Oekraïne, de VS en de EU – Een geheime vergadering

Dat het tussen de Europese Unie en de VS terug gebakkelei is, is een understatement van jewelste. Reeds twintig jaar liggen beiden op de loer om ook Oekraïne los te peuteren van Rusland om het zo nog verder te verzwakken. Getuige de 5 miljard dollar die de VS er de voorbije twee decennia instopte.

Een instabiele oostgrens

Maar Europa wil ook wel haar deel van die Oekraïense koek natuurlijk. Niet voor niets zijn de partijen Udar van Vitali Klitsjko en Ons Vaderland van gasprinses Julia Timosjenko lid van de Europese Volkspartij van de CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Maar de VS is als steeds zo hebzuchtig dat ze behoudens wat kruimels niets aan haar Europese ‘partners’ overlaat. Bovendien gebruikt de VS deze kwestie ook om de groeiende economisch relaties tussen de EU en Rusland kapot te maken.

OIleksandr Muzychko alias Sashko Billy

Olleksandr Muzychko, alias Sashko Billy, een bendeleider van de fascistische Pravy Sektor, die voor rekening van de VS mee de opstand in Oekraïne in ‘goede’ banen moest leiden. Leider van een voor de VS gepaste club die ervoor moet zorgen dat de grens van Europa met Rusland nog lang instabiel blijft. De man, een pure psychopaat, werd vorige week op verdachte wijze vermoord.

Het ontstaan van een Euro-Aziatisch machtsblok met de EU, Rusland en China is zowat het laatste dat men in Washington wil zien gebeuren. Daarom dat de VS in Oekraïne geen gematigde groepen steunt maar extreem racistisch crapuul die liefst nu al een atoombom op Moskou zouden gooien.

Het zorgt voor instabiliteit aan de Europese oostgrens en meer moet de VS niet hebben. Het betekent ook een rem op de Europese groei en dus een verzwakking van haar economie. En dus doet de VS er alles aan om hier ruzie te stoken.

De NSA wist alles

Dit bleek heel duidelijk uit het vorige week 26 maart in de Financial Times verschenen verhaal: ‘Europe feels upstaged by Obama show of strenght’ van de hand van Peter Spiegel. Een ontluisterend verhaal dat tussen de lijntjes aantoont hoe de VS haar Europese vazallen aanpakt.

Centraal was het antwoord van de VS en de EU op de Russische reactie op de staatsgreep in Kiev en de terugkeer van de Krim naar Rusland. Probleem is hier dat uit recente gevallen gebleken is dat vele Europese sancties tegen onder meer Iran illegaal zijn en al zorgden voor via de rechtbank toegewezen claims die in de honderden miljoenen euro kunnen lopen (1).

Een reden te meer voor de EU om hier erg voorzichtig te zijn. Bovendien voert de VS amper handel met Rusland en is Rusland een zeer voorname commerciële partner van de EU. Massa’s Belgische bedrijven hebben zakelijke relaties met het land, om van de Duitse maar te zwijgen.

Toen men in bepaalde milieus dan begon te roepen om sancties tegen Rusland en men een niet aflatende stroom modder richting het land en Poetin gooide reageerde men in Europese industriële en financiële kringen achter de schermen furieus. Zowel in Brussel als in de Londense City en in Frankfurt, hart van het Duitse wirtschaftwunder. Die wilden helemaal geen sancties.

Maar dan kwam daar de VS die kost wat kost Rusland hard wilde aanpakken en op die wijze natuurlijk ook de EU. De Europese industrie zit sinds de door Wall Street veroorzaakte bankencrisis aan het infuus en kan elke bestelling goed gebruiken. En dan komt een terugval van de Europese handel met Rusland voor de VS als een godsgeschenk.

Sergeï Lavrov en John Kerry - Londen - 14-03-2014 - 2Het zijn onderonsjes tussen Sergeï Lavrov en John Kerry, de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de VS, die de toekomst van Oekraïne zullen bepalen. Herman Van Rompuy mag een zo grote mond opzetten als hij wil, hij zal het resultaat van die gesprekken zoals U en ik via de kranten moeten vernemen. Van een vernedering gesproken.

De EU schade toebrengen

Elke euro telt. Bovendien kende de Russische economie onder Poetin een stevige groei waarvan ook de EU de voorbije jaren goed profiteerde. Door sancties tegen Rusland uit te vaardigen deed de VS in wezen een dubbelslag. Het nam ook maatregelen die de Europese economie zouden schaden.

En dus nam de VS volgens dat artikel in de krant maatregelen om de EU tegen haar wil toch in de pas te doen lopen. Gebleken was dat in de EU amper iemand behoudens wat symbolische maatregelen echte sancties tegen Rusland wilde nemen.

Ook Londen niet. Men liet dat daar via een uitgelekte nota aan de buitenwereld, en dus ook aan Barack Obama, zelfs weten. Washington was woest toen ze het document op TV zagen verschijnen.

En toen in het grootste geheim diplomaten van de 28 lidstaten in Brussel bij elkaar kwamen was dat om behoudens wat symboliek geen maatregelen tegen Rusland te nemen.

Dit overleg was zo geheim dat van elk land maar twee diplomaten aan tafel mochten zitten die bovendien alle elektronische apparaten als tablets, gsm’s, dictafoons en laptops moesten buiten laten.

Maar dat was buiten de Amerikaanse waard gerekend. Die bleek niet alleen op de hoogte van de ‘geheime’ vergadering maar ook in detail de positie van elk land apart te kennen. Daarvoor is er nu eenmaal de NSA met haar formidabel afluisterprogramma. Alleen onze media geloven nog dat het iets met terreur te maken heeft.

En dan begon men vanuit Washington ieder land apart te bewerken. Met welke argumenten zegt het artikel niet, maar het zal wel pure en harde chantage geweest zijn.

Wie weet welke heel smeuïge info de NSA over de Europese elite allemaal bezit. En plots begon ook Cameron om sancties te roepen en gingen zelfs de Duitsers overstag. Zo schrijft Peter Spiegel:

“De diplomaat stelde dat de VS gedetailleerde gegevens had van de positie van ieder land en begonnen die landen onder druk te zetten welke alleen maar symbolische acties wilden ondernemen… Het waren ofwel de Britten, de NSA of een ander land, stelde de diplomaat al lachend refererend naar de Amerikaanse NSA. Zij hadden heel goede informatie.”

Een Amerikaans-Russisch onderonsje

De vazallen dachten eventjes te moeten rebelleren en werden doodsimpel blijkbaar via enkele telefoontjes tot de Amerikaanse orde geroepen. Het toont nogmaals de ultieme Europese zwakte, niet ten overstaande van Rusland zoals nepexperts als een Jonathan Holslag stelt, maar ten overstaande van de VS.

Karel De Gucht

Karel De Gucht zette wat betreft Oekraïne een grote mond op. Naar gewoonte vooral uitblinkend in arrogante betweterij. In wezen is hij echter een sukkelaar die alleen vanop de zijlijn wat mag staan roepen om een fascistische staatsgreep te steunen. Waardoor hij, verantwoordelijk nota bene voor de Europese handel, de Europese economie schade toebrengt.

Een zwakte die al bleek toen de VS een regelrechte oorlog tegen de euro voerde en de EU in chaos leek te verkeren. Met ook Belgische journalisten en economen genre Paul De Grauwe die schaamteloos het Amerikaanse uit Wall Street komende discours overnamen.

Hoeft het te verwonderen dat bij het bespreken van het verdere lot van Oekraïne de EU niet eens gekend wordt. Het zijn Sergeï Lavrov, John Kerry, Barack Obama en Vladimir Poetin die hierover onderhandelen.

Mislukte imperialisten als Angela Merkel, Karel De Gucht en Herman Van Rompuy moeten het vervolg zoals elke andere wereldburger gewoon volgen via de pers. De EU is gewoon een stelletje schreeuwende zielenpoten. Hypocrieten in het kwadraat.

Willy Van Damme

1) De Iraanse bank Mallet, en ook anderen, voeren via Europese en Britse rechtbanken een juridische strijd tegen de hier tegen hen opgelegde sancties. Die vormden een onderdeel van die welke men in de EU nam tegen het vermeende nucleaire wapenprogramma van Iran. De Bank Mallet heeft het tot in Europa gewonnen en de vraag is nu alleen nog hoeveel miljoenen ze van het Britse Hooggerechtshof zal kunnen krijgen.

Advertenties

12 thoughts on “Oekraïne, de VS en de EU – Een geheime vergadering

 1. “Alleen onze media geloven nog dat het iets met terreur te maken heeft.” Spreekt u we eens ieden uit deze pers? Ik zou ze zo graag willen willen vragen of ze hun eigen woorden kunnen geloven? Mijn 2e vraag aan hen is dan: Heeft u geen kinderen en wat denkt u dat uw onkunde betekent voor de toekomst van uw kinderen?
  Kuukske
  Antwoord:
  Beroepseer en beroepsernst zijn zaken waarvan je weinig journalisten zult kunnen beschuldigen. Om van ethiek nog maar te zwijgen.
  Willy Van Damme

 2. Goed gezien, Willy. We waren min of meer geruisloos op weg om als EU samen met Rusland een de facto economisch blok te vormen en dat zinde de VS natuurlijk niet. Voor hen moeten we zwak blijven en Guy Verhofstadt heeft zijn best gedaan om de belangen van de VS zo goed mogelijk te verdedigen.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Voor de VS is een eengemaakt Europa geen probleem, wel op voorwaarde dat het politiek en economisch niet te sterk wordt en trouw achter de VS loopt.
  Eenheid is voor de VS een goede zaak daar ze dan geen branden tussen haar Europese vazallen moet blussen zoals dat nu het geval is in het Midden-Oosten of tussen Japan en Zuid-Korea.

  Ooit hebben een waslijst aan specialisten buitenland van de VS, van Madeleine Albright tot Henry Kissinger, gezamenlijk een stuk geschreven dat het voor de VS essentieel is dat zij het beleid van de EU bepalen.
  En dit hier beschreven voorval bewees wie aan het stuur van de EU zit en die noemt niet Karel De Gucht of Nellie Kroes. Die mogen alleen wat details bepalen.
  Willy Van Damme

  • Inderdaad is de EU (Economische Unie, geen Politieke Unie) het US instrument bij uitstek om ons plat te maken. De EU markt ‘openen’ voor Wall Street , ja dat wel, maar verder mag het niet. Nu de ECB aan het infuus van de Federal Reserve ligt, het IMF onverbloemd op rooftocht gaat en Zuid-Europa onder fascistische curatele geplaatst is, wordt een en ander met de dag duidelijker.
   Neem nu het parcours van Barroso: ex-Maoïst, destijds in Portugal onder de vleugels genomen door ex-CIA-agent ambassadeur Frank Carlucci ( ja, die van de Carlyle Group), opleiding in de USA, gedropt in Portugese regering (om de nationale petroleum te privatiseren) en nu Muppet N° 1 in de EU. Komaan zeg.
   Naar mijn inschatting zit Neelie Kroes toch nog op een kortere orbit rond de zon dan ons Guchtje hoor. Gezien haar ‘business carrière’ in de wereld van de multinationals. Net daarom gaat zij dus ook nooit een verkeerd woord zeggen.
   En dus is er geen probleem, toch?


   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Erg boeiend verhaal. Spijtig dat sommige van de bezoekers van deze blog onvoldoende Frans kennen om het te begrijpen.

   Ik wist wel dat hij tijdens de Portugese revolte van 1974 bij de Portugese Maoïsten zat maar niet exact waar. Van een carrièresprong gesproken.

   In de VS stelden een aantal toplui op het vlak van de buitenlandse politiek dat men bij de EU aan het stuur moest zitten, het beleid bepalen. Dat lijkt dus perfect gelukt met Barroso.

   Je moet ook begrijpen dat het China van Mao in 1974 nauw samenwerkte met de VS en dus de CIA in onder meer die Portugese kolonies. Zo steunde de VS, het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime en China in Angola de beweging van Jonas Savimbi. Iets waar ook onze Amada toen aan meedeed.

   Dat een veelbelovende Portugese Maoïst dan in bed kruipt met het frisse gezelschap van de Carlyle Group wekt geen enkele verbazing. Henry Kissinger, toch geen doetje, was trouwens de grote strateeg achter deze door China mee opgezette politiek.
   En Henry Kissinger is ook altijd een centrale figuur geweest bij die Carlyle Group en was ook de man die mee het manifest ondertekende voor meer Amerikaanse controle over de EU.

   En het is de Carlyle Group die als de hoofdonderaannemer van het spionageprogramma van de NSA weet wat er allemaal in de wereld gaande is. Diezelfde NSA (Carlyle Group) die overal in de EU alles afluistert, ook de gesprekken van Barroso. De cirkel is dus rond.
   Willy Van Damme

   • De Barroso-video is een stukje uit de duidelijke uiteenzetting van de Franse politicus Asselineau over de roots, de ‘vaders’ en de huidige toplui van de EU.
    Men moet wel tot het besluit komen dat de EU een Amerikaans project is, met (natuurlijk) een zeer rechtse inslag. Na de totale uitverkoop van ‘links’ staat niets nog de installatie van de ‘corporate state’ in de weg.
    Het is zelfs zover dat extreem-rechts in Frankrijk (Le Pen) de typisch linkse thema ’s overneemt en zich profileert als de verdediger van de arbeiders. Zolang Le Pen geen eigen economisch programma voorlegt kan hij zich zulke (leugens) fratsen permitteren.
    Walter Baeyens
    Antwoord:
    Als we zien dat het Europees parlement zwijgt over het schandelijke optreden van de Europese leiders dan dient men zich wel serieuze vragen te stellen.

    Miljoenen Europeanen zijn door het wangedrag en de pure criminaliteit van de bankiers en speculanten tot de bedelstaf verheven en dan gaat men zonder dat voor zover geweten iemand in dat parlement protesteert miljarden uitgeven om een door en door corrupte staat als die in Oekraïne te steunen.

    Dat uitschot dat daar in Kiev de macht greep is voor onze politici dus meer waard dan de arme Europeanen uit o.m. Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland die van ontbering sterven.
    Maar ja als je Eurocommissaris Karel ‘De Leugenaar’ De Gucht tegenwoordig bezig hoort dan wekt hier niets nog verbazing.
    Willy Van Damme

 3. Wel een beetje gedateerd, maar een goed artikel uit de KyivPost van het, niet zo, revolutionaire nieuwe regime van Oekraïne.

  http://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/katya-gorchinskaya-the-not-so-revolutionary-new-ukraine-government-337768.html?flavour=full
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt als steeds voor die extra informatie. Het geeft een overzicht maar verzwijgt veel. Essentieel bijvoorbeeld is de rol van de VS en de EU achter de schermen. En daarover geen enkel woord. Wat toch verdacht is want die speelden een cruciale rol in de voorbije gebeurtenissen. Media die dat verzwijgen zijn per definitie onbetrouwbaar.

  Verder is de huidige regering een extremistische versie van wat de vermeende Oranje Revolutie bracht. Racisten, fascisten, Quislings, corrupte en niet zelden geheel onbekwame figuren die dan de taken uitvoeren die de VS en allerlei oligarchen bevelen.

  De centrale rol van de Privatbank van de Israëlisch-Oekraïense miljardair Ihor Kolomoyskyi valt op. Hij is een der grote financiers van die oppositiepartijen van Ons Vaderland tot Ons Oekraïne en Udar. De man is ook een der drie rijkste van het land en werd sindsdien al benoemd tot gouverneur van Dnjepropetrovsk. Het is duidelijk dat corruptie hoog op de agenda van deze regering staat.

  Zo moet het toch opvallen dat Viktor Joesjtsjenko, de vroegere president uit de periode van de Oranje Revolutie, blijkbaar van het toneel verdwenen is. Toen hij zich nadien terug kandidaat stelde haalde hij nog amper stemmen.

  Bij de presidentsverkiezingen van 2010 haalde hij amper 5,5% der stemmen en bij de parlementsverkiezingen in 2012 was zijn Ons Oekraïne goed voor 1,1% der stemmen en geen enkele verkozene. De VS had toen al Svoboda ontdekt, een nog racistischere versie van Ons Oekraïne die bij de parlementsverkiezingen een 12% haalde.

  Het toont waarom men geen normale verkiezingen wou houden maar met geweld de macht greep. Dit is een zootje bij elkaar en dat wekt ook geen verbazing daar dit een door fascisten met steun van vooral de VS georganiseerde staatsgreep was en alles gebeurde in de opperste verwarring.

  De VS die ook wel beseft dat die Sieg Heil roepende gangsters hier negatief overkomen willen nu fascisten in maatpak en die racistische ultranationalisten van Ons Oekraïne aan het bewind brengen en dan lopen die bendes zoals die van Pravy Sektor in de weg. En dus wordt er alleen eens een gedood.

  Wat er echter maar niet lijkt in te gaan is dat Oekraïne voor een groot deel gewoon Rusland onder een andere naam is en daardoor niet alleen economisch maar ook cultureel onlosmakelijk verbonden is met Rusland.
  Of Svoboda of Ons Oekraïne dat nu leuk vinden of niet, je kunt je buren niet kiezen en evenmin kun je je verleden uitgommen.

  Dat bleek al met de Oranje Revolutie en dat zal ook nu weeral blijken als ze de gasrekening moeten betalen. Typerend is dat de huidige regering in haar geschil met de Russische Gazprom al stelde ditmaal geen illegaal gas af te tappen dat bestemd was voor landen van de EU zoals Duitsland.

  De vorige maal onder Viktor Joesjtsjenko deed men dat wel en dreigde men zo Duitsland schade toe te brengen. Iets waar men in de VS uiteraard geen probleem mee had. De Duitsers en de Russen legden sindsdien een alternatieve pijpleiding onder de Oostzee zodat Duitsland nu veilig is voor de door de VS georkestreerde fratsen rond het Russische gas.

  Ook dat is een verhaal dat men in de media liefst zoveel mogelijk verzwijgt.
  Willy Van Damme

 4. MOSKOU (ANP/DPA) – Rusland zegt dat het 25 Oekraïners heeft aangehouden die in opdracht van de geheime dienst van hun land terroristische acties in Rusland wilden uitvoeren. Het Russische persbureau Ria Novosti heeft dat donderdag gemeld op basis van de Russische veiligheidsdienst FSB.

  Onder de arrestanten zijn drie leden van een extreem rechtse groepering, Rechtse Sector, volgens de FSB. De groep zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op militaire complexen in het zuiden en midden van Rusland. Dat had moeten gebeuren in maart. Ze zouden onder meer van plan zijn geweest contact te leggen met ,,Russische radicale organisaties”.

  De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft de Russische beschuldiging afgedaan als ,,onzin”.

  De SBU had enkele uren eerder gezegd dat mensen van de Russische FSB in het hoofdkwartier van de Oekraïense dienst waren tijdens de betogingen tegen de regering in Kiev.

  BRON: ANP
  Joop de Jong
  Antwoord:
  ANP en die putchisten in Kiev zijn als bron zeker niet geloofwaardig. Zo beweren deze dat Rusland springstof had overgevlogen. Wat mij nogal lachwekkend overkomt. Het zou immers betekenen dat de oproerpolitie in Moskou om munitie moest gaan bedelen.

  De logica stelt mij dat men die scherpschutters moet zoeken via het adressenboekje van de lokale Amerikaanse ambassade. Dat lijkt logisch want het waren vooral zij die de spanning wilden opdrijven. Bovendien vielen er toen langs beide zijden dodelijke slachtoffers.

  Het gebruik van scherpschutters, dat eerder gebeurde in Sarajevo, Tunesië en Syrië, is zeer effectief gebleken. Vanop goed verdekte posities neemt men beide partijen in een conflict onder vuur zodat men op die wijze bij die groepen het idee creëert dat de andere op hen vuurt.
  En zeker als die beiden groepen over vuurwapens beschikken – wat hier het geval was – dan is dit het beste middel om de situatie totaal te doen ontploffen. En dat gebeurde hier.

  Grondig onderzoek zou hier opheldering kunnen leveren. Maar dat komt er niet en dus zullen wij het moeten houden met die getuigenis van de Oekraïense dokter Olha Bohomolets – zij komt uit de omgeving van Viktor Joesjtsjenko – en het telefoongesprek hierover van de Este minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet met Catherine Ashton, de verantwoordelijke voor het buitenlandse beleid van de EU.

  Dat zij dit met verbazing vernamen bewijst nogmaals hoe geheim die operatie was. Maar de CIA gaat dit niet in de straten lopen rond te bazuinen. Ook niet in Langley, Virginia.

  • Wordt Pravy Sektor gebruikt als proxy tegen Rusland, waar hebben wij dat meer gezien? Of eigenlijk, waar hebben wij het niet gezien?
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Het was duidelijk dat de VS, of de EU, zonder een gewelddadige staatsgreep Oekraïne nooit onder controle zouden krijgen. De verkiezingsuitslagen tonen dat. En dus gebruikt men uitschot om indirect de macht te grijpen.

   De essentie is dat de VS haar invloed wou uitbreiden en rivaal Rusland verzwakken. Daarom steunde men niet de mensen in Donetsk en Karkhiv maar die ultranationalisten uit Lviv, Galicië.
   Het is een regio met een erg verwarrende geschiedenis die deels Pools, deels Russisch en ook Duits is geweest en daardoor cultuurhistorisch totaal verschilt van Kiev en zeker van bijvoorbeeld Donetsk of Odessa.

   Die hebben nooit te maken gehad van die Poolse katholieke bezetting. Het is de politiek van Jozef Stalin geweest om er één gebied van te maken. Een Stalinistisch beleid dat de VS nu volop in haar voordeel gebruikt. De geschiedenis kan raar zijn.

   Wat waren Anton Mussert in Nederland of in België een Leon Degrelle en Staf De Clercq en hun respectievelijke aanhang anders dan een stelletje mislukte politici en demagogen zonder politieke toekomst. Alleen met geld en de wapens van Hitler konden zij een zijrolletje spelen en hun zakken vullen.

   Hetzelfde speelt zich nu af in Syrië en in Oekraïne. Maar daar het onhoudbaar wordt om die continu de fascistengroet brengen Pravy Sektor uit de klassieke media te houden poogt men hen nu uit te schakelen.
   Ze hebben geen strategisch nut meer, werken gezien het risico voor de media contraproductief en dus weg ermee.

   Men moet eens goed kijken naar de geschiedenis van de Oekraïense fascistenleider Stepan Bandera en zijn OUN-B. Zodra hij te machtig dreigde te worden schakelde Duitsland hem uit maar behield wel zijn stoottroepen van de OUN-B.
   Iemand moest toch die gaskamers bemannen.
   Willy Van Damme

 5. Jammer dat dit soort leesvoer niet te vinden is in de mainstream media. Daar moeten we het stellen met waardeloze voorgekauwde onzin en propaganda die ons niet beter maar in tegendeel slechter laten begrijpen wat er rondom ons gebeurd zodat we gedwee in de pas blijven laten lopen van een door de 1% uitgestippelde richting.
  Jean
  Antwoord:
  Bedankt voor de aanmoediging.
  Willy Van Damme

 6. Soms staan er weleens leuke berichten in de mainstream media, zoals deze:

  http://www.kpnvandaag.nl/#news/Buitenland/anp-060414-110/Betogers_bestormen_Oekra%C3%AFense_overheidspanden

  DONETSK (ANP) – Pro-Russische actievoerders hebben in de Oost-Oekraïense steden Donetsk, Loegansk en Charkov zondag drie gebouwen van de regionale overheid bestormd. Betogers hingen er Russische vlaggen op en gooiden ruiten in, melden lokale media. De betogers willen een referendum over aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim heeft plaatsgevonden.

  Volgens de nieuwe Oekraïense regering hebben de oud-Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de Russische president Vladimir Poetin de actievoerders opgehitst om de gebouwen te bestormen. ,,Poetin en Janoekovitsj hebben opgeroepen tot en betaald voor de nieuwste golf van separatistische wanorde in het oosten van het land. Er zijn niet heel veel mensen op de been, maar ze zijn wel agressief”, meldde Aresen Avakov, minister van Binnenlandse Zaken, via Facebook.

  Donetsk is de thuisstad van de afgezette pro-Russische Janoekovitsj.

  BRON: ANP

  Vooral het onderstaande fragment mag als ‘hilarisch’ worden gelezen.
  Over de $5 miljard die de Amerikaanse overheid in de destabilisatie van Oekraïne heeft gestoken zullen wij het maar niet hebben. Vooral niet als dat uit de mond komt van een Amerikaanse onderminister. 🙂

  “Volgens de nieuwe Oekraïense regering hebben de oud-Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de Russische president Vladimir Poetin de actievoerders opgehitst om de gebouwen te bestormen. ,,Poetin en Janoekovitsj hebben opgeroepen tot en betaald voor de nieuwste golf van separatistische wanorde in het oosten van het land.”
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Het valt bij dit bericht toch op dat men de argumenten van die betogers niet geeft en evenmin die van de Russische regering. Wel die van dit coupplegers.
  Toen die bendes in Kiev via geweld de macht grepen hadden onze media ook alleen maar oog voor hun verzuchtingen, hun beweringen. Het waren helden. Men mocht al blij zijn als men die regering van Janoekovitsj eens aan het woord liet. Ja, dat waren de slechten.
  Willy Van Damme

  • Daarnaast blijkt dat onze Oosterburen iets assertiever zijn dan wij. Buiten Willy dan, want die durft de mainstream wel aan te pakken.

   http://www.globalresearch.ca/popular-discontent-grows-with-german-media-lies-in-ukraine-crisis-2/5376623
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Een rake observatie die ook telt voor de klassieke media elders. De reacties bij de New York Times, op de website van bijvoorbeeld De Morgen of Reuters liegen er niet op.
   Je vraagt ja dan wel af waarom die kranten en weekbladen volharden in de boosheid en er geen probleem mee hebben hun lezers voor het hoofd te stoten en zelfs te provoceren.

   Zeker in het geval van Duitsland is dit complete gekte. Uiteindelijk wil de VS hier de relaties van de EU met Rusland kapot maken en zo de Europese economie fundamenteel verzwakken. In mijn ogen is dit gewoon landverraad en zeker het verraden van de sociaaleconomische belangen ervan.

   Er was de voorbije dagen trouwens een zwaar politiek incident met de minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) die Poetin vergeleek met Hitler. Merkel reageerde onmiddellijk publiek door hem – vernederend – op zijn plaats te zetten.

   Dat is dan verantwoordelijk voor de Financiën van het land en dat zit dan een der voornaamste handelspartners ervan zwaar te beledigen. ik heb het vermoeden dat men er bij bvb. Siemens niet kon mee lachen.

   En als ik het goed begrepen heb kan Duitsland gewoon niet zonder Russisch gas en is het Amerikaanse schaliegas technisch voor Duitsland niet bruikbaar. Dit gas is trouwens veel blabla, niet meer.
   Neen dit avontuur in Oekraïne is pure waanzin. Nog erger dan het gekke gedrag rond Syrië.
   Willy Van Damme

   • Ik sta volledig achter Uw reactie.

    Uit onderstaande link begrijp ik dat de geheime onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) stil lagen. Hierbij krijg ik een raar gevoel over multi-purpose elementen die de VS hebben ingebracht bij het project Oekraïne.

    – Vlot trekken van de onderhandelingen tussen de EU en de VS (het speerpunt lijkt op de levering van gas te liggen);
    – Aandacht van de Russen verleggen van Syrië naar Oekraïne;

    http://www.globalresearch.ca/replacing-russian-gas-deliveries-with-us-shale-gas-washington-lies-to-the-eu/5377358

    Ik denk hier de hand van Zbigniew Brzezinski in te bespeuren, zoals hij toegaf in het interview met Le Nouvel Observateur over de Sovjet inval van Afghanistan in 1979. Wat is Uw mening hierover?
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Ik ben geen energiespecialist en nog minder van de problematiek van schaliegas. Het verhaal van Global Research is boeiend maar niet meer dan een aanzet om het verder uit te diepen.

    Het lijkt echter steeds duidelijker dat gans het verhaal van dat schaliegas een grote op weinig gebaseerde hype is, behalve dan op de hoop van de VS om zijn wereldhegemonie te kunnen uitbreiden en nog decennia in stand te houden.

    Het feit dat Shell, wat ik al wist, en BP zich grotendeels uit de zaak terugtrokken zegt alles. Ook sprak men er op zeker ogenblik ook over dat Oekraïne massa’s exploiteerbaar schaliegas had en men dit zo kon loskoppelen van Rusland. Het is echter zo reëel gebleken als de sprookjes van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm.

    Ook de hier gegevens cijfers over kost en opbrengsten zijn duidelijk. Het verklaart waarom de VS de olieprijs zo hoog mogelijk wil houden.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s