Herman Nackaerts in Humo over het Iraanse kernprogramma

In het interview met Herman Nackaerts over het Iraanse kernprogramma (Humo 14 januari) wordt zoals verwacht weer een hoop onzin verkocht. Zo zegt de man dat het IAEA nog geen toegang kreeg tot alle nucleaire installaties. Dat klopt niet. De VS vragen bijvoorbeeld vooral toegang tot de militaire basis van Parchin, maar dat is toch geen ‘nucleaire locatie’.

Waarom dan die eis? Officieel omdat de VS vermoeden dat er ooit een aan een kernwapen verbonden experiment zou zijn uitgevoerd. Vermoedelijk echter in essentie om een nieuwe stok te hebben om Iran te slaan en ook om zo gegevens over het Iraanse leger te verzamelen.

Nochtans hebben ze bij de IAEA ooit al die basis mogen bezoeken. Maar zo kan men natuurlijk op basis van ‘vermoedens’ tot in het jaar 3000 inspecties in Iran blijven eisen. Het doet denken aan de Amerikaanse strategie rond Irak voor 2003. Ziet Nackaerts dat dan niet? Het is nochtans simpele logica.

Alle in werking zijnde Iraanse nucleaire installaties worden continu door het IAEA onderzocht. En dat weet hij maar al te goed.

Verder is er de zeker al 13 jaar in aanbouw zijnde zwaarwaterreactor in Arak waarvan het bestaan inderdaad in 2002 door de Amerikaanse vertegenwoordiger van de Iraanse door de VS als terreurbeweging omschreven Moedjahedien al Khalq werd gesignaleerd. De man werkt nu voor Fox News. En het wijdverspreide vermoeden is dat hij die tip kreeg van de VS. Wat gezien zijn carrière wel eens zou kunnen kloppen.

Maar Arak is ook nu nog niet af en niemand weet wanneer die ooit af zal zijn. En Nackaerts zou horen te weten dat onder de regels van zijn IAEA een land het bestaan ervan maar 6 maanden voor het in gebruik nemen moet melden en dan pas ook inspectie moet toelaten.

Men krijgt onder het nieuwe akkoord nu ook toegang tot de Iraanse uraniummijnen en Arak alhoewel dat niet hoeft. Ook zegt hij dat die installatie in Fordow voor de verrijking tot 20% door westerse inlichtingendiensten werd ontdekt. Klopt niet. Iran maakte het op een maandag bekend en pas donderdag daarop reageerden de westerse grootmachten. Het zou verbazen dat hij die chronologie niet kent.

Verder is Iran die medische isotopen pas beginnen aanmaken toen Iran die niet langer zoals voorheen in Argentinië kon aankopen. Een gevolg van het VN-embargo die de gezondheid van duizenden Iraniërs in gevaar bracht.

Ook zijn de besprekingen tussen Iran en de VS ten laatste begonnen in februari 2013 toen Mahmoud Ahmadinejad er nog president was. Sommigen, de Financial Times bijvoorbeeld, spreken zelfs van 2011. Het heeft dus niets te maken met wie er in Iran aan de macht is. Wel met de wens van de VS om de strijdbijl te begraven.

Bovendien heeft de Pakistaanse kerngeleerde Abdul Kader in België en Nederland deels zijn informatie voor het maken van de atoombom verzameld. En volgens de vroegere Nederlandse premier Ruud Lubbers wou Nederland hem wegens nucleaire spionage toen arresteren maar mocht hij van de VS niet. De man woonde op Belgische kosten trouwens een tijd in de Gretrystraat in het hartje van Brussel.

Ook kan ik alleen maar met verbazing zien dat het woord Israël in het interview niet valt. En dat is de enige kernmacht in de regio.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan Humo.

Herman Nackaerts was tot recent hoofd van het inspectieteam van het in Wenen gevestigde Internationale Agentschap voor Atoomenergie, in het Engels afgekort als IAEA.

Het interview kan men nog het zachtst omschrijven als een gemiste kans. Zo had men hem ook kunnen vragen over de relatie tussen zijn vroegere chef bij het IAEA Yukiya Amano en de VS. Allemaal te lezen in Wikileaks. Maar dan moet men wel vooraf zijn huiswerk maken.

Advertenties

2 thoughts on “Herman Nackaerts in Humo over het Iraanse kernprogramma

 1. Humo … Ik zal het wellicht altijd blijven betreuren dat ik dat blad ooit gelezen heb, ook al was dat dan niet vaak. Humo vormt nuttige idioten.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ik lees het al sinds ongeveer 1966 en erger mij er dikwijls aan. Het niveau is dikwijls erg laag. Soms zitten er wel goede verhalen in.
  Willy Van Damme

 2. met de foto’s vandaag krijgen een ander beeld van Syrië.
  Elce 2013
  Antwoord:
  Het webadres dat U opgaf bestaat blijkbaar niet.
  Ik vermoed dat U het hebt over dat rapport betreffende die duizenden vermeende folterfoto’s dat gisteren in de media opdoken.

  Ik heb het daar zeer moeilijk mee.
  Vooreerst heeft die man volgens dat verhaal een 18 maanden lang een 55.000 foto’s van 11.000 slachtoffers van folteringen en moorden gemaakt aan, volgens weer dat verhaal, aan een tempo volgens het rapport van maximum 50 foto’s per dag.

  50 foto’s per dag wil echter zeggen dat hij geen 18 maanden maar onophoudelijk dag na dag minstens 1100 dagen foto’s nam en daarvoor gans het land doortrok. En dan er geen enkele rustdag bijnam. Wow! Dat klopt dan ook niet.

  En dan loopt juist die man toch over zeker. En dan komt dat in de media exact twee dagen voor die conferentie begint. Ik wil veel geloven maar dit verhaal lijkt mij echter te zot voor woorden. De financier van dit rapport is ook Qatar, de jihadistensponsor. Alles kan natuurlijk.

  Het is geweten dat er in het verleden in de Syrische gevangenissen folteringen gebeurden. Maar die gebeuren ook bij ons in o.m. Mortsel en in het Centraal Station. En het is oorlog en dan komt het ruwste in de mens zo bovendrijven.

  Ik gooi het verhaal niet in de vuilbak maar heb wel wat meer nodig dan dit verhaal hoor. Er is in deze oorlog, zoals in alle andere oorlogen, al zoveel gelogen dat ik extra voorzichtig ben.

  Zie verder maar naar mijn analyse over die gifgasaanval en de lasterlijke aantijgingen die men richting de Syrische regering deed.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s