Nieuws van aan de toog

Het is tegenwoordig bij de VRT-nieuwsdienst de gewoonte geworden om bij de meeste informatieprogramma’s als uitsmijter ook een serie reacties op hun programma die op Twitter kwamen mee te geven. Dat zijn korte reacties, veelal bestaande uit een of twee zinnen, meer niet.

Er is een debat over de verkiezingen tussen twee lijsttrekkers van een bepaalde partij waar bijvoorbeeld Europa en de begroting aan bod kwamen, en dan geeft de redactie om af te ronden vlug nog wat bij elkaar gesprokkelde tweets over dat debat van nobele onbekenden. Veelal noemt men niet eens de naam van de twitters.

Het is een soort van reacties die doen denken aan Amerikaanse cowboyfilms met John Wayne of Henry Fonda, eerst schieten en pas dan nadenken. Bijna steevast komen ze van mensen die denken dat ze iets weten en, veelal gewoon omdat ze voor iets of iemand een afkeer hebben, dan maar hun gal spuwen. Want gal is er dezer dagen in overvloed.

Men kent niets of amper iets van een bepaalde zaak, maar men heeft er toch een opinie over en wee die bewindsvoerder die iets anders zegt. Dat is dan: een idioot, bedrieger, leugenaar, zot, oplichter, zakkenvuller of een bandiet. Aan U de keuze.

Als je dan tegen die man/vrouw traagjes poogt uit te leggen hoe de vork dan juist aan de steel zit, dan krijg je nogal dikwijls als reactie: “Ha, zit dat dan zo ineen. Ik wist dat echt niet.”

En dit gedoe met vooral Twitter is in veel gevallen niets anders dan een moderne versie van het soort toogpraatjes van weleer in café De Bezopen Reisduif onder de kerktoren in Zevergem.

Zatte praat met veel gevloek en indien het kan een pak beledigingen. Alleen pakt men het nu modern in met een tweet of een facebookpagina. Maar het niveau is gewoon hetzelfde.

Dat de VRT in haar nieuwsprogramma’s cafépraatjes brengt toont het niveau van de nieuwsdienst aan. Dat politiek mede daardoor evolueert tot een soort cafépolitiek van de steekvlam hoeft niet te verbazen. Laat cafépraat waar het thuishoort: Aan de toog. Straks krijgen die toogstrategen nog de indruk dat ze iets serieus te zeggen hebben.

Men hoeft geen belerende nieuwsdienst te hebben maar een op niveau, professioneel waar men iets kan leren en men dat gezwans in de vuilbak of de urinoir – we zitten in het café – gooit. De VRT-nieuwsdienst doet haar luisteraars, de politiek en de maatschappij met dit getweet een barslechte dienst.

Buiten goede reclame voor het niet onbesproken Amerikaanse bedrijf Twitter is de meerwaarde van dit soort ‘nieuwsbeleid’ gewoon negatief. Afvoeren dus, en nu. 

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Nieuws van aan de toog

 1. De nagel op de kop Willy. Het is gewoon vervuiling maar het dient gezegd dat (al) onze politiekers er ook gretig aan meedoen. Zolang die vervuiling niet op het scherm verschijnt stoort het mij niet echt, maar nu loopt het de spuigaten uit.
  Peter Beeckman
  Antwoord:
  Het is infantiele nieuwsgaring en het is reeds lang bezig. Men gaat naar een brand en dan moet men een getuige, man/vrouw, zeker interviewen. Het is tegenwoordig een wet in de journalistiek. Waarop die getuige dan doorgaans iets zegt als: “Joa manneke ge het da moeten zieen. Da vier kwam der lans alle koanten uiet. De sprong er doar zelfs enen van ’t dek.’

  Ongetwijfeld boeiende zeer informatieve berichtgeving.

  Ooit was er hier aan mijn deur in de lagere- en kleuterschool een beginnend gasalarm dat ultrasnel was verholpen. Niets speciaals, ook niet voor de kindjes feitelijk. Maar ho daar waren nog sneller VTM en VRT om dit wereldschokkend nieuws te brengen. Waarna de buurt eens met het hoofd schudde.

  Nu is het: ‘En ook op Twitter was het debat hevig. Zo twitterde er iemand ‘ziedet wel ’t zijen allemoal dieven.’ Maar degelijk berichten over Oekraïne, Syrië of Vietnam versus China, vergeet het. Te ingewikkeld.
  Willy Van Damme

 2. De nagel op de kop – en dan nog zonder het belerend toontje van Goedele en Co. Waarom kunnen ze dat in Schaarbeek niet? (met “dat” bedoel ik “journalistiek”)
  Steve
  Antwoord:
  Het was vroeger anders maar wel niet beter. Ooit schreef ik voor wijlen het weekblad De Nieuwe een stuk over hun berichtgeving. Ze gebruikten in de jaren tachtig van de vorige eeuw toen ook al landkaarten om iets te duiden.

  Daarbij presteerde men het zelfs regelmatig om Sardinië en de Britse Kanaaleilanden bij Frankrijk te plaatsen. Om van de andere kaarten van verder afgelegen gebieden te zwijgen. En ook na mijn artikel bleef dit gewoon verder gaan.

  En als men een journalist naar het partijcongres van de nu Open VLD, sp.a of CD&V stuurde dan was dat steeds iemand met een lidkaart van die partij. Kwestie van aan betrouwbare berichtgeving te doen.
  Geef mij dan maar China Central TV of Russia Today.
  Willy Van Damme

 3. Nieuws van aan de toog? Dat zullen wij moeten afwachten maar ik acht deze neo-con duivelin er wel toe in staat.

  In het artikel staat een link naar een interview van Bloomberg News, in het Engels, met Sergei Lavrov. Zeer de moeite waard om te bekijken.

  http://www.infowars.com/victoria-nuland-accused-of-meeting-with-neofascists-in-washington/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Interessant detail dat ik niet kende. Het is echter reeds van bij het begin van dit nieuw conflict duidelijk dat de VS achter die fascistische knokploegen staat en hen gebruikt bij hun machtsgreep.
  Het feit dat onze massamedia over hun exacte rol zwijgen en hen veelal omschrijven als ‘radicalen’ vormt in mijn ogen voldoende bewijs.

  Zonder deze Amerikaanse steun hadden kranten als Le Monde, Financial Times, NRC en De Standaard hen wel openlijk als fascistisch omschreven. Nu niet.
  En zoals o.m. Walter Baeyens hier al schreef is de steun voor het Oekraïense fascisme niet nieuw maar dateert het al van kort na de tweede wereldoorlog.

  Fascistenleider Stepan Bandera werd toch pas veel jaren na WO II op 15 oktober 1959 door de Sovjets in het Duitse München omgebracht. In een bierkelder? Hij kon er dus vrij en vrolijk verder zijn gif spuien en dromen van nieuwe gaskamers.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s