Oekraïne – Een akkoord op papier

Er werd eergisteren een akkoord bereikt tussen de VS, de regering in Oekraïne, de EU en Rusland over de erg gespannen situatie in Oekraïne. Die dreigde geheel te ontaarden in een burgeroorlog en zelfs oorlog. Een gevolg van de staatsgreep van 21 februari en het niet aanvaarden ervan door grote delen van de Oekraïense bevolking en vooral Rusland.

Oorlogstaal

In de uren voordien leken de gesprekken nochtans op een grote flop te zullen uitdraaien. Zo stelde president Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse urenlange interviewsessie met de bevolking dat hij desnoods zijn leger zou sturen om de Russischtaligen en zogenaamd etnische Russen te beschermen.

Genève Conferentie 17 april 2014

De bijeenkomst van 17 april leverde dan toch een akkoord op. Vraag is of het meer waarde heeft dan het papier waarop men het afdrukte.

Gelijktijdig liet Barack Obama verstaan dat het Russisch leger geen partij is voor het Amerikaanse conventionele leger. Ook dreigde hij ermee om de economische oorlog via sancties verder aan te scherpen.

Oorlogstaal die in Europa voor een beginnende paniek leek te zorgen. Zo citeerde de Financial Times eergisteren Antonio Tajani, de Italiaanse EU commissaris voor Industrie en Ondernemen stellende dat de EU zich geen groot conflict met Rusland kan veroorloven.

Gas

Zo stelde die volgens de Britse zakenkrant krant in een publieke verklaring: “We zijn de VS niet, we hebben geen schaliegas zoals zij. Elke vorm van sancties tegen Rusland zou ook onze bedrijven raken.”

Waarmee hij natuurlijk Vladimir Poetin gelijk geeft die stelt dat Europa niet zonder Russisch aardgas kan. Het verhaal van Amerikaans schaliegas is trouwens zowat de meest overroepen mediahype van de voorbije jaren.

De oliemaatschappijen BP en Shell hebben zich trouwens al uit de zaak teruggetrokken en de amper rendabele productie stagneert. Amerikaans schaliegas voor Europa is dan ook een pure fantasie, een fata morgana. En dus vergt een serieus beleid dat men met die realiteit rekening moet houden.

Racisme

Of het in Genève plechtig ondertekende akkoord van 17 april buiten het papier veel waard zal zijn valt echter af te wachten. Alles hangt feitelijk af van het feit of de VS en hun vazalregering in Kiev bereid zijn hun deel van het akkoord na te leven. Twijfelachtig.

Svoboda - Betogers in Kiev - Februari 2014

Gaan deze ‘vrijheidsstrijders’ bereid zijn om hun racistische gewelddadige natuur af te leggen. Wie gelooft dat?

Zo staat er in de overeenkomst letterlijk:

All sides must refrain from any violence, intimidation or provocative actions. The participants strongly condemned and rejected all expressions of extremism, racism and religious intolerance, including anti-semitism.

All illegal armed groups must be disarmed; all illegally seized buildings must be returned to legitimate owners; all illegally occupied streets, squares and other public places in Ukrainian cities and towns must be vacated.

Alle partijen moeten afzien van geweld, intimidatie en provocatieve acties. De ondertekenaars veroordelen en verwerpen ten strengste elke vorm van extremisme, racisme en religieuze onverdraagzaamheid, inbegrepen anti-Semitisme.

Alle illegale gewapende groepen moeten ontwapend worden, alle illegaal bezette gebouwen moeten teruggegeven worden aan hun oorspronkelijke eigenaars. Ook moeten alle onrechtmatige bezette straten, pleinen en andere publieke plaatsen in steden en dorpen in Oekraïne verlaten worden.

Staatsstructuur

Met betrekking tot de voorziene hervorming van de staatsstructuur zegt de tekst:

The announced constitutional process will be inclusive, transparent and accountable. It will include the immediate establishment of a broad national dialogue, with outreach to all of Ukraine’s regions and political constituencies, and allow for the consideration of public
comments and proposed amendments.

Het aangekondigde grondwettelijk proces zal inclusief, transparant en verantwoord zijn. Het zal de onmiddellijke start van een nationale dialoog bevatten die rekening zal houden met alle Oekraïense regio’s en politieke geledingen. Waarbij het mogelijk wordt om commentaar en voorstellen vanuit het publiek aan te nemen.

Allemaal mooi maar wie de realiteit op de grond in Oekraïne kent weet dat dit aartsmoeilijk wordt. De VS en ook de EU hebben door hun imperialistische politiek en het steunen van een assortiment van extremisten en oligarchen in het land politieke krachten op gang getrokken die zich niet zo simpel zullen laten muilkorven.

Sergeï Lavrov - 7

Sergeï Lavrov, Russisch minister van Buitenlandse Zaken moet het nieuwe niet meer failliete Rusland internationaal vertegenwoordigen. Kon men in de Baltische staten in 1991 zonder morren honderdduizenden Russischtaligen hun nationaliteit afnemen dan is er nu in het geval van Oekraïne luid protest. Men zal er meer rekening moeten mee houden.

Het is als met die jihadisten in Syrië, een ander product van het westerse imperialisten. Ook daarvan weet men dat ze gewoon niet of zeer moeilijk te temmen zijn. Lees er maar de duizend-en-één verslagen van onze veiligheidsdiensten over na.

Plaatselijke realiteit

Politieke partijen zoals Svoboda, Ons Oekraïne en Pravy Sektor zijn in wezen creaties van het westen. Ze teerden wel op een plaatselijke realiteit maar kregen dankzij de miljarden toegestroomde Amerikaanse dollars de wind in de zeilen.

En zij zijn de regering. Vitali Klitschko en zijn Udar weigerden zelfs in de regering te zetelen. En dus blijft er buiten die drie ultra-racistische partijen nog alleen Ons Vaderland van oligarch Julia Timosjenko. Voorwaar een fris gezelschap dat de VS hier installeerde.

En dus moeten die groepen volgens dit ook door hen ondertekende akkoord stoppen met hun racisme, niet alleen tegen joden of de andere orthodoxe kerken – er zijn er drie in het land waarbij de aan het Vaticaan gelieerde Uniatenkerk vooraan mee op de barricaden stond – maar ook tegen Russen of de Russische taal.

Maar dit extreem racisme is voor Svoboda, Ons Oekraïne en Pravy Sektor juist de essentie van hun politiek zijn. Het is als eisen dat de N-VA of het Vlaams Belang wel in de regering mag zitten maar alleen mits ze hun Vlaams-nationalisme opgeven. Het is hun hoofdbekommernis, de kern van hun bestaan. Zonder dat geen N-VA. Zonder fascisme geen Pravy Sektor of Svoboda.

Specifiek karakter

Nu is die regering natuurlijk bijna geheel onderhorig aan de VS maar het lijkt dromen om te denken dat die politieke partijen hun specifiek karakter gaan opgeven. Ook moeten bijvoorbeeld Pravy Sektor en andere fascistische knokploegen zich dan terugtrekken uit de door haar bezette gebouwen en moet het Maidanplein vrijgemaakt worden. En daar klinkt al hun njet.

Inderdaad wishful thinking. Zeker als we zien dat deze week een der presidentskandidaten in Kiev bont en blauw werd geslagen omdat hij het voor die Russischtaligen opnam. Hetzelfde voor die parlementsleden van de Communistische Partij die in het parlement nota bene door leden van Svoboda werden afgeslagen.

Vladimir Poetin - 6

Vladimir Poetin, volgens de westerse media of een nieuwe Stalin of een nieuwe Hitler. The Britse krant The Times, eigendom van Rupert Murdoch en de Saoedi’s, beweerde vandaag zelfs dat de man 40 miljard dollar in Zwitserse bankkluizen heeft zitten. De bron hiervoor: niet gespecifieerde spionagediensten.

Gaan die extremisten hun extremisme zoals ze hier op papier beloofden afzweren? Kom nou. In Donetsk heeft men trouwens al gezegd dat zij hun bezettingen maar opgeven als die in Kiev dat ook doen.

Het akkoord zal dan ook grotendeels afhangen van de wil van de VS om dit akkoord na te leven en te doen naleven door haar vazallen in Kiev. Men kan hier alleen maar sceptisch over zijn als we weten dat de VS de in Budapest getekende overeenkomst van 1994 over de neutraliteit van Oekraïne aan zijn laars lapte en hetzelfde deed met de overeenkomst voor de vorming van een coalitieregering van 21 februari.

Toneel

Maar het probleem met dit soort van onderhandelingen is dat het bijna steeds om een show gaat, diplomatiek toneel om de buitenwereld te belazeren. De vraag die men zich hierbij dan ook moet stellen is welke realiteit er zich achter die schouwburggordijnen afspeelt.

Want Moskou en Washington speelden hier blufpoker, Obama om zijn vermeende oppermacht te tonen, Poetin omdat vooreerst Rusland onder hem uit zijn zware crisis kroop en wil tonen dat niet meer zomaar met zich laat lachen. Waarbij zijn verhoopte hoge populariteit bij de Russen eveneens een grote rol speelt.

Dat beide partijen in Oekraïne hierin weinig of niets te zeggen hebben is duidelijk. De pro-Russische opstandelingen waren trouwens niet eens aanwezig. En ook Europa liep er maar voor spek en bonen bij. Dat lijkt eveneens zeker.

Europa telt niet

Mevrouw Catherine Ashton, verantwoordelijke voor het Europees buitenlandbeleid, mocht wel aanwezig zijn. En luisteren. Herman Van Rompuy maakte zich eerder in de zaak wel kwaad op de VS en eiste Oekraïne daarbij op voor Brussel.

Catherine Ashton - 1

Het zesde wiel aan de wagen, Catherine Ashton, buitenlandverantwoordelijke van de EU, mocht ook in Genève mee aan tafel zitten. Iemand moest immers de koffie zetten en koekjes ronddelen.

Maar al snel zong die niet een of twee toontjes lager maar een gans octaaf. De man klonk gewoon vals en maakte zich voor eeuwig belachelijk. Dit terwijl het hier toch steeds over Europa en de relaties van de EU met Rusland en Oekraïne gaat. Maar zelfs dan speelt Brussel slechts de rol van het zesde wiel aan de wagen. Zielig.

Positief is wel de verklaring achteraf van Obama waarbij Reuters gisteren schreef:

‘…. move forward with the decentralization reforms that they’ve proposed,” Obama said at the White House. (1)

De nadruk door Obama op de decentralisatie der macht lijkt te tonen dat Washington toch een compromis wil aanvaarden. Negatief is dan weeral dat de klassieke media gisteren stelden alsof alleen Rusland en zijn Oekraïense fans toegevingen moeten doen. Zeker daar de traditionele westerse pers veelal gewoon de spreekbuis is van haar regeringen.

Willy Van Damme

1) Reuters: http://uk.reuters.com/article/2014/04/18/uk-ukraine-crisis-idUKBREA3D0C420140418?feedType=nl&feedName=ukmorningdigest

Advertenties

15 thoughts on “Oekraïne – Een akkoord op papier

 1. Als we de vergelijking maken met de hiërarchie bij de gorilla’s dan mag de EU de VS vlooien.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Mooi gezien. Verhofstadt, Van Rompuy en De Gucht weten direct wat te doen. Ze kunnen daarna een vlooiencircus openen.
  Willy Van Damme

 2. Waarom ik niet ga stemmen op 22 Mei 2014!

  http://rinf.com/alt-news/latest-news/dear-nato-lying-russia-simply-incompetent/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Europa is wel een goed en zeer zinvol project alleen niet zoals het nu werkt. Voorheen was er de continue dreiging met oorlog tussen Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. En dus is nu weg met veel positieve energie tegen het vroegere elkaar bestrijden.

  Maar het schandelijke is dat men de oude imperialistische politiek niet heeft opgegeven en in wezen doet zoals vroeger. De wereld verdelen onder elkaar. Alleen moet men tevreden zijn met de kruimels die de VS van tafel laten vallen. Een EU die Libië vernielde en nu datzelfde doet met Syrië hoef ik niet.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » Oekraïne – Een akkoord op papier

 4. Zeer goed artikel / goede analyse van WvD ! (zoals gebruikelijk)
  Eén opmerkinkje echter : “anti-semietisme” bestaat niet ; dit moet “anti-semitisme” zijn natuurlijk.
  Wellicht een typefoutje.
  Know too much
  Antwoord:
  Je opmerking is terecht. En bedankt.
  Willy Van Damme

 5. Openhartig artikel in de NYTimes van 20 april: http://www.nytimes.com/2014/04/20/world/europe/in-cold-war-echo-obama-strategy-writes-off-putin.html?hp&_r=0

  Samengevat:
  – de VS willen van Rusland een nieuw N-Korea maken door het van de rest van de wereld af te sluiten (‘containment), waardoor totale verpaupering
  – de isolatie staat los van de Oekraïne-crisis (!) maar moet stapvoets gebeuren om de Europese ‘allies’ niet te zeer te kwetsen
  – Obama wil helaas niet 100 % hier aan meewerken (is dit artikel bedoeld als tik op zijn vingers vanwege het establishment waarvan de NYT de spreekbuis is ?)
  – het isolement van Rusland kan pas opgeheven worden als Poetin ophoepelt en Rusland zich onderwerpt aan de VS (tip aan het Russische establishment ?)
  – de VS zal China in haar strategie trachten te betrekken

  Mijn eigen pronostiek: Rusland zal zich onderwerpen en de NWO komt hiermee weer een stap dichterbij
  Zorro
  Antwoord:
  De tijd dat de VS de wereld geheel controleerde is er eerst nooit geweest en zal er nog minder ooit komen.
  Een simpele kijkt op de rijkdom van de verschillende staten in de wereld leert veel. De VS zit nog maar amper op een goeie 15% van het wereld BNP, ooit was dat meer dan het dubbele.

  En, naar gelang de berekeningswijze, wordt China tegen het einde van dit decennium groter qua BNP dan de VS. Als men bijvoorbeeld zou stoppen met het gebruiken van de dollar als internationaal betalingsmiddel stort de VS geheel in elkaar.
  Noord-Korea kon men geheel isoleren omdat het vooreerst erg klein is en ten tweedes omdat het met iedereen van enig belang veel ruzie had, ook met China.
  Rusland is echter te groot en te machtig. Zelfs Iran heeft men nooit geheel kunnen isoleren.
  Willy Van Damme

 6. “Een akkoord op papier”

  Een akkoord NIET op papier!

  http://consortiumnews.com/2014/04/20/trying-not-to-give-peace-a-chance/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Sorry voor de erg late plaatsing van deze en later binnengekomen reacties. Het was hier erg druk en de toestand rond een aantal dossier evolueert ook erg snel. Moeilijk om dat op een deftige wijze bij te houden.

  Vooreerst bedankt voor die link met die mening van Ray McGovern. Het is vooreerst een stevige boterham met zijn visie komende vanuit zijn decennialange ervaring. Boeiend materiaal die nog maar eens aantoont hoezeer Rusland/Sovjetunie de voorbije decennia continu bedrogen werd door de VS en ook de EU.

  Teken dan eens een akkoord met die heren/dames. Een normaal mens zou dan zeggen: dat is verloren tijd. Maar bij relaties tussen staten is er nu eenmaal geen alternatief. En zoals verwacht is dat akkoord van Genève over Oekraïne niet eens het papier waard waarop het geschreven is.
  De VS heeft op geen enkel ogenblik zelfs maar de minste interesse getoond om dit te doen naleven.

  Zo kwam de Amerikaanse vicepresident Joe Biden – de man die ooit Irak in stukken wou hakken – in Kiev op bezoek en hup een paar dagen nadien trok het Oekraïense ‘leger’ voor de tweede maal – de eerste keer was na het bezoek van CIA baas John O. Brennan – op pad om ook Oost-Oekraïne haar (die van de VS) wil op de leggen.
  Geen woord bij Biden over de bezetting in Kiev van die pleinen en gebouwen, geen woord over het racisme en extremisme binnen die regering. Wat in Genève nochtans op papier was gezet.

  Zoals ik al schreef was het erg verdacht en voorspelde het niets goed dat onze klassieke media al de dag nadien het alleen hadden over Oost-Oekraïne als het ging over het ten uitvoer brengen van dat akkoord van Genève.
  De NOS stelde zelfs dat het wegtrekken van het Russische leger van de Oekraïense grens een onderdeel was dat akkoord. Wat, stelde de NOS, de Russen weigerden. Dit terwijl dit aspect in die overeenkomst niet eens ter sprake kwam.

  En uit ervaring weten we dat onze pennenlikkers als een goed getrainde papegaai alleen dat herhalen wat de VS zegt. En dus kon men er snel gif opnemen dat de VS dat akkoord aan haar met bloed besmeurde laars ging lappen.

  Het grote gevaar is dat de persoonlijke relaties waar McGovern het over heeft teveel bezwaard worden door de gebeurtenissen en men elkaar begint te haten. Wat gezien de continue woordbreuk door de VS en deels ook de EU dreigt te gebeuren.
  Nu is het zo dat Kerry privé tijdens de gesprekken A zegt en dan, in afspraak met bijvoorbeeld Lavrov, B zegt omdat de druk vanuit de lobby’s in Washington op hem te groot is.

  Het risico is nog steeds dat dit ontspoort en naar een oorlog zal leiden. Uit wat ik tot nu toe hoor krijg ik, spijtig genoeg, niet de indruk dat Obama naar een echte overeenkomst streeft. Maar, zoals ik al herhaalde malen schreef, het Rusland van Poetin is niet meer dat virtueel failliete land van Michael Gorbatchev en Boris Jeltsin.

  Het was Rusland dat de voorbije jaren door het kopen van Amerikaanse staatsobligaties aan de VS geld leende, niet omgekeerd zoals onder Jeltsin. Waarna die zijn land in ruil dan maar door de VS en Israël liet leegzuigen.
  De VS en de EU zullen moeten leren leven met een terug tot leven gekomen Rusland. Daar mee leren omgaan lijkt voor de VS en de EU blijkbaar aartsmoeilijk. Zeker gezien hun verslaafdheid aan het imperialisme.

  En nochtans is dit nieuw opgestane Rusland voor ons een grote opportuniteit, zowel economisch als cultureel. Maar dan moet men het natuurlijk willen zien. Iemand een goede bril voor onze regeringsleiders?
  Willy Van Damme

 7. Zeer goed initiatief van onze Oosterburen. Open brief aan Poetin. Misschien wordt het tijd dat de Lage Landen ook de handen ineen gaan slaan?

  http://www.nrhz.de/flyer/beitrag.php?id=20163
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Ja, Duitsland is natuurlijk geheel in rep en roer en zit gewrongen tussen de minister van Financiën Wolfgang Schauble (CDU) die Vladimir Poetin een nieuwe Hitler noemde en de vroegere sociaaldemocratische bondskanselier Gerhard Schröder die deze week met die ‘nieuwe Hitler’ een feestje ging bouwen.
  Of de grote baas van Siemens die de dag dat VS sancties afkondigden met Poetin op de foto ging staan. Een actie die kan tellen.

  Een mooie over de toestand in Duitsland is deze video in het Duits: https://m.youtube.com/watch?v=VvTWo5ZGcNA&index=2&list=PL7KDgVubf8lpoHg5SxxaOZQ-GP8PDVjRi.
  Het toont hoe door en door corrupt de Duitse pers is en hoe groot het protest aan het worden is. Het feit dat ZDF er een programma over liet uitzenden is opvallend.
  Nooit werd in Europa, behoudens het nu lopende proces rond News of the World in het Verenigd Koninkrijk, de smeerlapperij en bedriegerij van de media zo aangetoond.

  Het is voor Angela Merkel erg schipperen en, wees zeker, ze haat niet Poetin, maar eerder Obama. Het is niet Poetin die continu al de geheime Duitse telecommunicatie van overheid, privépersonen en bedrijven zit af te luisteren. En het is ook niet Poetin die weigert het Duitse goud terug te geven maar de VS.

  Het afluisteren, en bijna zeker ook de zo stil mogelijk gehouden goudkwestie, kwamen vandaag nog maar eens ten berde in de gesprekken tussen Merkel en Obama in Washington. Zonder voor zover geweten zelfs maar een beetje resultaat.
  Uiteindelijk is dit wat de VS rond Oekraïne en Rusland doet evengoed een aanval op Rusland als op de EU.

  Binnen de EU weet men dat wel maar amper iemand durft het luidop zeggen. De VS willen immers overal ‘hun vrijheid’ opleggen. Dit verhaal toont feitelijk zeer perfect op welke totalitaire wijze de VS overal haar wil opdringt.
  Willy Van Damme

 8. Er wordt mogelijk een ‘Free Egyptian Army’ in Libië geformeerd, om een op Syrische leest gestoeld conflict in Egypte te ontketenen. Tony Cartalucci haalt wederom het artikel “The Redirection” van Seymour Hersh aan als grootste informatiebron.

  http://journal-neo.org/2014/04/28/west-hangs-syrian-style-war-over-egypt-s-future/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Het is duidelijk dat de VS en bepaalde landen in de EU zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de Egyptische Moslimbroederschap steunden en nog blijven steunen. Het gebrek aan kritische berichtgeving tegenover die groep staat in schril contrast tot de bijwijlen hevige kritiek en soms moddergooien naar de militairen. Het is typerend voor onze pers.

  Jaren ervaring met de media leren mij dat de wijze waarop klassieke journalisten berichten een meer dan goede aanwijzing is voor de houding van de VS en ook de EU. Men vergeet er al te gemakkelijk dat Mohamed Morsi en zijn Moslimbroederschap toen ze aan het bewind waren politiek geweld los van het veiligheidsapparaat niet schuwden.

  Men vergeet bijvoorbeeld al te gemakkelijk dat de door Morsi gemaakte grondwet in de praktijk het vetorecht aan islamitische geestelijken ging geven over alle wetgeving.
  Evenzeer vergeet men zeer gemakkelijk dat er tot 14 miljoen betogers – in de wereldgeschiedenis behoudens de Chinese Culturele Revolutie een nooit gezien aantal – op straat kwamen tegen Morsi en zijn Moslimbroederschap.

  Het artikel van Seymour Hersh ‘The redirection’ is natuurlijk qua getuigenissen, feitenrelaas en analyse zo ijzersterk dat niemand die serieus met de regio bezig is het kan negeren. Het werd nadien ook door de feiten geheel bewezen. Begrijpelijk dat de man persona non grata is in de klassieke Amerikaanse media, incluis zijn gewezen lijfblad The New Yorker.

  Wat betreft Saoedi Arabië is die haar houding tegenover Egypte vooral ingegeven door het probleem van de Moslimbroederschap. Deze is een pan-Arabische beweging die overal haar macht wil installeren waarbij de sharia en dus islam leidinggevend moeten zijn.

  Met dit laatste heeft men in Riaad bij het Huis van Saoed geen problemen. Alleen willen de Saoedische prinsen zelf leiding geven en dat niet in handen laten vallen van een extremist als Yusuf al Qaradawi. Zij zijn misschien nog extremistischer en brutaler dan die Qaradawi maar wensen zelf de baas te spelen. Het gaat hem dus over macht, niet over ideologie.

  Daarom dat zij tegen Morsi waren en in Syrië alternatieve krachten zoals Jabhat al Nusra, Liwa al Islam en zeer vermoedelijk ook de Islamistische Staat van Irak en al Sham steunen. Daar gaat de ruzie met de VS over. De VS steunt de Moslimbroederschap, Saoedi Arabië niet en is er zelfs een fanatiek tegenstander van.

  De strijd van het Huis van Saoed in Syrië is er dus een zowel tegen de seculiere samenleving met Bashar al Assad maar ook tegen de Moslimbroederschap. Het helpt de oorlog onder in Syrië vechtende jihadisten perfect verklaren.

  Interessant in dit verband in Egypte is de houding van al Nour, de partij van de salafisten. Deze werkt gewoon verder en steunde de staatsgreep tegen Morsi en de Moslimbroederschap. Het toont goed aan hoe bepaalde salafistische groepen in wezen verlengstukken zijn van de buitenlandse politiek van Saoedi Arabië. Dat is uiteraard ook dus zo in Syrië.

  Wat Cartalucci wel vergeet is de repressie in Egypte tegen bepaalde zogenaamd seculiere oppositiefiguren, buitenlandse journalisten en ngo’s.
  Dit is interessant want men hoeft het niet te betwijfelen dat sommige ervan gewoon mantelorganisaties zijn van de VS en haar Europese bondgenoten die men gebruikte om het seculiere Egypte te doen vervangen door een islamistische staat.
  Hen verbieden en hun leden arresteren of het land uitzetten is dan ook een regelrechte aanval tegen de VS.

  Verder is ook de rol van de Libische Islamic Fighting Group meer dan het bestuderen waard. Deze met al Qaeda gelieerde salafisten kregen duidelijk de steun van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hun leider is een zekere Abdelhakim Belhadj.

  Deze speelde vorig jaar een grote rol bij een aantal terreuraanslagen in Tunesië en is nauw betrokken bij de jihadistische terreur in Syrië. Dat hij dan ook zou betrokken zijn de oprichting van een ‘Vrij Egyptisch Leger’ ligt in de logica der verwachtingen.

  De man stond trouwens duidelijk op goede voet met Human Rights Watch en hun medewerker Peter Bouckaert. Hij kreeg ook een positieve commentaar in het boek ‘Arabische Lente – Een reis tussen revolutie en fatwa’ van Jorn De Cock, de correspondent voor het Midden-Oosten van De Standaard (pagina 319).

  Er verscheen vorig jaar in Frankrijk zelfs een boek over de man: ‘Du djihad aux urnes – le parcours singulier de Abdelhakim Belhadj’ van Isabelle Mandraud. De teneur in de pers was steeds die van de gewezen terrorist, jihadist en man van al Qaeda die zijn vorig geloof had afgezworen en nu een bekeerde democraat en vechter voor de mensenrechten was geworden. Een fabeltje.

  En met zo’n kritiekloze prietpraat wordt ik natuurlijk achterdochtig. Achteraf is komen vast te staan dat het inderdaad leugens waren. De man is nog steeds een salafist voor wie geweld een tweede natuur is.
  Het vermoeden van Cartalucci kan dus realiteit zijn. Zeker is dat men het in Egypte heel serieus neemt. Men kent de geschiedenis van Syrië en heerschappen als Belhadj en kan dit niet negeren.
  Willy Van Damme

 9. Gisteren nog een leuk stukje in het actualiteitenprogramma Één Vandaag gezien. Oud OVSE waarnemer Marcel de Haas, nu als Rusland deskundige werkzaam bij het ‘Instituut Clingendael’, wordt geconfronteerd met de vraag of OVSE waarnemers spionnen zijn? Nee, het zijn géén spionnen zij zijn onafhankelijk. Op de vraag: “Maar u was toch bij de MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst).” antwoordde de Haas: “Nou, dat gaan wij er niet opzetten.”

  Nou, echt wél!

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1413582
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Er is geen enkel probleem dat een mijnheer de Haas of mensen van Clingendael aan het woord komen. Dat hoort echter op een correcte en journalistiek professionele wijze te gebeuren. En dat wil zeggen dat men die man/vrouw moet duiden.

  Nu worden die mensen in onze media voorgesteld als een soort van onafhankelijke experts, specialisten die ons – leken – het allemaal uit de doeken doen. Zij als neutraal figuur, wetenschapper zeggen ons hoe de vork aan de steel zit. En nadien weet Jan Modaal dan perfect wat de toestand is.

  Dat is natuurlijk intellectuele oplichterij, bedrog. Maar zo werken media hier. Het is ook mee om die reden dat er zulke instellingen als Clingendael bestaan. Op die wijze zijn het in de praktijk de veiligheidsdiensten en ook regeringen die de inhoud bepalen van wat media publiceren. Ze geven in wezen commentaar op elkaars handelen. Het is regeringslid A over regeringslid B, zo simpel.

  Tijdens de twee Amerikaanse interventies rond Irak zag je op de Amerikaanse TV om de haverklap allerlei voortijdig gepensioneerde generaals komen uitleg geven over hoe de toestand wel was. Dat is met die de Haas geen haar beter. Het is een van de vele voorbeelden hoe men de media zit de manipuleren en ons, lezers, zit te bedriegen.
  Dat filmpje van de Duitse ZDF waarvan ik voorheen de link meegaf is dacht ik overduidelijk. Het is een hoerenboel.

  Verder was het een open geheim dat de ‘waarnemers’ van de OVSE spionnen zijn. Ze worden daar ook niet toevallig gezet. Deze moeten observeren en dat is wat spionnen toch doorgaans doen.
  Onze media stellen dat dan voor alsof die waarnemers neutrale figuren zijn die in hun rapporten echt zeggen wat er aan de hand is. Complete onzin natuurlijk.

  Het probleem met de OVSE is dat hun waarnemingen maar pas na intern overleg tussen de lidstaten mogen bekend gemaakt worden. Maar daaraan heeft men in de VS en de EU een broertje dood, men lapt het gewoon aan de laars.
  Men wacht dat nochtans verplicht intern overleg niet af en stapt direct en zo snel als nodig naar de media met iets dat in veel gevallen alleen maar kan gezien worden als leugens.

  Wat die spionnen van de VS, Duitsland, enzovoort dan allemaal zeggen over bijvoorbeeld verkiezingen in Wit-Rusland wordt dan verkocht als een objectief relaas van een organisatie waarin ook Rusland zit.
  Of hoe men CIA-verhalen verkoopt als een zelfs door Rusland goedgekeurde feitelijke en geheel objectieve rapportering. Grover kan de intellectuele oplichterij moeilijk zijn.

  Opvallend is natuurlijk dat er daar eventjes 4 Duitsers tussen de gearresteerde groep zaten. Het toont het belang dat Duitsland aan de zaak hecht en de macht van Duitsland om hier 4 man te plaatsen en geen Brit, Fransman, Amerikaan of Italiaan.
  Willy Van Damme

 10. Wij hadden vanavond om 20:00 uur onze Nationale Dodenherdenking, met in mijn achterhoofd een €12 miljard steun van de EU aan een neo-fascistische interimregering in Kiev. Kunt U zich voorstellen dat ik een beetje in de war was?
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Jean-Claude Juncker had het vandaag in een krant over Oekraïne en de Europese waarden. Voldoende om een serieus mens kotsmisselijk te maken.
  Aangezien Oekraïne in de praktijk geen leger meer heeft, de oproerpolitie heeft ontbonden en vele politiechefs ontsloeg creëerde men nu een nieuw ‘veiligheidsinstrument’, zijnde de Nationale Garde die bestaat uit de knokploegen van Pravy Sektor en Co. Het is de SA/SS met een legeruniform en legerwapens maar met de mentaliteit van dus de SS.

  Ondertussen kunnen parlementsleden in Kiev voor de strafrechter worden gesleept als ze bepaalde dissidente opinies hebben. Wat al gebeurde.
  Ik weet niet of je alle details kent van hoe Hitler de macht greep, wel dit gebeurde bijna exact op dezelfde wijze.

  Inderdaad onze waarden. En ondertussen geeft Leon de Winter in Amsterdam voorstellingen in aanwezigheid van jullie koning rond Anne Frank. Ontroerend niet. Iemand een zakdoek?
  Denk eraan, Juncker is de kandidaat van het CDA/CD&V, CDH voor de job van commissievoorzitter, Guy Jihad Verhofstadt is dan weer kandidaat van de Open VLD/MR/VVD en ik vermoed ook D ’66. Mooie politici toch.
  Willy Van Damme

 11. Hier zijn de eerste beelden uit het gebouw in Odessa van 2 Mei 2014. Ik hoop dat U een sterke maag heeft. Het artikel is van F. William Engdahl.

  http://www.veteranstoday.com/2014/05/05/kiev-and-right-sector-kristallnacht-odessa-extreme-graphics/

  En, voor wat het waard is? Saudi Arabië brengt Takfiri terroristen over van Syrië naar Oekraïne. Houdt dit in dat zij de strijd in Syrië opgeven of trekken zij gewoon weer een ander blik terroristen open? Er gaan ook geruchten over het samenbrengen van Tsjetsjeense en Oeigoerse terroristen. Dit gaat uit de hand lopen.

  http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13930214000824
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt voor beide linken. Vooral de eerste zou door iedereen moeten gezien worden.
  Denk eraan dat dit wel het werk is van fascistische knokploegen maar dat die zonder westerse steun dit niet konden realiseren. Net zoals Hitler zonder steun van bepaalde machtige Duitse families nooit de macht had kunnen grijpen.

  Men kan de schuld dus niet alleen niet in de handen schuiven van dat uitschot maar vooral ook in de handen duwen van diegenen die hen gebruiken zoals een Barack Obama, David Cameron, ‘sociaaldemocraat’ François Hollande, Karel De Gucht, Guy Verhofstadt, Nelly Kroes, Herman Van Rompuy & co.

  Zij zijn even schuldig aan deze bestialiteiten en horen gewoon thuis voor een strafrechtbank. En dan hebben we het nog niet over dat zootje liegende en bedriegende pennenlikkers.
  De strafrechtbank en nergens anders.

  Of het verhaal van het Iraanse persagentschap Fars over jihadisten die men naar Oekraïne stuurt klopt weet ik niet. Er zijn wel linken tussen Pravy Sektor en de Tsjetsjeense jihadisten. En Saoedi Arabië is inderdaad uit op wraak tegen Rusland.

  Wel leuk en er boef op is de vergelijking tussen het optreden bij Poetin van prins Bandar en een maffiabaas genre al Capone. Maar in wezen kopieerde hij gewoon de Amerikaanse stijl om buitenlandse politiek te bedrijven.
  Zie maar naar een Samantha Power, ambassadrice van de VS bij de VN.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s