Oekraïne–Liegen dat ze zwart zien

Het is merkwaardig en toch weer niet. Terwijl veel camerabeelden en foto’s duidelijk de fascistische natuur van de staatsgreep in Oekraïne tonen, vertikken de klassieke massamedia het om dit in beeld te brengen. Ze wenden hun camera’s en fototoestellen liever hiervan weg.

Andrey Prabiy - Chef Nationale Veiligheidsraad

Andrey Prabiy, stichter van de Nationaal-Socialistische Partij en huidig chef van de nationale veiligheidsraad die alle veiligheidsdiensten onder haar controle heeft.

In het beste geval heeft men het over ultranationalisten of extreem-rechts, maar veelal zijn de gebruikte termen iets neutraler zoals ‘radicalen’ of ‘de jongens van Pravy Sektor’. Dat ze in de huidige regering alle sleutelposities bezetten die met openbare veiligheid te maken hebben, je zal het niet lezen in bijvoorbeeld De Morgen of zien vertellen op de VRT.

Oleksandr Sych (Svoboda), Vice-premier

Oleksandr Sych, vicepremier en ideoloog van Svoboda, de grootste fascistische partij.

De nummers 1 en 2 van de Nationale Veiligheidsraad, de vicepremier, de minister van Defensie en de procureur-generaal, de hoogste parketmagistraat, allen zijn in handen van het grootste crapuul dat er op deze aardbol rondloopt. Wie hun uitlatingen uit het recente verleden op een rijtje zet kan alleen maar geschokt zijn.

Iemand als Jan Balliauw van het Journaal van de VRT of die vele andere westerse correspondenten moeten toch ook overal die fascistische slogans hebben opgemerkt of die Hitlergroet. Daar kan men toch niet naast kijken.

Dmitry Janosh - Pravy Sektor

Dmitry Janosh, leider van Pravy Sektor, de tweede grootste fascistische groep, en tegenwoordig de nummer twee van de Nationale Veiligheidsraad.

Zoals men moet gezien hebben hoe het stadhuis van Kiev of het parlement beklad werd met hakenkruisen en andere symbolen van een volbloed fascisme. Dat onze journalisten niet beweren dat ze het niet gezien hebben of niet weten.

Dat kan niet. Dat beweren is de lezer, luisteraar of kijker uitlachen waar hij bijstaat. Neen, er kan hier maar een zeer zware conclusie getrokken worden en dat is dat de massamedia hier met de grootste leugencampagne bezig zijn ooit gezien. Met als vraag hoe dit grootschalig bedrog zomaar kan gebeuren. Welke mechanismen zitten hier achter?

Oleg Makhnitsky (Svoboda), procureur-generaal

Oleg Makhnitsky, de nieuwbakken procureur-generaal en een topman van Svoboda.

Er was inderdaad voorheen al het grootschalig bedrog over Syrië met een professor aan de UGent Rik Coolsaet die de Europese jihadisten die Syrië nog steeds terroriseren idealisten noemde.

Ja, en er was een Rudi Vranckx die optrok met een hier tot jaren cel veroordeelde aan al Qaeda gelieerde terrorist. Dezelfde Vranckx die ongeveer een jaar eerder met een uitgestreken gezicht beweerde dat al Qaeda morsdood is.

Neen, dit verhaal over Oekraïne is nog grover. Dat onze media verzwijgen dat hier sprake is van een door de EU en VS gesteunde fascistische staatsgreep is te schandelijk voor woorden. Maar ja, als ze die harde waarheid zouden schrijven dan betekent dit dat een Guy Verhofstadt in Kiev op Maidan fascisten toesprak toen hij beweerde hoe ze de Europese waarden verdedigden.

Ihor Tenyukh (Svoboda), minister van Defensie

Ihor Tenyukh, de nieuwe minister van defensie en topman van Svoboda.

Het zou het definitief politiek einde van de man geweest zijn. En dat zou gezien zijn steun voor die Syrische jihadisten een goede zaak zijn. Het zou echter ook betekenen dat een Herman Van Rompuy of Karel De Gucht in datzelfde fascistische bedje ziek zijn en ook zij terecht hun politieke carrière aan de kapstok kunnen hangen.

Maar dat durft de klassieke media niet en dus liegt men er op los, men liegt tot men zwart ziet. Het zwart van de uniformen van die couplegers in Kiev. Maar ondertussen Tv-zender Russia Today beschuldigen propaganda te verkopen en Poetin een nieuwe Hitler noemen, dat is geen probleem.

Arseni Jatsenjoek, premier van Oekraïne

De nieuwe premier Arseni Jatsenjoek groet zijn Europese en Amerikaanse vrienden, ook die in onze pers. Victoria Nuland, de Amerikaanse staatsecretaris voor Europese Zaken noemde hem: ‘Yats, onze man’. Jawohl. 

Het is al zover gekomen dat een Henry Kissinger, als gewezen Amerikaans topdiplomaat een man van vele bloedige oorlogen en staatsgrepen, in deze kwestie redelijker overkomt als de meeste van onze persmensen. Wie had dat ooit kunnen denken?

En ondertussen worden er in Europa mensen van 90 jaar en meer voor de rechtbanken gebracht omdat ze 70 jaar geleden vermoedelijk kampbewaker waren in een van de vele Duitse concentratiekampen. Hoe hypocriet kan men zijn? Hoe zwart kan men zijn?

Willy Van Damme

Advertenties

20 thoughts on “Oekraïne–Liegen dat ze zwart zien

 1. Beste Willy, een zeer goede reactie op alle hitserij over Oekraïne. Het lijkt er op alsof de Koude Oorlog nooit is weg geweest.
  Paul De Leenheer
  Antwoord:
  Het doet mij denken aan de periode wanneer onze koning Leopold II Congo stal. Toen hij daarover in het parlement sprak had hij het over het brengen van de beschaving en het redden van de mensen van die Arabische slavendrijvers want dat waren wel heel erg slechte mensen.
  En die negerkes dienden toch door hem in bescherming te worden genomen. Niet?

  Toen was er in ons parlement nog enig verzet. Nu heeft men het over het volksverzet tegen een ‘corrupte dictator’ en de strijd tegen die ‘nieuwe Hitler/Stalin’. Verander een paar woorden en je bent er. Alleen is er nu voor zover ik weet niemand in het parlement die een kritische stem laat horen.

  Hetzelfde in de pers die instemt en mee de hetze voert. Ook toen had je tenminste een tegenstem. Het doet mij ook denken aan het gebruik van het woord ‘rendition’ in de Angelsaksische pers toen de vorige Amerikaanse regering met hulp van de EU overal mensen ontvoerde, hen in geheime gevangenissen stak, folterde en vermoorde.

  Toen klonk het unisono van The Guardian over The Irish Times tot de Boston Globe en de New York Times over ‘rendition’ en ‘harsh interrogation techniques’.

  Dat kan op woordspelletjes lijken maar dat begrijpen is essentieel voor het analyseren van de media.
  Rendition was een voorheen al heel lang niet meer gebruikte term voor iets als ‘overgave’. Het wordt in Collins English Dictionary omschreven als archaïsch woordgebruik. En dit was uiteraard geen ‘overgave maar gewoon ‘ontvoering’ met daarna fysiek geweld en geheime gevangenissen.

  Nooit gebruikte men in de media het woord kidnapping of foltering. De twee termen die men in de media hier nochtans duidelijk had moeten gebruiken. Maar neen, plots komt daar een al lang in ongebruik geraakt woord boven dat dan plots door de ganse media wordt gebruikt. Toch heel raar.

  En dan rijst de vraag waarom plots dit woord verschijnt en hoe men dat zo algemeen wist te introduceren. Dat is een erg cruciale vraag. En hetzelfde zien we nu ook gebeuren met het fascisme in Oekraïne. Daar ligt het probleem met onze media. Wie controleert haar en hoe?

  Toen de steeds dronken en incompetente Boris Jeltsin Rusland liet leegroven door niet zelden aan het zionisme gelieerde kleptocraten, was er in onze media geen vuiltje aan de lucht. Ook toen hij het parlement liet beschieten en de parlementsleden liet arresteren klonk er gejuich.

  Nu echter Poetin Rusland terug op de benen bracht is het plots een modder gooien naar de nieuwe Stalin/Hitler. Het heeft dus niets met democratie , mensenrechten of iets abstract als vrijheid te maken maar alleen met de wens van de VS en de EU om Rusland zo kapot mogelijk te krijgen.

  Lees er maar eens de ‘analyses’ over Poetin in onze kranten op na. Wat men hem steeds kwalijk neemt is dat hij de macht van Rusland wil herstellen. En dat zien ze allen als een ‘gevaar’.

  Het voor hen enige goede Rusland is er een dat in duizend stukken aan de voeten van Merkel, Obama en Cameron ligt, roepend om genade. De rest is gazettenpraat. Gelul van de NRC, Pauw & Witteman en De Standaard.
  Willy Van Damme

 2. Reactie Jan Baljouw:

  Het Westen heeft volgens Poetin de foute keuze gemaakt door een regelrechte staatsgreep te steunen en de nieuwe machthebbers te erkennen als de vertegenwoordigers van de wettige macht in Oekraïne. Rusland zit met zijn reactie in de internationale legaliteit, het Westen steunt de illegaliteit.
  Elce 2013
  Antwoord:
  Ik vermoed dat dit je eigen reactie is. Het is te zien welke wet en met welke rek je die toepast. Maar dat dit een gewelddadige staatsgreep is kan men moeilijk betwisten. Verder baseert men zich in De Krim en in Moskou op de zaak van Kosovo waar het Internationaal Gerechtshof geen bezwaar maakte tegen die afscheiding.
  Willy Van Damme

 3. Dit maakt me bang. De as van het kwaad (VS – EU) forceert duidelijk de strijd met Rusland. Er zijn dingen gebeurd en uitspraken gevallen die nog moeilijk vreedzaam kunnen terug gedraaid worden. Voeg daarbij de ongeziene mobilisatie van de media (uniek sedert WOII ?) en alles wijst op een nakend slotoffensief tegen Rusland met als doel de zgn full-spectrum-dominance.
  Als dagelijks lezer van Die Welt merk ik overigens dat ook de Duitsers beginnen bang te worden.
  Zorro:
  Antwoord:
  Door taalproblemen lees ik nooit de Duitse pers. Maar dat het westen op dit ogenblik in een erg agressieve bui is kan moeilijk betwist worden. Ze springen van de ene oorlog naar de andere oorlogsdreiging. Joegoslavië, Irak, Afghanistan, Libië, Syrië, De Krim/Oekraïne en de oorlogsdreiging tegen Iran.

  Tja, dat lijstje is er nu eenmaal en dan begint een normaal mens die eens nadenkt zich heel grote vragen te stellen. Nu eisen ze Kharkiv, wat is het volgende Novossibirsk? Smolensk? Of Lhasa en Oelan Bator?
  En ondertussen sterven hier mensen van ontbering.
  Willy Van Damme

 4. Ik heb dit zeer interessante artikel geprobeerd geplaatst te krijgen op diverse fora van de Nederlandse mainstream media, helaas zonder resultaat. Er zijn inderdaad een hele hoop Nederlanders die niet weten wie er in de nieuwe Oekraïense regering hebben plaatsgenomen, laat staan dat zij weten dat het neo-fascisten zijn. Kennelijk mogen die Nederlanders niet weten dat de VS en de EU een neo-nazi regime in het zadel hebben geholpen en hen ook nog financieel ondersteund. Gezien de komende Europese verkiezingen is dit, voor ons, misschien wel duidelijk maar hoe bereik je de ongeïnformeerden?
  Er moet mij trouwens nog iets van het hart betreffende het gelekte telefoongesprek tussen Catharine Ashton en de Estlandse minister van BuZa, Urmas Paet. Uit het telefoongesprek blijkt namelijk dat Catharine Ashton ook heeft gesproken met Olga Bogolomets (dit is de dame die op het Maidanplein het eén en ander heeft waargenomen wat betreft de beschieting op demonstranten en politie) en dit aan Urmas Paet heeft doorgegeven. Catharine Ashton vertelt aan Urmas Paet dat zij Olga ook heeft gesproken en tegen haar gezegd heeft dat zij (Olga) er maar eens over na moet denken Minister van Volksgezondheid te worden. Niet nu, maar in de toekomst. Vervolgens komen er allerlei berichten in de mainstream media dat wat Olga gezien en gezegd zou hebben, berusten op geruchten.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Men hoeft er daar niet aan te twijfelen dat men met die dame al een ‘goed’ gesprek zal gehad hebben. Wat dacht je. Ik hoop maar dat ze er niet te veel last mee gehad heeft.

  Verder dient de waarheid verzwegen te worden. Wat De Morgen dan propaganda noemt is feitelijk de waarheid en wat zij de waarheid noemt is gewoon propaganda. Ze draaien dat zo vlot om.
  Dat bleek trouwens perfect ook met het door hen gepubliceerde verhaal over die rabbijn Moshe Friedman. Een dief stelden zij terwijl hij juist bestolen was.

  Vandaag schreef ene Neil Buckley in de Financial Times: ‘In fact while far right symbols were present on Kiev’s main square, they were far outnumberend by the blue-and-yellow flags of Ukraine – and of the EU”.

  Men zal dus nooit spreken van fascisten of nazi’s maar van extreem rechts of radicalen en men zal het zoveel mogelijk minimaliseren en liefst geheel verzwijgen.
  Hier geeft men wel al voor de eerste maal toe dat er daar ‘far right’ symbolen waren waar onze Europese politici kwamen spreken. Guy Verhofstadt tussen de hakenkruisen. Het is eens iets anders dan al dat blauw gedoe.

  Het optreden van de media is de klassieke Newspeak waar George Orwell het over had. En dus waren er onder George Bush Jr. geen kidnappingen en folteringen maar ‘renditions’ en ‘harsh interrogation techniques’. Ook waren er tot begin 2013 geen jihadisten of al Qaeda in Syrië maar was dat propaganda van Assad, zoals dat verhaal van die Oekraïense fascisten alleen maar propaganda is van Poetin.
  Liegen dat ze zwart zien, zo heet dat.
  Willy Van Damme

 5. Heel goed artikel.
  EU is een fascistoide door pedofile psychopaten geinfiltreerde Moloch.
  Te hopen is dat steeds meer mensen dat inzien.
  Zegt het voort….zet het voort.
  Nemesis
  Antwoord:
  Uw definitie van de EU is voor mij te kort door de bocht. Dat er daar psychopaten mee aan het stuur zitten betwijfel ik echter niet.
  De voorbije dagen hoorde ik bijvoorbeeld zo’n Nederlandse militair van Clingendaal die zo te horen zijn F16’s al boven Moskou zag vliegen.
  Verder is het natuurlijk een open deur intrappen door te schrijven dat er daar veel corruptie is.

  Ook ongebreidelde machtshonger, de daarbij horende arrogantie en hypocrisie zijn eigenschappen die het in dat milieu erg goed doen.
  Je zou ze zo de absolutie geven.
  Willy Van Damme

  • Tja, en om dan als ‘West-Oekraïener’ te denken dat het er in de ‘vrije’ Europese-Unie anders aan toe gaat?

   http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2014/02/03/corruptie-in-eu-kost-120-miljard/
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Ooit werd onze Guy Verhofstadt genoemd in de zaak van vermeend smeergeld rond de aankoop van obussen onder partijgenoot en toenmalig minister van Defensie Freddy Vreven (Open VLD). Het was geen sociaaldemocraat en dus raakte de zaak strafrechtelijk nergens.

   Verder heb je hier Sarkozy, Chirac, Mitterand, Giscard d’Estaing, Christine Lagarde, Berlusconi, Andreotti, Rupert Murdoch met Tony Blair, Cameron en Thatcher, Aznar en zijn Partido Popular, het Spaans koningshuis, je hebt Victor Orban, de vele Ierse schandalen, de boevenbanken, Craxi, Van den Boeynants, het premiegesjoemel van het Europees parlement? Enzovoort? Boeken vol.

   Tja, Janoekovitsj en Poetin zullen ook wel niet maagdelijk blank zijn zeker. Maar dat die anderen maar best zwijgen.

   Het doet denken aan de Griekse crisis waar Bild Zeitung & Co de Grieken een corrupt zootje noemde. Tot bleek dat het vooral Duitse bedrijven waren die Grieken hadden zitten omkopen. Maar daarover had Bild Zeitung het dan al veel minder.
   Willy Van Damme

 6. VS klaar voor militair ingrijpen in Oekraïne.

  http://www.zerohedge.com/news/2014-03-12/chairman-joint-chiefs-staff-us-ready-military-response-ukraine
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Denk ik niet. Je weet natuurlijk nooit maar er zijn hiervoor op dit ogenblik geen aanwijzingen de naam waardig.

  Wel is er altijd het probleem dat de leiders van de EU hun eigen leugens gaan geloven en zich zo wars van elk realisme laten meesleuren in een dol avontuur. Dat is het grootste risico hier. Een escalatie van woorden die zo in een negatieve spiraal terecht komt.

  Rusland heeft het volkenrechtelijk wel allemaal goed bekeken hoor. Ze baseren zich in essentie op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag van 2010 over Kosovo.
  Daarin stond dat een deelstaat zich mits voorwaarden altijd kon afscheiden van de centrale macht. En de Krim lijkt aan al die voorwaarden te voldoen. Het geding tegen Kosovo was aangespannen door Servië dat het pleit hier verloor.

  Maar dat arrest lijkt men in de VS en bij de EU nu plots niet meer te kennen. Verder denk ik dat men in de VS en bij de EU vooraf al wist de Krim niet te zullen kunnen inpikken. Men speelt nu zowat de grote onschuld versus de nieuwe Stalin/Hitler. Allemaal propaganda dus.
  Willy Van Damme

 7. @Willy

  U heeft weer prima onderzoekwerk verricht in dit artikel. Onderstaand link bevestigt dat. Het enige verontrustende is de uitspraak van John McCain, die graag Amerikaanse marineboten in de Zwarte Zee ziet dobberen.

  http://www.globalresearch.ca/the-neoliberal-neo-nazi-coup-in-ukraine/5373232
  Spierballentaal van Obama. Waar Obama er eerst geen problemen mee had dat de Russen hun marinebasis in Sebastopol mochten blijven gebruiken, eist hij nu een volledige terugtrekking van de Russen uit de Krim. Dat gaat Poetin dus niet doen.

  http://www.globalresearch.ca/obama-issues-new-threats-against-russia-military-action-contemplated/5373284
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Ik poog alleen maar mijn best te doen en dit met vallen en opstaan. Intussen poogt men zich bij de klassieke media in alle bochten te wringen over die fascisten die nu de regering feitelijk controleren.

  In De Standaard van vandaag stelde ‘journaliste’ Corry Hancke dat Pravy Sektor slechts 40, hoogstens 100 man was, niet meer. Wel gaf ze toe dat het zij waren die de regering hadden omvergeworpen. Dus met anderen woorden: een staatsgreep pleegden.

  Verder gebruikte zij uiteraard het woord fascist niet, neen dat woord gebruiken is propaganda van de Russen. Het zijn hoogstens extreem-rechtsen.
  Hoe die dan maximum 100 man een staatsgreep konden plegen lijkt mij een raadsel. En over buitenlandse steun voor die fascisten, sorry extreem-rechts, daarover zweeg ze geheel.

  Kijk als de Standaard of de Morgen deze maand in een goed stevig stuk het fascistische karakter van die groepen analyseert alsmede de steun vanuit de EU/VS dan krijgt de eerste die mailt of belt een gratis bak Vicaris naar keuze.
  Willy Van Damme

 8. Toch een zeldzame kloof tussen pers en publiek. In het verleden was de persvrijheid in het Westen steeds zeer groot. Herinner je bv de periode van de Vietnam-oorlog. Vandaag nog een typische reactie in Die Welt (en hoog gequoteerd door de lezers): “Ich bin vollkommen erstaunt, wie sich die Meinung der deutschen Presse von der Meinung der allermeisten meiner Freunde unterscheidet, die doch ein relativ breites Spektrum der deutschen Bevölkerung darstellt.” Dit zal wel verstaanbaar zijn ?
  Voor het overige: de reactie van de VS (direct het akkoord tussen regering en oppositie torpederen) belooft m.i. weinig goeds voor het vervolg van de crisis. Elke vreedzame oplossing, zoals nu het referendum zal wel afgebroken worden door een of ander ‘incident’.
  Zorro
  Antwoord:
  Het zou misschien voor de lezers hier best zijn om Duitse zinnen ook te vertalen. Niet iedereen hier kan dat vlot lezen.

  En inderdaad steeds meer mensen geloven die kranten niet meer. Een recente opiniepeiling in Duitsland toonde trouwens aan dat de overgrote meerderheid daar tegen elke vorm van sancties zijn.

  De VS en EU willen Rusland gewoon kapot, ze gaan dat niet met militaire middelen doen maar via de economie en via politieke destabilisatie. Men is daar al veel jaren mee bezig.

  Het is geen toeval dat men hier bij regeringen en in de media woest reageerde toen Rusland een wet uitvaardigde die organisaties verplichte om hun eventuele buitenlandse sponsoring bekend te maken. Dus transparantie te geven, openheid van zaken.
  Plots was dat in dit geval uit den boze. Merkwaardig toch. De westerse koningen van de transparantie die er nu in dit geval tegen zijn.
  Die subsidiëring werd (nog niet) verboden maar dat komt er vermoedelijk wel. Zie maar naar de recente actie tegen die door het Westen gesteunde Navalny.

  Het verklaart ook waarom bepaalde landen die zogenaamde sociale netwerken als Facebook aan banden leggen. Het is immers zo dat de VS veel van die politieke agitatie in Rusland, China, Egypte, Syrië, enzovoort stuurt.

  Ik ben er dan ook zeker van dat de spanning in de wereld de komende jaren nog zal toenemen. De agressieve natuur van de VS en de EU staat daar garant voor.
  Zie maar naar de steun van de VS en de EU aan separatistische bewegingen in China. En dat is in wezen toch een daad van oorlog.
  Willy Van Damme

 9. Uw analyse stelt de zaken scherp en zo hoort het. Ik wil er evenwel op wijzen dat de illustratie (montage) met het onderschrift; “De nieuwe premier Arseni Jatsenjoek groet zijn Europese en Amerikaanse vrienden, ook die in onze pers. (…).” een getrukeerde foto is”. En dat helpt degenen die elke kritische benadering van dit thema willen afdoen als (o.a.) ‘Kremlin-propaganda’ bij de ondersteuning van hun stelling, wat hier niet de bedoeling kan zijn. Mvrgr, F.T.
  Frank Thevissen
  Antwoord:
  Bedankt voor de bloemenruiker.
  Ik heb eens gekeken naar die kwestie van die foto.
  Het probleem met foto’s is dat ze steeds kunnen vervalst zijn. Dat is al meer dan honderd jaren trouwens het geval.

  Toen ik de foto ontdekte had ik trouwens zo mijn twijfel. Mijn zoon die veel van die materie kent twijfelde aan een vervalsing. Verder bleek uit verder onderzoek dat de Nazigroet in Kiev en steden als Lviv schering en inslag is.
  Ik lees ook veel over de materie en had nog nergens een verhaal over een vervalste foto van dit genre tegengekomen. Reden waarom ik uiteindelijk besloot hem toch te plaatsen.

  Ik heb ook nu nog eens gekeken en behoudens op een vrij maffe zionistische site ben ik niets tegengekomen dat het heeft over een vervalsing.
  Hebt U betere informatie?
  Willy Van Damme

  • Misschien moeten wij ons hier de vraag stellen, waarom deze “getrukeerde foto” het niet tot de mainstream media heeft gebracht? Sterker nog, als je deze “getrukeerde foto” als link in een reactie plaatst bij de mainstream media, dan wordt je reactie niet geplaatst. Evenmin als dat je mag schrijven dat er neo-nazi kopstukken in de nieuwe regering zitten. Ik ga mij dan altijd afvragen, waarom?
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Of dit een getrukeerde foto is weet ik niet. Ik heb wat op het internet zitten zoeken en nog veel kleine Oekraïense Hitlers gezien maar een serieuze aanwijzing voor die vervalsing niet.
   Maar tot op heden heb ik behoudens die ene foto in Het Laatste Nieuws geen foto’s in de klassieke media gezien waarop teken van duidelijk fascisme in Oekraïne te zien zijn. En men kan er niet naast kijken.

   Bewuste censuur uiteraard. Als dit feit hiervoor geen bewijs is.
   Wel artikelen over het vermeende criminele verleden van de president van Oekraïne en van de nieuwe premier van de Krim. Dat ontdekt men dan en kwakt men wel in de krant. Ik denk dat een normale mens die dit ziet maar een conclusie kan trekken. Overheidsingrijpen in de media.
   Willy Van Damme

   • Trouwens, de functie van Andrey Prabiy (bovenste foto) doet mij een beetje denken aan de leider van de Storm Abteilung (SA), Ernst Röhm.
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Wie weet beleven we nog wat met die vrije jongens van Oekraïne. Een nieuwe nacht van de lange messen?
    Willy Van Damme

   • “Wie weet beleven we nog wat met die vrije jongens van Oekraïne. Een nieuwe nacht van de lange messen?”

    Dan volgt de ***rest*** ook nog wel.
    ***rest*** = Ein neues Kristallnacht und Reichstagsbrand.
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Wie weet een front met al Qaeda. Men riep toch al op tot samenwerking met die slachtersbende in Tsjetsjenië. Het zijn dan ook vrijheidsstrijders.

    Trouwens Human Rights Watch heeft hier ook al van zich laten horen en mensenrechtenschendingen ontdekt op … de Krim. Wat dacht je.
    Kunnen ze Paul Bouckaert sturen om een mooi rapportje te maken, goed voor de voorpagina’s van De Morgen, De Standaard en meer van dat moois.
    Maar waarom ook niet Pax Christi, de mensenrechtendivisie van onze bisschoppen?
    Sorry voor mijn cynisme, maar wie wordt niet cynisch bij dit slecht stuk toneel?
    Willy Van Damme

 10. Pingback: Oekraine | Pensioenactivist

 11. Pingback: War strategy | Edith Legrand

 12. @Willy
  De foto van Arseni Jatsenjoek die de Hitlergroet brengt is interessant. Jammergenoeg ontbreekt er een bronvermelding. Kunt u iets zeggen over de bron van de foto en de omstandigheden waaronder de foto werd genomen? Bij wijze van spreken, was het tijdens het carnaval in Aalst?
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2013/02/14/ss-va-pakt-flink-uit-op-aalster-carnaval-en-wordt-zelf-ingepakt/
  George Knight
  Antwoord:
  Deze foto is hier al eerder ter sprake gekomen toen een lezer via een reactie opperde dat die vervalst is. Zonder echter in detail te gaan. En dat is uiteraard iets dat je niet kunt uitsluiten.
  Ik ben dan op het internet op zoek gegaan naar mogelijke aanwijzingen hiervoor en heb er geen gevonden. Behalve dan op een zionistische website maar die stelde dat eveneens zonder ook in detail te gaan.

  Bovendien, zoals ik reeds eerder stelde, lijkt het brengen van de Hitlergroet daar zo te zien vrij ordinair. Ik zag gisteren in Le Monde nog een foto van het interieur van het stadhuis in Kiev waar fascisten het cijfer 88, dat appelleert aan Hitler, hadden aangebracht.

  Hier zijn er al een ganse serie foto’s van nazisymbolen en de Hitlergroet geplaatst. De foto typeert hoe dan ook de hedendaagse sfeer in Kiev en elders. Ik denk dat hij genomen is tijdens een betoging die hij salueerde.

  Ik zag deze week nog een foto van mannen in gevechtstenue die hadden post gevat aan de ingang van een kantoor van de Russische Sberbank in Oekraïne. Wat uiteraard herinneringen oproept aan de Kristalnacht in Nazi-Duitsland.
  Dit is geen Aalsterse goedlachse cavalcade, maar, spijtig genoeg, erg bittere ernst.
  Willy Van Damme

  • @Willy
   Dank voor uw antwoord. Het viel mij ook op dat deze foto niet of nauwelijks op internet te vinden is. Laat staan dat de foto met bronvermelding te vinden is. Maar ik constateer dus dat u de bron niet weet en niet uitsluit dat het om een vervalsing gaat. Wat zo passen in het patroon om een tegenstander verdacht te maken.

   Schuld door associatie is uiteraard niet iets waar wij bloggers ons aan moeten bezondigen. Feit dat in Kiev rechts-nationalisten nazisymbolen gebruiken is er immers nog geen bewijs voor dat Arseni Jatsenjoek dat ook deed.

   Gezien de peilingen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 25 mei vermoed ik trouwens dat de aanhang van Svoboda of Rechtse Sektor eerder als blikvanger in bepaalde media dient dan echt omvangrijk is.Svoboda haalde bij de vorige verkiezingen zo’n 10%, maar scoort nu lager. Zo’n 3,5%. Ik vermoed dat de Oekraïense bevolking niet zit te wachten op een groepering die de nationale eenheid verstoort, zich crimineel gedraagt en feitelijk de Russen in de kaart speelt,
   George Knight
   Antwoord:
   Ik lees veel en herinner mij niet meer wanneer ik die foto zag en waar. Sorry. Ik zal dat in de toekomst pogen te onthouden en te noteren. een goede tip trouwens. Ik vermoed dat Global Research de bron was.

   Verder is er geen aanwijzing dat hij vals is. En van geen enkele foto kan je zeggen dat hij niet vervalst is. Men weet het gewoon nooit. Men kan dat beweren maar dan moeten er toch aanwijzingen voor gegeven worden voor ik het wil geloven. En zoals ik al zegde rond de man krioelt het van de Nazigroeten.

   Feit is verder dat dit de man is welke de VS als premier wou. Tweedes is er de constatering dat naast hem op dat podium de man van Svoboda staat, zonder discussie een fascistische groep.
   Dan hoort hij bovendien ook bij een groep die via geweld een staatsgreep pleegde. Geweld waarbij fascistische groepen de leiding hadden.

   Serieuze politici die het goed met hun land menen horen niet tussen die bendes te zitten. Ze blijven er gewoon buiten. Hij integendeel staat zelfs aan de leiding.
   En hij en die fascisten spelen niet in de kaart van de Russen maar van de VS die met alle middelen de spanning rond Rusland wil opdrijven. Rusland wou dit niet en reageert gewoon op wat zich afspeelt. Ze verdedigen hun posities.

   Schuld door associatie, natuurlijk. Von Paepen was origineel geen nationaal socialist maar door lid te zijn van de eerste regering van Hitler werd hij dat.
   Bovendien zitten de fascisten in zijn regering allen op de posities die essentieel zijn voor de veiligheid. En dus zijn ze centraal in de regering en niet zomaar marginaal te noemen. En zij waren het die met steun van de VS en EU die staatsgreep pleegden.

   Je hebt het ook over ‘rechts-nationalisten die nazisymbolen gebruiken’. Ik ben akkoord om Ons Oekraïne dit label te geven (maar wel met een sterke fascistische tendens) maar niet zo voor Svoboda en Pravy Sektor & Co.

   Als dat geen fascisten zijn wanneer in ’s hemelsnaam mag je dan nog spreken van een fascistische beweging. Het wandelt als een eend, het kwaakt als een eend en dus is het een eend en geen kip! Je moet een kat een kat noemen en geen muis.

   Verder is de man een aanhanger van Stepan Bandera. Zijn partij riep hem in het verleden immers uit tot nationale held.
   Jij schrijft hier dat Svoboda maar 3,5 % zou halen in opiniepeilingen, ik las al veel hogere cijfers dan de meer dan 10% die ze vorige keer nationaal haalden.

   Maar wat die cijfers waard zijn weet ik niet en dus negeer ik ze. Je geeft ook maar een cijfer zonder duidelijk te stellen waar dat getal vandaan kwam.
   Willy Van Damme

   • @Willy
    Het is belangrijk om van elke foto een bronvermelding te geven. Ook burgerjournalisten kunnen zich de journalistieke code eigen maken. Nee, er is geen aanwijzing dat de foto vals is, maar er is ook geen aanwijzing dat de foto echt is. Juist omdat de bron ervan ontbreekt. Dat laatste is dan het vermelden waard. Je kunt dan beredeneren dat het naar je idee een belangrijke foto is, maar dat de bron ervan ontbreekt. Etc.

    Dat de VS iemand als premier willen houdt uiteraard niet in dat die persoon dan ook een fascist is. Voor de rest lijkt het me verstandig om niet te veel op te hangen aan een foto waarvan de bron onduidelijk is.

    Het is maar helemaal de vraag wie de machtswisseling van ancien naar nieuw regime in Kiev mogelijk hebben gemaakt. Parlementsleden van Janoekovistlsj’ partij liepen en masse over naar de tegenpartij. Binnen de chaos en gekte van die regimewisseling is dat legitiem gebeurd. Kortom, er pleit veel voor het standpunt dat niet de rechts-nationalisten, maar de bolsjewistisch-nationalisten de regering Jatsenjoek in het zadel hebben geholpen. Met vier ministerposten voor Svoboda.

    Het zijn niet de VS die de spanning heeft opgebouwd door de Krim te annexeren. Dat is toch werkelijk een Russisch initiatief. Dat de VS die situatie vervolgens naar haar hand probeert te zetten door bijvoorbeeld voor de versterking van de NATO te pleiten volgt daaruit. Maar niet andersom zoals je het stelt.

    Ik ben het zeer met je eens dat Svoboda en Rechtse Sektor van een bedenkelijk niveau zijn. In een absurde vermenging van criminaliteit, politiek en een religieus aandoende oproep aan het volk misbruiken ze hun positie. Zoals er in Oost-Oekraïne vergelijkbare Russische-georienteerde maffia-groepen zijn die in een systeem van corruptie de politiek misbruiken.

    Vraag is hoe ‘de middengroepen’ in Oost en West hun greep op de politiek kunnen versterken en het landje-pik van Rusland, de apathie van de EU en de geopolitieke berekening van de VS kunnen neutraliseren. Want de uitkomst zal zijn dat alle Oekraïners zich door iedereen in de steek gelaten voelen en uiteindelijk door niemand echt gesteund worden. Daarom kunnen ze maar beter werken aan interne cohesie door de marginalisering van de extremisten in alle regio’s. Als dat al niet te laat is.

    Je hebt gelijk dat we niet weten wat de verkiezingen brengen. Sowieso een dwaas iets, verkiezingen onder de dreiging van oorlog. Het kan goed dat Svoboda of de onlangs opgerichte nieuwe partij van Rechtse Sektor samen veel meer dan 3,5% halen. Of weer rond de 10%. Want tot nu toe heeft de regering Jatsenjoek zwak en chaotisch geopereerd. Ik vermoed dat als de presidentkandidaat Petro Porosjenko die al vanaf het begin afgetekend aan de leiding gaat in de peilingen een goede campagne voert hij een deel van de aanhang op extreem-rechts kan wegsnoepen. We zullen het zien.
    George Knight
    Antwoord:
    ik gruw van de term ‘burgerjournalistiek’. Toen de Syrische rebellen met steun van de VS en de Britten een eigen medianetwerk organiseerden noemden hun vrienden in de klassieke media hen ‘burgerjournalisten’.

    Leugens want dit waren gewoon woordvoerders van die rebellen, geen journalisten. Ik zit al 35 jaar in het vak en doe dit erbij om reden dat het niveau van de media door de band genomen gewoon slecht is.

    Jatsenjoek is gewoon het mannetje van de VS die voor hen de boel moet beheren. Hij zit een regering voor die onder grote controle staat van fascistische groepen als Svoboda en Pravy Sektor.

    En dit is een staatsgreep. Dat het parlement Janoekovitsj afzette klopt natuurlijk maar dit gebeurde onder de dreiging van geweld door die fascistische knokploegen. Een stemming in een parlement waarbinnen overal fascistische symbolen hangen is waardeloos.

    En je doet alsof de VS en de EU hier een soort neutrale partner waren. Kom nou. Dat is toch te zot voor woorden. Het is toch duidelijk dat de VS hier haar zoveelste klassieke staatsgreep pleegde.

    In de praktijk zit de NAVO nu in steden als Kiev, Odessa, Donetsk en Kharkiv. Dat zijn steden die in wezen altijd Russisch zijn geweest. Bovendien hebben die door de VS gefinancierde ultranationalisten en fascisten in het verleden het Russisch als officiële taal verboden en wilden ze dat nu opnieuw doen.

    Toen de NAVO de Baltische staten losweekte van Rusland werden honderdduizenden Russischtaligen gewoon hun nationaliteit afgenomen. En niemand in het westen die protesteerde. Dat Rusland dit niet ging blijven nemen is toch logisch.

    Bovendien zou de NAVO ook de controle krijgen over de Krim en dan kon Rusland zijn hele zuidelijke vloot op de vuilhoop kippen. Zelfs Henry Kissinger zag in dat men hier te ver ging. U blijkbaar niet.

    Wat er gebeurde is het naast zich neerleggen door de landen van de NAVO van de in Boedapest in 1994 gesloten overeenkomst over de neutraliteit van Oekraïne. Juist zoals men de belofte naast zich neerlegde dat de landen van het vroegere Warschaupakt niet gingen toetreden tot de NAVO.

    Ook is dit een flagrante schending door de EU en de VS van het akkoord van 21 februari 2014 voor de vorming van een coalitieregering in Kiev. Maar dat was nooit de bedoeling, men wou Janoekovitsj weg uit Oekraïne en de man zijn leven was gewoon in gevaar.

    En dan is het perfect te begrijpen dat de mensen, zeker in het oosten van het land niet moeten hebben van de aanhangers van die Stepan Bandera. Zij vreesden voor hun welzijn en zelfs hun leven.

    De bendes van Bandera zijn toch ooit medeverantwoordelijk geweest voor de holocaust. Wil je misschien dat ze op de Krim die bendes ook als ‘bevrijders’ met open armen gaan ontvangen?

    Neen, Rusland reageerde beheerst en hield zich strikt aan de akkoorden van 1994 door te stellen dat Oekraïne met zowel de EU als Rusland samenwerkingsakkoorden zou sluiten. Maar de EU wou dat niet en werkte bewust naar het afzetten van een toch gekozen president en regering.

    En dat die regering van Janoekovitsj incompetent en corrupt was, dat kan wel zijn maar is gewoon een nepargument. Wat dan met Nicolas Sarkozy, François Hollande, David Cameron en Tony Blair.
    Die zijn even incompetent en lijken in sommige gevallen even corrupt, moet Poetin hen dan laten afzetten? Hen bevelen geven?

    Je bewering over Europese ‘apathie’ is dan ook ontdaan van elke realiteit. Integendeel, de EU was, samen met de VS, de dirigent, de orkestleider achter die gebeurtenissen. Zij zitten nu met de EU vlakbij Moskou en in de Kaukasus. Apathie? Kom nou.

    Wat gebeurde in de Krim is gewoon een reactie van zowel Moskou als de mensen daar op wat eerder gebeurde in Kiev. Je ziet toch de chronologie van de feiten? Je verwisselt oorzaak met gevolg. Verder is de regio rond Vladivostok sinds 980 Russisch.

    Er is alleen een Mongoolse bezetting geweest. Het overblijvende deel ervan waren de Krim-Tataren die wegens de Russische druk zich dan maar onderwierpen aan het Ottomaanse rijk en moslims werden. Dit dan landje- pik noemen is gewoon de feiten verdraaien.

    In Vladivostok bekeerde Vladimir grootvorst van Kiev Rus zich in 988 tot de orthodoxie in ruil voor een Byzantijnse prinses die hij van Byzantium eiste nadat hij de stad eerder had ingenomen. Je moet geen sympathisant van Poetin of Rusland zijn om te beseffen dat de NAVO hier niets te zoeken heeft.

    Wat de EU en de VS hier deden was pure imperialistisch agressie en het destabiliseren van Oost-Europa. Men maakte gebruik van de tijdelijke zwakte van Rusland om hen grondgebied af te pakken.

    Kijk naar de kaart van Rusland in 1914, 1989 en nu en je ziet het zo.
    Er zijn al om veel minder redenen grote oorlogen begonnen. Het is voor een analist essentieel dat hij beide standpunten goed kent en er ook begrip voor heeft.

    De EU is gesticht om de eeuwige strijd om de macht tussen Duitsland en Frankrijk en ook het Verenigd Koninkrijk aan banden te leggen. Wat zij nu doet is echter een veroveringsoorlog voeren in Oost-Europa en de eeuwige ruzies tussen Russen, Zweden, Duitsers en Polen uitvechten.

    Voor zo’n Europa pas ik, dat is een gevaar voor de wereldvrede en een voorzetting van de oude Europese machtspolitiek van voor 1945.

    Verder kunnen die verkiezingen in mei nooit serieus worden genomen. Ze worden gehouden in een klimaat van totale anarchie met fascistische knokploegen die bijvoorbeeld nu al enkele dagen het parlement omsingelen.

    Dan kan men de voor Syrië geplande presidentsverkiezingen ook serieus nemen of de laatste stembusgang die Adolf Hitler hield.
    Willy Van Damme

 13. @Willy
  Het is te veel en te lang om op alles te reageren. Je merkt ook van alles op waarmee ik het eens ben en dat niet uit m’n opstelling volgt. Je plakt het er tegenaan.

  Elke term kan misbruikt worden, maar is daarmee nog niet onbruikbaar. Dat lijkt me een grove reductie. Met ‘burgerjournalistiek’ doel ik op het gebruik van nieuwe media door burgers zonder dat ze door anderen gestuurd worden. Ze kunnen hun gemeenteraad, lokaal museum, ziekenhuis volgen en daar op hun medium verslag van doen. Zo komen ze in contact met bestuurders en politici, en controleren ze die macht. Ik heb dat enkele malen met succes in praktijk gebracht zonder dat enige kracht of macht me aanstuurde. Zo kan het toch werken?

  Het lijkt me onhoudbaar om over ‘de’ EU te praten. Zo stelt Duitsland zich volstrekt anders op dan Polen. Natuurlijk proberen alle machtsblokken hun belangen in Oekraïne te behartigen. Het zo dwaas zijn om dat niet te onderkennen. De Oekraïense geheime dienst werd ondersteund door die van Rusland. En de VS had weer andere ijzers in het vuur. Eerder bij de middenpartijen dan bij de rechts-nationalisten. Dus? Ik stel nergens dat EU en VS een neutrale partner zijn. Waar haal je dat vandaan? Evenmin als Rusland een neutrale partner is.

  Het lijkt me een reductie van een gecompliceerde situatie door ontwikkelingen te verklaren uit de macht van fascistische knokploegen. Ze zijn er, en oefenden macht uit, ok, maar Rusland en de Partij van de Regio’s -nu gespleten tussen hardliners en meer gematigden- lieten Janoekovitsj rond de 22 februari vallen. Dat deden ze heus niet omdat 500 of 1000 man knokploegen dat in Kiev eisten.

  Oekraïne heeft naar mijn idee te winnen bij vier uitgangspunten: 1) de ondeelbaarheid van Oekraine respecteren; 2) de belangrijkste minderheden een stem geven in het parlement en de regering; 3) een neutrale koers varen tussen Rusland en EU en 4) perspectief bieden om die buitenlandse invloeden terug te dringen en autonoom en zelfvoorzienend te worden.
  Een harde dobber, maar ik heb er vertrouwen in dat gematigde politici van beide kanten verstandig genoeg zijn om zich door de extremisten en buitenlandse provocaties niet te laten leiden. Van zowel Rusland als de VS. Maar het is een lange smalle weg.
  George Knight
  Antwoord:
  U schrijft ‘Het zou dwaas zijn om dat niet te onderkennen”. Ik vermoed dat U het tegenovergestelde wou zeggen.
  Voor de wet bestaat er zoiets als burgerjournalistiek niet. Bloggers en andere vormen van internetschrijverij zijn volgens de rechtspraak gewoon journalisten.

  Ik moet dan denken aan Syrië en de prietpraat van een Rudi Vranckx en Brigitte Hermans van Pax Christi die woordvoerders van die rebellen bestempelden als ‘burgerjournalisten’. Een kwestie van hen zo respectabel te maken. Wat niet kan.

  Verder is de staatsgreep van 21 februari het werk geweest van die fascistische knokploegen die echter zonder de steun van de VS, EU en de oligarchen het nooit hadden kunnen halen. Ik kan alleen maar de krachtsverhoudingen en stemmingen in het parlement voor 21 februari zien en dan die later. Zoals ik ook alleen maar de verkiezingsuitslagen voordien kan zien.

  Verder is het een niet bestaande deur intrappen als je stelt dat er geen Europees buitenlands beleid is. Radek Sikorski is vanuit de S naar Polen gezonden om daar de boel over te nemen en Duitsland en Frankrijk hebben ieder hun eigen belangen. De toestand rond het EU beleid rond Syrië zegt alles.

  Verder is er van een Oekraïense eenheid nooit sprake geweest. Dat is een fantasie van Stalin en enkele ultranationalisten. Cultuurhistorisch zijn het twee landen met in het midden Kiev.

  En eerlijk gezegd zie ik in Oekraïne geen degelijke gematigde politici. Veel zakkenvullers, Quislings, racisten en tuig. Het is verder de VS die de lakens zal uitdelen en zeggen wie baas wordt. Wel in samenspraak met oligarchen zoals die Israëlische Ihor Kolomoyskyi van de Privatbank. Die weet wel waar Abraham zijn mosterd (dollars) haalde.

  Dit is in essentie diezelfde kliek die met de Oranje Revolutie aan de macht kwam en er toen helemaal niets van bakte. Hoe kun je van dit zootje iets verwachten behalve heibel, gesjoemel en grootschalige onbekwaamheid? De vorige bakte er weinig van maar dit wordt vrees ik nog veel erger.

  De oplossing zou inderdaad neutraliteit zijn tussen de Navo en Rusland maar men laat nu al in Washington en Kiev weten dat dit – zoals het verdrag van 1994 zegt – niet meer kan. Men wil over veel praten maar over de essentie niet.

  Je bewering dat Rusland de Oekraïense geheime dienst controleerde is van hetzelfde niveau als je eerder gelijkaardige stelling als zou Janoekovitsj een man van Rusland geweest zijn. Het ontbreekt aan enig bewijs en klopt ook niet. Dat Rusland haar mannetjes had in die dienst zal wel. Maar wie niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s