Herstelling Bogaerdbrug

Toch nog sneller dan velen verwacht hadden begint men komende dinsdagvoormiddag 1 april al met de eerste fase van de herstelwerken aan de Bogaerdbrug in Dendermonde. De nieuwe beweegbare brug ligt er al enkele maanden klaar om gebruikt te worden. Maar toen men eerder dit jaar die brug vlak voor de ingebruikname wou uittesten klapte die bij de proef plots hard neer en dat veroorzaakte natuurlijk schade aan de brug. Met als gevolg dat de brug er sindsdien ongebruikt bijligt. Wat uiteraard voor blijvende verkeershinder en ongemakken voor het stadscentrum zorgt.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek van de schade aan deze brug blijkt dat zeker de rechtopstaande zijleuningen en de ondersteunende balken van het beweegbare deel dienen vervangen te worden.

Beschadigde Bogaerdbrug

De leuningen van de brug hebben duidelijk schade opgelopen en dienen dus vervangen te worden.

De firma Aelterman uit Eeklo, bouwer van de brug, komt nu dinsdag deze delen wegnemen om ze dan in Eeklo te laten herstellen. De werken gaan volgens een mededeling van de stad en Waterwegen en Zeekanaal (W&Z), de bouwheer, ongeveer een halve dag in beslag nemen.

Waarbij het kruispunt van de Veerstraat, Franz Courtensstraat en de Kasteelstraat zal afgesloten worden voor elk verkeer, behoudens dan voor voetgangers. Over de verdere evolutie van het herstel kon men vrijdag echter nog niets zeggen.

Schepen voor Openbare Werken Leen Dierick (CD&V): “Wij zijn voor het volgende verloop geheel afhankelijk van wat W&Z ons zegt. Of er nog andere delen van de brug schade opliepen of wanneer de brug zal opengaan weten we echt niet. Maar we vonden dit belangrijk om de mensen te laten weten dat men wel degelijk bezig is om dit probleem op te lossen.” Ook bij W&Z bleef men vandaag nog het antwoord over de verdere evolutie schuldig.

Leen Dierick

Schepen Leen Dierick wou de Dendermondenaars zo snel mogelijk het nieuws over het begin van het herstel der Bogaerdbrug meedelen.

De pas begonnen aanleg van nieuwe voetpaden in die buurt gaat ondertussen wel gewoon door zoals werd voorzien. Die behelzen de Franz Courtensstraat tot aan het AC, de Kasteelstraat en delen van de Papiermolenstraat en de Werf. Deze zouden naar gelang van de weersomstandigheden een drie weken in beslag nemen.

Wel klaagde gemeenteraadslid Gino Van der Vreken (Open VLD) gisteren in een persbericht dat de nieuw aangelegde borduren aan de zebrapaden bij de Bogaerdbrug wegens hun hoge drempel niet aangepast zijn voor rolstoelgebruikers. Een heuvel dat volgens hem blijkbaar nog teveel voorkomt in de stad.

Volgens schepen voor Mobiliteit Niels Tas (sp.a) een fout die W&Z maakte bij het ontwerpen van die brug. “We zijn nu juist begonnen met het heraanleggen van de voetpaden daar en gaan dit probleem dan ook in overleg met W&Z aanpakken. Het is nu inderdaad onvriendelijk voor mindervaliden”, aldus Niels Tas.

De nieuwe Bogaerdbrug kadert in het project om de Oude Dender in de binnenstad geheel te renoveren. Voorheen werd reeds de Denderbrug en het sas met de sasbrug aangepakt. Ook werd al een deel van de sluis gebouwd die op termijn aan de Tragel de Oude Dender met het Denderkanaal in verbinding moet brengen.

Willy Van Damme

Naschrift:

In een nieuw persbericht komende van Waterwegen en Zeekanaal stelde deze vandaag dat men ook nog andere delen van de brug dient te herstellen. Dit zal grotendeels in de ateliers van het bedrijf Aelterman in Eeklo gebeuren. Het is, nog steeds volgens W&Z, de bedoeling de brug tegen het bouwverlof operationeel te hebben.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s