Gratie en Het Laatste Nieuws – Geen verontschuldigingen

Toen vorige zondag en maandag de Belgische politiek en de media in rep en roer stonden rond de kwestie van gratie voor die verkeerszondaars had Het Laatste Nieuws het op haar voorpagina over ‘Koning schenkt gratie aan 11 wegpiraten’. Zoals die maandag bleek waren dat nogal rare wegpiraten zoals die dementerende grootmoeder die haar zieke kleinkinderen wou wegbrengen.  Ze kreeg haar straf deels kwijtgescholden.

Bocht van 180°

De hier maandag gestelde vraag daarbij was of de krant zich zou verontschuldigen voor haar leugens en lasterlijke aantijgingen. Zoals verwacht kwamen die er niet. De journalist die zich voor zijn fouten zal verontschuldigen is zo zeldzaam als die witte raaf.

Annemie Turtelboom

Minister van Justitie Annemie Turtelboom moest hoogstnodig het systeem van gratie tijdelijk opschorten. Daarvoor was geen enkele reden. Zo praatte zo de wraakzuchtigen, de haatzaaiers, wel naar de mond.

Wel tapte de krant, blijkbaar haar grove fout inziende, op dinsdag van een heel ander vaatje. In het editoriaal ‘Genade voor de genade’ van Erwin Verhoeven maakte die een draai van zowat 180°. Geen schelden meer op de koning, integendeel. Het leek een stuk dat ook hier had kunnen staan. Merkwaardig.

Zo schrijft hij:

“Maar kijk, ook wanneer hij braaf tekent wat hij in zijn “parafeur” met sierlijk gouden kroontje vindt, is de nieuwe koning kop van Jut. Het zegt veel over zijn weinig comfortabele positie aan het hoofd van dit verscheurde koninkrijk….

Nadat het VTM-magazine ‘Royalty’ daar zondagavond mee uitpakte, volgde een verbijsterend bombardement aan hypocriete en/of ronduit domme reacties. Dat de N-VA geen kans zou laten liggen om op de monarchie te schieten – die in deze niks maar dan ook niks te verwijten valt – zal natuurlijk niemand verbazen….

Maar wat te denken van Hilde Crevits (CD&V) die orakelde “dat de indruk gewekt wordt dat de verkeersovertreders zomaar gratie kunnen krijgen”? Wekt men “een indruk” met op de vingers van twee handen te tellen uitzonderingen? Een beetje ernst alstublieft. Karin Temmerman (sp.a) was evenmin bij de best geïnspireerde roepers aan de kant: “Gratie verlenen aan verkeersovertreders is een zeer slecht signaal”…..

Tja. Dat geldt voor genade verlenen aan om het even wie een misdrijf pleegde zeker. Want dit is nu eenmaal eigen aan het begrip “genade”: je krijgt iets wat je éigenlijk niet verdiende. Het is goed dat genade bestaat…..

Het begrip is destijds in de Grondwet ingeschreven onder meer om straffen aan te passen aan de – eventueel gewijzigde – individuele toestand van de veroordeelde en om (ten onrechte opgelegde) straffen te corrigeren. Het werd ook lange tijd heel breed en collectief toegepast om ervoor te zorgen dat de gevangenispopulatie min of meer in het beschikbare aantal cellen paste….

De soms schrijnende realiteit achter de luttele recent getekende gratiedossiers toont echter aan dat individueel (gedeeltelijk) pardon nog altijd mogelijk moet zijn. Ook – of misschien zelfs vooral – vandaag, in onze soms wat blindelings oordelende lik-op-stuk-samenleving….”

Inderdaad, maar dat had er maandag moeten staan, niet dinsdag. En zich verontschuldigen voor de feitelijke lynchpartij die men de dag ervoor zelf organiseerde is er voor de krant natuurlijk niet bij. Zoals hier toen geschreven werd: Het is als met het verhaal van Tom Boonen. Vlug, vlug in het geheim 500.000 euro ophoesten en we zijn er van af zodat we gewoon kunnen verder doen. Zie Syrië en Assad.

Een politicus onwaardig

Maar ondertussen is het tijdelijk opdoeken van de mogelijkheid tot genade wel een feit. En voorheen was die dankzij de steeds harder wordende maatschappij al bijna onbestaande. Erwin Verhoeven geeft het hier ook grif toe. Wie weet wat er nadien komt?

Stefaan Van Hecke

Als Stefaan Van Hecke het Groene gedachtengoed respecteert zou hij zich voor zijn uitschuiver moeten verontschuldigen. Het gebeurde echter tot heden niet. En de gewetensproblemen?

En daar moeten wij natuurlijk zijn krant voor ‘dankbaar’ zijn evenals natuurlijk een Theo Francken parlementslid van de N-VA, minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V), Karin Temmerman, fractieleidster in het federaal parlement voor sp.a, Stefaan Van Hecke, fractieleider van Groen in datzelfde federaal parlement en Guido De Padt, burgemeester van Geraardsbergen en senator voor Open VLD.

Het beste dat die heren en dames kunnen doen is zich publiek verontschuldigen en zorgen dat het systeem van gratie terug zoals in het verleden wordt toegepast. Niet met eventuele misbruiken maar tegen de stroom van lynchpartijen in die zij hier mee hielpen op gang trekken. Hun optreden was dat van een mens en politicus gewoon onwaardig.

Een mens kan zich vergissen en hoeft zich daarvoor nooit te schamen. Hun grote fout hier niet erkennen is echter iets waar men zich wel moet voor schamen. Hetzelfde natuurlijk voor het journaille dat plezier lijkt te beleven met de zoveelste mediagenieke lynching. Om van te kotsen!

En wat betreft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) was er geen enkele reden waarom ze tijdelijk die maatregel van gratie opschortte. Een politicus is er om te besturen niet om wraakzuchtigen te behagen en hun stemmen te solliciteren. Wie wraakzuchtigen naar de mond praat zit diep in de riool aan te modderen, bij het stinkende uitschot. Is dat haar ‘liberale’ visie op justitie?

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Gratie en Het Laatste Nieuws – Geen verontschuldigingen

 1. Je zin ” Het is goed dat genade bestaat” zou goed staan op een tegel.
  Want inderdaad, er iets menselijker dan genade? heeft een stierenvechter ooit genade getoond aan een dappere stier? nee..Zonder genade heeft de maatschappij een lijkengeur en de hemel een lijkenkleur.
  Mouchi M.
  Antwoord:
  De vraag is natuurlijk wat ‘menselijker’ is. Zelf heb ik een geen grote indruk van de ‘mensheid’. Ze zweeft continu tussen het geven van genade en wraakzucht, tussen het egoïsme en het groepsgevoel, het sociale en het asociale. Maar wat je zegt is natuurlijk juist.
  Het schokkendste is echter dat er hier in deze zaak amper iemand opstond om deze nochtans essentiële en simpele waarde te benadrukken. Het stemt tot nadenken en maakt een sociaal voelend mens erg verontrust.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s