De beste wensen voor 2014

2013 ligt nu praktisch achter ons en het was als steeds een jaar vol turbulentie, vol soms schokkende gebeurtenissen met in bepaalde gevallen afgrijselijke gevolgen. De mens is zowel roofdier als sociaal wezen, en dat laat zich steeds voelen.

Schelde

De Schelde tussen Temse en Sint-Amands, eeuwenlang de ader langs waar de economie en het sociale leven van de streek haar vorm kreeg. De opkomst van de auto en vooral de autowegen met hun zwaar vrachtverkeer betekende de doodsteek voor die economische activiteit. Wat rest is langs de ene kant het gevaar van die tussen eb en vloed grote massa zwevend water, en langs de andere kant de uitzonderlijke schoonheid ervan, een paradijs voor fietsers, wandelaars en voor het maken van boottochten.

Laat ons hopen dat het sociale en harmonieuze het halen van de egocentrici, de demagogen, de populisten en vooral de oorlogsstokers. Voor het Midden-Oosten ziet het er nu iets beter uit, met op 22 januari een soort vredesoverleg rond Syrië in het Zwitserse Montreux en zeer vermoedelijk een oplossing voor het conflict tussen Iran en de VS.

Ei zo na ontsnapten we dit voorbije jaar aan een grote brand op wereldschaal toen de VS klaar leek om Syrië met haar bommenwerpers en raketten binnen te vallen. Obama, die in 2011 de oorlog tegen Syrië was begonnen schrok gelukkig genoeg terug en lijkt zijn presidentschap misschien toch nog op een positieve noot te zullen gaan eindigen.

 Schelde

De recente storm van 5 december leerde ons nog maar eens hoe gevaarlijk die Schelde kan zijn. Ei zo na ontsnapte men aan een nieuwe overstromingsramp. De nood aan bufferbekkens voor de Schelde, de zogenaamde overstromingsgebieden, is dan ook zeer hoog.

Wel loopt de spanning in Libanon sterk op en wil men vanuit Saoedi Arabië en Israël Hezbollah politiek toch nog uitschakelen. Het spook van een nieuwe burgeroorlog lijkt aan de Libanese horizon op te duiken.

Laat ons hopen dat de wijsheid en verdraagzaamheid hier de bovenhand haalt. Want er is ook nog het komende proces rond de moord op de vorige Libanese premier Rafik Hariri, wat zo te zien een zoveelste karikatuur wordt van wat een echte rechtszaak zou moeten zijn.

Maar ondertussen begint de spanning in Azië op te lopen en spreekt Japan openlijk van een verdere herbewapening en het eren van wat voorheen oorlogsmisdadigers waren. Ook tussen China en de Filippijnen gaat het slecht. Is het omdat de VS zich voorgenomen hebben om zich meer te gaan richten op Azië? Wil de VS zo verhinderen dat haar economisch grootste rivaal haar overstijgt?

In Europa lijkt men ondertussen de zware speculatiegolf tegen de euro en de door de VS veroorzaakte bankencrisis grotendeels te hebben overwonnen. Het waren zeer moeilijke tijden en alles is zeker nog niet voorbij. De broeksriem zal door de waanzinnige faliekant afgelopen speculatiegolf nog wel wat jaren aangetrokken moeten blijven. Ook op lokaal vlak in onder meer Dendermonde.

Mariekerke

Het pittoreske kerkje van Mariekerke, nu een deelgemeente van Bornem. De foto’s werden recent genomen tijdens een boeiende studie- en ontmoetingsdag van het Regionaal Landschap Durme en Schelde. Met daarbij een boottocht met de Verdi van Rivertours. Een bedrijf dat ooit piepklein begon op de Dender in Geraardsbergen en nu op veel plaatsen in het land actief is. Een aanrader.

Wat men in Europa ook nog steeds niet verleerde is haar al eeuwenoude agressieve mentaliteit, de drang om te veroveren. Oekraïne is een deel van Rusland, niet van West-Europa. Er is amper geld voorhanden voor de ontwikkeling van de nieuwe Oost-Europese lidstaten als Bulgarije, waar zou men dan geld gaan halen voor Oekraïne. Het was gewoon imperialistische waanzin.

Verder wil ik alle lezers danken en zeker die velen die hier reageerden, soms met lofbetuigingen, soms met opmerkingen en ook al eens met beledigingen en zelfs bedreigingen. De bedreigingen en beledigingen kwamen niet toevallig van zionisten en jihadisten, twee typevoorbeelden van het menselijk kwaad die, niet verrassend, elkaar nu vonden in het Midden-Oosten.

Zeker ook opmerkingen over fouten zijn welkom. Waar nodig worden teksten aangepakt. Zo werden recent twee oude verhalen herbekeken. Telkenmale werd een specifiek woord aangepast omdat ze een te negatief karakter hadden. De teksten bleven na de kritiek en herlezing wel overeind.

Maar kritiek is essentieel. Zo maakte een lezer mij attent op het feit dat ik de vorige Dendermondse schepen voor Ruimtelijke Ordening, Bart Van Malderen, in een tekst de post van Openbare Werken had toegemeten. Een domme fout waarvan ik nog steeds niet snap hoe ze in ‘s hemelsnaam kon gebeuren. Het bewijst dat goede kritiek essentieel is.

Wat het komende jaar zal brengen weten we natuurlijk niet. Zo zijn er in België in mei verkiezingen die hopelijk snel tot een regeringsvorming zullen leiden. Met nu een politieke hypernervositeit tot gevolg. Er zijn de gesprekken rond Syrië en Iran en voor Europa de wat verbeterende economische vooruitzichten.

Sint-Amands aan de Schelde

Sint-Amands aan de Schelde, dorp van de dichter Emile Verhaeren wiens familie zich in de negentiende eeuw in de gemeente vestigde om er handel te drijven tussen dit dorp en het Brusselse. Emile Verhaeren, een Franstalige dichter heeft er zijn graf (links vooraan) en een mooi museum. Uiterst links was ooit de haven. De resten van die vroegere havenactiviteit zijn in het dorpshart nog steeds te bewonderen.

Wat Dendermonde betreft is er het dossier van de gevangenis dat in 2014 nog maar eens een nieuwe ronde ingaat, de derde al. Een dossier dat de gemeenschap al miljoenen euro heeft gekost dankzij de bizarre ‘rechtspraak’ van de Raad van State.

Mede uiteraard ook door het optreden van een groepje mensen die de publieke ruimte voor zich alleen opeisen en door mensen die het niet nemen dat hun grondspeculatie van weleer een fiasco werd. Hopelijk spreekt de Raad van State ditmaal recht en herstelt ze haar zwaar beschadigde reputatie.

Uiteraard zal ik in de mate van het mogelijke verhalen rond de actualiteit blijven brengen. Hoe zien we wel. Voor iedereen vooral een goede gezondheid, veel plezier, mooie ervaringen en de nodige voldoening en creativiteit om van 2014 een aangenaam jaar te maken.

Durmemonding

De monding van de Durme, de rivier die ooit Lokeren in verbinding bracht met de Schelde. Deze Durme krijgt dankzij Waterwegen en Zeewezen terug een nieuw leven. Met meer watermassa om de dichtslibbing tegen te gaan en de bevaarbaarheid te verbeteren. Ooit waren Durme en Schelde morsdood en was leven er praktisch onmogelijk. Dankzij de grote overheidsinvesteringen en die van bedrijven zijn beide rivieren terug springlevend. Het is ook een paradijs geworden voor de massa vissers en zeker ook de vissen, vogels, krabben en andere dieren en planten.

Willy Van Damme

Advertenties

8 thoughts on “De beste wensen voor 2014

 1. Mijn beste wensen voor 2014 voor jou en jouw familie en ik hoop dat we nog vaak jouw stukken zullen mogen lezen. Prachtige plaatjes met pittoreske landschappen uit jouw streek en onschatbaar erfgoed waarvan de man in de straat geen idee heeft wat het vertegenwoordigt aan toegangen tot onze geschiedenis met haar consequenties in ons heden, tot ons onderbewustzijn met dezelfde consequenties want daarin leeft onze geschiedenis voort, tot een overzicht over het geheel waarvan wij deel uitmaken.
  Edith Legrand

 2. in een grote met veel kleine…

  in de grotemensenwereld is 1.000.000 toch wel een héél groot cijfer
  ik weet niet of uit zo’n cijfer nu veel of weinig respect blijkt

  boetes – zelfs met kleine cijfertjes – en gevangenissen – zelfs met grote mooie cellen
  kinderen vinden dat nooit vriendelijk en getuigen van respect
  een klein schouderklopje of één lief woord doet soms wonderen
  weet ik wel héél zeker

  alle grote mensen zijn eerst kinderen geweest
  alleen een héél enkele herinnert het zich

  overweeg met mij de vlucht naar een land of planeet
  waar kinderen niet zoveel geduld moeten hebben met grote mensen
  waar respect niet in cijfers wordt uitgedrukt maar in kleuren en geuren

  rood van mijn roos, blauw van de zee, groen van de apenbroodboom of geel van alle zonnen

  wens dat je straks rood en blauw, groen en geel kan ruiken, horen en proeven
  met je hart zoals de Vos uit ‘De Kleine Prins’

  2014 héél lekker rood… met witte stippen

  Kleurrijk Nieuwjaar
  Johan Baert
  Voorzitter VZW Habbekrats
  Jeugddienst met Stekels

 3. Hi Willy,

  Een heel fijn 2014 en nogmaals veel hulde aan jou en je schitterende web-site. Een betrouwbaar baken in roerige tijden.

  Groeten,
  Ben Braam

 4. Dag Willy,

  ik wil U en uw gezin een mooi 2014 toewensen.
  Maar vooral wil ik U danken voor de vele uren die U heeft besteed aan het vinden van de waarheid. Wij als lezer kunnen daar maar mooi van profiteren!
  En ik beschouw het als mijn plicht om die waarheid door te vertellen, in reacties op fora bij kranten bijvoorbeeld.

  Nog een persoonlijke noot bij die mooie foto’s van de Schelde:
  Ik had een oude motorboot gekocht, drie jaar geleden. Ben er mee tot in Friesland geraakt, en daarna weer terug naar huis, naar het Zuiden. Het volgende doel was om de Schelde op te varen tot zo ver mogelijk was. Maar dan bleek dat er nogal wat obstakels waren : België eist een vaarbewijs, en een marifoon en je moet ergens nog een soort vergunning kopen. Enfin: het is er nooit van gekomen. En laatste september is de boot lek geraakt en moest ik hem laten slopen. Dat zal het einde zijn van mijn kapiteins-bestaan. De tijd ontbreekt, zo was al gebleken. Maar als ik die prachtige foto’s van de Schelde zie heb ik wel spijt !

  J.V.
  Antwoord:
  Bedankt Jan en ook de anderen met hun nieuwjaarswensen.
  Een opmerking. De waarheid is als de perfectie, je zoekt ze en je street ernaar maar nooit bereik je ze.
  Ook met het verhaal van al Karama bleven er veel vragen achter. Bijvoorbeeld wie dit juist allemaal financierde en wat de exacte relatie was met de westerse veiligheidsdiensten. Ook is er de vraag waarom men in Algerije met hun ‘Arabische Lente’ nergens raakte. Enzovoort. We zoeken de waarheid en streven naar perfectie maar raken er nooit.
  En de Schelde is een mooie rivier en zeker die dag met zon en een lichte nevel was het perfect om foto’s te nemen. Verder is Rivertours een goed alternatief als je zelf geen boot hebt.
  Willy Van Damme

 5. Ha, de Schelde! In 1962, ik was 10 jaar, kreeg ik van vader een militaire stafkaart van ons dorp. Ik vond er nog onontdekte paadjes, met water gevulde bomkraters, rare begroeiingen en ruïnes op. Op de rand van de kaart was nog net een blauwe inkleuring te zien: de Schelde! We zetten met ons clubje een ‘expeditie’ op touw om, met kaart in de hand, de oevers van de Schelde te gaan ontdekken.
  Na ‘een lange reis’ zagen we eindelijk de lange volgeladen schepen langsvaren in Wichelen, Schoonaarde. Alleen, het stonk er verschrikkelijk naar ’t fabriek (staaldraad) en met het pikzwarte Scheldewater kon je zò je vulpen vullen. Inderdaad, er is veel veranderd!

  Beste Wensen voor 2014!
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Het waren andere tijden.
  Willy Van Damme

 6. Beste Willy en overige bezoekers van deze, ik mag toch wel zeggen, zeer populaire weblog,

  U allen, een voorspoedig maar vooral een gezond 2014 gewenst.

  Arnold Karskens sprakin het programma “Echte Jannen” de volgende woorden:

  “Vannacht sprak ik bij de vrije radio van Echte Jannen over oorlogsberichtgeving. Daar is veel mis mee, maar de manipulatie over de opstand in Syrië spant de kroon. Wat werd gepresenteerd als ‘Arabische lente’ bleek een internationaal meesterplan voor destabilisatie. Met een humanitaire miljoenenramp tot gevolg. Voorop bij de misinformatie liep het NOSjournaal, ‘het minst journalistieke nieuwsprogramma van Nederland’. Ik stelde: De halvering van het journaalbudget brengt de wereldvrede in 2014 een stap dichterbij.”

  In ieder geval één Nederlander die nog beschikt over gezond verstand.

  Hier terug te luisteren vanaf minuut 11.

  http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/82/2013-12-30
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt en met zo’n crisissen als die rond Syrië zie je waar de goede journalisten zitten en waar de clowns, nietsnutten, waardeloze, enzovoort.
  Deze week Jens Franssen op onze Radio 1 bezig gehoord over het feit dat dit VN-rapport over die gifgasaanval de schuld van de Syrische regering bewees.
  Ooit betwiste die man of ik wel een journalist was want ik was geen lid van de Belgische persbond.
  Willy Van Damme

 7. Beste Willy,
  Een gelukkig en gezond nieuwjaar.
  Bedankt voor uw altijd verhelderende columns. Ga zo door alstublieft. Van onze staatsomroepen krijgen wij alleen maar zand in de ogen gestrooid.
  Wim Schruijer
  Antwoord:
  Bedankt en uiteraard hetzelfde gewenst. Maar de Nieuwe Roddel Courant, RTL & Co zijn wel niet beter dacht ik.
  Willy Van Damme

 8. Willy,

  Hoe zou het voelen om de Jordaanse Minister van Media, Mohammad Al Momani, op een grove leugen te betrappen?

  http://www.globalresearch.ca/syria-insurgents-are-being-directed-by-nato-gulf-officers-from-a-secret-command-hq-in-jordan/5363238

  In bovenstaande link waarin hij zegt;

  “Officials in Amman denied the command centre exists. “We dismiss these allegations. Jordan is not a host or part of any cooperations against Syria. Jordan’s interest is to see a stable and secure Syria, one that is able to keep its problems inside its borders,” said Mohammad Al Momani, minister of media affairs.”

  “We will not do anything that will feed violence in Syria,” he said.

  En deze link heb ik al eerder geplaatst, maar bevestigd de leugen.

  http://www.stanleyconsultants.com/markets-we-serve/federal/military-and-air-bases/fighting-terrorism-with-the-special-operations-training-center/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Ach Jordanië. Het land moet nog zijn eerste dag onafhankelijkheid vieren.
  In 1948 toen de zionisten het grootste deel van Palestina inpikten voerde het Jordaanse leger, toen nog onder leiding van een hogere Britse officier, Luitenant-Generaal Sir John Bagot Glubb, alias Glubb Pasha, strijd tegen die zionisten. Dit in het kader van het ‘panarabisme’.
  Achteraf is gebleken dat de zionisten en het Jordaanse vorstenhuis, Koning Abdullah I, een geheim militair pakt hadden afgesloten met de zionisten over de verdeling van de regio, incluis Jeruzalem.

  In Jordanië is men nog steeds bezig met dat soort slecht theater. Zou het een toeval zijn dat de vorige Jordaanse koning met een Amerikaanse gehuwd was, Koningin Noor? Ik denk van niet.
  Zonder de Saoedische centen stort dat boeltje in Amman trouwens ook zo in elkaar.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s