Humo en Peter Bouckaert van Human Rights Watch

Wie een interview doet zou dat steeds op een kritische wijze moeten doen en niet aanbiddend met de mond open zoals het interview met Peter Bouckaert van Human Rights Watch in Humo van vandaag 4 maart.

Tijdens dat gesprek komt ook de gifgasaanval van 21 augustus vorig jaar in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus ter sprake waarin hij nadien deels als woordvoerder van HRW een grote rol speelde.

Hij en zijn organisatie beschuldigden toen een eenheid van de Syrische Republikeinse Garde van die daad, zich essentieel baserend op de afstand die een daar gevonden raket kon vliegen. Beweringen die hij en zijn organisatie Human Rights Watch al deden nog voor het voorlopige VN-rapport over de kwestie publiek was. Wat zeer zware beschuldigingen waren aan het adres van de leiding van die legerbrigade.

Kaart - Coördinaten HRW Syrische gifgasaanval van 21-08-2013

De beweringen van Peter Bouckaert hier in kaart gebracht door HRW. De indruk was dat men deze legereenheid die cruciaal is voor de verdediging van Damascus zwaar wou destabiliseren. De natte droom van de jihadisten van al Qaeda en hun sponsors in de VS, Israël en Saoedi Arabië. De vraag is hoe lasterlijk en eerrovend dit document is.

Achteraf is komen vast te staan dat die beweringen over die afstand samen met al die andere door Bouckaert en HRW over die zaak gedane verklaringen een verzameling van leugens, halve waarheden en verdraaiingen waren. Vooral komende van de door de VS en Saoedi Arabië bewapende jihadisten van Liwa al Islam en Jabhat al Nusra.

Die ene raket raakte bijvoorbeeld nooit verder dan een 2,5 km en niet de negen zoals Bouckaert en HRW toen bij hoog en bij laag beweerden.

De New York Times, die gelijktijdig hetzelfde beweerde, heeft schoorvoetend drie maanden later in december zijn fouten toegegeven. Begin januari heb ik telefonisch en per mail als journalist HRW om een reactie gevraagd zonder dat er tot heden een antwoord kwam. De vraag is dan ook hoeveel we van die man en zijn organisatie moeten geloven? De vraag stellen is ze hier beantwoorden.

Willy Van Damme

Over de zaak van die gifgasaanval hoop ik snel terug te komen. Er is hier immers nieuw materiaal beschikbaar dat erg belastend is voor die VN-missie en haar hoofd Ake Sellstrom. Had de VN een normaal werkende organisatie geweest dan had die zich nu al mogen komen verantwoorden.

Advertenties

One thought on “Humo en Peter Bouckaert van Human Rights Watch

 1. Dat soort gasten wordt immers geselecteerd op hun GELOOF in de leugens die de VS-administratie wil dat ze verspreiden. HRW is overigens één van de organisaties die als dekmantel gebruikt worden om de oorlogen van de VS en de Zionisten te faciliteren.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Een van de vragen die men zich hier altijd bij moet stellen is in hoeverre dat soort lieden uiteindelijk hun eigen leugens zelf gaan geloven. Het is trouwens een gekend fenomeen.

  En tja als we weten dat HRW bij het Huis van Saoed ging bedelen dan weten we het wel. Maar, wees gerust, ook dat aspect kwam in het gesprek niet aan bod. Het was alsof een diepgelovige luistert naar de woorden van de paus. Boeiend dus.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s