Pyromanen

Dit weekend had De Standaard een gesprek met de vermeende Syriëkenner Reinoud Leenderd, een docent aan het Britse King’s College in Londen, met als titel: “Syrië valt niet in te dammen”. Het gesprek was met Jorn De Cock, correspondent in Beiroet voor het Midden-Oosten van De Standaard. Een hoop pagina’s vullende nonsens. Zo durfde de man te beweren dat het westen niet actief ingrijpt in Syrië.

Dit weekend ook bracht de Amerikaanse krant The New York Times het verhaal dat salafistische terroristen de massaal in Syrië toestromende Europese en Amerikaanse jihadisten willen gebruiken voor aanslagen in de VS en Europa. Niets nieuws natuurlijk.

En dit weekend ook hoorden we dat men schat dat er een 200 Belgen in Syrië aan het vechten zijn waarvan er dan een 20 al sneuvelden. Het zijn schattingen maar toont dat er vermoedelijk enkele duizenden Europeanen in Syrië vechten. En zoals onder meer Didier Reynders (MR), onze minister van Buitenlandse Zaken toegaf, is dat veelal aan de kant van de meest extremistische en gewelddadigste groepen.

Hypocrisie

Maar echt verrassend is dat natuurlijk niet. Maar dat een Jorn De Cock en De Standaard of een Didier Reynders ons nu komen waarschuwen voor dit probleem getuigt van wel heel veel hypocrisie en durf.

Toen onze media en politici eindelijk na jaren blindheid het probleem in de gaten kregen was er onmiddellijk een zwart schaap gewonden, de smeerlap, de verantwoordelijke voor al dat onheil. Fouad Belkacem van Sharia4Belgium werd nog maar eens opgesloten en zijn organisatie en vriendenkring persona non grata verklaard.

Wat ze echter allemaal vergaten was hun eigen schuld in de zaak. Vooreerst laat onze regering hier toe dat Saoedi Arabië haar salafistisch gif verder zit te verspreiden. De op het salafisme gebaseerde en door de Saoedische sjeiks betaalde Koranscholen worden voor zover geweten geheel gerust gelaten. Zij verspreiden de onverdraagzaamheid en vormen mede de basis voor het succes van het jihadisme.

En neem Jorn De Cock en De Standaard. Al sinds het begin van de opstand in maart 2011 steunde de krant en haar correspondent voluit die jihad. Tot ongeveer begin 2013 ontkende De Cock en de krant zelfs de aanwezigheid van dat jihadistisch tuig in Syrië. Was er sprake van sectaire slachtingen dan was dat voor de krant steeds de schuld van president Bashar al Assad, in De Standaard de verpersoonlijking van het kwaad.

Jihad Guy Verhofstadt

Ook elders was het niet beter. Dieptepunt was misschien wel het schandelijk optreden van liberaal politicus Guy Verhofstadt die openlijk opriep voor wapenleveringen aan die jihadisten en Salim Idris, een van hun leiders naar het Europees parlement bracht. Een Quisling die, werkend met geld van Qatar, Saoedi Arabië en bepaalde westerse landen, onder meer Jabhat al Nusra steunde, een aan al Qaeda gelieerde terreurgroep.

Guy Verhofstadt is tegenwoordig trouwens opvallend stil rond Syrië. Maar kiezers kunnen zich best zijn steun aan al Qaeda en andere jihadisten herinneren wanneer men in mei voor het Europees parlement moet gaan stemmen. Een man met zo’n palmares hoort niet thuis in onze politiek. Hier het homohuwelijk steunen en in Syrië de meest extreme vorm van de sharia. Je moet maar durven.

Dat er enkele honderden Belgen naar Syrië jihadist gingen spelen is daarom mede op zijn conto te schrijven. Als een ervan straks in België een moorddadige aanslag pleegt zoals in Madrid en Londen ooit gebeurde dan kan men misschien eens zijn rekening aanspreken. En nu reeds moeten onze gespecialiseerde veiligheidsdiensten overuren kloppen.

Hetzelfde voor Rik Coolsaet, een expert en een man met gezag, zeker gezien zijn functie aan de UGent. Deze presteerde het ooit om op Tv-zender Canvas die naar Syrië trekkende jihadisten idealisten te noemen. Waarbij hij bovendien nog de gevaren poogde te minimaliseren want ze keren volgens hem toch maar teleurgesteld naar huis.

Uiteraard zullen er veel teleurgesteld naar huis keren, natuurlijk zullen er mensen als een totaal wrak Syrië verlaten. Amerikaanse statistieken over hun militairen in oorlog hebben het over een kwart die gebroken en met mentale stoornissen de oorlog achter zich laten.

Een dood al Qaeda

Maar dat levert nog steeds een resterende 75% over. En zelfs al is het maar een kwart dan nog zijn er dat tientallen teveel. Maar ja, Rik Coolsaet zegt al jaren dat al Qaeda dood en begraven is en geen gevaar meer vormt. Dat hij dat dan eens gaat vertellen aan de inwoners van Syrische steden als Idlib, Aleppo en Raqqa die moeten leven onder de niets ontziende terreur van die groepen.

Hetzelfde voor een Rudi Vranckx die al Qaeda ook dood verklaarde en eveneens jarenlang de jihadistische opstand steunde en daarbij nauw samenwerkte met terrorist Abdelrahman Ayachi, zoon van een met Al Qaeda gelieerde Brusselse sjeik. Zoonlief, die hier voor terreur 8 jaar cel kreeg, kreeg van hem zelfs nog een hagiografisch interview op onze met gemeenschapsgeld werkende Tv-zender de VRT.

Hij heeft zich wat betreft Syrië wat teruggetrokken en zwijgt er nu liefst over. Guy Verhofstadt achterna. Maar het kwaad is wel geschied. Jarenlang hebben onze media unaniem de loftrompet gezongen van die Syrische jihadisten. Dat men er dan in slaagde om enkele honderden Belgen zo op te hitsen dat ze naar Syrië de jihad gingen steunen wekt geen verbazing. Hoe zou het?

Maar dan moet men niet zomaar de schuld gaan leggen bij een gemanipuleerde en inderdaad gevaarlijke clown als Fouad Belkacem. Dan moet men eerst en vooral naar zichzelf kijken, grondig evalueren en ook een heel stevige zelfkritiek doen. Schuld bekennen.

Al bijna drie jaar lang is deze blog een der enigen in medialand geweest die waarschuwden voor deze opstand en de gevolgen. Een trouwe bezoeker van deze blog noemde me toen op een andere website een ‘negationist’. Fout, de negationisten zijn zij die jarenlang de aard van de Syrische revolte ontkenden en steeds spraken van ‘vrijheidsstrijders’. De man beseft nu wel dat hij verkeerd zat.

Mea culpa graag

Negationisten zijn zij die ontdaan van welke kritische zin ook de leugens van Pax Christi, Human Rights Watch en Amnesty International voor waar aannamen. Wie sommige van die interviews op de radio met vertegenwoordigers ervan beluisterde hoorde een verhaal van slaaf en meester, met die ngo’s als de meester en de journalist in de rol van slaaf. Een schandvlek voor het beroep van journalist.

En nu komen klagen dat de Syrische kanker ‘niet in te dammen’ is, zoals Jorn De Cock en De Standaard dit weekeinde deden, getuigt van een wel heel grote hypocrisie en normvervaging die spijtig genoeg eigen is aan onze media.

Hadden onze media met een professionele en dus kritische blik naar die zogenaamde ‘Arabische lente’ en die Syrische opstand gekeken dan had een pak leed misschien vermeden kunnen worden en hadden er misschien geen 200 en meer jihadisten vanuit ons land naar Syrië getrokken.

Het wordt hoog tijd voor een stevig mea culpa bij zowel pers als politiek. De tienduizenden Syrische doden, de grootschalige vernielingen en plunder – mede door onze ‘idealisten’ – en de 24 miljoen slachtoffers zijn mede hun verantwoordelijkheid. En dan is boete doen meer dan op zijn plaats.

Willy Van Damme

Naschrift:

Dinsdag 14 januari kondigde de Franse president François Hollande aan dat er in Syrië vermoedelijk een 700 (!) Franse jihadisten in Syrië vechten. En dat baarde, zegde hij, hem veel zorgen.

Het is diezelfde François Hollande die hen echter mee helpt bewapenen. Kan iemand Frankrijk redden van een man die blijkbaar meer met zijn penis bezig is dan met het verdedigen van de belangen van de Franse bevolking?

Het gaat hierbij zover dat Parijs in deze zaak zelfs brak met Washington en Londen om openlijk een alliantie aan te gaan met Saoedi Arabië, het door en door corrupte en dictatoriale sjeikenland en financier van die jihadisten.

Met hun geld mag hij zelfs voor 3 miljard dollar wapens leveren aan Libanon. Waarom? Om het land in brand te steken natuurlijk.

3 gedachten over “Pyromanen

 1. Het is belangrijk om weten dat NATO-landen praktisch altijd ‘derde partijen’ gebruiken om overal ter wereld aanslagen uit te voeren in hun plaats. De reden is voor de hand liggend – als een aanslag of actie zou ontmaskerd worden kan die altijd ‘ontkend’ worden .
  U schrijft: Als een ervan (jihadisten) straks in België een moorddadige aanslag pleegt zoals in Madrid en Londen ooit gebeurde dan kan men misschien eens zijn rekening aanspreken. En nu reeds moeten onze gespecialiseerde veiligheidsdiensten overuren kloppen.
  Het is niet alleen over de realiteit in Syrië dat de mainstreammedia, een Verhofstadt, een Reynders, een Decrem, een Coolsaet, Human Rights Watch….eindeloos fictie verkopen – ze doen dat natuurlijk sinds jaar en dag en ongeveer over alles. Denken we aan Irak, Afghanistan, Yemen, Lybië… alsook over de door u aangehaalde aanslagen in Madrid en Londen en ook 9/11 die althans volgens hen door al-Qaïda zouden uitgevoerd zijn, wat gewoon hilarisch is.

  Als er hier aanslagen komen die ‘officieel’ aan ‘al-Qaïda’ toegeschreven worden kan redelijkerwijze aangenomen worden dat ze in opdracht zijn uitgevoerd door ‘een derde partij’.

  Naar de Londen-bomaanslagen is geen gerechtelijk onderzoek gevoerd. Blair vond dat het teveel werkkracht zou wegnemen van justitie. Over 9/11 is er officieel het ‘9/11 Commission Rapport’ waarvan de onderzoekscommissie zelf zegt dat het een witwasoperatie was.
  Luc Demeyer
  Antwoord:
  Het probleem met die aanslagen, jihadisten en de geheime diensten is dat je zelden er het fijne van te weten komt. Men serveert je een verhaal en dan klopt dat niet.
  Dan komt men met versie 2, tot ook die niet klopt. En uiteindelijk kom je bij versie 99 die al evenzeer fout is.
  Het als met het pellen van een ui.

  En dat die heren fictie schrijven daarover zijn we het zeker eens. Ik zou graag eens die journalist zien die aan Vranckx of Coolsaet vraagt hoe dat dan zit met al Qaeda welke volgens hen dan al enkele jaren dood was?
  Maar wees gerust, die journalist die hen dat durft vragen moet op een rare uitzondering na nog geboren worden.

  Maar ouwehoeren en fictie schrijven, geen probleem. Lees maar die nonsens van Reinoud Leenders in DS van dit weekend. De betere bladvulling, bijna zo goed als de kots na een nacht overvloedig drankgebruik.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » Pyromanen

 3. Pingback: Pyromanen | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s