kandidaten persprijzen sociaal-cultureel werk en sport gezocht

Naar een al van 1976 bestaande traditie  wil de Dendermondse Perskring dit jaar ook voor het nu voorbije 2013 haar persprijzen toekennen. Zowel voor de sociaal-culturele sector als voor de sport zoekt men in het werkingsgebied der Perskring, zijnde de gemeenten Dendermonde, Buggenhout en Lebbeke, naar mogelijke kandidaten.

Wielewaal 's Heerenbosch met Paul Van Malderen, Patrick Meulebroek en Fons Hermans - Persprijs 1989

De persprijs sociaal cultureel werk ging voor 1989 naar Wielewaal ‘s Heerenbosch. Deze is nu nog steeds als onderdeel van Natuurpunt actief in de regio en speelt in haar sector van het milieubeleid immer een voorname rol.

Van links naar rechts: Emiel Vermeir, wijlen Paul Van Malderen, toen burgemeester van Buggenhout, Moniek De Clercq en Marc Aerts van Wielewaal, wijlen Arthur Block, de voorzitter der Perskring, Patrick Meulebroek en Fons Hermans, beiden toen schepen in Dendermonde.

Via de persprijzen wil de Dendermondse Perskring vooral stille werkers in het daglicht plaatsen, iemand belonen die zich in het voorbije jaar bijzonder 2013 verdienstelijk maakte voor de gemeenschap of prestaties leverde die een regionale, nationale of internationale weerklank vonden. Zowel verenigingen en organisaties als individuen komen hiervoor in aanmerking.

De winnaars van de persprijzen voor 2012 waren de werkgroep Middenstand Opdorp Leeft, gekend voor onder meer hun recent gehouden erg sfeervolle kerstmarkt in Opdorp, voor het sociaal-culturele werk en Gerdi De Kimpe, een der stichters en drijvende kracht achter de zeer succesvolle damesvolleybalclub Oudegem.

Ilse De Ruysscher, Tenniskampioene - Persprijs 1985 - Met burge

Toenmalig Belgisch tenniskampioene Ilse De Ruysscher kreeg de persprijs voor de sportverdienste voor 1985. Hier samen met toenmalig Dendermonds burgemeester wijlen Albert Cool die haar feliciteerde met haar prijs.

De lijst van de winnaars in het verleden leest als een who’s who van mensen en verenigingen die in het verleden uitblonken in hun vakgebied. Zo was er in de sport turnster Julie Croket, gewichthefster Ingeborg Marx, de Appelse Korfbalclub, de Dendermondse Rugbyclub, toen nog Rugby Alpha, Wandelsportclub Baasrode en Patrick Van Campenhout, man van de Chinese gevechtssporten.

Voor het sociaal-culturele werk waar er altijd meer kandidaten zijn waren de laureaten onder meer Gust Dierickx, de man die het poppentheater en volksdansen hier populair maakte, Concertband Dynamic, kunstschilder Tuur De Rijbel, De Begijnhoffeesten, Raf Coppens Scheepvaartmuseum Baasrode, Honky Tonk Jazzclub en Mariella Ost.

Julie Croket

De persprijs sport ging in 2010 naar turnster Julie Croket, toen en nog steeds de nummer een van onze turnsters. Op dat ogenblik leek ze op weg naar de Olympische Spelen in Londen maar een dom ongeluk bij de voorbereiding ervan verhinderde haar deelname. Ze werkt nu volop aan een herkansing voor de Olympische Spelen in Brazilië in 2016. Hier een erg geëmotioneerde Julie Croket tijdens de prijsuitreiking.

Steevast sterke kandidaten die dankzij hun werk een belangrijker bijdrage leverden tot het sociaal-culturele werk en de sportbeleving in de regio. En dat is ook de bedoeling van deze prijzen. Via een eerder symbolische beloning die mensen en groepen eventjes en terecht in de kijker zetten, belonen voor hun onbaatzuchtige inzet.

Wie meent de geschikte kandidaat te zijn, of die te kennen, kan tot en met zondag 29 januari 2014 deze kandidatuur met bijhorende motivatie insturen naar:

– Voorzitter Marc Goossens, Hagewijkpark 37 in 9200 Dendermonde, 0475/79.42.28 (marc.goossens.persbureau@skynet.be)

– Secretaris Willy Van Damme, Rootjensweg 3 in 9200 Dendermonde, 0478/90.11.07 (willy.vandamme@scarlet.be).

Gerdi De Kimpe

Vorig jaar won Gerdi De Kimpe de persprijs voor de sport. Zij is een der stichters van Volleybalclub Oudegem. Ooit begonnen als een leuk idee om zich te amuseren groeide deze mede onder haar bezieling de voorbije jaren uit tot een topclub in het damesvolleybal die haar ‘mannetje’ weet te staan en zelfs al de Beker van België won en reeds enkele jaren ook Europees speelt. En wie weet dat het Belgische damesvolleybal tegenwoordig wereldklasse bezit weet waar zij voor staat.

De persprijzen worden in april tijdens een academische zitting uitgereikt.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s