Oekraïne–Duitse vrienden

Welk spel de verschillende partijen in de oorlog om Oekraïne spelen is soms verre van duidelijk. Je heb langs de ene kant de VS en de vrienden die in Kiev met fascistisch geweld de macht grepen. Die positie is min of meer duidelijk. Zeker is ook dat Rusland behoorlijk boos is over wat gebeurde en dat in het oosten en zuiden van Oekraïne de bevolking eveneens boos is en haar buik meer dan vol heeft van ‘de Banderisten in Kiev’.

Merkel bij Obama

Onduidelijkheid is er echter totaal wat betreft Europa. Zeker lijkt het dat landen als Polen, Zweden en vermoedelijk de Baltische staten, en dan vooral Estland, als een man achter de VS en de putschisten in Kiev staan. Maar verder in Europa?

Vooral wat betreft Duitsland is er heel veel mist. Zo kan het goede waarnemers toch alleen maar opgevallen zijn hoe het dagblad Bild am Sonntag, de meest gelezen Duitse krant, al twee zondagen na elkaar uitpakt met ‘primeurs’ over Oekraïne.

Rebellie in Oost-Oekraïne

Volgens de Duitse veiligheidsdiensten en de Russische media spelen Amerikaanse huurlingen van Academi (Blackwater) een belangrijke rol bij de tot heden vergeefse pogingen om de rebellie in Oost-Oekraïne te onderdrukken.

Vorige week zondag, amper een dag nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel terug was uit de VS van haar topontmoeting met Obama, stelde de krant dat er Amerikaanse specialisten mee de leiding hadden van wat die regering daar in Kiev allemaal bekokstoofde.

Een verhaal dat voorheen ook in de Russische pers verscheen maar straal door Kiev en Washington werden ontkend. Maar Bild am Sonntag noemde zelfs haar bron voor dat toch merkwaardig verhaal. En dat was….. de Duitse geheime dienst.

Met andere woorden: Deze dienst bevestigde het verhaal van de Russen en had zelfs toegestaan dat men in het publiek haar als bron mocht aanduiden. En dat is, zacht uitgedrukt, ongewoon.

Dat soort organisaties werkt immers traditioneel in alle stilte. Ofwel handelde die hier ditmaal op eigen houtje of anders met toestemming, zoals men kon verwachten, van de Duitse regering van Merkel zelf.

En dit dus de dag na haar gesprek met Obama. Een gesprek waarvan we uit Duitse publieke bronnen weten dat het niet echt goed verlopen was. En ook dat is iets wat men normaal niet laat uitlekken. Behalve als het zoiets als een stormachtig gesprek was. Wat het dus vermoedelijk was. Men wou blijkbaar zelfs naar Obama terugslaan.

Academi

En kijk, vandaag heeft Bild am Sonntag een nieuwe scoop over Oekraïne. Ditmaal is zij wat betreft de Amerikaanse aanwezigheid in Oekraïne iets meer preciezer en stelt zij dat huurlingen van het bedrijf Academi de militaire operaties in Oost-Oekraïne mee leiding geven.

Academi is het vroegere beruchte Blackwater dat in opspraak kwam door onder meer haar moorddadige operaties in vooral Irak en als gevolg daarvan in 2009 dan maar haar naam wijzigde in Academi. Dat klinkt netter.

Eerder hadden ook al de Russische media dit verhaal over Academi gebracht. En ook dat werd door Kiev, Academi en de VS straal ontkend. En opnieuw maakte Bild am Sonntag vandaag zondag haar bron bekend en dat was zoals de week voordien de Duitse geheime dienst.

We kunnen dus praktisch zeker zijn dat Merkel voor beide lekken de opdracht gaf. Of anders is die Duitse geheime dienst zoiets als losgeslagen wild. Wat natuurlijk niemand gaat geloven.

Het is daarbij opvallend dat noch de Angelsaksische of de Belgische en Nederlandse media dit verhaal van Bild am Sonntag overnamen. Interessant is zeker ook te weten dat recente berekeningen in de Duitse media toonden dat bij een echte boycot door de EU van Rusland de Duitse economische groei met 0,9% zou dalen.

Wat dus zware gevolgen zal hebben voor de Belgische en de andere economieën van de EU. Gedaan dus met de luid door Herman Van Rompuy – de man die de fascistische staatsgreep nochtans mee hielp organiseren – aangekondigde Europese economische heropleving. Stuurt iemand die man de rekening?

Igor Sechin

Igor Sechin, CEO van Rosneft, met Bob Dudley (rechts), CEO van BP in Houston.

Rosneft

Ook Groot-Brittannië zit trouwens hier in diepe nesten. Zo is het voornaamste actief van BP op haar balans de 19,75% die het heeft in de Russische oliegigant Rosneft. Maar tegen de grote baas van Rosneft, Igor Sechin heeft de VS zware sancties getroffen.

En bovendien heeft kredietbeoordelaar Standard & Poors, vermoedelijk op vraag van Washington, de aandelen van het beursgenoteerde Rosneft nog net geen rommelstatus gegeven met bovendien een negatieve outlook. Wat wil zeggen dat ze bijna waardeloos zijn en zo dus ook het voornaamste actief van BP!

Na de enorme tot 20 miljard dollar oplopende schadeclaim die BP in de VS te verwerken kreeg door de ramp met Deep Horizon in de Golf van Mexico, krijgt BP van de VS nu een nieuwe enorme financiële opdoffer. BP, toch meer dan een eeuw lang het paradepaardje van de Britse industrie, lijkt dankzij de VS dus wel rijp voor de slachtbank.

En de Britse regering durft, publiek althans, niet eens protesteren. In het openbaar roept ze zelfs met de VS mee om Rusland, en dus ook BP en haar eigen economie, te straffen. Het toont perfect in welke positie het land zit en de waarde van haar regering. Poor little Britain.

Willy Van Damme

Nawoord:

Twee kranten, de Gazet Van Antwerpen en het Nieuwsblad, brachten terloops in een kort bericht vandaag toch dit verhaal. Zij het gezien het belang ervan zeer in mineur. Of de beweringen van Bild kloppen weten we niet? Essentieel is dat de Duitse regering en Rusland hier op een lijn zitten die regelrecht tegen de VS ingaat.

Hier strooit men nog steeds via de kranten het verhaal over Russisch hacken rond. Een verhaal waarvan we evenzeer niet weten of het waar is. Alleen bij De Tijd weten ze het ‘zeker’.

Ook werd intussen De Duitse topdiplomaat Wolfgang Ischinger belast met het zoeken naar een onderhandelde oplossing tussen de putschisten in Kiev en de tegen hen gerichte rebellie in het oosten. Een belangrijke overwinning voor die rebellie die zo een zekere legitimiteit krijgt.

Geen verrassing natuurlijk dat het een Duitse diplomaat is die deze delicate job kreeg in het kader van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). Een initiatief dat blijkbaar vorige week in Moskou door Vladimir Poetin werd opgestart en eventueel verklaart waarom hij zich plots gematigder opstelde.

Het betekent mogelijks ook een verdaging van de voor 25 mei door de putschisten geplande verkiezingen. De vraag blijft echter wat de VS hier gaat doen: Meewerken of de boel saboteren? Zal Obama inbinden?

De gok is dat hij akkoord gaat. Veel opties heeft hij trouwens niet. Oliereus Rosneft heeft een groot samenwerkingsverband met Exxon Mobile en dus moet Washington voorzichtig zijn met zowel Sechin als Rosneft.

EU-president Herman Van Rompuy klonk deze avond alleszins gematigder. Blijkbaar is men nu toch tot het besef gekomen dat zonder Rusland een leefbaar Oekraïne niet mogelijk is.

Willy Van Damme

Advertenties

8 thoughts on “Oekraïne–Duitse vrienden

 1. Dat er een dispuut ontstaat tussen Merkel en Obama is in feite niet verwonderlijk, gezien de Duitse contracten voor gasleveringen uit het oosten. Deze pijplijn vormt de ruggengraat van de Duits-Russische ‘alliantie’ en van de vriendschap Poetin-Merkel. ‘Das Mädchen’ Merkel, de lieveling van Helmut Kohl, begon haar politieke carrière in Oost-Duitsland en spreekt Russisch.
  Lat ons niet vergeten dat ex-Kanselier Gerhard Schroeder na zijn ambtsperiode een hoge positie in de schoot kreeg geworpen bij het populaire Gazprom, hoofdsponsor van FC Schalke 04. ‘Fussball ist Aussenpolitik’. Geo-politisch lag een Duits-Russische alliantie altijd al voor de hand. De ‘Atlantische Brug’ tussen Washington en Bonn/Berlijn werd ons destijds opgedrongen via het Marshall Plan (en NATO). Zelfs de Amerikaanse geo-strateeg Brzezinski noemt de Euraziatische landmassa ‘de uiteindelijke hoofdprijs’ als hij het heeft over de ‘wedstrijd’ om wereldmacht. Is het deze ‘hoofdprijs’ die Amerika nu op het oog heeft met haar infiltraties in de Caucasus en het Caspische bekken en met de militaire omsingeling van China?
  Traditioneel was de Duitse geheime dienst BND altijd al een trouwe vazal van de CIA. De BND werd destijds opgericht door een van Hitlers generaals (Gehlen) die ook de CIA en de intelligence van de NATO hielp organiseren. Dat Merkel hier ‘haar’ BND gebruikt om haar positie te verstevigen is opmerkelijk maar niet onlogisch.
  Enkele maanden geleden nog was er sprake van dat de Russische gasaanvoer als pasmunt zou worden gebruikt om Poetin te overhalen zijn standpunt te herzien inzake Syrië. De USA dreigden met een pijplijn via Turkije om het Russische monopolie te doorbreken.
  Standard & Poors speelt inderdaad het spelletje mee van het banken(olie)-kartel.Toch even specifiëren dat S&P de ‘kredietwaardigheid’ van bedrijven (en landen) beoordeelt en niet de waarde van hun aandelen. De rating van S&P beïnvloedt dus de bereidheid van de investeerders om de obligaties van een bedrijf R aan te kopen. ‘Junk status’ betekent dat de investeerder die R-obligaties koopt of bezit, riskeert zijn ganse inzet te verliezen. Enkel speculanten wagen zich aan junk-obligaties die per definitie wel een uitzonderlijk hoge interestvoet dragen.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  De kwestie van Oekraïne toont perfect het debiele karakter van het Europees beleid aan. In wezen wil de VS het Europese continent destabiliseren en ons kort houden.

  De terechte vrees van de VS is dat Rusland, China en de EU eventueel met Indië een front maken. Dat zou hun machtsdromen aan banden leggen en tot een minderwaardige wereldmacht maken.
  Daarom kwam er in 2008 die oorlog om Zuid-Ossetië en daarom dat men nu herrie schopt rond Oekraïne.
  Dat een Van Rompuy dat niet ziet doet mij sterk twijfelen aan de man zijn capaciteiten.

  Wat hier gebeurde is evenzeer een oorlog tegen de EU, naast die dan tegen Rusland. Het is hoogst verbazend dat er op enkele uitzonderingen na niemand in de EU dit al die maanden al opmerkte.

  Hier was het bij de Europese verkiezingen zelfs niet eens een thema in de nochtans vele debatten. Als dat niet schokkend is dan weet ik niet meer wat dan wel nog schokkend kan genoemd worden. Maar het typeert het niveau van zowel de politiek als de media.

  Het zou ook best boeiend zijn te weten welke rol de VS nu al speelt bij de benoeming van de nieuwe commissievoorzitter. Nu gaat het tussen een Duitser (Schultz) en een nep Duitser (Juncker). En dus wat gaat de VS doen? Dat aanvaarden? Twijfelachtig.
  Willy Van Damme

 2. Prachtig artikel ! Het is dat wat men in kwaliteitskranten zou verwachten: iets wat je aan het denken brengt ipv versuffende hersenspoeling.
  En de paragraaf ‘En dit dus de dag na haar gesprek met Obama….’ vind ik een intellectuele lekkernij.
  Nog van dat !
  Zorro:
  Antwoord:
  Bedankt voor je bloementuil. We doen ons best.
  Qua intellectueel niveau het volgende. Dindsdag kopten De Morgen en De Standaard met grote letters boven een al even groot artikel dat het plan van Poetin om aan China gas te verkopen was mislukt. Met in de twee teksten veel leedvermaak.

  De kranten lagen echter nog maar amper in de kiosk of de brievenbus en daar kwam het bericht dat dit geostrategisch belangrijk contract (400 miljard US dollar) was ondertekend. De dag nadien geen woord hierover in die kranten. Wel over allerlei infantiele onderwerpen. Verder hierover geen commentaar, om dan Dehaene te parafraseren.
  Willy Van Damme

 3. Willy’s informatie lijkt, zoals altijd, correct. Op de site van Bild staan summier een aantal zinnen, maar je kan doorklikken naar Bild + waar je voor moet betalen. Dan halen wij de informatie maar ergens anders vandaan.

  http://www.zerohedge.com/news/2014-05-11/400-blackwater-mercs-deployed-ukraine-against-separatists-german-press-reports
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Wel oppassen, ik schreef niet dat dit verhaal van Bild juist is. Het zou kunnen en is logisch maar met zo’n bronnen ben ik altijd zeer voorzichtig.
  Maar zoals ik schreef is de essentie dat de Duitse regering hiermee naar Bild liep. Waarbij ze het Russisch verhaal geloofwaardigheid gaven en de VS verdacht maakten. Daarover gaat dit verhaal. Niet over waar/onwaar. Wie weet?
  Willy Van Damme

  • Wat videomateriaal van gisteren uit de stad Krasnoarmeisk.

   http://www.zerohedge.com/news/2014-05-11/caught-tape-ukrainian-national-guardsmen-shooting-crowd-east-ukraine-referendum-town
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Bedankt voor die info. Het toont naar mijn mening aan dat we hier niet te maken hebben met een professionele veiligheidsdienst maar met brutale amateurs die alleen maar het geweer kennen als aanvals- of verdedigingswapen.
   Iets wat een normale veiligheidsdienst pas als laatste middel gebruikt. Vermoedelijk gaat dit dus om leden van een van die fascistische knokploegen.

   Wel ben ik niet akkoord om, zoals die begeleidende tekst zegt, te spreken van een verdwaalde kogel die deze ene betoger trof. Integendeel, dit was gericht schieten, eerst in de lucht, dan voor de voeten van die mensen en dan – doelbewust – in de voet.

   Het is het soort scenario die alleen maar tot meer bloedvergieten kan leiden. En misschien is dat iets wat sommigen natuurlijk zal plezieren. Fascisten zijn nu eenmaal in regel ook sadisten.
   Willy Van Damme

 4. Een Duitse kennis van mij was genegen om het artikel uit Bild over te typen.

  “Wie groß die Gefahr einer militärischen Eskalation in der Ukraine ist, beweist eine weitere Geheiminformation, die der BND in der Nachrichtendienstlichen Lage vortrug: Aufseiten der ukrainische Armee und Polizei operieren 400 Kämpfer der privaten US-Sicherheitsfirma Academi. Die schwer bewaffeneten Söldner koordinieren und führen Guerillaeinsätze rund um die ost-ukrainische Stad Slawjansk gegen prorussische Rebellen. Auch diese Information stammt von den Amerikanern.Die Söldnertruppe Academi ist besser bekannt unter ihrem alten Namen, den sie vor ihrer Umbenennung 2011 führte: Blackwater. Das 1997 von einem ehemaligen Navy-Seal-Elitekämpfer gegründete US-Unternehmen gilt als mächtigste Privatarmee der welt,operiert vor allem in Auftrag des Pentagon, aber auch für ausländische Regierungen, Organisationen und Firmen. Im Irak-Krieg waren die Blackwater-Legionäre laut Dokumenten der Enthüllungsplattform Wikileaks an Folter und Ermordung von Zivilisten beteiligt.
  Erste Hinweise auf den Einsatz von Academi in der Ukraine gab es bereits vor einigen Wochen. Eine Einheit der Blackwater-Söldner kämpfte in der Uniform der ukrainischen Sonderpolizei Sokol, behauptete der russische Außenminister Sergej Lawrow sprach öffentlich davon, dass 150 Söldner des Academi-Ablegers Greystone aufseiten der ukrainischen Armee kämpten
  Als ‘Mull’ bezeichnete das Geoffrey Pyatt, US_Botschafter in der Ukraine. Auch Academi dementiert in einer Pressemitteilung vom 17 März. Der Söldnereinsatz wurde als russische Propaganda abgetan. Doch laut BND haben ausgerechnet die US-Geheimdienste die verdeckten Operationen der Elitekämpfer in der Ukraine bestätigt. Wer Academi beauftragt hat, is unklar. Das Weiße Haus hält sich auf Anfrage von Bild am Sonntag bedeckt. Von ‘Mull’ ist jedenfalls nicht mehr die Rede. Caitlin Hayden, Sprecherin des Nationalen Sicherheitsrat: ” Ich kommentiere keine Details unsere Geheimdienst-Kooperation mit Deutschland” Der BND wollte sich auf BamS-Anfrage nicht äußern.”
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt voor al die moeite.
  Willy Van Damme

 5. Heb een koppeling naar dit artikel doorgestuurd, als reactie op een artikel in die andere webstek (onder naam Kwabbernoot).
  De reactie op mijn eigen reactie lijkt me echter lezenswaard. Zie http://www.edelmetaal-info.nl/2014/05/weekanalyse-roy-69/#comments
  Zorro
  Antwoord:
  Bedankt om dit hier te bezorgen en voor het bloemetje. Het lijkt mij een interessant artikel vanuit een gans andere invalshoek geschreven en met boeiende informatie.
  Ik heb nu wel eventjes geen tijd om het grondig door te nemen. Ik poog dit later te doen. Het doorprikt wel de klassieke onzin van de massamedia die grossieren in vooringenomen kwats.
  Willy Van Damme

 6. Ik weet niet of je dit ooit al geplaatst hebt Willy

  De antisociale politiek van de oppositie werd door WikiLeaks bekendgemaakt.

  Viktor Pynzenyk, de voormalige minister van Financiën en lid van de oppositiepartij Oudar van Vitali Klitsjko, heeft in 2010 aan de Amerikaanse ambassadeur uitgelegd wat hij wou voor Oekraïne:
  • verhoging van de pensioenleeftijd met twee tot drie jaar
  • afschaffing van de brugpensioenen
  • beperking van de pensioenen voor gepensioneerden die nog werken
  • verdriedubbeling van de gasprijs voor de gezinnen
  • verhoging van de elektriciteitsprijzen met 40%
  • afschaffing van de regeringsresolutie die de toestemming van de vakbonden eist om de gasprijzen te verhogen
  • afschaffing van de wettelijke schikking die de leveranciers van steden verbiedt om de toelevering te stoppen of om gebruikers die de gemeentediensten niet betalen, boetes op te leggen
  • privatisering van alle koolmijnen
  • verhoging van de transportkosten en afschaffing van alle voordelen
  • afschaffing van alle regeringssteun bij geboortes, gratis maaltijden en aanschaf van schoolboeken (er staat letterlijk “de gezinnen moeten betalen”)
  • afschaffing van de btw-vrijstelling op farmaceutische producten
  • verhoging van de belastingen op benzine en 50% belastingverhoging op auto’s
  • invoer van een werkloosheidsuitkering na minstens zes maanden gewerkt te hebben
  • uitbetaling van het ziekteverlof vanaf de derde ziektedag
  • het levensminimum wordt niet verhoogd (maar er wordt wel een bijkomende uitbetaling voorzien voor wie het nodig heeft)

  Bron: diplomatiek telegram 10KYIV278 dat door Wikileaks aan het licht werd gebracht.
  Gerrit
  Antword:
  Neen, dit was mij onbekend. Het wekt natuurlijk niet de minste verbazing. Om in het gevlei van de VS te komen is dat soort verraders tot alles bereid. Desnoods laten ze hun mensen verhongeren.
  Wat trouwens onder Jeltsin in Rusland een feit was en al sinds 1991 het geval is in Oekraïne.

  De miserie, ontbering en de daaraan verbonden sterfte is er niet te overzien. Maar die landen zijn – althans volgens onze media en regeringen – nu ‘bevrijd van het juk van het communisme’. De vrijheid om te creperen.
  Daarom dat men ook woest is op Poetin want hij beperkte de ontbering in Rusland en stopte deels de plundering, zeker door Israëlische criminelen en het westen.
  Willy Van Damme

  • Dit programma zal zonder twijfel in de smaak vallen in Wall Street. Het lijkt als twee druppels water op dat van Mussolini.Ik herinner hier ook aan de fluwelen behandeling van Oekraïense gangsters-miljardairs door de Belgische politiek en
   de diplomatie. Het is voor mij duidelijk dat de USA ons daarbij onder druk zet om
   deze olie-maffia in de watten te leggen met het oog op vette contracten. Ik verwijs ook naar de onbegrijpelijke vrijspraak van Sergeï Mikhailov in Zwitserland. Eén van Mikhailovs pleiters was de Belgische topadvocaat Magnée. En wie herinnert zich nog de moord op Missiourine, vlakbij zijn villa in Ukkel in 1994, en de blamage van onze justitie die de zaak totaal verknoeide ?
   Net als de CIA gebruikt maakte van de maffia-netwerken van Lansky en Lucky Luciano en meer recentelijk van de islam-extremisten zoals Al Qaeda, maakt het nu gebruik van de ‘rode maffiya’ om Oost-Europa en Centraal-Azië onder controle te krijgen. En dus krijgen deze clans carte blanche. Hun slachtoffers hebben pech en vangen bot, ook voor de rechtbank. ‘Collateral Damage’.
   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Een goed geheugen helpt wel in zaken als dit. Zolang een aantal gangsters in de VS er kunnen van profiteren is er voor hen geen enkel probleem.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s