Oekraïne – Amerikaanse waarborgen

Toch merkwaardig die wijze waarop de VS aan diplomatie doet. Vandaag kwamen John Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, en Sergeï Lavrov, zijn Russische collega, in Londen samen om nog eens te spreken over de kwestie Oekraïne en in het bijzonder de toestand op de Krim.

Amerikaanse garanties

Zoals verwacht raakten die gesprekken nergens en zal de integratie van de Krim in Rusland dus verder gezet wordt. Maar merkwaardig was natuurlijk de uitlating van Kerry die het ‘betreurde’ dat Lavrov niet op zijn ‘voorstel’ was ingegaan.

Die stelde dat hij Rusland garanties had aangeboden wat betreft het gebruik door de Russische vloot van de Krim en vooral de haven van Sebastopol. Kerry deed dus namens de VS beloften aan Rusland over het gebruik van een stuk Oekraïne.

1 - John Kerry - 2

Niet de nieuwe fascistische leiders in Oekraïne maar John Kerry zegt wat met de Krim moet gebeuren.

Diegene die dacht dat Oekraïne na de fascistische staatsgreep van februari nog een onafhankelijk land was is dus een illusie armer. Het is niet hun de Hitler groet brengende premier of de fascistische knokploegen van o.m. Pravy Sektor die bepalen wat er met de Krim gaat gebeuren. Het is Washington die het wil bepalen. En omdat Rusland niet naar de Amerikaanse dictaten wil luisteren dreigt de VS nu met sancties.

Het is nog steeds zoals ten tijde van de verovering van het westen toen allerlei Amerikaanse presidenten met de inheemse volkeren verdragen maakten die men dan desnoods al een uur later in stukken scheurde. Waarna men die inheemsen dan maar onder valse voorwendsels uitroeide. L’ histoire se répéte.

En nu Herman Van Rompuy?

Het is trouwens logisch dat Rusland dat voorstel niet aannam. Na al de gebroken Amerikaanse beloften moet men zot of geheel ten einde raad zijn om dat voorstel te aanvaarden. Ooit tekende men in 1994 in Boedapest een internationaal verdrag die stelde dat Oekraïne neutraal terrein zou blijven. De VS gooide het nog diezelfde dag in de vuilbak.

Het verhaal van vandaag toont ook dat wat betreft Oekraïne de EU geheel op een zijspoor is gezet. Niets, rien, nothing, niks, heeft ze te zeggen. Het enige dat haar hier in deze kwestie overblijft is het braaf in de voetsporen lopen van Uncle Sam, de eeuwige cowboy. Angela Merkel als de met sancties dreigende zielenpoot.

Herman Van Rompuy - 1

Herman Van Rompuy stelde dat Oekraïne geen zaak voor de VS was maar voor de EU. Sindsdien staat Europa geheel aan de zijlijn. En nu Herman?

Toen het gesprek van Victoria Nuland met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev uitlekte was er grote verontwaardiging in Brussel. ‘Fuck the EU’, had ze hondsbrutaal gezegd. Waarom onze Europese president Herman Van Rompuy zich zelfs in het publiek boos maakte en stelde dat de EU hier aan zet was en niet de VS.

Nuland noemde in dat telefoongesprek toen Arseni Jatsenjoek als hun mannetje en zag niets in bokser en politicus Vitali Klitsjko, de Quisling die Duitsland voor het premierschap in petto had. Jatsenjoek is sindsdien premier en Klitsjko zit niet eens in de regering. En nu mijnheer Van Rompuy? Nog boos op Uncle Sam? Europese sukkels!

En terwijl men 11 miljard euro in dit imperialistisch avontuur wil gooien sterven er in Europa mensen van ontbering en worden sociale programma’s overal beknot. Denk eraan: er zijn Europese verkiezingen op komst. Stop de waanzin.

Willy Van Damme

7 gedachten over “Oekraïne – Amerikaanse waarborgen

 1. Topstuk weer! Misschien mag ik het niet ter sprake brengen, maar de nogal controversieel staande Lyndon Larouche, heeft toch wel een interessante video op zijn site staan. Brrr….Natalia Vitrenko, dat is een communiste, toch?

  http://larouchepac.com/node/30169
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt voor die link maar heb hiervoor nu te weinig tijd.
  Willy Van Damme

 2. Ik ben het helemaal met je eens,
  Rusland zal de Krim nooit laten gaan. De Oekraïne komt later nog…

  Paul De Leenheer
  Antwoord:
  Men moet een beetje een oog hebben voor de geschiedenis. Rusland verloor de oorlog in 1990 en leed een zware nederlaag.
  Van Rusland werden door de VS toen grote stukken van het land weggesneden zoals Oekraïne, de Centraal-Aziatische republieken, Georgië, de Baltische staten, Azerbeidzjan, Armenië, Moldavië en Wit Rusland. Het was op de bezetting door de Mongoolse Gouden Orde na de grootste nederlaag uit de geschiedenis van het land.

  Rusland heeft zich nadien na verloop van vele jaren weten te herstellen en is er groter uitgekomen dan voorheen.
  Onder Poetin is het land nu begonnen aan een gestage heropstanding en dat veroorzaakt natuurlijk ongenoegen in de EU en bij de VS die in Rusland een geostrategische vijand zien die zo klein mogelijk dient gehouden te worden.

  De kans was reëel dat Rusland binnen enkele jaren economisch zo sterk zal zijn dat de mogelijkheid voor de VS en de EU om Oekraïne in te lijven verloren zou gaan. Het is gezien de economische situatie trouwens nu al twijfelachtig.

  Ik vermoed ook dat de VS en de EU heimelijk de Krim al hebben laten vallen en het nu vooral gebruiken om Rusland en Poetin aan te vallen.
  Men moet ook beseffen dat Kiev de geboorteplaats is van Rusland en dat het in Sebastopol was dat in 988 het land de stap naar de christelijke orthodoxe kerk zette.
  Twee sleutelmomenten in de Russische geschiedenis.

  Het getuigt dan ook van een grote terughoudendheid van Rusland dat het niet krachtiger reageert.
  Het is alsof men in Groot-Brittannië York zou loskoppelen van het land of in Nederland Leiden of Amsterdam.

  Volgens bepaalde berichten zou trouwens het goud van de Oekraïense nationale bank al op het vliegtuig zijn gezet richting de Federal Reserve in New York. Ook een klassiek verhaal. Vraag eens aan de Duitsers wanneer de VS hun teruggevraagd goud eindelijk gaat geven. Met Sint-Juttemis?
  Willy Van Damme

 3. Las vandaag een artikel in Die Welt waarin een zeer aannemelijk economisch-financieel rampscenario uiteen gezet wordt (sorry Willy, maar te lang om te vertalen). Daarom is het verwonderlijk dat iedereen bij ons gerust lijkt in de goede afloop van het conflict. Het hamsteren blijft uit, maar de paniek kan plotseling toeslaan.
  Voor de geïnteresseerden: http://www.welt.de/finanzen/article125823962/Krim-Krise-koennte-grossen-Crash-ausloesen.html. Lees ook lezerscommentaar door Falcon.
  Zorro
  Antwoord:
  Het risico bij dit soort conflicten is dat men in beide kampen te kwaad wordt en dat de agressor (de VS/EU) hun wensen voor werkelijkheid nemen en hun macht overschatten. Een steeds weerkerend verhaal voor wie de geschiedenis kent.

  Daar ligt het gevaar voor een verdere escalatie. Ook zijn er die fascistische groepen als Pravy Sektor die niet terugschrikken voor een flinke portie geweld en een stevige provocatie. De VS kan hen ook zo gebruiken. Zie maar naar die aanval met Sarin van 21 augustus vorig jaar nabij Damascus.

  Uit dat verhaal van die telefoon tussen de Estse minister van Buitenlandse Zaken en Catherine Ashton van de EU krijg je ook de indruk dat sommigen in de EU amper weten wat er echt aan het gebeuren is en onvoldoende de positie van de tegenstander inschatten of de daden van de andere partij in het conflict, de VS, bijna niet begrijpen of zelfs niet kennen.
  Willy Van Damme

 4. Dat ‘kapsel op zoek naar hersenen’ (Kerry dus) doet steeds weer de vraag rijzen: wie heeft er in Washington de touwtjes in handen ? Wie beslist tot zulke waanzinnige confrontaties zoals nu met de Russen ? Zoals men in de VS zegt: de politiek van de VS is niet in het belang van het land. Obama lijkt te onzeker. Het Congres beslist evenmin. Wie is dan de McGeorge Bundy (de man achter de Vietnam-oorlog) van deze tijd ? Hoe verloopt de besluitvorming ?
  Zorro
  Antwoord:
  De echte macht in de VS ligt niet bij een individu maar bij een groep mensen die soms ook tegengestelde belangen hebben.
  De politici zelf hebben maar beperkte macht.
  Willy Van Damme

 5. Kijk Willy, hier heb je een lijstje van de financiers van de coup. Ook de ongewisse Amerikaanse belastingbetaler draagt bij.

  http://www.theoccidentalobserver.net/2014/03/the-arseniy-yatsenyuk-foundation-has-disappeared/
  Jan
  Antwoord:
  In Amerikaanse films heet dat dan de ‘usual suspects’. Typerend is dat zijn stichting de Open Ukraine Arseni Jatsenjoek Foundation heet. Zou de crimineel veroordeelde topspeculant George Soros er dan misschien iets mee te maken hebben?

  Ach als ik die bende hoor praatjes maken over ‘mensenrechten’, ‘vrijheid’ en ‘democratie’ dan gaat mijn maag opwerpen.
  Ze pogen blijkbaar nu hun sporen te wissen, maar daarvoor is het al veel te laat.
  Bedankt alleszins voor die leuke informatieve bijkomende gegevens.
  Willy Van Damme

 6. De Europese politici zijn zelfs te dom om te beseffen dat de VS-administratie met deze crisis alweer in de eerste plaats Europa verzwakt. Het blijft op onze bodem oorlog stoken, Oekraïne ligt midden in Europa.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Een rake observatie. Door die extremisten in Oekraïne aan de macht te brengen creëert men in die regio natuurlijk een grote instabiliteit. En daar is niemand in Oost-Europa bij gebaat. Ook de Polen niet.

  Bovendien zal de EU veel hinder ondervinden door die eventuele sancties tegen Rusland. De handel van de VS met Rusland is beperkt. De VS heeft Rusland vooral nodig voor twee zaken: het opkopen van Amerikaanse schuldbrieven en als uitweg voor de vlucht uit Afghanistan van het Amerikaanse leger.

  De NAVO vlucht dit jaar geheel weg uit Afghanistan en dan zijn er drie mogelijkheden: via Pakistan maar dat is beperkt, via Rusland wat men nu veel gebruikt en via directe vluchten uit Afghanistan. Maar dit laatste heeft zo zijn beperkingen. Het Amerikaanse leger heeft Rusland hier dus deels nodig.

  Maar het is vooral de EU die hinder heeft van problemen in Rusland. Sommige Europese bedrijven hebben hun strategie gericht op de groei van de Russische economie en zien dat nu mogelijks in het water vallen.
  Het is een andere goede reden waarom dit Europees beleid pure waanzin is.

  We hebben in Europa alleen baat bij samenwerking en niet bij ruzies. De EU heeft zich met deze kwestie zwaar in de voet geschoten. Reden te meer waarom onze Europese leiders onbekwaam en dwaas zijn, bezeten door een onlesbare machtshonger. En ik wacht nog op de eerste fundamentele kritiek op dit beleid vanuit het Europees parlement.

  Een specialist vertelde mij gisteren dat in Gent op dit ogenblik 2000 gezinnen overleven op gratis voedsel en dat het aantal jonge leefloners de laatste maanden er erg gestegen is. En dan miljarden uitgeven zodat die Oekraïense oligarchen, ultranationalisten, Quislings en fascisten hun zakken kunnen vullen. Crimineel is dat.

  Ik las vandaag bij Le Figaro trouwens dat, ondanks de onophoudelijke propagandacampagne, uit een opiniepeiling blijkt dat 64% der Fransen en 57% der Duitsers tegen extra hulp aan Oekraïne is.
  Willy Van Damme

 7. Pingback: » Kunnen we Gods Katholieke weg doorgronden ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s