Oekraïne–Het leger van Monthy Python

De nieuwbakken Oekraïense junta in Kiev heeft dan toch besloten om haar leger te laten uitrukken. Was het voor het westen totaal onaanvaardbaar dat men het leger tegen die putschisten van Maidan gebruikte dan is dat nu gewoon. Men komt het blijkbaar zelfs aanmoedigen

Als we de Russische media mogen geloven dan is John Brennan, de grote baas van de CIA, in hoogsteigen persoon maar onder een valse naam dat komen aanraden (bevelen) aan de nieuwe vazallen in Kiev. Maar ja, de Russische media, dat is allemaal propaganda, toch volgens onze hoogst ‘betrouwbare’ media.

En dus besloot de kersverse regering om het leger te laten uitrukken. Waarom: de politie daar was immers al overgelopen naar de opstandelingen of totaal onbetrouwbaar voor die regering. En dus kwam het leger in actie. Nou ja.

Oekraïens leger - Ontwapening - 16 april 2014

Na wat babbels en geduw en trekwerk besloten deze soldaten het in Kramatorsk voor bekeken te houden. Zonder een schot te lossen ontmantelen zij hier op de foto hun wapens en geven de slagpinnen aan de plaatselijke opstandelingen. Nog beter dan Monthy Python of Dad’s Army. Obama zal niet gelukkig zijn. Zijn plannen vallen in duigen.

Als we het Brits-Canadese persbureau Reuters mogen geloven (1) trok er dan een legerkolonne op uit om die zogenaamde (sic) separatisten, terroristen en Russische agitatoren mores te leren. De president had zelfs gesproken van een oorlog tegen Rusland.

En dus kwam vandaag een serie gepantserde legervoertuigen vanuit hun basis in Dnepropetrovsk aan bij de militaire luchthaven van Kramatorsk vlakbij de stad Slaviansk, beiden onder controle van de opstandelingen.

En wat gebeurde? De soldaten bleken, aldus Reuters, in vier dagen geen eten meer te hebben gehad en kregen dan maar van de mensen in Kramatorsk voor het eerst terug voedsel. Die opstandelingen daar bleken volgens Reuters ook gewoon ongewapend te zijn maar bezetten wel een barricade om het leger of wie dan ook van die regering tegen te houden.

En kijk dat leger liep of over naar de kant van die rebellen of ontmantelde zijn wapens in overleg met die opstandelingen en vertrok met de noorderzon. Door Reuters geciteerde soldaten stelden vlakaf dat ze tegen hun eigen volk niet wilden schieten.

Een deel van die pantservoertuigen vervingen nadien hun Oekraïense vlag door een Russische en trokken zo verder naar Slaviansk waar ze op gejuich, voedsel en bloemen werden onthaald.

Morgen komen deze putschisten samen met de leiders van de EU, de VS en Rusland samen om in Genève te onderhandelen en het ziet er dus naar uit dat het westen daar vrij naakt zal verschijnen. Hun staatsgreep lijkt zo te zien als een kaartenhuisje in elkaar te storten.

Oekraïens leger - Pantservoertuigen met Russische vlag in Slaviansk - 16 april 2014

Bij de overname van de Krim kregen de militairen van het daar gestationeerde Oekraïense leger de keuze: Op de Krim blijven en het Russische leger vervoegen of bij het Oekraïense leger blijven en dus verhuizen. Weinigen kozen die laatste optie. Toen al werd bewezen hoe populair die putschisten bij het leger en de veiligheidsdiensten zijn. Hier die overgelopen legerkolonne die bloemen krijgt van de bevolking in Slaviansk.

Het oosten van Oekraïne is het industriële en meest welvarende deel van het land. En de vraag is hoe populair die door de VS en EU geïnstalleerde regering in Kiev wel is. En dat zou wel eens dik kunnen tegenvallen. Veel gebral, hakenkruisen, vechtpartijen en oligarchen die met open handen vooraan in de rij staan. Verder niets.

Een regering die de inwoners van het rijkste en belangrijkste deel van het land als ongedierte ziet, ze spreken immers vooral Russisch, die raakt nu eenmaal nergens. Het is een simpele wijsheid die men blijkbaar zowel in Washington als in Brussel nog moet leren.

Maar ja, als je zegedronken bent van imperialistische dromen dan begin je nogal gemakkelijk te fantaseren. Hun dromen worden echter stilaan nachtmerries. En Poetin? Mogelijks heeft die eens smakelijk gelachen toen hij het verhaal hoorde. De Deen Anders Fogh Rasmussen, bullebak van dienst bij de NAVO, daarentegen…

Willy Van Damme

1) http://uk.reuters.com/article/2014/04/16/uk-ukraine-crisis-idUKBREA3D0C420140416. John Brennan is zoals de VS later toegaf dit weekend wel op inspectie in Kiev geweest.

Advertenties

2 thoughts on “Oekraïne–Het leger van Monthy Python

 1. ‘Onze hoogst betrouwbare media’ … Ik doe het niet express, maar over de jaren is mijn belangstelling ervoor vanzelf geërodeerd vanwege de propaganda. Het begon in de jaren 90 met Linda De Win, die alles wat deze of gene politicus zei op zo’n extreme manier parafraseerde dat het mij zelfs ergerde op een moment waarop ik nog helemaal geloofde in die media. Nu geen 7-de Dag meer, geen Terzake meer, met moeite nog het journaal. DS en DM overloop ik effe haastig op het net and that’s it. RT staat nu op.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Voor mij is RT zowat de minst slechte en zeker beter dan die rotzooi van onze kranten of de VRT. Ik lees wel van allerlei bronnen en van beide kanten in een conflict. Dat is essentieel.
  Willy Van Damme

  • Ik vraag mij af hoe lang de kranten het nog zullen volhouden zo tegen de opinie van hun lezers in te gaan. Heb zelf vrijdag mijn abo op Die Welt Online opgezegd en lees enkel nog maar de koppen. Voor de rest: mijn goedgevulde map Samizdat met vooraan eveneens RT.
   Zorro
   Antwoord:
   Een journalist wordt geacht objectief met woord en wederwoord naar waarheid te berichten. Wat ze hier doen, en elders voorheen deden, was gewoon platte propaganda verspreiden, de goeden versus de slechten.

   Maar wat wil je als men ‘sterjournalist’ Jean Vanempten van De Tijd ziet schrijven dat de VS weigert in Syrië op te treden. Dan zeg je gewoon dat die man aan het liegen is. Doet hij dat onbewust dan is het nog een dommerik ook. En zelfs een grote.

   Hetzelfde met Oekraïne waar onze TV-reporters en fotografen er in slaagden om nooit fascistische symbolen in beeld te brengen dit terwijl het er in Kiev van wemelt.
   De cameramannen moeten het moeilijk gehad hebben om dat NIET in beeld te brengen.

   Maar ja, een van de journalisten bij Terzake op Canvas is van de opinie dat de BBC kwaliteit brengt en de Russische media propaganda. En dus is voor hem BBC de maatstaf voor wat men moet zeggen en de Russische media de maatstaf voor hoe het niet moet. Maak dan maar eens betrouwbare berichtgeving.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s