Iran – Europees brons voor België

Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is dan nog sneller dan verwacht richting Iran vertrokken en is daarmee de derde minister van Buitenlandse Zaken van de EU die bij de Ayatollahs in Teheran op bezoek gaat, na de Italiaanse Emma Bonino en de Zweed Carl Bildt. België haalde in de Europese wedloop richting Iran dus het brons. Beter dan onze atleten in Sotsji.

Handelsmissies

Vooral het snelle optreden van Carl Bildt is merkwaardig. Deze is immers binnen de groep van Europese minister van Buitenlandse Zaken een der meest pro-Amerikaanse en staat op dat vlak zelfs op een gelijke hoogte met bijvoorbeeld zijn Britse collega de conservatief William Hague.

Didier Reynders

Didier Reynders bracht in Iran ook de ‘mensenrechten’ ter sprake. Als hij naar Saoedi Arabië gaat is die aandacht natuurlijk onbestaande. Het heet een hypocriete diplomatie.

De voornaamste reden voor het bezoek van Reynders nu aan Teheran lijkt het voorbereiden van het voor april geplande bezoek van een grote delegatie van Belgische zakenlui aan Iran. Dit wordt georganiseerd door de semi-officiële Brusselse Kamer van Koophandel en was op een goeie week trouwens al volzet.

Waterleau

Een van de bedrijven die al in Iran actief is het milieubedrijf Waterleau uit Herent dat trouwens ook een vestiging in Dendermonde heeft en deelneemt aan de missie. Iran is samen met Turkije de voornaamste economische mogendheid in de regio.

Waterleau wist vorig jaar in de sector van de kunstmeststoffenproductie een contract te bekomen voor de zuivering van de lucht die bij de productie vrijkomen. Het contract ter waarde van 6 miljoen euro is het eerste voor het bedrijf dat nu ook in de running is voor de bouw van een afvalwaterzuiveringsinstallatie Teheran West genaamd, goed voor een kwart van deze enorme 17 miljoen inwoners tellende metropool.

Waterleau, Dendermonde

Het Belgische milieutechnologiebedrijf Waterleau wist vorig jaar haar eerste contract in Iran te bemachtigen. Het leverde deze week ook haar afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Iraakse hoofdstad Bagdad op. Veel van het werk ging naar de Dendermondse vestiging van de groep.

Rivaal is onder meer de Franse groep Veolia die mee was met de Franse handelsdelegatie die begin deze maand al in Teheran op bezoek was. De strijd om de Iraanse contracten is dus al volop losgebarsten.

Een deel van de productie voor dit Iraans contract is bestemd voor de Dendermondse vestiging van Waterleau, de vroegere Werkhuizen Schepens. Dit was ook nauw betrokken bij de deze week opgeleverde afvalwaterzuiveringsinstallatie voor Bagdad.

Goed voor een 50% van het stedelijk afvalwater van de ongeveer 7 miljoen inwoners. Of hoe Dendermonde het afvalwater van de veel geplaagde inwoners van Bagdad help zuiveren. En wie weet in de nabije toekomst ook dat voor de mensen in Teheran.

Een technologisch ontwikkeld land

Iran is ook meer dan simpel een olie- en gasproducerende natie geworden. Zo is meer dan de helft van haar economie gebaseerd op niet-olie en gas gerelateerde activiteiten. En zoals haar kernenergie- en ruimtevaartprogramma bewezen is het ook een technologisch ver gevorderde staat die meer dan 75 miljoen inwoners telt en ook qua bevolking snel groeit. Het is ook een van het handjevol staten die met succes een satelliet in de ruimte bracht.

Het land is een economische macht geworden die men moeilijk kan negeren. Zo hebben Iraanse automakers productievestingen in het buitenland, zelfs in Europa. Het is daarom op zowat alle vlakken, zeker ook toeristisch, een boeiende handelspartner voor onze bedrijven. Ook om er te investeren.

Hassan Rouhani en François Hollande

President Hassan Rouhani met zijn Franse collega François Hollande. Die laatste wil van twee walletjes eten, de belangen van Israël dienen en de belangen van zijn industrie in Iran steunen. Geen gemakkelijke evenwichtsoefening. Rouhani lijkt dit te beseffen door schijnbaar te aarzelen om hem een hand te geven. Had hij schrik het niet terug te krijgen?

Het grote probleem op dit ogenblik is het door de VS georganiseerde embargo op het vlak van financiële transacties. Officieel geld uit Iran repatriëren vergt wat kennis en het betere bochtenwerk. Maar ook hier weet men omwegen te vinden. De vindingrijkheid van onder meer ondernemers is immers wel bekend.

Als gevolg van de tegen het land door de VS en de EU jarenlang gevoerde oorlog zijn die economische relaties met België en andere lidstaten van de EU wel barslecht. Die met andere opkomende en nieuwe industrielanden zoals Indië, Brazilië, China en Zuid-Afrika zijn daarentegen uitstekend.

Een erg fiere natie

De reden waarom men vanuit de EU zo snel richting Iran trekt heeft dan ook alles te maken met de enorme achterstand die men door de oorlog tegen het land heeft opgelopen. Het komt er nu op aan tenminste toch een deel van die achterstand in te lopen.

Veel illusies zal men zich echter niet moeten maken. De tijd dat Europese en Amerikaanse bedrijven er overal de eerste viool speelden is reeds lang voorbij. De Brits-Amerikaanse staatsgreep van 1953 tegen de Iraanse premier Mohammad Mossadegh, de plundering door Britse en Amerikaanse oliebedrijven van de natuurlijke rijkdommen van het land en de nog niet geheel verdwenen oorlog tegen het land lieten er diepe wonden na.

Iran is een erg fier en zeer nationalistisch land dat staat op zijn rechten en niet zinnens lijkt zich nog veel de les te laren spellen door een ‘plunderend’ westen. Sommige Iraanse leiders zien hun land zelfs als een nieuwe grootmacht. Van hoogmoed gesproken.

Tegenstellingen

De twee grote problemen van het land blijven echter aanslepen. Zo is er de schrijnende armoede en de zeer grote tegenstelling tussen arm en rijk. Via subsidies poogt men dit wel recht te trekken, maar de armoede blijft een ernstige kwaal die zorgt voor instabiliteit en zwaar weegt op het budget.

Een andere al sinds mensenheugenis aanslepende kwestie is die van de moderne en veelal rijke stedelingen die geen boodschap hebben aan de preken van de ayatollahs en langs de andere kant de rest van de veelal conservatieve bevolking die hier geen enkel probleem mee heeft en ze zelfs steunt.

Hassan Rouhani en Ali Akbar Hashemi Rafsanjani

Links de Iraanse president Hassan Rouhani met zijn voorganger ayatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Deze laatste viel in ongenade na de mee door hem georkestreerde rellen van 2009. Alleen zijn goede relaties met Opperste Leider Ali Khamenei redden hem toen van arrestatie. Men pakte dan – als ‘troostprijs’? – wel een dochter van hem op. Het was Rafsanjani die Khamenei ooit de positie van Opperste Leider bezorgde. Zijn rehabilitatie is sinds een twee jaar wel een feit.

Beide fenomenen verklaren de politieke tegenstellingen en de rellen na de presidentsverkiezingen in 2009. Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, tot 2009 de tweede machtigste en de rijkste man van het land, poogde hier, in samenwerking met de VS, van te profiteren om de verkiezingsnederlaag van zijn kandidaat Mir-Hoessein Mousavi alsnog om te zetten in een machtsgreep.

Hij dacht met de steun van de welvarende middenklasse zijn mannetje tot president te kunnen laten maken. Het faalde wegens een te kleine machtsbasis en een goed georganiseerde tegenstand. De meeste Iraniërs waren zijn asociaal beleid toen hij president was ook nog niet vergeten.

Dat kan met de verdere groei van een welvarende middenklasse natuurlijk veranderen. Niets is eeuwig. Daarbij staat ook de vraag centraal of de VS en de EU die tegenstellingen zullen pogen uit te vergroten en er zo misbruik van maken voor een nieuwe staatsgreep zoals men dat nu doet in Oekraïne?

Op het goede spoor

Maar voorlopig zit het herstel van de relaties van Iran met de EU en de VS op het goede spoor. De in Wenen gevoerde onderhandelingen rond het Iraanse kernprogramma verlopen duidelijk voorspoedig en de VS lijkt tot nu alleszins naar een herstel van de wederzijdse relaties te streven.

Niet dat dit uiteraard niet kan veranderen. De VS is nu eenmaal een huis met vele machtscentra die elkaar soms sterk beconcurreren. En dus kan het Amerikaans buitenlands beleid op bepaalde ogenblik erg instabiel worden.

België voerde in 2012 ondanks het strenge handelsembargo toch nog voor 313,2 miljoen euro uit en voor 204 miljoen in. Het was vooral dat jaar dat de handel een zware klap kreeg. In 2010 bedroeg de uitvoer naar Iran nog 565,6 miljoen euro en de invoer in België 509,5 miljoen euro. In 2013 waarvoor nog niet de gehele jaarcijfers bekend zijn klapte die handel met een daling van meer dan 50% verder in elkaar.

Iran voert vooral kunststoffen en onedele metalen naar hier. België verkoopt er vooral chemische producten, machines en onedele metalen.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Iran – Europees brons voor België

 1. Amai zeg van een scherpe inzicht gesproken; proficiat.
  Farzad
  Antwoord:
  Bedankt voor je felicitaties. Aan je naam ter zien vermoed ik dat je van herkomst Iraniër bent. Ik heb hier gewoon mijn best gedaan en poog het land wat te begrijpen.
  Ik heb in het verleden nog over Iran geschreven en als je opmerkingen hebt mag je mij die altijd bezorgen. We kunnen er altijd van leren.
  Willy Van Damme

 2. Aan de 3 personnages te zien zijn het eerder 5de kollonnes
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Gewoon kooplui en loopjongens voor kooplui. Het heet handel en dan telt in essentie alleen de verkoopprijs.
  Willy Van Damme

  • Een bedenking ! zou het kunnen dat Bonino, Bildt, Reynders en Hague toevallig grootouders hadden die door de Nazi’s opgespoord werden voor deportatie, en waarom een land als israehell dat zo, zelfs met leugens over de verklaring van Ahmadinidjad plots zoveel Zionisten naar Iran stuurt !
   Rudy Verbuyst
   Antwoord:
   In Israël is men nooit erg vies geweest om met de Iraanse ayatollahs zaken te doen en hen zelfs wapens te verkopen. In 1993 verkocht onze Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur op vraag van Israël hen in het geheim en zonder Amerikaans medeweten Amerikaanse technologie voor hun luchtmacht.
   Ook de ayatollahs hadden daar geen morele of politieke bezwaren mee.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s