Foto gezocht – Was tsaar Peter ooit in Baasrode?

PERSBERICHT

Was de Russische tsaar Peter I ‘de Grote’ ooit in Baasrode?

Beloning voor foto van optocht die herinnert aan dat vermeende bezoek

Al een tijd zijn Baasroodse historici op zoek naar het verleden van hun dorp en recent ontdekte men daarbij het verhaal over het vermeende bezoek van de legendarische Russische tsaar Peter I ‘de Grote’ aan Baasrode. Dit voorval bleek totaal uit het geheugen van de gemeente verdwenen te zijn.

Baasrode - Inhuldiging burgemeester Achiel De Kinder - Voorblad

Daarbij werd recent in het Dendermondse stadsarchief een document gevonden betreffende een optocht ter gelegenheid van de inhuldiging van de toenmalige burgemeester Achiel De Kinder op 22 mei 1927. Daarbij bleek een deel van die optocht gewijd te zijn geweest aan dit bezoek.

Een groep Baasrodenaren samen met professor Emmanuel Waegemans, die werkt aan een boek hierover (1), zijn nu op zoek naar een foto van dit deel van de optocht van die 22ste mei 1927.

Baasrode - Inhuldiging burgemeester Achiel De Kinder - Verdelin

Het betrof hier praalwagen vier die te paard het hof van de toenmalige tsaar uitbeeldde met daarbij zowel de tsaar als zijn echtgenote alsmede hun beider gevolg.

Men is hierbij bereid 100 euro als beloning te geven aan eenieder die een foto van dit deel van die stoet bezit en ter beschikking wil stellen voor onder meer dit historisch werk.

Dit dient wel voor 31 maart van dit jaar te gebeuren.

Tsaar Peter I ‘de Grote’ leefde van 1672 tot 1725 en was tsaar van Rusland van 1682 tot 1725. Hij is verder de stichter van Sint-Petersburg dat hij ook tot hoofdstad maakte. Hij wordt gezien als een vernieuwer die bovendien drie reizen doorheen Europa maakte op zoek naar onder andere nieuwe technologieën voor zijn land. Vooral de scheepsbouw droeg daarbij zijn grote belangstelling.

Peter 1 De Grote - Standbeeld, Kloosterstraat in Antwerpen - Manu Waegemans

Het standbeeld voor Peter I De Grote op het plein aan de Kloosterstraat in Antwerpen.

Daarbij bezocht hij van augustus 1697 tot 25 mei 1698 en van december 1716 tot augustus 1717 ook onder meer Nederland en de toenmalige Oostenrijkse Nederlanden. Hier bezocht hij voor zover bekend Antwerpen, Brussel, Luik, Spa, Namen en Nieuwpoort.

Baasrode was in die periode in de Oostenrijkse Nederlanden een belangrijk centrum voor de scheepsbouw en scheepsvaart geworden. Een bezoek van de tsaar en zijn gevolg aan Baasrode lijkt dan ook niet onlogisch. Zeker daar er toen tweemaal per dag een bootverbinding heen en weer was tussen Antwerpen en Baasrode.

De Baasroodse scheepsbouw moet zeker zijn belangstelling hebben genoten en mogelijks gezien als een interessante tussenstop voor het gevolg.

2 maart 2014

Verdere informatie:

Prof. Emmanuel Waegemans (KUL), Ballaarstraat 106, 2018 Antwerpen, 03 /237.80.10, emmanuel.waegemans@telenet.be

Willy Van Damme: Rootjensweg 3, 9200 Grembergen-Dendermonde – 052/22.59.09 of 0478/90.11.07, willy.vandamme@scarlet.be

1) Professor Waegemans is een autoriteit op dit vlak en publiceerde er al meerdere werken over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s