Familiekunde start verhuisjaar

Een van de belangrijke verenigingen in Dendermonde is ongetwijfeld Familiekunde Dendermonde, een groep van vrijwilligers die actief is rond genealogie, de studie van de geschiedenis van families, een wat aparte tak van de geschiedkunde. Ze maakt deel uit van de koepel Familiekunde Vlaanderen. “We vormen zowat het genealogisch geheugen van de streek”, zegt voorzitter Ben Waterschoot met terechte fierheid.

Deze week gaf ze in haar lokalen haar al traditioneel geworden nieuwjaarsreceptie waar ze tevreden terugblikte op het nu voorbije jaar 2013. De vereniging vierde vorig jaar haar dertigjarig bestaan en dat gebeurde onder meer door het organiseren van de provinciale info- en contactdag die plaats had in de feestzalen van het Heilig Maagdcollege.

Het is een dag waar alle gelijkaardige verenigingen uit de provincie onder meer hun publicaties tonen en te koop aanbieden en elkaar ontmoeten voor overleg en eventuele samenwerking. Een bijzondere dag voor mensen met interesse voor de lokale geschiedenis.

En wie de vele publicaties ziet die deze verenigingen al op hun palmares hebben begrijpt hun belang. Het beschrijven de lokale geschiedenis is voor een belangrijk deel hun werk, samen dan met de serie heemkringen en de eveneens bloeiende en belangrijke Oudheidkundige Kring van Het Land Van Dendermonde. Het zijn organisaties waar de vele amateurhistorici hun spreekwoordelijk ei kunnen leggen.

IMG_2925

Familiekunde Dendermonde presenteerde op haar nieuwjaarsreceptie in haar lokalen met fierheid een serie nieuwe publicaties over de geschiedenis van de streek.

Ook dit jaar publiceerde de vereniging trouwens al opnieuw een serie boeken rond familiekunde, ditmaal geschreven door André De Waele uit Hamme. Het eerste lijvig werk betreft hier het repertorium van de Oudegemse burgerlijke stand van 1796 tot en met 1914. Gezien de wetten op de privacy moet men tot minimum 100 jaar terug gaan en dus is 1914 nu het laatste jaar dat men te boek mag stellen.

De tweede publicatie betreft de parochieregisters van 1591 tot 1796 van de buurgemeente Wichelen. In 1796 werd als gevolg van de bezetting door de Franse revolutionairen overgegaan tot het oprichten van een burgerlijke stand voor elke gemeente. Het was het einde van de parochieregisters die nadien alleen nog de gegevens eigen aan de kerk bijhielden.

Verder werden ook drie boeken uitgegeven die de gegevens bevatten van alle tussen 1900 en 1910 in Appels, Dendermonde en Hamme gesloten huwelijken. Alles bij elkaar meer dan tweeduizend pagina’s met gegevens over vele duizenden gezinnen en tienduizenden individuen. Een bron van onschatbare waarde voor wie wil grasduinen in het verleden van zijn familie of de streek.

De boeken kwamen mede tot stand met hulp van het rijksarchief en het Dendermonds stadsarchief dat nu werkt onder de vorig jaar tot archivaris benoemde Véronique Bonkoffski. Een dienst die trouwens ook met nogal wat vrijwilligers werkt en, zoals ook Familiekunde Dendermonde, steeds nog wat extra werkkracht kan gebruiken.

Dit 2014 wordt voor Familiekunde Dendermonde ook een zeer belangrijk jaar. De vereniging begon ooit dertig jaar terug piepklein en schuchter in de Dendermondse brasserie Het Vaderland en groeide geleidelijk aan uit tot een stevige club die nu over vergaderruimtes beschikt met een flink uit de kluiten gewassen archief.

Familiekunde Dendermonde

De vrijwilligers van Familiekunde Dendermonde op hun vorig jaar in Dendermonde gehouden jaarlijkse contactdag.

Het is het resultaat van de samenwerking tussen het klooster van de Zwartzusters aan de Vlasmarkt, nog zo’n typisch Dendermonds instituut, en de vereniging. Waarbij Familiekunde Dendermonde al jarenlang gebruik kon maken van een aantal lokalen van het voor het achttal overblijvende zusters te groot geworden kloostergebouw. Het speelde een cruciale rol in de verdere uitbouw van de organisatie.

Maar die zusters verhuisden vorig jaar naar een nieuw en veel kleiner gebouw aan de Dijkstraat en daar was alleen nog extra plaats voor het ambitieus en degelijk werk leverende koor Similare. Niet meer voor Familiekunde Dendermonde.

Het mooie en imposante gebouw is intussen onder voorwaarden verkocht aan de NV Bo Invest, een bouwonderneming annex immobiliëngroep uit Keerbergen. Die willen het gebouw omvormen tot een seniorie, een tehuis voor rijke ouderen. Het gebouw is echter als monument beschermd en dus vergt dat vele en lange onderhandelingen over de geplande verbouwingen met Onroerend Erfgoed van het Vlaams gewest.

Ondertussen mag Familiekunde Dendermonde van de nieuwe eigenaars nog een tijd in het gebouw blijven. Maar een nieuwe stek dient toch dringend gezocht. En die lijkt men na wat zoeken gevonden te hebben in de vroegere Dendermondse abdijschool die nu eigendom is van de provincie en gebruikt wordt voor haar avondonderwijs.

Klooster Zwartzusters, Vlasmarkt Dendermonde

Het nu gewezen klooster van de Zwartzusters aan de Vlasmarkt is gekocht door de NV Bo Invest. Deze wil er een seniorie van maken. Voor de aanpassing en noodzakelijke renovatie is het nu wel in gesprek met Onroerend Erfgoed, de administratie die instaat voor het beheren van het erfgoed in Vlaanderen.

Daar zit ook sinds vorig jaar ’t Echt Dérremonds Theaoter van de lokale acteur Emiel Ravijts, een telg komende uit het Echt Antwaarps Teater van Ruud De Ridder en gekend van zijn optreden als de snorremans in de succesvolle serie Benidorm Bastards van Tv-zender 2Be.

Het idee is dat Familiekunde Dendermonde dan eveneens in die lokalen trekt. Er is alleszins nog voldoende plaats. De vereniging doet trouwens ook aan vorming en geeft eens per maand ‘s avonds opleidingen rond genealogie. Verder is het archief van Familiekunde Dendermonde, nu nog gelegen is aan de Vismarkt, elke donderdagavond vanaf 19 uur toegankelijk voor het publiek.

Familiekunde Dendermonde beschikt bovendien over een enorme hoeveelheid aan doodsprentjes en rouwbrieven die eveneens een belangrijke bron van informatie over de familiegeschiedenis vormen. En wie rouwbrieven en doodsprentjes heeft kan die altijd aan hen bezorgen. Bewaring is verzekerd.

Gehoopt was dat alle gesprekken met de provincie rond de verhuis al vorig jaar zouden afgerond zouden zijn maar de begrotingsperikelen en de onverwachte sterke daling van de subsidies voor de provincie vanuit het Vlaams gewest leverden een pak extra vertraging op.

Jozef Dauwe

Familiekunde Dendermonde rekent op steun van gedeputeerde voor Cultuur en ere-voorzitter Jozef Dauwe voor het oplossen van het probleem der herhuisvesting.

Toch hoopt men nog deze lente te kunnen verhuizen naar de nieuwe lokalen aan de Oude Vest. En daarvoor rekent men op de steun van gedeputeerde voor Cultuur en Dendermondenaar Jozef Dauwe (CD&V). En die zegde hulp toe, de man is trouwens erevoorzitter van de vereniging. 

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Familiekunde start verhuisjaar

 1. Zoek doodsprentjes VLYMINCKX en VLIJMINCKX (enkel deze 2 schrijfwijzen) en GEEF U EEN DIKKE PRIJS.
  + NA 1950: geef U 5,00 eur./stk;
  + VANAF 1900 t/m 1950: geef U 10,00 eur./stk;
  + VANAF 1850 t/m 1899: geef U 25,00 eur./stk. (ook regio Kinrooi/Kessenich/Ophoven);
  + VOOR 1850: 75,00 eur/stk. (ook regio Kinrooi/Kessenich/Ophoven)
  + VOOR 1800: 100,00 eur/stk (hier afwijkende schrijfwijze mogelijk mits ° of + in Kallo/Calloo).
  OOK AANGETROUWDEN (tegen de helft van voornoemde prijzen).
  daniel.vlyminckx@telenet.be
  Antwoord:
  Uw reactie werd overgemaakt aan de Vereniging voor Familiekunde in Dendermonde. U kunt dat uiteraard ook doen. Ikzelf ben geen lid.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s