Sint Michael Khodorkovsky

Er is een nieuwe Russische heilige en zijn naam is Michael Khodorkovsky. Deze voormalige oliemagnaat zat bijna tien jaar in een Russische gevangenis wegens onder meer grootschalige fraude. Hij leidde tot zijn arrestatie in 2003 het enorme Russische olieconcern Yukos, toen eigenaar van een groot deel der Russische olievoorraden. Khodorkovsky had dit in de jaren negentig van de vorige eeuw in zijn bezit gekregen.

Henry Kissinger

Het was de periode toen Rusland onder Amerikaanse controle stond met als president Boris Jeltsin, een alcoholicus die toeliet dat zijn vrienden ‘zakenlui’ en met steun van de EU en de VS het land plunderden. Een beleid dat volgens een Britse universiteitsstudie aan ongeveer 1 miljoen Russen het leven heeft gekost, vooral door het gebrek aan een sociaal vangnet en de door het IMF geïntroduceerde massale armoede.

In die periode konden figuren als Boris Berezovsky, een man die de media grotendeels controleerde en agent was van o.m. de Britse MI6, en Khodorkovsky zich op luttele jaren tot miljardair opwerken. Met naast hen mensen die omkwamen van honger en ontbering. Het is geen toeval dat de term business man in het Russisch een synoniem is voor gangster.

Toen dit westers feest op zijn einde liep ontwikkelde men in de VS het plan om de Russische kroonjuwelen definitief onder Amerikaanse controle te krijgen. En daarvoor schakelde men Henry Kissinger in, de man achter onder meer de Chileense staatsgreep van Augusto Pinochet in 1973 en de verovering van Oost-Timor in 1975 door Indonesië. Erg bloedige episodes.

Centraal in die strategie was de Open Russia Foundation waar Michael Khodorkovsky, Henry Kissinger, de wegens aandelenhandel met voorkennis veroordeelde speculant George Soros en de Britse lord Jacob Rotschild elkaar vonden. Ook de vroegere president George H. Bush de Oudere speelde hierin een belangrijke rol. Financier hiervan was Khodorkovsky.

De Carlyle Group

Het idee was dat de Amerikaanse Carlyle Group, een der meest invloedrijke holdings die ook ’s werelds grootste spionagedienst de NSA onder feitelijke controle heeft, via een ingewikkelde deal Yukos zou overnemen waarna men de buit dan ietwat gelijk zou verdelen tussen de twee grote Amerikaanse oliebedrijven, ExxonMobile en Chevron.

Het plan ging normaal in 2001 en 2002 in werking treden maar in het Kremlin was de steeds dronken Amerikaanse zetbaas Boris Jeltsin toen al vervangen door Vladimir Poetin en die had uiteraard in de gaten wat er aan de hand was. De plotse vriendschap tussen Kissinger en Khodorkovsky was ook geen geheim.

De zaak viel dan ook in het water met de arrestatie van Khodorkovsky en de gehele ontmanteling van Yukos. Het verhaal verklaart zijn arrestatie – alhoewel daar bijna zeker ook voldoende juridische gronden voor waren – en ook de reden waarom onze media er ook nu nog een heilige van maken, Sint Michael Khodorkovsky. De patroonheilige der plunderaars?

Vladimir Poetin - 9jpg

De Russische president Vladimir Poetin wist te verhinderen dat de Russische olievoorraden in Amerikaanse handen vielen. Het leverde hem de eeuwige haat op van de Amerikaanse regering.

Toen Khodorkovsky een eerste maal voor de rechtbank verscheen slaagde de lokale Moskouse correspondent van The New York Times erin om in zijn serie verslagen van dit proces geen enkele Rus, behoudens dan Khodorkovsky, over de zaak aan het woord te laten. Desnoods belde hij voor commentaar zelfs naar een New Yorkse advocaat.

Het werd niets

Dit verhaal over Khodorkovsky en de Carlyle Group is mede een van de reden voor de westerse woede over Poetin en al die herrie rond de vermeende mensenrechtenschendingen in Rusland. Men hoopte de gigantische Russische oliebronnen in handen te krijgen en het werd niets.

Ook het Britse olieconcern BP dat wel een groot stuk der Russische olievoorraden in handen had gekregen, moest via zakelijke manipulaties later er eveneens het veld ruimen. Het was echter hoe dan ook voor de Britten een uitermate goede deal geweest waaraan zij op enkele jaren tijd miljarden dollars verdienden. BP met de P van plunder.

Hier voerden de Britten dan maar uit wraak het lot van de Russische eveneens voor MI6 werkende Alexander Litvinenko op. Vermoord door de Russen claimde de Britse regering en de haar naar de mond pratende media.

Sinds de gelijkaardig eerder gepleegde moord met polonium op de Palestijnse leider Yasser Arafat weten wij echter dat ook hier een westerse veiligheidsdienst betrokken moet zijn. Zie hiervoor een eerder op deze blog geplaatst verhaal.

Maar van een zware crimineel een heilige maken, daar heeft men in onze media geen enkel probleem mee. U vraagt, wij schrijven.

Willy Van Damme

Advertenties

8 thoughts on “Sint Michael Khodorkovsky

 1. Inderdaad Willy. Zoals jij het hier omschrijft, zo heb ik het niet alleen gelezen, maar ook ervaren. Een voor de massa oprispende, onderbuikgevoelens oproepende, dansende en billen knijpende Boris Jeltsin. De massa zit nu nog met tranen in de ogen over de toenadering tussen Oost en West maar heeft niet in de gaten dat zij in een veel gevaarlijker periode leven dan tijdens de ‘Koude Oorlog’. Viel de beslissing over een raketschild, die Europa moest verdedigen tegen raketten uit Iran en Noord-Korea, ook niet in de periode dat Poetin president was?
  Joop de Jong:
  Antwoord:
  Voor onze media zijn er maar twee goede Russische presidenten geweest, Michael Gorbatchov en Boris Jeltsin. Niet toevallig twee staatshoofden die het land kapot lieten gaan. De rest zijn voor onze media allemaal gangsters. Enige kritische zin en poging tot nuancering is er daarbij nooit te vinden.
  Willy Van Damme

 2. бизнесмены всех стран, соединяйтесь – Businessmen aller landen verenigt u, en gij zult worden heilig verklaard, als ’t onze god belieft.
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Ik ken geen Russisch maar het klinkt goed. En inderdaad als ’t god belieft. Onder de katholieke kerk was het vroeger een kwestie van geld om lokaal wat relikwieën van een heilige in bezit te hebben.
  Desnoods raapte men wat varkensbeenderen bij elkaar en stelde men dan dat dit van de heilige Huppeldepup was, goed voor de bestrijding van ziekte zus en zo. Niets nieuws onder de zon.
  Willy Van Damme

  • Het komt van “Google Vertalen”, hé, Willy !
   Gerard Eggermont
   Antwoord:
   Dan zal de vertaling zeker kloppen.
   Willy Van Damme

 3. Veel grove statements. Zijn er ook bewijzen, of moeten we de ‘chemtrails’ geloven?
  An Oniem
  Antwoord:
  De strijd om de oliebronnen is al zo oud als het ontdekken dat men die olie kon gebruiken, eerst voor het voortdrijven van schepen.
  Het verhaal over Khodorvski is al veel jaren goed gekend en wie wat verder wil kijken dan de onzin die de klassieke media over de zaak verkopen dan zal hij dat zo vinden.

  Over de Open Russia Foundation, de Carlyle Group, Jacob Rotschild en Henry Kissinger kun je op het internet massa’s informatie vinden.
  Verder wil ik wel op je vraag naar bewijzen dieper ingaan maar daarvoor is je vraag te algemeen en te vaag gesteld.

  En de strijd om het bezit van die oliebronnen is wat anders dan de ‘chemtrails’. Over het een kan men discussiëren over het ander bestaat geen twijfel.
  Willy Van Damme

 4. Belangrijk, moedig en correct artikel in mijn opinie, Willy.
  Ik stel voor dat we K. naar België halen en hem hier naturaliseren. Er is nog een huisje vrij in Ukkel, in de buurt van het optrekje van Serge Kubla. Ik meen dat dit binnen enkele weken geregeld kan worden als we Armand De Decker hierover aanspreken.
  Met Carlyle zit je overigens vlakbij Etienne Davignon, Suez, Tractebel, Desmarais, Albert Frère…
  de crème de la crème.
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20130123_00444287
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Het schrijfwerk vergde gewoon wat parate kennis en ik ergerde mij gisteren enorm aan de prietpraat die men schreef. Te zot om los te lopen feitelijk.
  Maar K. is toch geen Kazak?
  Maar het duo Kubla en De Decker zijn als doodbrave liberale scouts wel steeds bereid om voor dat soort lieden een goede daad te stellen. Voor een Afghaanse oorlogsvluchteling langs de andere kant….. En daar is Supermaggie.
  Willy Van Damme

 5. Opnieuw een prachtig stuk, Willy. Ik zou willen dat er meer journalisten eens stopten met het papagaaien van valse persbureaus zoals bijvoorbeeld Reuters. Daarin ligt volgens mij de kern van het probleem van ‘valse voorlichting’; het is de oorzaak van de onzin die wij al jaren voorgeschoteld krijgen. U schreef hier al eerder over.
  Helmi
  Antwoord:
  Bedankt voor je bemoedigende woorden. Het probleem is ook het conformisme dat elke serieuze journalistiek erg moeilijk maakt. Het systeem is totaal vastgeroest.
  Maar ik denk dat ik dit probleem al voldoende analyseerde en het dus voor diegenen die hier al een tijd te gast zijn al wel duidelijk is.

  Dat er in de VS en West-Europa en bij hun bondgenoten massa’s politieke gevangenen zijn wordt amper of niet geschreven. Maar pagina’s na pagina’s vult men de kranten met verhalen over Pussy Riot en Khodorkovsky. Journalistiek kan je dit moeilijk noemen.
  Willy Van Damme

 6. Beste Willy,

  Mag ik jou, vanuit een stormachtig Nederland, een fijne kerst en een stormachtig, maar vooral, voor veel vuurwerk zorgend 2014 toewensen? Ik zit nu aan de “Petrus” en dat glas hef ik op jouw gezondheid.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Stoefer. Hier was het maar een St Estephe uit 2006 met vleesfondue en nu een Vicaris winterbier uit 2011, een echt streekbier gemaakt door vrienden des huizes. Alles thuis met de vrouw en de kinderen. Met de dochter die een quiz had gemaakt gewonnen door de jongste.
  En bedankt voor de wensen en een goede gezondheid voor jou en je kennissen.
  Ik poog morgen nog een kort leuk verhaal te maken over de relatie van HRW en AI met Al Qaeda. Het wordt steeds warmer daar, zelfs gloeiend heet.
  Willy Van Damme

 7. Pussy Riot haha, “limited hangout” van Soros… Willy, er blijft bij mij altijd een vraag hangen. Op een gegeven moment begreep ik het allemaal niet meer. Oorlog na oorlog. Als je gaat zoeken kom je al snel bij Smedley Butler: War is a racket. De CIA en drugs in Vietnam, Zuid Amerika. De deal van Kissinger met de Saudi’s, waardoor de VS het tekort verder kon laten oplopen zonder al die inflatie, de leugens om Zuster Nahyirah, leugens van weapons of mass destructions, opium en Afghanistan en de CIA. Banken die de boel belazeren… En in de NL pers maakt men zich druk om Pussy Riot. Dat ze orgies houden in musea is weinig bekend.. Mijn vraag:

  Zijn de huidige journalisten dom? Gebrainwashed? Ik acht ze medeschuldig aan wat er nu gebeurt. En in mijn ogen is dat niets minder dan een holocaust tegen de moslims. Van Algerije, Libië tot aan Afghanistan. Geloven ze de woorden van deze sociopaten? Na al de leugens? Er is natuurlijk weer een nieuw merk, Obama, maar dat heeft ook zijn langste tijd gehad. Een nieuwe fab staat weer in de coulissen te wachten; Psychopaat Clinton. Is er geen eer bij lui als Jan Eikelboom? Hij weet toch ook wel dat dat geen zuivere koffie is in Libië en Syrië?

  Hoe is het mogelijk dat de pers dit over zich heen laat gaan. En dan bedoel ik meer het individu journalist dan de bladen. Die zijn afhankelijk van inkomsten van dezelfde lui die er belang bij hebben dat de wereld dom blijft. Is er geen eer bij deze journalisten? Denken ze dat dit hun kinderen niet gaat raken in de toekomst? Bang dat hun loon eraan gaat? Hoe kan propaganda blijven leven in een tijd als deze met alle info voorhanden?

  Groet!
  Kuukske
  Antwoord:
  Saoedi Arabië speelde een sleutelrol bij het doen vallen van de Sovjetunie. Het zorgde er in de jaren tachtig van de vorige eeuw voor dat de olieprijs extreem laag was en dit bracht de Sovjetunie in zware financiële moeilijkheden.

  Verder moet het beeld van de pers genuanceerd worden. Er verschijnen in de kranten dagelijks goede verhalen. Die worden echter overwoekerd door allerlei manipulaties met leugens, halve waarheden en verdraaiingen. Ook is er veel oppervlakkigheid en slordigheid. En uiteraard zijn er de onvermijdbare fouten die ook ik regelmatig maak.

  Het probleem is dat journalisten over het algemeen immuun zijn voor kritiek en die straal negeren.
  Maar iedereen die goed de media volgt ziet dagelijks de smeerlapperij en bedrog zo verschijnen, van pagina tot pagina. Het is soms te grof voor woorden. Ik heb hier trouwens al een serie van die gevallen besproken.

  En in veel gevallen doet men dat heel moedwillig om zich te wreken of om een bepaald politiek doel te bereiken. Zie maar naar de twee verhalen die hier verschenen over die joodse opperrabbijn Moshe Friedman. De Morgen zal zich hiervoor nog in geen 1000 jaar verontschuldigen.
  Erg.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s