Robert Ford geeft nederlaag in Syrië toe

Het was in de eerste helft van 2012 dat velen in het westen al de kop zagen rollen van de Syrische president Bashar al Assad. Van Robert Ford, officieel toen Amerikaans ambassadeur in Syrië, tot journalist en rebellentrainer Jorn De Cock, bijna allen in het westen zagen de overwinning voor zich. Nog enkele weken en de ‘vrije’ Syrische jongens gingen het klaren. Met Syrië dan de chaotische terroristenstaat Libië achterna.

De ontnuchtering kwam er geleidelijk aan na de zomer van 2013. Niemand denkt zo te zien tegenwoordig nog aan het veroveren van de macht door die rebellen. Het idee Assad zien te vermoorden zoals dat in Libië met Moeammar Kaddafi gebeurde blijkt een droom.

Als zowat laatste is nu ook Robert Ford overstag gegaan en erkende hij zijn nederlaag. Tijdens een toespraak vorige donderdag 20 maart voor het Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington – een van de vele Amerikaanse studiediensten – gaf hij een analyse voor de reden van zijn nederlaag. (*)

Robert Ford

Robert Ford, tot 28 februari officieel Amerikaans ambassadeur voor Syrië, in realiteit de man die ettelijke duizenden buitenlandse jihadisten naar Syrië deed lokken. Waarbij mogelijks een paar honderd Belgen met recent nog een 13-jarig Brussels kind. Als er iemand is die zich voor het Internationaal Strafhof in Den Haag zou moeten verantwoorden dan is hij het wel. Samen dan natuurlijk met zijn baas Barack Obama.

Robert Ford werd door Barack Obama aangeduid om de oorlog tegen Syrië te leiden. Niet als generaal, die leiden legers, maar als burger die de jihadisten moet voorzien van alle nodige steun, van dure hotelkamers, tot operatiekwartieren, voedsel, computers met communicatiesoftware en wapens, desnoods met instructeurs.

Hij was het die leiding gaf aan deze uiterst brutale oorlog en zorgde dat alle andere partners zoals de Fransen, de Saoedi’s, Qatari’s, Britten en Turken allemaal netjes in de pas liepen. Gezien hun tegengestelde belangen geen gemakkelijke zaak.

Eind vorige maand werd hij bedankt voor zijn diensten en opgevolgd door de joodse diplomaat Daniel Rubinstein die voordien o.m. hoofd was van de afdeling Israël en Palestina op Buitenlandse Zaken en ook consul is geweest in Jeruzalem. Een man die vermoedelijk dus op hele goede voet staat met Israël.

Volgens Robert Ford waren er drie voorname reden voor het feit dat, zoals hij het stelde, Assad nog lang aan het hoofd van het land zal staan. Zelfs al ziet hij Syrië in stukken vallen met delen van het noorden en oosten in handen van allerlei rebellengroepen.

Vooreerst was daar de grote cohesie van de regering. In de initiële fase waren er wel enkele deserties maar nooit van gevechtseenheden en ook dat laatste is nu geheel verdwenen. Geen enkele individuele soldaat lijkt nog over te lopen. Het tegenovergestelde doet zich nu voort, rebellen lopen over. De gevechtskracht van het leger is dan ook trouwens sterk toegenomen.

Tweede reden zijn volgens hem de rebellen zelf die er niet in slaagden buiten hun groep een machtsbasis te creëren. Het werd met de tijd zo erg dat zelfs conservatieve plattelandsbewoners bewerkt door allerlei lokale extremistische predikanten afhaakten. Zeker toen ze overal poogden de sharia in te voeren, soms in zijn meest extreme ridicule vorm.

De derde reden had met de internationale situatie te maken. De steun van Iran, Rusland, Irak en Hezbollah is standvastig en groot gebleken. En ook andere landen als China, Brazilië en China steunen, zij het veel discreter, Assad.

Bashar al Assad - Met soldaten

Ondanks verwoede pogingen van de VS, Israël en een aantal andere landen zal Assad nog aan het bewind zijn na het aftreden van Barack Obama als president en van Recep Tayyip Erdogan als Turks premier.

Zij weten perfect dat de VS die jihadisten hier gebruikt en ze nadien vlotjes naar China, Rusland of Indië zou sturen. Elke door het Syrische leger gedode jihadist is er een die de Russen, Chinezen, Irakezen, Iraniërs of Indiërs niet moeten neerknallen. Het verklaart hun ondanks grote Amerikaanse druk volgehouden steun, hun zeer grote solidariteit met Assad.

De steun qua geld, wapens en de bevoorrading voor het Syrië van Assad is dan ook geen enkel probleem. Syrië is wel een grote puinhoop maar de overwinning op Assad blijkt een droom te zijn gebleken, een fata morgana.

De door de VS georkestreerde Arabische Lente brak haar tanden stuk op Syrië en Assad. Niet dat die de strijd al gewonnen heeft. Het zal nog veel zweet, bloed en tranen vergen voor de laatste jihadisten het er voor bekeken houden. Spijtig.

Willy Van Damme

*) http://www.nytimes.com/2014/03/21/world/middleeast/ex-envoy-sees-assad-as-staying-in-power.html?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_term=%2ASituation%20Report&utm_campaign=SITREP%20MARCH%2021%202014&_r=1

5 thoughts on “Robert Ford geeft nederlaag in Syrië toe

 1. Syrië en de rest van de wereld is met Rubinstein nog niet aan de nieuwe patatjes 😦
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ik vrees een beetje hetzelfde. Een van de laatste berichten heeft het over de levering van voor tientallen miljoenen dollar waarde aan materiaal zoals communicatiemiddelen en vrachtwagens aan die rebellen in het noorden van Syrië, waaronder Aleppo.
  Ook dus voor Jabhat al Nusra, officieel door de VS omschreven als een terreurbeweging en officieel lid van al Qaeda.

  Wie zei daar weeral dat al dat afluisteren door de NSA met de strijd tegen de terreur te maken heeft. Journalisten schrijven gewoon barslechte fictie. Ze moeten dat overlaten aan een Brusselmans en een Mortier. Die kunnen dat.
  Willy Van Damme

 2. Willy,

  Ik loop een beetje op de zaken vooruit, maar als ik het goed begrepen heb zijn er dit jaar verkiezingen in Syrië. Als Bashar al-Assad wordt herkozen, is dat toch een regelrechte afgang voor het Westen, of zal er hier in het Westen worden gezegd dat het geen vrije verkiezingen waren en dat de bloedhonden van Assad bij het stemhokje staan om vooral op Assad te stemmen want anders…..?
  Joop de Jong
  Antwoord:
  In de huidige toestand in Syrië verkiezingen houden is, zacht uitgedrukt, ook niet optimaal en kan onmogelijk als serieus aanvaard worden. Maar dat kan men evengoed zeggen van de toestand in Oekraïne waar fascistische bendes nu op veel vlakken heer en meester lijken en men voor mei ook verkiezingen wil houden.

  Ik vermoed wel dat bij normale verkiezingen Assad die vlot zal winnen. Wie zal het anders tegen hem halen, Ahmad Jarba, Salim Idris of de sadistische vechtjassen van Jabhat al Nusra en de Islamitische Staat van Irak en Sham (ISIS)? Kom nou.

  Ik denk niet dat ze trouwens in Saoedi-Arabië en Israël veel interesse hebben in zoiets als democratische verkiezingen in Syrië. Die bedoeïenprinsen haten zoiets gewoon.

  Het is verder in onze media de gewoonte om als een tegenstander van het westen wordt verkozen die verkiezingen dan als dubieus of frauduleus te bestempelen. Zie bijvoorbeeld de verkiezing van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Bij de verkiezing tot Oekraïense president van Viktor Janoekovitsj stelde men dat die correct waren verlopen.

  Nu plots lees je in de klassieke media dat die dubieus waren geweest. Men schaamt zich echt voor niets hoor. Men schrijft maandag A om dan op dinsdag te zeggen dat het B is en de dag nadien desnoods C. Enzoverder.
  En dan is men verrast dat de journalistiek in de ogen van het publiek niet geloofwaardig is. Ze weten het perfect maar vertikken het om er iets aan te doen.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » Robert Ford geeft nederlaag in Syrië toe

 4. *HAAT*

  Haat is niet dodelijk
  onverschilligheid wel
  En iedereen knikt heftig ja
  Helaas zijn het maar woorden
  en geen daden
  Het is niet anders
  want ga maar na

  De wereld in al
  zijn wijsheid
  ‘vooruitgang’ zogenaamd
  is killer en gemener
  dat het zelfs
  de Schepper beschaamd

  Zijn wij daarom op de aarde
  Dat is mijn vraag
  in het heel en het al
  Niemand lijkt het
  ook maar iets te kunnen schelen
  ’t Is ieder voor zich vooral
  Zo sloopt de mensheid
  al eeuwen alles
  en het anders zijn
  In naam van God of
  eenvoudigweg
  om het mijn en het dijn

  *EllyCat*
  http://www.ellycat.nl
  Antwoord:
  Bedankt.
  Willy Van Damme

 5. Pingback: Robert Ford geeft nederlaag in Syrië toe | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s