Bogaerdbrug gaat al open voor fietsers en voetgangers

PERSBERICHT

Nieuwe Bogaerdbrug half jaar eerder klaar dan voorzien

13 december 2013 – De nieuwe Bogaerdbrug in Dendermonde is vanaf eind volgende week toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Begin volgend jaar kan de brug ook open voor het wegverkeer, dat is een half jaar vroeger dan aanvankelijk gepland.

Eind 2012 startte waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV aan de bouw van de nieuwe Bogaerdbrug over de Oude Dender in de binnenstad van Dendermonde. Ter hoogte van de Veerstraat en de Bogaerdstraat werd de bestaande Bogaerddam verwijderd en vervangen door een nieuwe brug.

Kort na de zomer werd de brug geïnstalleerd. Door de werken grondig voor te bereiden en een strakke werkplanning te hanteren in combinatie met gunstige weersomstandigheden en goede samenwerking met de aannemer zijn de werken meer dan een half jaar vroeger klaar dan gepland.

Momenteel worden de laatste werken aan de brug zelf uitgevoerd. In de loop van volgende week volgen nog enkele proeven. Als de resultaten van deze proeven positief zijn, kan de brug eind volgende week opengesteld worden voor fietsers en voetgangers. De tijdelijke voetgangersbrug wordt dezelfde dag nog verwijderd met een kraan. De brug kan op dat moment wel nog niet open voor het wegverkeer omdat de kasseiverharding nog verder moet uitharden. Begin januari, na de kerstvakantie, volgt dan de opening voor het wegverkeer.

In de eerste helft van 2014 wordt de onmiddellijke omgeving van de brug verder afgewerkt en volgt de opkuis van de werfzone. Deze werken hebben geen impact op het wegverkeer.

De bouw van deze brug past binnen het project ‘De Dender loopt’. Met dit project wil Waterwegen en Zeekanaal NV in samenwerking met de stad Dendermonde de Oude Dender in de binnenstad herwaarderen. Eerder werd al het Oud Sas gerenoveerd en de Vlasmarktbrug herbouwd. De Bogaerdbrug zal er trouwens net hetzelfde uitzien dan de Vlasmarktbrug. Zo wil Waterwegen en Zeekanaal NV eenheid creëren op en langs het water.

Waterwegen en Zeekanaal

 

Commentaar:

Eerder was hier gesteld dat mits goed weer de brug al dit jaar zou geopend worden. Ondanks de ultranatte november lukt dit dus toch al. Het betekent dat de noodbrug maar voor een zes maanden dienstig was.

De zaak heeft de gemeenschap 40.000 euro gekost en is een typisch geval van geldverspilling en een politiek die langs de ene kant zich via een feitelijke éénmansactie wil profileren en een politiek die als een angsthaas hiervoor dan maar buigt.

En het is spijtig genoeg niet het enige Dendermondse verhaal. Ook de zaak van de Wijzerbeek en het kerkplein in Oudegem zitten in deze trieste categorie. Wie voldoende luid roept wordt dan in de media opgevoerd als een actiegroep, waarna de oppositie om zich te profileren er daarna een zaak van levensbelang maakt.

Wie Walter Deygers, fractieleider van N-VA vorige maand in de gemeenteraad over de Wijzerbeek hoorde kreeg de indruk dat de Dendermondenaars door die vervuilde modder van de Wijzerbeek in levensgevaar zijn. Moeten wij lachen of schreien?

Het is nu wachten op de feestelijke opening en de volgende fase in het project, de boorden. De Dender in de binnenstad wordt zo fraaier. De rivier loopt als een centrale as doorheen de stad en is er dus zowat het hart van.

De Bogaerdbrug samen met het vernieuwde sas en Denderbrug vormen de eerste drie fases van dit project dat Dendermonde een fraaier uitzicht moet geven, aantrekkelijker om in te wonen, en attractiever voor bezoekers zoals toeristen. We mogen Waterwegen en Zeekanaal er alleen maar erkentelijk voor zijn. Een standbeeld voor Leo Klinckers, baas van W&Z?

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Bogaerdbrug gaat al open voor fietsers en voetgangers

 1. Heeft de onderzoeksjournalist nagegaan of de, waarschijnlijk, Portugese kasseileggers hier legaal waren, goed gehuisvest en betaald?? t
  Ferdy Dewolf
  Antwoord:
  Goede vraag en niet onderzocht. Een mens kan niet alles onderzoeken. Iets voor de sociale inspectie dacht ik. Maar veel kasseiwerk was er deze keer wel niet bij.
  Willy Van Damme

 2. Ik hoop toch dat het de bedoeling BLIJFT om de Dender verder open te leggen langs de Kasteelstraat.
  Peter Beeckman
  Antwoord:
  Dat blijft de bedoeling. Vandaag onthulde k trouwens in De Zondag het verhaal dat de stad een parkeergarage plant samen met een nieuwe brandweerkazerne ter compensatie van die terug opengaande Dender en de daar dan verloren gaande parkeerplaatsen.
  Heb geen vrees, De stad wordt ooit bevrijd van wat ik noem zijn erfzonde. Zet de champagne al koud.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s