Oudegems kerkplein – Bij nacht en ontij

Er is eindelijk duidelijkheid over wanneer men zonder sloopvergunning of ander officieel document een serie woningen op het Oudegemse kerkplein neerhaalde. Omdat er hierover geen enkel document in het dossier te vinden was – alles gebeurde immers illegaal en dus zonder papieren – bleef de vraag wat er juist gebeurde in deze al jaren aanslepende zaak.

Dat gebeurde nu blijkbaar eind 1976 toen Oudegem als autonome gemeente op haar laatste benen liep. De gemeente werd toen geleid door de Volkspartij (in oktober 1970 goed voor 1.336 stemmen) met als burgemeester Jozef Lambrecht.

Deze beschikte over 8 van de 13 gemeenteraadszetels. De BSP (453 stemmen) had er toen 2 en de Katholieke Partij (733 stemmen) 3. De PVV kwam wel op maar had met haar amper 200 stemmen geen verkozenen.

In wezen was er in Oudegem toen sprake van een tweestrijd tussen clans, deze van de familie Heyvaert die via de Volkspartij met Jozef (Jos) Heyvaert voor 1971 de burgemeester leverde. Een functie die hij beklede vanaf 1946 toen hij zijn Volkspartij stichtte.

Deze was eigenaar van de familiale koffiebranderij Chicorei De Vlaanders uit de Varenbergstraat (nu Hof ten Bos). Na de toen zwaar zieke Jozef Heyvaert kwam er dan vanaf mei 1971 partijgenoot Jozef Lambrecht die nadien in 1977 in Dendermonde schepen werd en dus feitelijk burgemeester bleef.

Daartegen stond dan de brouwersfamilie Dubois en de Katholieke Partij die voorheen aan de macht was. Beiden hadden ook hun eigen muziekkorps, voor de Katholieke Partij/Dubois was dat De Ware Belgen, en voor de clan Heyvaert/Volkspartij was dat het muziekkorps De Brandweer. De BSP had dan weer met Onze Hoop een eigen trommelkorps.

Toen met de verkiezingen van oktober 1976 het lot van Oudegem definitief was beklonken en het opgaan in Dendermonde een zekerheid besloot men vlug nog over te gaan tot de actie. En dus werden zonder veel poespas een ganse serie woningen afgebroken waaronder het geboortehuis van de Oudegemse pedagoog en priester Dr. Frans De Hovre (1884-1956).

Een gezin werd volgens een insider uit die periode zelfs letterlijk via bedreigingen van het gemeentebestuur uit hun huurwoning verdreven. De insider: “De gemeente had de woning gekocht en dan kwam de gemeentesecretaris hen onder druk zetten om op te hoepelen. En daartegen durfden die mensen niet ingaan. Een gemeentebestuur was toen nog oppermachtig.”

De Hovre is een van de historische figuren van de gemeente en kreeg trouwens een herdenkingsplaat in zijn geboorteplaats op het kerkplein. Normaal ging men op het plein nog snel ook nog een nieuw wegdek aanleggen maar dat mislukte. Waarom is onduidelijk.

Oudegems kerkplein - Nederstraat

Vlug terwijl men nog baas was brak het Oudegemse gemeentebestuur zonder vergunningen eind 1976 een aantal woningen aan de Nederstraat af, waaronder het geboortehuis van priester pedagoog Dr. Frans De Hovre. Van een nieuw wegdek kwam er nooit iets in huis. Het plein ligt er al straks 40 jaar smerig bij.

Die afbraak diende, zoals het lokale weekblad De Voorpost toen op 5 november 1976 schreef, om: “… komaf te maken met deze hinder (tekort aan parkeerplaatsen, nvdr.) en werd er beslist een parkeerruimte voor meerdere wagens aan te leggen.”

Met als bedoeling, zoals het blad toen ook nog schreef: “….. klaar te zijn tegen het einde van het jaar alvorens een einde wordt gemaakt aan de zelfstandigheid van Oudegem.” Volgens de Oudegemse insider van toen werd het werk met de bulldozer niet gedaan door de twee werklieden der gemeenten maar voor een groot deel door de lokale champetter. “Dat was de enige van de gemeente die hiermee kon werken”, aldus de man.

Een Dendermondse ambtenaar uit die periode: “Kijk in alle deelgemeenten die toen met Dendermonde fuseerden heeft men vlug nog wat zaken zitten regelen zonder zich van wie dan ook iets aan te trekken. Veel was mogelijk. Zelfs daarna zat je hier met een schepencollege met daarin een mannetje van iedere gemeente die dan de feitelijke burgemeester was in zijn gemeente, personeel incluis. En de andere schepen moesten zich daar niet mee moeien. Veel gebeurde achter de schermen.”

Het dorpsgezicht werd nadien op 1 juli 1987 als historisch erfgoed erkend. Nu na die afbraak zit men straks 40 jaar later dus nog steeds met de gebakken peren van toen en zoekt men naar een oplossing voor dit probleem. En die is nochtans simpel. Maar door deels interne ruzies binnen de bestuursmeerderheid tijdens de vorige legislatuur en besluitloosheid ligt het er nog steeds bij zoals eind 1976, een puinhoop.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Oudegems kerkplein – Bij nacht en ontij

 1. Wat een tang op een varken. Erkend als dorpszicht op 1 jilie 1987 en dat terwijl de afbraak al sinds eind 1976 een feit was. De vraag is wat die toemalige ambtenaar dan als dorpszciht heeft weten te (h)erkennen.De huidige vraag tot herstel is eigenlijk niet meer mogelijk wegens totaal verlies van de erkende zaak. Kan er in dit gevalniet een beetje gezond verstand aand e dag gelegd worden?
  simpel zou zijn het isz weg eigenlijk herstelis praktisch niet mogelijk. Wel opdat niemand hier winst zou uit puren. Leg een groenzone aan met eventueel daarin de nog bestaande fundamenten in te verwerken. De omgeving zal er wel bij varen.
  D. Harlie
  Antwoord:
  De vraag tot erkenning kwam er op vraag van de lokale heemkring. En wat er daar toen gebeurde was wel totaal ontoelaatbaar en een grote schande.

  De vraag tot deels herstel is dan ook niet onlogisch. Ik weet niet in hoeverre je het plein kent maar het voorstel is wel perfect in harmonie met het geheel. Maar over smaken….

  Bovendien heeft Oudegem dringend nood aan betaalbare bejaardenwoningen en dan komt die grond goed van pas. Het alternatief is op de vrije markt dure gronden te kopen om er dan voor de kleine man/vrouw onbetaalbare of moeilijk te betalen ouderenwoningen op te plaatsen.
  Of anders de gemeenschapskas extra aan te spreken om grondbezitters te helpen.
  Willy Van Damme

 2. In het geval het zou gaan om woningen met het oog op een te ledigen nood,dan komt het nog in aanmerking. Hopelijk gaan ze dan ook ‘echt’ naar de echte mensen die er nood aan hebben. Al ben ik daar niet steeds van overtuigd.

  Wat, wie kan er tegen zijn om ondertussen dat al 40 jaar braak en vervuild terein om te vormen tot deftige groenzone in afwachting van ….. mss de volgende 40 jaar!
  D. Harlie
  Antwoord:
  Je hebt blijkbaar de vorige stukken over deze zaak niet gelezen. Doen.
  doordat het een beschermd dorpsgezicht is zal het Onroerend Erfgoed zijn die finaal, maar uiteraard in overleg met de plannenmakende eigenaar, zal zeggen hoe dat plein er gaat uitzien.

  Niet U, ik, het piepkleine actiecomité in Oudegem, de stad of Volkswelzijn. En zonder akkoord van Onroerend Erfgoed zal men daar nog geen steen verleggen? Nog in geen 100 jaar. Een alternatief is er dus niet.

  Er zijn al twee plannen opgemaakt. ik denk dat het nu meer dan genoeg geweest is. Oudegem heeft recht op haar serie bejaardenwoningen en een mooi plein.
  Willy Van Damme

 3. Voor de rest kan Dendermonde anders wel snel zijn om een beschermd park zijn statuut te laten ontnemen. Het zal allemaal een beetje van de achterliggende figuren afhangen…

  Verder zijn die twee gasten die op het stationsontwerp openlijk durven reageren TOP. Mss kunnen ze ook eens naar het plein kijken.
  D. Harlie
  Antwoord:
  Veel had te maken met persoonlijke vetes binnen de meerderheid. Die lijken nu voorbij.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s