Bouwproject KTA Dendermonde naar laatste fase – Stadsrenovatieplannen kunnen verder

Het grote bouwproject van het KTA Dendermonde kreeg vorige week van de raad van het Gemeenschapsonderwijs (GO) het groen licht om verder gezet te worden. Het wordt de laatste fase van een omvangrijk plan voor een geheel nieuwe school voor het technisch onderwijs van het GO in de stad. En in essentie is dit niet alleen maar een kwestie van een betere schoolinfrastructuur. “Dit is vooral een stadsrenovatieproject”, oppert Tom Rydant, technisch adviseur en coördinator van het KTA.

Totaal versleten

Door de verhuis van de klaslokalen en de eerdere nieuwbouw voor het voorheen aan de Mechelse Poort gevestigde KTA II – de vroegere meisjesschool van het GO – bleven nog alleen de werkplaatsen van het KTAI voor onder meer hout, mechanica, elektriciteit en auto achter in de oude gebouwen.

En die lokalen zijn totaal versleten. Tom Rydant: “We moesten zelfs ramen stutten want anders vielen ze eruit. De verwarmingskosten zijn ook enorm. Toen de mensen van het GO hier kwamen kijken vergde het daarom niet veel moeite om hen te overtuigen van de nood aan nieuwbouw. Samen met Konkelgoed, de lagere school in Lebbeke, staan we vooraan in de lijst van nieuwe bouwprojecten.”

Houtbewerking KTA Dendermonde

Bij de afdeling houtbewerking van het KTA kijkt men al zeker uit naar de verhuis van hun werkplaats naar de Begijnhoflaan.

Oorspronkelijk stond het KTA op de lijst van bouwprojecten die men via het systeem van DBFM (wat staat voor Design, Build, Finance and Management) ging realiseren. Een idee van de vroegere minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) die wegens het gebrek aan overheidsfinanciën de bouw van nieuwe scholen via private financiering wou regelen.

Het is blijkbaar een gevolg van een decennia lang beleid van niet investeren in schoolgebouwen. “Na de schoolstrijd gooide men veel geld naar nieuwbouw om zo de gemoederen te bedaren. Nadien gebeurde er tientallen jaren op dit vlak bijna niets. Met als gevolg dat men nu met veel tot op de draad versleten schoolgebouwen zit”, aldus een kenner van de sector.

Maar dat plan met DBFM bleef maar aanslepen en toen het dan eindelijk van start leek te gaan viel Dendermonde (en Konkelgoed) hierbuiten. Daniel De Mulder, directeur van de Scholengroep 18, de regionale koepel van het gemeenschapsonderwijs in het Dendermondse: “Men heeft dan dit dossier eruit gehaald en het terug ingediend om het via het oude systeem te realiseren. Wat dus toch lukte.”

De Aria

Oorspronkelijk ging men het ganse project voor het KTA tegen 2014 realiseren. Dit lijkt nu september 2016 te worden wanneer de nieuwbouw vermoedelijk instapklaar zal zijn, twee jaar vertraging dus. Wat bij overheidsprojecten al bij al nog beperkt is.

KTA Dendermonde - Leopold II laan

Door de onzekerheid over de toekomst van het KTA aan de Leopold II Laan werden er de voorbije jaren geen grote investeringen meer gedaan aan de gebouwen die er daardoor verkommerd bijlagen.

Daniel De Mulder: “We gaan dit jaar nu besteden aan het opmaken van een plan. Tegen volgend jaar moet er dan een ontwerp zijn en zouden we kunnen starten. Zeker is dat de eerste schijven voor de financiering van die bouw dan zullen beschikbaar zijn.”

Tom Rydant: “We moeten nu goed de noden van de verschillende studierichtingen bekijken en de beschikbare ruimte aan de Begijnhoflaan waar de nieuwbouw komt. Hoe juist wat waar zal komen weten we dus nog niet.” Ook over de toekomst van het nu bestaande gebouw aan de Begijnhoflaan – in de volksmond de Aria genoemd – waar nu o.m. de haartooi zit is nog steeds discussie.

Sommigen opteerden ervoor om het te behouden en gewoon te renoveren. Anderen vonden dit weer te duur en nutteloos en opteerden voor een afbraak en nieuwbouw. “We gaan nu de afbraak verder bekijken”, oppert Tom Rydant. Het is geen als erfgoed beschermd gebouw en dus is afbraak een mogelijke optie.

Tom Rydant

Tom Rydant kan eindelijk de laatste fase van de verhuis van het KTA naar de nieuwe lokalen aan de Begijnhoflaan realiseren. Dit wordt dus een geheel nieuwe school.

Pascal Smet

Door de vermoedelijk voor eind 2016 geplande verhuis van de ateliers van het KTA komt er aan de Begijnhoflaan en Zuidlaan een grote scholencampus, met een kleuterschool, een lagere school, een ASO en dus technisch onderwijs. Tom Rydant: “Dit wordt een campus waar men levenslang kan leren. Zo is er ook volwassenonderwijs.”

Ook geeft het mogelijkheden om op die wijze vlot de door minister Pascal Smet (sp.a) geïntroduceerde plannen voor een onderwijshervorming te realiseren. Die wil terug meer aandacht geven aan het nu wat verwaarloosde technisch onderwijs. Zo plant men ook extra sportfaciliteiten met daarbij een nieuwe sporthal die dan eventueel door de andere takken van het GO zou kunnen gebruikt worden.

Ook het Dendermondse vrij onderwijs met het Sint-Vincentius, Heilig Maagd College, VHTI en het VTI, werkt trouwens aan een samensmelting tot een structuur met een nieuwbouw aan de Noordlaan waar eerstejaars van het middelbaar onderwijs van deze instellingen samen les zullen volgen. “We gaan de hervormingen van Pascal Smet hier al toepassen”, stelt een tevreden Marc Block, voorzitter van die nieuwe koepel.

Dendermonde - Bouwplannen vrij onderwijs Noordlaan

Een computersimulatie van de nieuwbouwplannen van het vrij onderwijs in Dendermonde. Vooraan is de Noordlaan, rechts de Nachtegaalstraat.

Die bouwplannen zitten in hun finale fase. De vergunningen zijn binnen en men werkt nu aan de aanbesteding zodat de werken normaal dit jaar na de zomer aanvatten. De samensmelting tot een katholieke Dendermondse scholenkoepel wordt vermoedelijk al in 2015 een feit. Geen gemakkelijke operatie natuurlijk want de drie hebben uiteraard hun eigen karakter, gevoeligheden en belangen.

Het betekent dat Dendermonde in het najaar van 2016 vermoedelijk twee grote nieuwe schoolgebouwen zal hebben. Wat betreft de verhuis van het KTA lijkt het probleem van de Drie Stromen, het lokaal centrum voor gezondheidszorg, zichzelf op te lossen. De huizen nu tijdelijk in lokalen van het KTA aan de Brusselsestraat maar zullen normaal midden volgend jaar naar hun nieuwbouw aan het Sas kunnen verhuizen.

Dendermonde - Bouwplannen vrij onderwijs Noordlaan - visie gron

Het grondplan van de nieuwe gebouwen van het vrij onderwijs in Dendermonde. Bovenaan is de Noordlaan. Onderaan links staat de kerk, links de Nachtegaalstraat en tussen de kerk en de nieuwbouw situeert zich de Mariakring.

Art-deco

Een ander probleem is De Kleine Reus die nu in het KTA aan het Heldenplein zit. De Kleine Reus is een speciaal systeem voor kinderopvang waarbij het KTA samenwerkt met o.m. de stad. Daarbij worden op zaterdag de kleine kinderen van winkelende ouders er opgevangen. Die dienst zou eventueel mee kunnen verhuizen naar de Begijnhoflaan.

En dan is er het mooi maar afgeleefde art-deco gebouw aan de Leopold II laan dat nu dienst doet als turnzaal en waar de zeer succesvolle muziekgroep Dynamic Symphonic Band normaal repeteert. Het KTA wil dit geklasseerde gebouw behouden en heeft hiervoor blijkbaar een herbestemming in zicht. Het gebouw zal hoe dan ook een grondige renovatie dienen te ondergaan.

Het is niet het enige deel van die vroegere scholencampus welke trouwens beschermd is. Ook het zogenaamde Krijgshospitaal aan de Nijverheidsstraat en het Heldenplein – een naam die doet herinneren aan het militaire verleden van de stad – staat op de lijst van beschermd erfgoed.

IMG_3389

Het KTA gaat deze mooie zaal behouden en heeft er al concrete plannen voor. Een grondige renovatie zowel binnen als buiten dringt zich wel op.

De verhuis van de werkplaatsen van het KTA naar de Begijnhoflaan betekent natuurlijk dat na zeer lang wachten deze hoek van het Dendermondse stadscentrum zich eindelijk kan ontwikkelen. Nu staat een groot deel leeg te verkommeren en dat stuk van de Brusselsestraat , de lokale winkelstraat, ligt er al een pak jaren wat troosteloos bij met teveel leegstand.

Mix van bestemmingen

Vooruitziend maakte het stadsbestuur met de vroegere burgemeester Norbert De Batselier (sp.a) en toenmalig schepen voor Ruimtelijke Ordening Herman Van den Abbeele (Inzet) hiervoor al jaren geleden een ruimtelijk uitvoeringsplan. Dit voorziet voor deze zone een mix van bestemmingen met plaats voor recreatie, wonen, parkings, winkels en burelen.

Eten en drinken voor de sector van de projectontwikkelaars die toen ten tijde van de opmaak van het RUP reeds grote belangstelling toonden. Men kan er gif op nemen dat die bedrijven nog meer dan voorheen hun belangstelling zullen tonen. Het GO zal zijn nieuwbouw aan de Begijnhoflaan bijna zeker kunnen financieren met de opbrengst van de grondverkoop.

Stadsplan Dendermonde - KTSA site

De nu bijna geheel leegstaande campus van het KTA situeert zich tussen de Leopold II Laan, de Nijverheidsstraat, de Brusselsestraat en de Weldadigheidstraat. Het ligt vlakbij het stedelijk winkelhart, langs de stadsring  en op wandelafstand van zowel het spoorwegstation als de Grote Markt.

Voorheen verkocht het GO de gronden van KTAII aan de Mechelse Poort aan de investeerders Jan Borms en Patrick Gillen en de projectontwikkelaar IBO Invest uit het Mechelse voor het bouwproject Mechelse Poort. Een zaak die stilaan naar haar afwerking gaat. Het was toen bij de verkoop de duurst ooit in de stad verkochte grond.

Men kan er zeker van zijn dat ook hier de prijzen hoge toppen zullen scheren. Met als vraag of dit geen negatief gevolg zal hebben voor het betaalbaar houden van het lokale vastgoed. Het is een element dat men bij het stadsbestuur zeker in de gaten zal moeten houden.

Het wordt ook een bouwproject dat vermoedelijk nog niet tijdens deze legislatuur zal gerealiseerd worden maar pas na 2018. Het zal de stad grondig beïnvloeden en men dient dit dus nog gedurende deze bestuursperiode al goed te bekijken. Zeker is dat deze stadsrenovatie als ze goed uitgewerkt wordt een zeer positieve invloed op Dendermonde zal hebben.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s