De Groote Oorlog–Herleef de bange Dendermondse septemberdagen

Paul Putteman is een politieman in hart en ziel maar ontdekte de voorbije paar jaar een nieuwe passie, geschiedschrijving. Hier verscheen al een interview met de man rond zijn boek ‘Bange septemberdagen’, uitgegeven door de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde als haar jaarboek. Het is nog steeds bij de Dendermondse musea te verkrijgen.

Het werk is een aanrader voor wie meer wil weten over wat zich hier in de wijde regio die periode van september tot midden oktober juist afspeelde. Het is een schokkend relaas over wat oorlog veelal betekent.

Komende zondag om 20 uur in het Dendermondse cultuurcentrum Belgica vertelt hij over deze krijgsgebeurtenissen en doet dat ook aan de hand van verhalen uit die periode met getuigenissen van rechtsreeks betrokkenen.

Paul Putteman

Paul Putteman bij de plaats waar in 1914 de strategische Scheldebrug lag. De Duitsers wilden het Belgische leger dat in Antwerpen lag omsingelen en moest om die reden de Scheldebrug innemen. Het lukte niet. Pas op 8 oktober 1914 slaagde het Duitse leger erin om stroomopwaarts in Schoonaarde de Schelde over te steken en Berlare en zo het Waasland en Antwerpen te veroveren. Maar dan was het Belgische leger al grotendeels weg richting de IJzervlakte.

Daarnaast wordt er ook via beelden een overzicht gegeven van straat tot straat van de vernielingen die het Duitse leger van 4 tot 6 september aanrichte in de stad. Behoudens de huizen die dienden voor de Duitse officieren en enkele belangrijke historische gebouwen staken zij alles heel methodisch in brand. Ook andere oorlogsmisdaden komen aan bod.

En nadien kwam dan een maand lang de slag tussen het Belgische en Duitse leger om de stad en haar strategische Scheldebrug. Met zware artilleriebombardementen en een front dat heen en weer golfde door de stad. Alles lag in puin en zelfs 50 jaar later leefden mensen nog in houten noodwoningen opgericht na 1918.

De ooit welvarende en zelfs rijke stad bereikte pas in de jaren zeventig een deel van haar vroegere glorie. Lang was het een van de meest verpauperde regio’s in Vlaanderen. Een in België amper gekend drama.

Paul Putteman brengt dit op zondag 15 juni in beeld onder begeleiding ook van de groep Caesars Nose van het duo Hans Quaghebuer en Mieke Laureys die volksliederen en verhalen brengt uit deze periode. Ook worden er aan dit leed gewijde gedichten voorgedragen. Entree is 5 euro.

CC Belgica, Kerkstraat 24, Dendermonde te 20 uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s