Cuba en Iran mogelijk te maken. Over de essentie, het misbruik die de VS van de positie van haar dollar maakt zweeg hij zedelijk. En als handel met Soedan een probleem is, waarom dan geen Belgisch verbod?

En als we de mensenrechten als maatstaf gaan gebruiken voor handel dan moeten we ook elke handel met de VS, Israël en Saoedi Arabië stoppen. En zelfs met de EU want die steunen volop de jihadisten in Syrië. Wat uw krant trouwens al meer dan drie jaar lang doet.

Dat daarbij de essentie van het verhaal de krant en Ivan Van der Cloot lijkt te ontgaan wekt geen verbazing. En die essentie is dat de VS wereldwijd haar rechtssysteem opdringt. Daarover gaat het. De rest is prietpraat. Krantenvulling.

Willy Van Damme

Reactie naar De Morgen betreffende haar campagne van de voorbije dagen rond BNP Paribas en de Amerikaanse boete.

3 gedachten over “BNP Paribas, De Morgen, Crombez, Van der Cloot en Soedan

 1. Laat er geen misverstand over bestaan dat BNP Parisbas lid is van het globale bankenkartel. Die bank is ‘deel van het probleem, niet van de oplossing’ als het om ‘wild kapitalisme’ gaat en economische oorlogsvoering. Zelf ben ik van mening dat deze BNP-bashing zijn oorsprong vindt op Wall Street en alles behalve geïnspireerd is door ‘mensenrechten’ of represailles tegen ‘schurkenstaten’ (een ‘leuk’ trendy modewoord). Is er nog iemand op deze planeet (behalve de Belgische pers) die deze BS gelooft?
  Het voorval illustreert inderdaad dat de US doen waar ze zin in hebben, overal ter wereld. Rechtssysteem of de elitaire willekeur van de Pax Americana? USA, de promotor van ‘democratie en vrijheid’? Onder het motto ‘We zullen hen wel even dwingen vrij te zijn’?
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  De lectuur voor een artikel hierover is praktisch rond. Maar je zult ook wel weten dat de leden van dat bankenkartel een stel meedogenloze haaien zijn, anders maar even erg als die jihadisten.

  Onder het uiten van mooie woorden eten ze elkaar rauw op. De financiële crisis van 2007 was trouwens in essentie een aanval op Bearn Stearns en Lehman Brothers door Morgan Stanley en Goldman Sachs.
  Zij zagen de achilleshiel van hun rivalen onder de zakenbanken en hapten toe. Dat de wereld hierdoor financieel bijna ten onder ging en de gewone man zich aan die praktijken blauw moet betalen is voor hen geen zorg.

  De nu blootgelegde praktijken van BNP Paribas zijn in de financiële wereld schering en inslag. Het is dagelijkse kost.
  Denk maar hoe Goldman Sachs de Griekse boekhouding met medeweten van de andere eurolanden vervalste bij de oprichting van de eurozone.

  Herinner ook hoe iedereen van Frankfurt over Parijs tot The City en Wall Street de sancties tegen Irak aan hun laars hadden gelapt.
  Die sancties zorgden voor honderdduizenden dode Iraakse kinderen. Ze zorgden ook voor ongezien volle koffers vol zwart geld in het wereldje van bankiers en traders.

  Dat is het systeem in al zijn glorie. De rest zijn praatjes à la De Morgen en Van der Cloot. Gelul.
  Willy Van Damme

 2. Merkel bezoekt dezer dagen China. Bij die gelegenheid publiceert Die Welt vandaag een artikel over het belang van D voor dat land (‘Nur Pakistan ist für China wichtiger als Deutschland’). Er lijkt een groot anti-VS blok in de maak. Wat mij nu verontrust is dat de VS deze ontwikkeling aan zijn laars lijkt te lappen en de hele wereld doelbewust schoffeert. Welke ontknoping staat ons te wachten ?
  Brett Sinclair
  Antwoord:
  Moeilijk te zeggen. De situatie in de wereld is op dit ogenblik heel onstabiel. De VS pogen met alle mogelijke middelen denkbaar al meer dan 10 jaar hun almacht over de wereld te vestigen.
  Dit ondanks de economische en politieke evolutie van de voorbije vijftig jaar. Zeker de laatste dertig jaar zagen we een enorme verschuiving van de economische machtscentra.

  Bijna 130 jaar was de VS de grootste economische mogendheid en nu zien we dat dit vanaf dit jaar terug China wordt. Een herstel van de achtiende eeuw. Dit kan niet anders dan grote wrijvingen tussen staten veroorzaken.

  Vandaar de VS die nu overal de boel zit te destabiliseren, van Mali en Congo naar Tunesië, Syrië, Afghanistan, Oekraïne en China, enzovoort. Het is voor mij op dit ogenblik moeilijk om bij te houden en hoe dit gaat aflopen weet niemand. Hopelijk zonder nog veel meer bloedvergieten.

  Ik werk op dit ogenblik aan een tekst over die BNP Paribas zaak en de toenadering tussen China en Duitsland.
  Willy Van Damme

  • Ik zag wel Hillary herself op de duitse tv: bij Günther Jauch. Was op 7 juli ongeveer. http://www.youtube.com/watch?v=65Urld2T-H8
   Maar of dat een teken is dat het de VS toch dwars zit, weet ik niet.

   Gisteren was het redelijk groot voor de ARD dat Duitsland het hoofd van de CIA in Duitsland had uitgewezen. De minister van BZ poogde het gegeven wat kleiner te maken.
   Jan Verheul
   Antwoord:
   Om het echt te kunnen vatten moet je altijd goed de media – hier de Duitse en Amerikaanse – volgen en zien hoe ze wat brengen. Het is een der voornaamste graadmeters voor het inschatten van de bilaterale relaties tussen beide staten. Die media zijn nu eenmaal gewoon de spreekbuizen van de respectievelijke regeringen.

   Daar is over die ruzie uiteraard ook binnen de EU overleg over geweest. Duitsland zal dat zeker vooraf besproken hebben. Natuurlijk komt er geen breuk maar officieel een kilte. Hoe dit verder zal evolueren is wel moeilijk in te schatten.
   Wat je nooit moet doen is die verklaringen van die politici, diplomaten en experts zomaar voor waar aannemen. Die zijn als tapijtverkopers.

   Het is ook duidelijk dat Saoedi Arabië een machtig wapen heeft. Als zij besluit de dollar te laten vallen als betaalmiddel voor haar olie dan heeft de VS een probleem van een andere grote. Maar Saoedi Arabië heeft zowat overal vijanden gemaakt. Veel maneuverruimte hebben die dus ook wel niet. Wel zeer veel geld.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s