François Hollande – Een clown in het Élysée

De vraag die een normaal mens zich dezer dagen moet stellen is wie de grootste clown is, David Cameron, de Britse premier, of de Franse president François Hollande. De eerste een zogenaamd rechtse conservatief, de tweede een dan ‘linkse’ socialist. Dat beiden clowns zijn lijkt echter zonder twijfel.

David Cameron was nog maar pas premier en moest op bezoek in Indië al zo nodig het buurland Pakistan uitgebreid schofferen. Wat dan een pak diplomatiek masseerwerk vergde om de relaties met de regering in Islamabad te herstellen. De Britten hebben de Pakistanen trouwens nu eenmaal broodnodig als uitweg als ze volgend jaar met de resten van hun leger nog maar eens Afghanistan ontvluchten.

Diplomatie

En nu heeft François Hollande zijn totaal gebrek aan regeringskwaliteiten getoond door Algerije te beledigen. Zo verklaarde François Hollande tijdens een bijeenkomst op 16 december met de Raad van Joodse Instellingen in Frankrijk dat zijn minister voor Binnenlandse Zaken Manuel Valls ‘gezond en veilig’ uit Algerije was teruggekeerd, ‘en dat was al veel.’

Deze was kort ervoor samen met premier Jean-Marc Ayrault op officieel bezoek in Algerije geweest. De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra kon met die uitspraak uiteraard niet lachen maar bleef in tegenstelling tot Hollande wel diplomatisch toen hij gisteren in Algiers de zaak besprak tijdens een persconferentie met zijn Chinese collega Wang Yi.

Daarbij benadrukte hij dat Algerije een veilig land is en hoopte hij dat men het jaar qua relaties met Frankrijk op een positieve noot kon eindigen. Dit zeker, zoals hij verder stelde, na het officieel bezoek van Hollande aan Algerije in 2012.

Benjamin Netanyahu en François Hollande - 1

Twee vrienden, Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, en de Franse president François Hollande (rechts), hebben leute. Over hoeveel Syriërs ze al hebben laten vermoorden?

Algerije is een gewezen Franse kolonie die na de bezetting in 1830 door Frankrijk haar bevolking met 1/3 zag dalen. Na de tweede wereldoorlog hoopte het op de onafhankelijkheid, een verlangen die de Fransen echter hondsbrutaal in de kiem smoorden.

Gekend is onder meer de zogenaamde ‘Slag om Algiers’ waarbij de Fransen troepen en veiligheidsdiensten, waaronder Jean-Marie le Pen, er op los folterden en moorden. Pas in 1962 na vele doden langs beide zijden en een uitermate zware politieke crisis in Frankrijk werd het onafhankelijk.

Het is een in bloed gedrenkte episode die de Algerijnen nooit zullen vergeten en ook moeilijk kunnen vergeven. De gruwel en de Franse misdaden waren daarvoor te erg. En dan komt François Hollande, wiens onderhorigheid aan Israël en oorlogszucht tegenover Syrië zelfs in Europa officieel vragen doet oproepen, de Algerijnen nog eens beledigen.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de Algerijnse pers stukken minder diplomatisch was tegenover Hollande. Zeker mede door het feit dat hij die ‘grap’ maakte tegenover een gezelschap voor wie de steun aan de Israëlische oorlogszucht het levensdoel is.

Het zal de Algerijnen ook wel niet ontgaan zijn dat een Chinese diplomaat als Wang Yi of een Poetin zich niet tot dergelijk laag niveau zullen laten verleiden. Wat het Élysée en een bepaalde Franse elite maar niet wil begrijpen is dat men op die wijze uit een belangrijke markt als de Algerijnse wordt uitgesloten. Beijing, Brasilia en Moskou zullen er niet om klagen.

Zal de Algerijnse regering dan misschien soms niet neen zeggen als Total, Dassault of Air Liquide afkomen met ‘aantrekkelijke’ handelsvoorstellen, dan zullen privaat de Algerijnse burger en ondernemer er wel hun neus voor ophalen. Wang Yi hoefde tijdens zijn bezoek aan Algerije dus niets te doen behalve diplomatisch te zijn om de Fransen de loef af te steken. Het is een kunst die de Franse regering niet eens kent.

Met als vraag wat Ayrault en voordien Hollande hoopten te bereiken met hun bezoeken bij de buur aan de overkant van de Middellandse Zee. Veel van de dan moeizaam bij elkaar geraapte goodwill zal er vermoedelijk niet meer overblijven. Beschaving en mensenrechten? Het lijkt voor een deel der Franse elite iets wereldvreemd.

Willy Van Damme

Nawoord:

François Hollande verontschuldigde zich later op de dag en sprak over een ‘niet kwaad bedoelde grap’ waarover hij met zijn ambtsgenoot Abdelaziz Bouteflika eens ging bellen.

Advertenties

One thought on “François Hollande – Een clown in het Élysée

 1. Was de €50 miljoen die Gadaffi aan Nicolas Sarkozy schonk voor zijn verkiezingscampagne ook een grap?
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Of dit verhaal waar is weet ik natuurlijk niet, maar verrassend kan dit zeker niet genoemd worden.
  Het is in het systeem van FrançAfrique (de vroegere Franse kolonies) altijd de gewoonte geweest dat de Franse industrie en politiek – die uiteraard in tandem werken – in de vroegere Franse kolonies een zetbaas plaatsten die dan op de winkel moest letten.

  Met andere woorden: Zorgen dat de voor Franse bedrijven bestemde grondstoffen veilig en wel in het moederland geraken. In ruil kregen die dan hun doel van die vetpot, 30% of zo.
  Maar als er dan in het moederland verkiezingen zijn dan is het de gewoonte dat die lokale zetbaas een deel van zijn verkregen vetpot geeft aan de nieuwe te kiezen president. Het is een oud gekend fenomeen.

  Het is trouwens niet beperkt tot Frankrijk. Zo gaf Denis Sassou Nguesso, de ‘democratisch verkozen’ president van de Republiek Congo (Brazzaville) ook geld voor de kiescampagne van de Amerikaanse president Bill Clinton.
  Het verhaal stond ooit te lezen in Le Soir Illustré en was in Washington uiteraard gekend. Het is in de VS wettelijk verboden maar niemand greep in.

  Wat betreft Kadhaffi is het vermoeden dat hij door een Franse huurmoordenaar om die reden werd vermoord.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s