Om ter eerst in Iran

De wedren om als eerste Europees minister terug in Iran op bezoek te gaan is gewonnen door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino, lid van de Italiaanse Radicale partij en gewezen Europees commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming.

Haar bezoek, voorzien voor 21 en 22 december, komt na een eerder deze maand publiek gemaakt gesprek in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen tussen Paolo Scaroni, grote baas van de Italiaanse gas- en oliemaatschappij ENI, een overheidsbedrijf, en de Iraanse minister voor Oliezaken Bijan Zanganeh. In Wenen is ook de hoofdzetel gevestigd van de OPEC, de organisatie van de grootste olieproducerende landen.

Didier Reynders

Zou Didier Reynders ook al een datum hebben voorzien voor een officieel bezoek aan de nieuwe vrienden in Teheran. Hij moet wel zorgen er voor zijn Franse collega Laurent Fabius te zijn.

ENI was voorheen al actief in Iran maar moest zich onder druk van de VS en de EU uit het land terugtrekken. Iran is ook bezig met het herzien van zijn reglementen en wetten voor samenwerking met andere buitenlandse oliemaatschappijen. Vermoed wordt ook dat privé reeds meerdere oliemaatschappijen, incluis Amerikaanse, al contacten legden met de Iraanse overheid.

Eens de Amerikaanse en Europese sancties tegen Iran opgegeven worden kunnen die hun activiteiten dan ook snel hernemen. Wel lijkt het een zekerheid dat olie- en gasmaatschappijen uit landen als Rusland, China, Maleisië, Indië en Brazilië hier wel de eerste viool zullen spelen. De oorlogspolitiek van het westen gaat bijna zeker door de Iraanse overheid in rekening gebracht worden.

Die landen als China en Brazilië beschikken trouwens tegenwoordig over technologie die evenwaardig is aan die van het westen, bezitten voldoende financiële middelen om bepaalde nodige investeringen te doen en hebben gezien hun economische ontwikkelingen ook een grote nood aan Iraanse olie, gas en andere producten.

Zo stuurde Iran deze week een satelliet met daarin een aap in de ruimte en maakte een Chinees voertuig een zachte landing op de maan. De tijden dat het westen de enigen waren die de nodige financiën en technologie hadden voor de economische ontwikkeling van een land is al een tijd voorbije. Alleen is het westerse buitenlands beleid nog altijd zo afgestemd alsof zij de enigen zijn die over geld en kennis beschikken.

De vraag is dan ook niet of er de komende maanden nog nieuwe Europese ministers naar Teheran zullen afreizen, de vraag is wie tweedes zal zijn en hoe men Frankrijk, Europees oorlogsstoker bij uitstek in het Midden-Oosten, er zal onthalen. En zou onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al zijn vliegtuigticket voor Iran hebben?

Ali Khamenei

Tot recent waren de Ayatollahs het grootste uitschot op aarde. Maar dat is het verleden en men is nu al druk bezig in de media de zaken aan het herschrijven. Grote leider Ali Khamenei (links) wordt nog een sympathieke kerel. Juist zoals Nelson Mandela ooit hier voor vuile communist en terrorist werd versleten en diezelfden nu op zijn begrafenis massaal krokodillentranen pleegden. 

Het zou de Franse industrie in Iran wel eens veel marktaandeel kunnen kosten. Bedrijven zoals Total en Peugeot, traditionele investeerders in Iran, zullen dan ook niet bepaald gelukkig zijn met de Franse politiek in die regio. Zij onder meer zullen het gelag betalen van een politiek die minstens dwaas kan worden genoemd. Om van de mensenrechten nog maar te zwijgen.

Een ding is zeker, werden de ayatollahs enkele maanden geleden in de VS en Europa nog voor rot uitgescholden dan zal men die woorden eens in Teheran niet meer herhalen. En het hypocriete gelul over de mensenrechten zal men evenmin nog horen. Zaken zijn zaken.

Willy Van Damme

9 thoughts on “Om ter eerst in Iran

 1. Het was te verwachten van zodra Assad overleefde.
  Israël is de grootste verliezer, de V.S. is nummer twee.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Zelfs Amerikaanse toplui als Michael Hayden, gewezen luchtmachtgeneraal en van 1999 tot 2005 baas van de NSA en van 2006 tot 2009 hoofd van de CIA, stelde recent dat de beste oplossing voor Syrië is dat Assad wint. En hij is in de VS echt niet de enige die dat publiek zegt. En privé klinkt het nog luider.

  Robert Ford, de diplomaat en strateeg achter die oorlog, zal met de door hem georkestreerde massaslachting geen promotie maken.
  Ze weten echt niet meer op welk been ze eerst moeten staan dansen. spijtig dat die mensen dan nooit gestraft worden voor hun gruwelijke misdaden.
  Willy Van Damme

 2. “Ze weten echt niet meer op welk been ze eerst moeten staan dansen. spijtig dat die mensen dan nooit gestraft worden voor hun gruwelijke misdaden.”

  Daar is echt wel iets tegen te doen, maar dan moet er niet gewacht worden op het “Crapule de Luxe”. Als mijn analyse juist is, is de huidige situatie niet op een zachtzinnige manier op te lossen. In Nederland behoort de Tweede Kamer de democratie te bewaken. Dit houdt echter niet in dat de burger rustig op zijn lauweren kan rusten maar evengoed die taak heeft. En daar zijn wij, als Europese burgers, de mist in gegaan. Wij hebben ons jarenlang in slaap laten sukkelen door een stel hypocriete psychopaten, waarvan wij dachten dat zij ons alleen maar het goede wensten.

  “En het hypocriete gelul over de mensenrechten zal men evenmin nog horen.”

  Zelden bemerk ik bij U zulke ‘krachttermen’ als in deze zin, maar geloof mij, mijn potje staat ook op het punt van overkoken. Van woede, welteverstaan.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Ik zeg het graag krachtig, kwestie dat men het goed verstaat. Als men te omfloerst spreekt dan dreigt de boodschap verloren te gaan. Maar wat moet ik anders zeggen over een François Hollande die bezig zit te praten over de mensenrechten of over een Amnesty International die onze regeringen met de vinger wijst in de kwestie van de Syrische vluchtelingen.
  Willy Van Damme

  • Ik begrijp U volkomen! Ook ik zoek een ingang in het gevestigde establishment, maar alles wat men doet is het niet plaatsen van relevante informatie en hun aanhangers gaan er maar wat graag in mee. In hun ogen ben ik een complot-theorist, dan weet je dat alvast.

   Ik heb Peter Vereecken vanavond ook een mail gestuurd n.a.v. een uitzending over chemtrails in het programma Koppen van 12-12-2013. Gelooft U in chemtrails? Zo niet, dan kunt U van mij aannemen dat zij wel bestaan, er bestaat zelfs een House Resolution over. Waarom zou er een House Resolution bestaan, als chemtrails niet bestaan? De tekst van de House Resolution is bij mij opvraagbaar.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Over die zogenaamde chemtrails heb ik geen of weinig informatie en dus ga ik er ook geen commentaar op geven. Andere dossiers slorpen al voldoende mijn aandacht op en daarop wil ik mij verder blijven concentreren.
   Willy Van Damme

 3. Willy,
  met dank voor uw scherpe analyses telkens weer.
  Ik denk dat Sauron zijn blik afgewend heeft van het Midden-Oosten.
  Iran heeft de gelederen gesloten en de PR rondom Syrië vertoont gaten.
  Nee, het nieuwe slachtoffer is Ukraïne. Lekker dicht aan de voordeur van Putin en een bevolking die zich, althans volgens de MSM, graag in laat lijven bij Europa. Het is wachten op “geweld vanuit de overheid”, waardoor zij weggezet kan worden als crimineel, de enige gesprekspartner wordt de oppositie, enz. enz..Het scenario is bekend.

  Met vriendelijke groet,
  Piet Gauw
  Antwoord:
  Bedankt voor die erg aanmoedigende woorden. Maar wie is Sauron?
  De strijd om Syrië is inderdaad verloren en men is nu bezig elkaar in het publiek aan het uitschelden over wie schuld heeft aan deze militaire ramp. Wat de vroegere Saoedische veiligheidschef Turki bin Faisal al Saud gisteren in Monaco richting de VS nog maar eens deed. We gaan nog lachen.

  De cruciale kwestie is hier nu hoe men die gigantische nederlaag – want dat is het gezien de ingezette middelen en het prestige toch – nu aan het publiek moet gaan verkopen. Want een nederlaag gaat men natuurlijk in Washington, Parijs en Londen publiek nooit toegeven.

  Neen, men zal dit Waterloo verkopen als ware het de landing in Normandië. Zo gaat dat en onze media zijn daar al enkele maanden mee bezig hoor. Geleidelijk aan is men trouwens de terminologie van de Syrische regering over die jihadisten ook aan het overnemen.
  Plots regent het in onze media over Syrische jihadisten, alsof die er niet vanaf de eerste dag waren.

  Zelfs oorlogsstokers bij uitstek als Amnesty International en Human Rights Watch zijn er sinds oktober aan begonnen. Dat zij zowat de laatsten zijn om hun kar te keren zegt feitelijk alles over hen. En Human Rights Watch wacht hier op deze blog nog een voor hen heel pijnlijke verrassing.

  Wat betreft Oekraïne heb je gelijk. Het is dit verhaal welke het raadsel oplost waarom het Nederlandse Ruslandjaar zo in de soep draaide.
  Wat een jaar van vriendschap, samenwerking en verbeterde handel moest worden ontaarde in geruzie en arrestaties. Het is hier dat men de reden moet zoeken waarom men plots die massale aandacht voor de homoseksualiteit in Rusland ziet.

  Ooit horen klagen over homoseksuelen in Qatar naar aanleiding van de komende wereldbeker voetbal?
  Stephen Fry zien columns schrijven over hun lot in Saoedi Arabië? Bijlange niet.
  Oekraïne is steeds – behoudens de Pools-Litouwse en Mongoolse bezetting -steeds Russisch geweest en dat wil men nu veroveren, los maken van Rusland.

  Typerend is dat de nationalistische held van het ogenblik voor onze media een bokser Vitali Klitschko is die geboren is in Kirgizstan, woont in Duitsland en Russisch spreekt.
  Eveneens typerend is het verhaal in De Morgen vandaag waarin die de draak staken met de pro-regeringsbetogers in Oekraïne van dit weekend. Daarbij exclusief afgaande op een verhaal van Radio Free Europe en zonder erbij te schrijven dat dit een Amerikaanse regeringszender is gekend voor haar propaganda.
  Of hoe men de feiten open en bloot zit te vervalsen.

  En als ik op de berichten in de Financial Times van deze ochtend moet afgaan is ook dit weer maar eens een nu al verloren strijd. Volgens de krant heeft men zich bij die oorlogsstokers hier in Brussel al neergelegd bij een nederlaag, de zoveelste. Het wordt zo te zien nog erger dan met de resem veldslagen van Napoleon na zijn ‘zegevierende’ intrede in Rusland.

  Onze Europese president Herman van Rompuy ging Wladimir Poetin over de kwestie op het matje roepen. Wordt dat lachen en brullen en ongetwijfeld nog beter dan de eindejaarconferences van wijlen Wim Kan bij jullie of die van onze Geert Hoste nu. Maar dat laatste is zo te halen natuurlijk.

  Neen, verwacht hier geen felicitaties voor een stelletje politici die nog steeds denkt te leven in de negentiende eeuw toen wat kanonneerboten volstonden om al die inboorlingen het zwijgen op te leggen waarna men ze als slaven dan aan het werk kon zetten. Kwestie dat men hier wat meer kastelen kon bouwen.
  Willy Van Damme

  • Sauron is de bron van de vernietiging en kracht achter het kwaad uit “De ban van de ring”, uiteraard metaforisch vermeld. Bedankt voor uw reactie.
   Piet Gauw
   Antwoord: En zo leren we weer wat bij. Bedankt ook.
   Willy Van Damme

  • Oranje Revolutie 2.0. Prachtige analyse van Wayne Madsen op voltairenet. Aanvulling op zijn biografie; Wayne Madsen was ooit een medewerker van de NSA.

   http://www.voltairenet.org/article181535.html
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Inderdaad een leuk verhaal. Prachtig is die Nuland, staatssecretaris voor Europese Zaken in de VS die met een ordinaire plastic zak koekjes komt uitdelen. Poetin kwam met 15 miljard dollar en 1/3 solden op de gasprijs.

   Nuland, Verhofstadt & Co zijn gewoon ordinaire clowns die denken dat ze via chantage en geweld de wereld nog steeds kunnen overheersen. Koekjes. Wow. Men had die … gewoon het land moeten uitzetten wegens ontoelaatbaar gedrag. Wat een domme arrogantie.
   Willy Van Damme

 4. Helemaal eens met de analyse van Piet (Toet) en Willy. Ik denk alleen dat Willy Vitali Klitschko bedoeld, de oudere broer van Wladimir. Beiden zijn op dit moment s’werelds beste zwaargewicht boksers, maar Vitali’s carriere loopt op het eind. Hij is degene die in de politiek is gegaan, in het parlement zit en erg westers georienteerd is.
  Vladimir heeft kortgeleden nog gebokst. Hij en zijn team verdienden hiermee maar liefst 13 miljoen euro’tjes. Laten we het er maar op houden dat ‘het maatschappelijk zijn het maatschappelijk denken bepaald’.
  Gerrit
  Antwoord:
  Bedankt met je reactie over Vitali en Vladimir. Ik had eerst geschreven Vitali en daar ik niet zeker was eens gekeken elders en daar Vladimir zien staan, tot ik een dag of zo nadien ontdekte dat het Vitali, zijn broer moest zijn. Ik wist niet dat hij een broer medebokser had. Het was dus al rechtgezet.
  Je reactie zat ook bij spam en ik merkte dat pas nu op. Mede een gevolg van het intensief werk rond mijn laatste verhaal over die gifgasoorlog.
  Willy Van Damme

 5. Pingback: Om ter eerst in Iran | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s