Verenigd Koninkrijk – Nieuwe handel groeit

Een reporter van het Schotse weekblad The Sunday Post had recent een goed idee en plaatste op Facebook een oproep stellende dat hij op zoek was naar mensen die tegen betaling een nier wilden afstaan. En kijk binnen de week had hij zonder verdere reclame te maken al een tiental mensen gevonden die bereid waren om tegen prijzen variërend tussen de 20.000 en 30.000 pond sterling (24.200 en 36.300 euro) een nier te verkopen.

Tuberculose

Daarbij bleek ook nog dat hij met dit experiment niet de enige was. Zo blijken er op Facebook meerdere Britten te zijn die hun nier te koop aanbieden. Uiteraard allemaal illegaal, en dus in een crimineel circuit met alle mogelijke gevaren voor bedrog en de volksgezondheid.

Het is een verhaal dat men wel hoort in straatarme buurten in Senegal, Indië of Afghanistan. Maar dit fenomeen blijkt nu ook voet aan de grond te hebben gekregen in het Verenigd Koninkrijk, het land van premier David Cameron en de zakkenvullers van de Londense City.

Eerder was al gebleken dat het aantal gevallen van tuberculose (TBC) er snel aan het toenemen is, evenals het aantal mensen dat geen geld meer heeft om voedsel te kopen. Alleen al 100.000 kinderen zouden volgens statistieken in dit geval zijn. TBC leek tot voor een aantal jaren praktisch uitgestorven in West-Europa.

Het zijn verhalen die beter dan wat ook de snelle achteruitgang van het land aantonen. De recente overstromingen toonden bovendien aan dat het land op het vlak van de infrastructuur er niet beter aan toe is. Voor vele Britten is de Londense City gewoon een schatrijk eiland te midden van een immer groeiende berg van schrijnende armoede.

Miljonairsregering

En de Britse regering doet in wezen gewoon alsof er niets aan de hand is. Ze negeert het probleem grotendeels. Maar dat wekt geen enkele verbazing daar de regering vooral bestaat uit miljonairs die aan dure kostscholen zoals Eton studeerden en amper weten wat armoede is.

Premier David Cameron van de Conservatieve partij werd gewoon premier omdat vooreerst de bevolking het profitariaat van Labour met Tony Blair en Gordon Brown kotsbeu was en ten tweede omdat de mediamagnaat Rupert Murdoch dat wou.

Eerst weigerde Murdoch Cameron wegens een vermeende onbekwaamheid te steunen maar toen deze laatste beloofde dat Murdoch de volledige controle over de erg winstgevende satellietzender Sky zou krijgen ging Murdoch overstag. Later zou dit grof stukje hebzucht leiden tot het deels neerhalen van Murdoch en zijn Brits imperium.

Mits David Cameron de twee trouwste luitenants van Murdoch in zijn hofhouding opnam wou deze hem toch steunen. Rebecca Brooks werd zo de ‘vriendin’ van Cameron met wie hij minstens wekelijks overlegde. Verder diende Cameron Andy Coulson tot zijn communicatiedirecteur te maken, de sleutelfunctie in de regering.

Als we het Britse parket mogen geloven twee zware criminelen die nu ook voor hun rechter verantwoording moeten afleggen. Het lijkt een verhaal over de bloedige Engelse middeleeuwen dat zich afspeelde aan het hof van de Plantagenets of het Huis van York.

Vliegdekschepen

Intussen heeft Groot-Brittannië binnenkort wel twee nieuwe vliegdekschepen (1) maar geen vliegtuigen die het kunnen gebruiken. Ook zal het de komende jaren ook zijn Trident duikbotenprogramma, het nucleaire afschrikkingswapen, vernieuwd hebben. Geld voor de rest van het leger is er dan nog amper.

Verder voert men oorlog in Afghanistan, stuurde men bommenwerpers naar Libië om het om te vormen tot een chaotische jihadistenstaat en steunt men financieel de jihadistenopstand in Syrië en de fascistische staatsgreep en westerse gebiedsuitbreiding in Oekraïne. Of de imperialistische verslaving.

Ondertussen sterven dus mensen van ontbering in dat Verenigd Koninkrijk. Mensen die op straat leven, geen geld hebben om eten te kopen of om een simpel elektrisch lampje te doen branden. Mensen die als ze al de weg naar de dokter en het hospitaal vinden meestal rijkelijk te laten komen. 

Nierenhandel, gratis voedseldistributie, TBC en, wie weet, hierna ebola? Het fiere Albion is een doodzieke patiënt met een BBC die de schone schijn moet ophouden. Keeping up Appearances was dan ook Britse comedy.

Willy Van Damme

1) Deze vliegdekschepen worden gebouwd in het kiesdistrict van de vorige premier Gordon Brown die op het einde van zijn ambtstermijn ook zorgde voor de bestelling. De armoede bestrijden, dat was voor hem al heel wat moeilijker.

4 thoughts on “Verenigd Koninkrijk – Nieuwe handel groeit

 1. “Keeping up Appearances was dan ook Britse comedy.”

  Evenals “Dad’s Army”, gelukkig worden zij regelmatig in de herhaling gegooid, wij mochten eens depressief worden. 🙂
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Keeping up appearances is wel een van mijn favorieten. Theater is sinds Shakespeare een van de grote Engelse specialiteiten. Daarom dat het wat verbazing wekt dat David Cameron en William Hague zo’n barslechte toneelspelers zijn. Rupert Murdoch moet dat gezien hebben.
  Willy Van Damme

  • Even off-topic, maar dit stukje “Zwanenmeer” moet boven aan de lijst.
   Russische humor van een OUD adviseur van Poetin! Wij hadden ook een OUD adviseur van Gadaffi die in Zweden vertelde dat Gadaffi achter de aanslag van Lockerbie zat. Het is toch niet leuk meer als de geschiedenis je wordt voorgekauwd?

   http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3625616/2014/03/31/Oud-adviseur-Poetin-Hij-wil-nu-ook-Finland-inlijven-.dhtml
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Kan het spijtig genoeg niet lezen. Het kan alleen via registratie.
   Zou die man veel geld gehad hebben voor die prietpraat of doet hij dat soort zaken gratis?
   Willy Van Damme

   • Nog meer humor. Poetin lacht om vraag journalist; “Dat Westerse raketschild staat er toch om Iraanse raketten tegen te houden? Dat is toch ook in ons voordeel”?

   • Oeps, verkeerde link hoewel die ook wel het bekijken waard is. UK Column News, Maandag t/m Vrijdag om 14:00 uur Belgisch/Nederlandse tijd. Dichter bij het echte Britse nieuws kan je niet komen.

    Hieronder de correcte link.

    http://www.shtfplan.com/headline-news/watch-this-reaction-putin-laughs-right-in-this-journalists-face_03292014
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Journalisten maken ze ook werkelijk alles wijs. De reactie van Poetin is natuurlijk goed.

    Ach die Iraanse atoombom. Het is altijd goed te zien hoe die journalisten en experts hierop reageren. Je leert zo de idioten onderscheiden van diegenen die wel met verstand werken.

    Zo heb je een Tom Sauer die verbonden is aan de Antwerpse Universiteit en die ons om de haverklap in columns en interviews komt waarschuwen voor die Iraanse bom.
    En dan heb je Bart Beirlant, hoofredacteur Buitenland van die zogenaamde kwaliteitskrant De Standaard, die in een editoriaal stelde dat Iran aan een atoombom aan het werken was.

    Of die clown van een James Blitz, diplomatiek ‘expert’ van de Financial Times die eind 2012 in een stukje rond de verwachtingen voor 2013 schreef dat Iran in 2013 ging starten met de verrijking van uranium.

    Niet te vergeten is ook die andere ‘specialist’ Jonathan Holslag, man van de Vrije Universiteit Brussel, die in 2009 naar aanleiding van de Iraanse verkiezingsrellen in De Morgen een grote column schreef over de geschiedenis der relatie tussen het westen en Iran. Vergat die toch wel de CIA/MI6 staatsgreep van 1953 tegen de regering van Mossadeq zeker. Raar hé!

    De man is tegenwoordig een overal gevraagd ‘expert’ en mag zelfs in debat gaan over Europa met dat ander groot licht Guy Verhofstadt, steun in bange dagen voor fascisten en jihadisten.

    Dat dit soort lieden onze universiteiten bevolken zegt alles over het zeer lage niveau van ons wetenschappelijk onderzoek en de journalistiek.
    Ik schreef hier ooit een verhaal rond de persberichten van het Tv-programma Basta. Die maakte een serie neppersberichten over infantiele onderwerpen. Ze raakten allen in de krant.

    Een ging over het ‘goede’ seksleven van liberalen en wordt op de borst kloppend tijdens een partijcongres in een toespraak zelfs nog gebruikt door de toenmalige liberale partijvoorzitter Alexander De Croo.
    De man is nu minister voor pensioenen en vicepremier. Om bang voor te zijn.

    En toen het uitlekte dat die persberichten nep waren kwam er een boze reactie van de persbond, niet tegen de falende media maar tegen de makers van het programma.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s