Krim–De vervalsingen van Joanie de Rijk

In het stuk van Joanie De Rijke (Knack 26 maart 2014) ‘We zijn één keer verdreven geweest. Dat was genoeg. Nooit meer.’ wordt geschreven dat : “De Tataren zijn de oorspronkelijke bewoners van de Krim.”

Een simpele kennis van de Russische geschiedenis leert al dat dit complete nonsens is. De stad Sebastopol werd in 980 veroverd op de Byzantijnen door koning Vladimir van de staat Kiev Rus, de eerste Russische staat. Het was in 988 in Sebastopol dat Vladimir zich in ruil voor een Byzantijnse prinses liet dopen en voor hem en zijn onderdanen het Orthodoxe christendom aannam.

Iedereen die ooit Sebastopol bezocht weet dat of hoort dat te weten. Het is als het ware een Russisch bedevaartoord.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar Knack.

NAWOORD

In het stuk staat ook de zeer verhelderende volgende zin: “De Krim-Tataren zijn kwaad en ontgoocheld. Omdat er ook van het Westen geen concrete hulp komt, voelen ze zich een speelbal van de situatie.”

Dit is een klassieke journalistentruc om zo de lezer een rad voor de ogen te draaien en de feiten te vervalsen. Men gaat met iemand praten met een uitgesproken visie die overeenkomt met die van de journalist en stelt dat dan voor als zijnde die van de ganse massa voor wie die man en ook de journalist stelt te spreken.

Hier laat men een extreme nationalist (Remzi Maradasulovitsj) aan het woord en stelt dan dat dit de visie is van ‘De Krim-Tataren’. Grove leugens natuurlijk want het is alleen maar de visie van die ene man en eventueel van zijn groep. Niet meer.

Het is alsof China, zoals vroeger Duitsland, België zou willen doen splitsen en een Chinees journalist een reportage maakt over ons land. Hierbij laat hij paginalang Filip Dewinter aan het woord en stelt dan in het stuk: ‘De Vlamingen zijn kwaad en ontgoocheld’. Daarbij de visie van Dewinter voorstellend als zijnde die van alle Vlamingen. Iedereen hier zou de vervalsing zo zien. Joanie de Rijke deed net hetzelfde met de Krim. 

Het stuk van Joanie de Rijke is bovendien een zeer goed verhulde oproep – wat het extra malafide ervan doet veronderstellen – tot meer spanning en Amerikaanse interventie. Immers door die Krim-Tataren voor te stellen als slachtoffers die: ‘van het westen geen concrete hulp’ krijgen roept zij in wezen aan de VS en de EU om die Krim-Tataren, slachtoffers van ‘Russische agressie’ ter hulp te komen. Met bommenwerpers?

Joanie de Rijke had natuurlijk met slachtoffers van bijvoorbeeld Svoboda of Pravy Sektor kunnen spreken maar doet dat niet. Daarvoor heeft zij blijkbaar geen enkele interesse. En dat de meeste Krim-Tataren gezien de uitslag van het referendum blijkbaar voor aanhechting bij Rusland stemden is ook voor haar geen overweging waard.

Toch ontroerend hoe ze zich plots het ‘trieste’ lot van die Krim-Tataren aantrekt. Een mens zou zo zijn zakdoek bovenhalen? Of de neus dichtknijpen wegens de niet te harden stank.

En dat zij beter de geschiedenis van de Krim kent dan dat zij laat blijken is praktisch zeker. In Sebastopol staat immers een heel grote kathedraal die de bekering tot het christendom van koning Vladimir eert. Niemand die de Krim bezocht kan dit missen. Maar dit verhaal past niet in haar plaatje. Liever de feiten vervalsen.

Willy Van Damme

Advertenties

7 thoughts on “Krim–De vervalsingen van Joanie de Rijk

 1. Ja, de meeste Westerse journalisten zijn alleen maar oorlogspropagandisten en het is nog maar de vraag of een echte journalist nog wel aan de bak komt in die media. Mevrouw Nulens op school liet ons ieder jaar vooraan in onze geschiedenisschrift schrijven: “Wij bestuderen het verleden om het heden te begrijpen”, maar het bestuderen van het heden levert minstens evenveel informatie over het verleden en het hoofdstreven van ieder mens en iedere journalist zou de meest realistische visie op de realiteit moeten zijn.

  Bijgevolg vermoed ik dat het probleem van de media vandaag ons veel kan leren over de problemen van de kerken in het verleden. Als een medium goed werkt, goed aanslaat bij de massa, dan trekt het daarmee opportunisten aan. Zelfs ieder goed idee zie ik op het internet opportunisten aantrekken om het te verkrachten en voor eigen gewin aan te wenden. Al wat de mensheid heeft ontwikkeld om het eigen egoïsme te beheersen, blijkt niet te werken. Obama kwam wat beneveld buiten bij de paus onlangs en herhaalde als klap op de vuurpijl diens woorden. Als hij had gezegd: “Ja, de paus heeft gelijk, maar mijn administratie wil toch niet naar mij luisteren”, dan zou de kans groot zijn dat hij op één of andere manier Kennedy zou mogen vervoegen.

  Ik botst de laatste jaren bijna iedere dag op de vaststelling dat niets werkt. Je mag met de meest sublieme ideeën afkomen om problemen op te lossen, voor de egoïsten, die aan oorlog verslaafd zijn, zijn ze ‘cognitief dissonant’ en in een handomdraai hebben ze ze verkracht. Het enige wat de toekomstige generaties uitstel van executie kan opbrengen is de verschillende machtsblokken in evenwicht houden en het is niet moeilijk om te zien welk blok out of control is.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het probleem van de journalistiek is een probleem dat zich in alle sectoren van de maatschappij voordoet. Het is altijd het heen en weer slingeren tussen het sociale en het eigen ik. Je ziet dat goed in de politiek waar beide tendensen elkaar in evenwicht houden.
  Willy Van Damme

 2. Wij kunnen het zo gek niet bedenken maar The New York Times probeert al voorzichtig een link te leggen tussen Rusland en de Boston Marathon bombing. Het artikel zal bedoelt zijn voor hen met een gedegenereerde hersenactiviteit.

  http://www.nytimes.com/2014/04/10/us/russia-failed-to-share-details-on-boston-marathon-bombing-suspect.html?_r=0
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Die link met Rusland is er wel altijd geweest natuurlijk. Maar wat dit artikel wel verzwijgt is de steun die de VS en de Britten in het verleden gaven aan die jihadisten in de Kaukasus. Wat toch essentieel is om de zaak te begrijpen.
  En dan vol verbazing en verontwaardiging schrijven dat de Russen hen niet alle informatie gaven.

  Alsof de VS hen alle informatie over die Kaukasische jihadisten zouden geven. Toen niet en nu niet. Ze zijn nu eenmaal op dit ogenblik in Syrië nuttig als lomp kanonnenvlees.

  Leuk is wel te lezen dat het rapport geschreven is door een dienst die verantwoordelijk is voor 17 verschillende veiligheidsdiensten. Het getal toont perfect de totale ontsporing van de VS aan.
  Bezoeken afleggen voorzien van een totaal waanzinnig beveiligingssysteem en dan over 17 veiligheidsdiensten beschikken. Compleet gek.
  Willy Van Damme

  • Ik leer het meest over het gedrag van de VS administratie als ik naar een reportage over de gorilla’s of andere apensoorten kijk. Het ligt niet zozeer aan de plek op zich, het Amerikaanse volk verschilt niet echt van een ander volk. We zien doorheen de geschiedenis dat de extreem psychotische egoïsten zich steeds de machtigste posities toeeigenen. Dat is een poos het probleem van de kerk geweest. In periodes waar de kerk goed aansloeg bij de bevolking verdrongen dat soort types zich om in die hiërarchie de sleutelposities in te nemen en dat lukt ook omdat wij uiteindelijk onze dierlijke natuur niet kunnen controleren. Hetzelfde zien we gebeuren aan de universiteiten. Oosterlinck blonk onlangs weer uit inzake oppervlakkigheid. Zelfde verhaal voor de mediabedrijven, posities met invloed trekken een bepaald soort profielen aan zoals vliegen van nature op stront afgaan.
   Edith Legrand
   Antwoord:
   Er is het gezegde dat macht corrumpeert. En hoe groter de macht hoe corrupter. En het is inderdaad zoals vliegen naar een hoop stront. En de VS is zeker geen uitzondering.
   Wie het gedrag van de Romeinse soldaten, de Spaanse conquistadores, de Fransen en Britten in de kolonies of de Duitsers in Europa zag, zag steeds datzelfde gedrag.
   Maar zijn gorilla’s ook zo brutaal?
   Willy Van Damme

 3. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » Krim–De vervalsingen van Joanie de Rijk

 4. Vandaag zondag 13 april: “Oekraïense functionaris gedood bij antiterroristische operatie” .
  Houdt Poetin zich gedeisd ? Dan zullen we zelf het vuur maar aanwakkeren. Alibi om de Nato er bij te brengen (alhoewel die daar zelf niets te zoeken heeft).
  Zoals ik vanaf het begin voorspeld had: de VS zal in de Oekraïne doordrijven. Chaos in Oost-Europa, de Russische gasaanvoer naar Europa met alle middelen doen stoppen (de moe getergde Poetin zal uiteindelijk niet anders meer kunnen om gezichtsverlies te vermijden) enz ..
  Verlies-verlies toestand, behalve voor de VS.
  ‘Chaos scheppen’ is tegenwoordig hét sleutelwoord van de VS en de machten achter de schermen. Geeft te denken (NWO, illuminaten , …)
  Terloops: naar verluidt is Soros de bankier van de Rothschild’s.
  Zorro
  Antwoord:
  De essentie van dit verhaal is dat men natuurlijk eerst nog steeds poogt om Oekraïne onder Amerikaanse voogdij te plaatsen en dat men aldus de toenadering van de economieën van de EU en Rusland poogt te verhinderen.

  Neem bijvoorbeeld Letland. Dat land is om allerlei reden cultureel en economisch sterk aan Rusland gebonden. Maar een combinatie van Letse ultranationalisten en de VS weet dat tot heden te verhinderen.

  Men kan in Riga niet zonder Rusland en laat veel toe maar blijft krampachtig die onvermijdelijke toenadering zoveel mogelijk uitstellen. Erg dom en een beetje zielig.
  Zo kunnen Russen de Letse nationaliteit kopen en zo vrij in de EU rondreizen. En zonder de handel met Rusland is de haven van Riga niets. Het is ook vanuit Riga dat al die militaire konvooien van de NAVO naar Afghanistan trekken.

  Eergisteren hoorde ik ook op de VRT radio I het verhaal van de Zweedse veiligheidsdiensten die waarschuwden voor een Russische invasie in Zweden. De plaatselijke correspondent nam die beweringen nog als serieus over en had het over de problemen met de Zweedse neutraliteit en de nood aan herbewapening.

  Nergens werden er twijfels geuit en vragen gesteld. Of die man is gewoon totaal onwetend van de feiten in dit dossier of is gewoon omgekocht. Maar dat is het niveau van de nieuwsgaring bij de VRT. Huilen met de pet op.

  George Soros is geen bankier maar een speculant die met fondsen werkte waarop grote investeerders dan konden inschrijven. En met dat geld agiteerde hij dan in naam van de vrijheid, blijheid en de mensenrechten.

  Ik denk dat geen enkele van de Rothschilds hem nodig heeft voor de financiering van wat dan ook.
  Willy Van Damme

 5. Als ‘babyboomer’ had ik tot voor enkele jaren een tamelijk idealistisch beeld van de wereld. Er waren weliswaar pretbedervers zoals Mark Grammens met zijn Journaal die de Yankees slechteriken vond en ook paus J-P II die zijn afkeer voor dat land niet verborg maar dat kon het algemeen beeld toch niet vernietigen. Wat Vietnam betreft: het discours van de linksen ervoer ik als een intellectuele belediging en hierdoor onaanvaardbaar (verdediging van het vermoorden van onschuldige burgers door de RAF (bomaanslag in een grootwarenhuis), verering van Mao, een collega die zichzelf fier ‘rode Khmer’ noemde, …). Enfin, mijn verhaal zal velen bekend in de oren klinken.
  Maar nu is er door de politiekers in de VS en EU bij mij iets onherstelbaar gebroken. Mijn wereldbeeld ligt aan scherven en ik vind het diep treurig dat we de VS, de NATO en de EU niet meer kunnen vertrouwen.
  Zorro
  Antwoord:
  Toen ik in 1979 afstudeerde aan het Instituut voor Journalistiek moest ik ook een eindwerk maken. Ik pakte toen het heel actuele conflict tussen China, Vietnam en Cambodja aan, de ‘rode’ broeders die elkaar in de haren vlogen (en nog veel meer).

  Een toen als heel delicaat geziene onderwerp daar het hier ‘communisten’ betrof die mekaar naar het leven stonden. Wie geraakte daar toen wijs uit?
  En dus bleef men maar gemeenplaatsen publiceren of zwijgen. Tussen haakjes: Vietnam had gelijk toen.

  Het werd nadien gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diplomatie van een zekere …. Mark Grammens die op dat ogenblik nog een beetje te pruimen was. Nadien? Zo zuur dat hij zoiets als een allesdoder was.

  Zo, en mede dankzij een familielid en bovendien een uitstekende sinologe ben ik toen in Azië gesukkeld. En dat was een fantastisch goede keuze. Geen seconde spijt over gehad.

  Maar met politiek ‘links’ en ‘rechts’ had in ik het verleden dus nooit problemen. Je bekijkt de feiten, maakt de analyse en kan daar eventueel een moreel oordeel (commentaar) op geven. Erg simpel hoor. Verder: Ni dieu, ni maître. Ik vermoed dat het ook wel wat in mijn genen zat.
  Willy Van Damme

 6. Euh … De manier waarop jij tewerk gaat, is juist wel ‘Dieu’ als ‘maître’. ‘Dieu’ gaat over de realiteit als criterium tegengesteld aan het GELOOF in wat de alfa-aap zegt dat je moet GELOVEN. Dat voor jezelf kunnen denken, dat is waar het ‘Dieu’-criterium altijd over gegaan heeft. Een beetje ontleding van ons eenvoudig Nederlands helpt ons al een heel eind. Er is zin (de realiteit) en er is waanzin, meestal egovleiende (fascistische) verhaaltjes die eigenlijk kant noch wal raken. Het is allemaal een kwestie van psychologische ontwikkeling en ik volg nu al enkele jaren deze blog, jij doet dat ruim boven de middelmaat, Willy. Journalistiek is een uitgebreid vakgebied, en psychologie is dat ook. Als we daarin een meer een gemiddeld niveau weten te halen en een beetje overlapping beleven, dan is het al heel wat, denk ik. Dan zitten we tegen de grenzen aan te beuken van wat menselijk mogelijk is.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  De uitdrukking ‘Ni dieu, ni maître’ verwijst naar de Franse anarchist Louis-August Blanqui. Het refereert dus naar die visie op christelijke godsdienst en hoe die regeerde in het Europa van 1880.
  Het is voor mij een benadrukking van mijn onafhankelijke geest, wars van elk dictaat van derden.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s