Boeddhisme als fantasie

De lezersbrieven van Mark Van Esbroeck en K. Lammens (Humo 24 juni) over het boeddhisme tonen een schrijnend gebrek aan kennis over het boeddhisme en zijn praktijken. Daar schrijft Van Esbroeck dat boeddhisten: “… er nooit op uitgetrokken (zijn) om andersdenkenden gewapenderhand uit te roeien”.

Toen Tibet nog onder het juk van het boeddhisme zuchtte was er wijdverspreide slavenarbeid, was folteren schering en inslag en trokken de boeddhistische kloosters regelmatig tegen elkaar ten oorlog. Op een na werden trouwens alle voorgangers van de Dalai Lama vermoord.

In maart 2008 trokken monniken in Lhasa door de stad en staken daarbij huizen in brand waar in veel gevallen nog kinderen sliepen. Vreedzaam? Kom nou.

Dalai Lama en Aung San Suu Kyi

Twee schijnheiligen netjes bij elkaar, de Dalai Lama en Aung San Suu Kyi. Pure creaties van de westerse media.

Kijk verder naar Myanmar waar boeddhistische monniken mee pogroms organiseren tegen de Rohingyas, een moslim minderheid.

Of anders naar Sri Lanka waar boeddhistische monniken mee hielpen bij de oorlog tegen de Hindoeïstische Tamils en de minderheid van moslims. En zo kan men nog veel voorbeelden geven.

Waarbij de tot heilig gepromoveerde Dalai Lama steeds netjes weet te zwijgen. Zoals trouwens de eveneens heilig verklaarde Aung San Suu Kyi.

Wat beide heren schreven was pure fantasie. Het is inderdaad wel geen sekte te noemen maar het is wel degelijk een godsdienst en zo bijwijlen onderhevig aan dezelfde smeerlapperij als alle andere godsdiensten.

Willy Van Damme

Advertenties

8 thoughts on “Boeddhisme als fantasie

 1. Staat hij ook niet op de loonlijst van de CIA?

  Vriendelijke groeten, Lucien Casteels Casteels@telenet.be Beeldkunstenaar Artisan image Bild Künstler Изображение Исполнитель 圖片藝術家 http://www.Lucien.be Voor mij moet een foto niet perfect zijn, een mens is ook niet perfect. Er moet nog iets wringen.

  U ontvangt deze e-mail in Blind Carbon Copy (BCC), derhalve ziet u géén e-mailadressen van àndere bestemmelingen. Ik stuur geen e-mails door, zonder éérst de afzenders ervan te wissen, op deze wijze respecteer ik eenieders privacy. Al mijn e-mails zijn op virussen gecontroleerd ! Wilt u geen e-mails meer ontvangen, geef mij dan a.u.b. een seintje !

  Kijk ook eens naar: http://fotoholstraat.weebly.com
  Lucien Casteels
  Antwoord:
  Er zijn al zeker sinds 1959 goede contacten geweest tussen de CIA en de Dalai Lama. Die liepen in het begin via zijn broer Gyalo Thondup. Mede oorzaak van de opstand in Tibet toen was het repressieve en lompe optreden van de Chinese KP in de regio.
  Een relaas hierover in detail kun je lezen op dit webadres: http://www.historynet.com/cias-secret-war-in-tibet.htm. Het is voor de CIA geen prettig verhaal. Maar het geklungel typeert.

  De regering van de Dalai Lama wordt financieel onderhouden door de VS. Het verklaart waarom hij de Nobelprijs voor de Vrede kreeg en onze media hem heilig verklaarde. Kreeg hij geen Amerikaanse steun dan was hij desnoods bij de zwarte categorie à la Assad en Saddam geraakt. Zo gaat dat.
  Willy Van Damme

 2. Een beetje spiritualiteit op Zijn/Haar tijd ?
  http://nieuws.vtm.be/buitenland/96670-dalai-lama-denkt-aan-knappe-opvolgster
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Bedankt voor dat leuk intermezzo. Wie goed de interviews en speeches van die man leest ziet alleen een grote leegte. Het is praktisch steeds inhoudsloos gezwam of anders nationalistische prietpraat ontdaan van elke realiteit.

  De voorbije maanden hebben een aantal Tibetaanse monniken in China uit protest tegen China zichzelf in brand gestoken. Volgens de klassieke leer een doodzonde voor een boeddhist. Tot heden heeft die man zich ondanks aandringen nog niet uitgesproken tegen deze praktijk. Met andere woorden: Hij steunt dit. De man is dan ook zo boeddhist als de Borgia’s katholiek waren.

  Voor heiligenlevens moet je bij de klassieke media zijn. Hier halen we dat heilig huisje zo neer. En moeilijk is dat niet hoor.
  Willy Van Damme

 3. Inderdaad een vrij wrede doctrinaire religie (beweren zelf geen godsdienst te zijn). Moest je eens veel tijd hebben, een staaltje van de opleiding van leerling-priesters (weliswaar van een nogal controversieel auteur) : http://www.cuttingedge.nl/boekenstrips/yukio-mishima-het-gouden-paviljoen. Het blijft toch vreemd dat zoveel vrouwelijke BV’s ermee blijven flirten. Of die jongen Giel van 15 die naar Tibet is vertrokken om monnik te worden en geregeld wordt opgevoerd op de nationale zender. Zelf ken ik in mijn kennissenkring iemand die het tot een ‘priesterambt’ had gebracht maar daar later bijna van de ene op de andere dag mee heeft gekapt na een nogal vreemd voorval.
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende info.
  BV’s hebben gewoonlijk een managementbureau dat hen advies geeft over welk doel ze publiek moeten steunen en wat soort praatjes ze moeten verkopen. Ze zijn natuurlijk verre van allen zo maar het verklaart waarom vele BV’s die religie zo mooi vinden. Het staat netjes op de CV.

  Bob Geldhof steunde ooit een project voor hulp aan Ethiopië en dat klonk mooi. Tot achteraf bleek dat dit geld dan gedeeltelijk ging naar een door de VS gesteunde rebellenbeweging. Men kocht er dus geen graankorrels mee maar geweerkogels.
  Maar dat wou hij niet hebben. Klonk minder mooi.
  Willy Van Damme

 4. Een kleine aanvulling bij de beschouwingen hierboven. Is het niet correcter het boeddhisme als een religie te definiëren en niet als een godsdienst. Er speelt geen opperwezen de hoofdrol zoals in het judaisme, christendom, hindoeisme, etc… Niet dat dit verder veel verschil uitmaakt voor de uitwassen van de volgelingen van de Hinayana of Theravada of Tibetaanse scholen.
  Gijs Velghe
  Antwoord:
  Een rake opmerking. Er is bij het boeddhisme enz.. immers geen sprake van een opperwezen, een god en ze zijn dus wel religies maar geen godsdienst. Een nuance maar niet onbelangrijk. Bedankt.

  Verder is de totaal kritiekloze blik waarmee men boeddhisme hier bekijkt toch verbazingwekkend. Wie ooit in Thailand boeddhistische monniken bezig zag weet wel beter. Of zou toch beter moeten weten.
  Willy Van Damme

 5. Als we door het neoliberalisme naar de verdommenis gaan en ook godsdienst of soort gelijk geen soelaas biedt, kunnen we vanuit dat cynisme net zo goed onszelf en iedereen in de buurt de strot doorsnijden, oder?
  Feng Chsang
  Antwoord:
  Voor mijn part mag iedereen geloven in wat hij wil. Iets anders is wel om bepaalde zaken zo voor te stellen dat ze niets meer met de realiteit te maken hebben.
  Ik heb dan ook geen probleem met bijvoorbeeld boeddhisten, op voorwaarde dat ze zich minstens aan hun basisregels houden. Anders missen ze elke geloofwaardigheid.
  Ik heb iets tegen onzinnige beweringen als die gedaan door die twee brievenschrijvers. De waarheid heeft nu eenmaal haar rechten.
  Willy Van Damme

 6. Ik neem aan dat je met “beide heren” (slotparagraaf) de Humo-briefschrijvers bedoelt, en niet de twee personen op de foto (voorlaatste paragraaf).

  Niet minder dan Slavoj Zizek maakte (ik denk in The Puppet & The Dwarf, en niet alleen daar) al brandhout van het niet-militarisme van Siddharta Gautama & co. Heel wat krijgsliederen stammen uit de tijd van de Boeddha zelf, zoals dit uiteraard ook bij alle volkeren toen het geval was. In het boeddhisme geldt zelfs dat het niet de krijger is die doodt, maar “het zwaard”. De warrior is dus niet moreel verantwoordelijk. Maar ook dat geldt in wezen voor elke soldaat. Alleen plaatsen deze weetjes het boeddhisme terug in de hoek waar U deze terecht plaatst.

  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Bedankt voor je bijkomende interessante opmerkingen over het boeddhisme. ik ben geen specialist in deze materie maar het is zelfs voor de leek toch voldoende duidelijk dat er over deze religie ontzettend veel onzin verkocht wordt. De lezersbrief van beiden heren is typerend.
  Trouwens als ik het goed begrepen heb was het boeddhisme een soort opstand tegen het toen in Indië heersende hindoeïsme.

  Het is alsof iemand al die verhalen over heiligenlevens, mirakels en genezing brengende relieken van de katholieke kerk voor waar zou aannemen. Een reactie: Te zot voor woorden.
  Dat ‘beide heren’ sloeg inderdaad op die briefschrijvers.

 7. Overigens is het niet geheel juist dat het boeddhisme geen goden kent. Het hangt ervan af welk boeddhisme (want er zijn er verdomd veel) bedoeld wordt, wat onder “god” of “goden” verstaan wordt, en over welk onderdeel van de boeddhistische leer het gaat. Wij kennen (in navolging van Schopenhauer en Nietzsche) vooral het boeddhisme als “moraal”, maar het boeddhisme is veel meer dan “moraal”. Voor de Levieten of de tien doodzonden heb je ook geen Drie-eenheid nodig of van alles dat zo maar ten hemel vaart, en dan nog ongevraagd ook.
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Zie mijn antwoord op de vorige reactie.
  Willy Van Damme

  • Ik associeer (een fantasma van me?) de “onthechting” van het boeddhisme altijd met de Zijderoute. Als je langs deze route woonde, kon het interessant zijn om je niet te hechten aan de gebruiksvoorwerpen die je maakte, maar je ervan te onthechten en ze in commerciële circulatie te brengen.

   Overigens ken ik zo een paar boeddhisten-ondernemers (met de val van PS-er Anne-Marie Lizin is ook de Tempel van Huy in een kwaad daglicht gekomen): hun “dagelijkse mediatie” is om zich te onthechten van de stress en de burn-out die ze opdoet als je elke week een paar gasten moet ontslaan. Let wel: ik lach niet. Anderzijds ken ik ook serieuze boeddhisten die er interessante dingen opdoen én toch zichzelf en dat boeddhisme kunnen relativeren.

   En nu zand erover, want ik ben ook geen “expert”.
   Eric Rosseel
   Antwoord:
   Volgens bepaalde insiders hebben de gerechtelijke problemen van Anne-Marie Lizin zoals ook die van magistraat Walter De Smedt vooral te maken met het feit dat zij door hun werk in het Comité I het de VS niet gemakkelijk maakten. Zij onthulden o.m. het bestaan van Echelon en de CIA-vluchten met mensen die zij overal ter wereld hadden ontvoerd.

   Verder heb ik uiteraard niets op zich tegen boeddhisten of volgers van welke religie ook, bvb de amish. Ieder diertje zijn pleziertje. Die zijderoute was natuurlijk een handelsroute die liep tussen het Romeinse rijk, Indië, de koninkrijken in het Midden-Oosten en Centraal Azië en China.

   Het merkwaardige is inderdaad dat het via die handelsroute was dat het boeddhisme zich in Azië wist te verspreiden. Maar dan weer merkwaardig genoeg niet daarbuiten. Ook het christendom, vooral dan het nestorianisme, in mindere mate het jodendom en ook de islam wisten zich op die wijze in Azië te verspreiden.

   Niet onlogisch want ook later zullen het christendom en de islam zich via de wereldhandel weten te verspreiden. Handel en het ‘verkopen’ van ideeën gaan immers samen. Zie ook maar naar de wereldwijde culturele dominantie van Groot-Brittannië en vooral de VS
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s