Syrië: Een overzicht van de militaire situatie

Recent verschenen er op de website Live Leak een aantal kaarten die vrij goed de militaire situatie op het terrein in Syrië weergeven. Het toont de krachtsverhoudingen en hoe die geleidelijk aan in het voordeel van de Syrische regering evolueren.

Gisteren werden in het Qalamoengebergte tussen Libanon en Damascus trouwens opnieuw enkele stadjes heroverd op de jihadisten. Zo vielen Falita en Raas al Maara zodat het noordelijk en centrale deel van dit gebergte nu geheel gezuiverd is van die jihadisten.

Qalamoengebergte - Syrië - Militaire toestand van 29 maart 2014

De almaar inkrimpende enclave van de jihadisten in het Qalamoengebergte dat tot de herfst van vorig jaar grotendeels onder hun controle stond. Het overgebleven territorium is behoudens het zuidoostelijk gelegen gebied praktisch onbewoond en moeilijk begaanbaar.

Groen is het rebellengebied dat nu nog een 30 km lang is en behoudens Rankoes de stadjes Maaloela, al Joebbah, Hawsh Arab en Assal al Ward bevat. Maaloela is het grotendeels christelijke stadje waar normaal nog het Aramees wordt gesproken. Het was in vredestijd een favoriete schooluitstap.

De op de kaart zichtbare Libanese uitstulp is trouwens vanuit Libanon praktisch niet bereikbaar. De gangbare munt is er zelfs het Syrische pond. De jihadisten blijft er alleen nog de vlucht doorheen dit ruwe gebergte over, overgave of sterven in de strijd. Rankoes ligt aan de grote opwaarts wijzende pijl onderaan.

Ook wordt er volgens het Britse Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, de vermoedelijk onder MI6 werkende propaganda-afdeling van de Syrische Moslimbroederschap, gevochten aan de toegang tot Rankoes, zowat het laatste centrum van enige omvang dat nog door de rebellen in dit gebied wordt bezet.

Ook lanceerden de rebellen zowel vanuit Turkije als vanuit Jordanië twee nieuwe offensieven die, zeker in het noorden, het Syrische leger verrasten, maar die toch onder controle zijn. Een doorbraak door de legerlinies faalde en de rebellen lijken nu al in het defensief gedrongen.

Slagveld - Evolutie Zuid-Syrië - Eerste kwartaal 2014

Onderaan ligt Jordanië, links ervan naast het blauw gekleurde deel, zijnde de Golan Hoogvlakte, ligt Israël. Ten oosten Irak en ten westen Libanon. Het oostelijke deel van Syrië is grotendeels woestijn. Onderaan aan de Jordaanse grens ligt de stad Daraa en oostelijk ervan Suwayda waar nogal wat druzen wonen.

Noordelijker heb je Homs dat de grootste stad in die regio is, oostelijk ervan ligt het historische centrum Palmyra. Aan de kust ten westen is er dan de havenstad Tartoes en nog noordelijker Hama. Men moet beseffen dat dit een burgeroorlog is zonder altijd goed afgebakende grenzen.

Wat opvalt is de grote rebellenaanwezigheid aan de grenzen met Jordanië, Libanon en ook Israël. een aanwijzing voor steun vanuit die buurlanden. In de stad Homs zijn er volgens deze kaart nog enkele kleine verzetsaarden zonder echter een serieuze militaire betekenis.

Op de kaart kun je ook de recente gevechten zien rond de stad Daraa die men al meer dan twee jaar tevergeefs poogt in te nemen. De verzetsaard ten westen van Damascus is praktisch opgedoekt en ook ten oosten wordt er grote vooruitgang geboekt.

Verder lijkt de strijd in de buurt van Homs na de verovering van de streek rond de Kruisvaardersburcht Krak des Chevaliers een verloren zaak. Hun bevoorradingsroutes zijn geheel afgesloten en op het internet is een rebellenfilmpje te zien die toont hoe die rebellen (fier!) er overleven door het eten van insecten.

De kaarten tonen ook de verdeeldheid onder de rebellen, vermoedelijk een gevolg van de vele ruzies onder hun beschermheren in Israël, Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije en de VS, de zogenaamde ‘Vrienden van Syrië’.

Zo lijkt het bezoek van deze week aan Saoedi-Arabië van de Amerikaanse president Barack Obama niet te hebben gezorgd voor een toenadering tussen Riyad en Washington. Dat Barack Obama er hoogstnodig plots een ‘feministe’ moest honoreren spreekt boekdelen.

Slagveld - Evolutie Noord-Syrië - Eerste kwartaal 2014

Bemerk hier de evolutie rond de recente gevechten aan de Turkse grens in het uiterste westen vlakbij de kust. Hier wist men de opmars van de rebellen te stuiten na een initieel verrassende aanval, praktisch zeker via Turkije.

Volgens de rebellen deed men die aanval om zo de druk op hun mannen in het Qalamoengebergte te verzwakken. Een plan welke met de inname door het leger van nieuwe stadjes in dit gebied totaal mislukt lijkt. Zeker is dat er hier veel doden vielen, vooral onder de rebellen.

Bemerk verder de situatie in Aleppo waar het Syrische leger traag maar gestaag vooruitgang boekt in haar pogingen om de stad te bevrijden van die jihadisten. Het leger is hier bezig met een klassieke tangbeweging om die rebellen er te omsingelen.

Zie ook de grote in het geel gekleurde gebieden die de aan het leger gelieerde Koerdische groep YPG onder controle wist te krijgen. Verder zijn ook onderlinge gevechten tussen die jihadisten goed merkbaar. Het zwarte gedeelte rechts is de vruchtbare vallei van de Eufraat waar de Islamitische Staat van Irak en Sham heerst.

Er zijn wel opnieuw geruchten over nieuwe Amerikaanse steun aan die rebellen maar dit lijkt op het terrein tot niets te leiden. Of men de verhalen hierover van een dubieus figuur als journalist David Ignatius van de Washington Post moet geloven is de vraag? De man is gekend als een meestermanipulator die op zeer goede voet leeft met Israël en de elites in Washington.

Willy Van Damme

Advertenties

4 thoughts on “Syrië: Een overzicht van de militaire situatie

 1. Ik krijg berichten binnen dat de Turken Syrië zijn binnengevallen met artillerie, tanks en vliegtuigen. Het zou gaan om Kassab (Lattakia). Is er bij U iets bekend hierover?
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Onduidelijk. Het dorp ligt pal aan de Turkse grens en het begon met de inname van de grenspost daar. Het was ook toen dat de Turken een Syrisch gevechtsvliegtuig neerhaalden.
  Uit de uitgelekte bandopname met o.m. de chef van de Turkse veiligheidsdienst bleek al dat de Turken en al Qaeda nauw samenwerken.

  Er kunnen tussen die rebellen dus wel degelijk Turkse soldaten zitten. Er staat op het internet reeds een foto waaruit zou moeten blijken dat het deels om Turkse troepen gaat. Ook de Syrische autoriteiten en de Armeense regering wijzen in de richting van Turkije.
  Echte bewijzen zijn er echter nog niet en dus ben ik nog voorzichtig.

  Kassab is een klein dorp van een 2000 inwoners maar van cultuur-historisch groot belang voor de Armeniërs. Merkwaardig is dat Amerikaanse politici van Armeense komaf al luid protesteerden tegen Turkije.
  Maar het past allemaal in de grote frustraties die er in het kamp der rebellen heerst. Maar ook hier lijkt de aanval te falen.
  Willy Van Damme
  Naschrift:
  Ik heb het gebied nog eens in detail zitten bekijken en dan kan de conclusie alleen maar zijn dat ze via Turkije het land zijn binnengevallen. volgens berichten zouden er onder de gedode jihadisten turken zijn en zijn een aantal door geschut aan de grens uitgeschakelde voertuigen eveneens Turks.

  Kassab ligt in een noordelijke uitstulp pal onder de Turkse grens en is erg bergachtig. Het situeert zich op een 800 meter hoogte en er zijn weinig wegen behoudens die of naar Latakia, de op 65 kilometer zuidelijker aan de kust gelegen provinciehoofdplaats, of richting de Turkse grens.

  Het gebied dat zij innamen loopt op een maximum 500 meter afstand parallel met de Turkse grens. De indruk bestaat dat hier om een grote groep jihadisten gaat die onder leiding werkt van Jabhat al Nusra, alias al Qaeda.

  Het begon ook met de inname van de grenspost van Nab al Murr, vlakbij Kassab. Daar wordt nu gevochten. Eerder werd er slag geleverd om de berg al Nisr, in de media ook berg 45 genoemd. Deze is nu geheel terug in handen van het leger. Hij beheerst door zijn hoogte gans het gebied en was bij hun inval duidelijk het voornaamste doelwit van de rebellen.

  Onder jihadisten is er trouwens al ruzie ontstaan over het nut van deze inval. Een citaat om de sfeer bij de rebellen te typeren: “Als we aanvallen is het enige resultaat dat we het doelwit worden van het leger die dan zijn tanks, kanonnen en vliegtuigen op ons afstuurt”.
  Van een lage moraal gesproken. Er zouden volgens oppositiebronnen al een 300 doden gevallen zijn.

  Ondertussen lijkt de strijd om Rankoes in het Qalamoengebergte in zijn finale fase te zijn getreden. Beide kanten brachten zo te zien versterkingen naar de stad. De val is dus voor deze week. Het einde van het jihadistisch kalifaat van Qalamoen.

  • @Willy

   Dank voor de update.

   ***Breaking Update*** van Seymour Hersh over gasaanval 21 Augustus 2013.

   Het waren de Turken.
   -Russen hebben proefmonsters naar het V.K. (Porton Down) gestuurd.
   -Turken wilde Amerikaanse interventie.
   -Obama wist dat Erdogan er achter zat.
   -Ter elfder uren aanval op Syrië afgeblazen.
   -Obama kon niet zeggen dat Erdogan er achter zat i.v.m. NAVO-lidmaatschap.

   http://www.lrb.co.uk/2014/04/06/seymour-m-hersh/the-red-line-and-the-rat-line
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Ik bereid een stuk over de zaak voor en heb wel wat opmerkingen bij dit verhaal. Je leest er wel over.
   Willy Van Damme

 2. Pingback: Syrië: Een overzicht van de militaire situatie | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s