Syrië – Met de staart tussen de benen

Reeds een tijd berichten websites als al Manar van de Libanese verzetsgroep Hezbollah over geheime contacten tussen Europese diplomaten en de regering in Damascus. Onduidelijk was of dit soort verhalen wel correct was of dat het hier ging om desinformatie om de vijand te destabiliseren. Een klassieke truc om de tegenstander te verzwakken.

Schoorvoetend

Recent echter maakte de Iraanse deels vanuit Europa werkende Tv-zender Press TV melding van een persbericht van het Franse staatspersbureau AFP waarin die ook bericht over dat soort van geheime contacten. (1) En dan lijkt dit al minder te maken hebben met een eventuele manipulatie door de Syrische regering.

Volgens dat verhaal komen steeds meer en meer Europese diplomaten in alle stilte, op hun kousenvoeten, op bezoek in Damascus om er te overleggen met de regering van president Bashar al Assad. Officieel voor de EU nog steeds de verpersoonlijking van het kwaad, de duivel in persoon.

Volgens het bericht zouden daarbij diplomaten van Roemenië, Zweden, Denemarken, Spanje, Oostenrijk en de EU zelf betrokken zijn. Die zouden daarbij een serie gesprekken gevoerd hebben met Faisal Muqdad, de viceminister voor Buitenlandse Zaken.

Volgens dat bericht zijn enkele Europese ambassades trouwens nog officieel open maar dan zonder diplomatiek personeel. Een aantal zijn wel gesloten maar dit dan in opdracht van de regering in Damascus. Dit wegens de harde opstelling en openlijke agressie van de betreffende regering.

Het persbureau citeerde daarbij een Europese ambassadeur voor Syrië die sinds december 2012 in Beiroet verblijft. “Sinds mei keren Europese diplomaten geleidelijk aan terug naar Damascus, eerst was dat heel voorzichtig voor een dag, dan voor twee en nu al voor drie dagen. Ik denk dat in het eerste kwartaal van 2014 veel Europese diplomaten terug zullen keren naar Damascus”, aldus die anoniem gebleven ambassadeur.

Herman Van Rompuy - 1

Vorig jaar zat Herman Van Rompuy, onze Europese president, nog te doen alsof hij eigenhandig Assad ging vastpakken. Nu klaar om terug ‘vriendjes’ te worden? Moeten we dan applaudisseren voor dit soort behoudens destructie en doodslag nergens toe leidend beleid? Maar eerst gaat hij – lach niet – Rusland volgens onze media op het matje roepen.

Daarbij zou men, volgens deze diplomaat, de op 22 januari 2014 startende conferentie van Genève over Syrië als excuus gebruiken, stellende dat gezien de vredesonderhandelingen de politieke toestand rond Syrië totaal gewijzigd is.

Dat schoorvoetend ageren heeft natuurlijk alles te maken met de diepe wens om niet op te vallen voor vroegere kennissen in Damascus of gezien te worden in het vliegtuig, luchthaven of hotel. Dit moet immers geheim blijven want praten met wat men nu voorlopig nog een gangster noemt is natuurlijk niet simpel. Legt dat als minister van Buitenlandse Zaken maar eens uit in de kranten of aan het parlement.

Geen ritje naar strafhof

Nog straffer is echter dat volgens datzelfde bericht van AFP ook de Europese veiligheidsdiensten geheime gesprekken aan het voeren zijn met hun Syrische collega generaal Ali Mamluk. De man staat in Europa nochtans op de zwarte lijst en is volgens de EU klaar om naar het Internationaal Strafhof te worden gezonden voor een zoveelste nepproces.

Figuren als Jejoen Bontinck en Brian De Mulder, idealisten volgens onze ‘specialist’ Rik Coolsaet, zouden dus wel eens brute pech kunnen hebben. Tussen dat zootje Syrische koppensnellers en plunderaars zitten ongetwijfeld spionnen of mensen die mits betaling willen klikken en zo aan generaal Mamluk meer vertellen over de heldendaden van onze ‘idealisten’.

Een ritje naar het Strafhof zal het dus zo te zien niet worden en in ruil wordt het dan vermoedelijk eerder een gezellige copieuze maaltijd in een van de betere restaurants van Damascus, Parijs of Brussel met Alain Winants, chef van onze Staatsveiligheid, en Company. Comme Chez Soi kan al maar beter een discrete tafel klaar houden.

Volgens onze kranten als De Morgen en De Standaard en NGO’s als Pax Christi, Amnesty International en Human Rights Watch is de man nochtans de meest brutale folteraar ter wereld. Maar ook hier zal er dus wel verandering in komen.

Benieuwd of ze in die kranten over dit verhaal gaan schrijven, en als persbericht van AFP moeten ze dit schokkend nieuws toch op elke redactie hebben ontvangen. Wedden dat het niet wordt opgenomen. De websites van onze kranten maakten er vandaag zaterdag 30 december om 17 uur immers nog geen melding van.

Of journalist en rebellenadviseur Jorn De Cock van De Standaard nog ooit naar Damascus zal kunnen terugkeren is natuurlijk gezien zijn optreden hier zeer twijfelachtig. Het lijkt mij echter niet aangeraden. Wie weet heeft generaal Ali Mamluk een nieuw speciaal ingericht onderkomen voor hem en zijn vrouw, de heldin van de Libische ‘revolutie’ a la façon de Qatar.

Ook Qatar

Trouwens volgens de Libanese website Al Akhbar (2) is niet alleen de EU maar is ook Qatar bezig met het bouwen van bruggen naar Hezbollah en Damascus. Met Hezbollah zouden er terug gesprekken gevoerd worden in  de hoop zo de oude relaties te herstellen.

Volgens de duidelijk goed ingelichte website heeft Hezbollah als bemiddelaar opgetreden tussen Qatar en Damascus maar zou president Assad in het begin nog veel te woest geweest zijn op Qatar om er nu al mee te praten. Begrijpelijk.

Wel zou er al een gesprek geweest zijn tussen sjeik Hassan Nasrallah, chef van Hezbollah en een Qatarese vertegenwoordiger. Ook met Damascus zou er dan na aarzelen een eerste gesprek geweest zijn maar blijft men hier nog heel terughoudend en zou men het tot een gesprek beperkt hebben.

President Bashar al Assad

Wie wordt de eerste Europese leider om in het publiek Bashar al Assad de hand te schudden als teken van vriendschap? Wordt dat Didier Reynders, David Cameron of Laurent Fabius?

Het is gezien de druk bezig zijnde koerswijziging van de zogenaamde ‘Vrienden van Syrië’ dan ook geen toeval dat onze media het tegenwoordig bijna steeds hebben over die ‘terroristen’ in Syrië en de term ‘vrijheidsstrijders’ niet meer gebruiken. Met andere woorden: Ze nemen het taalgebruik van de Syrische regering integraal over. Kwestie van de bevolking hier goed voor te bereiden.

Onze Europese leiders zullen dan in parlement, op persconferenties en dergelijke het in 2014 kunnen hebben over een ‘goede oplossing’ voor Syrië waarbij men het land wist te behoeden voor al Qaeda, de minderheden wist te beschermen en het land kan helpen heropbouwen. Waarbij men de democratie invoerde want er waren verkiezingen… die dan gewonnen werden door de Baath en Assad. Iedereen dus blij.

Of hoe Europa, zoals met Iran, een zware nederlaag toch nog poogt te verkopen als een fantastische overwinning die ‘toont dat het tot dan gevoerde beleid goed en succesvol was’. En geen persmuskiet die iets anders zou durven schrijven. Wie wil nu eenmaal Daniel Buyle & Co achterna?

En die rebellen? Daarover schreef Le Monde, rebellenkrant par excellence, donderdag dat de moraal er in vrije val is. Men zou voor minder deprimerend geraken. Al dat onthoofden, plunderen, verkrachten, moorden en folteren tevergeefs. Weet iemand de weg naar Allah en zijn 42 of zo maagden?

Vraagje: Zouden ook prins Bandar bin Sultan, de Saoedische chef van de veiligheidsdienst, of de Amerikaanse ambassadeur voor Syrië Robert Ford, beiden de ware leiders van de Syrische opstand, in Damascus welkom zijn?

Willy Van Damme

1) http://www.presstv.com/detail/2013/11/30/337441/european-envoys-to-return-to-damascus/.

2) http://english.al-akhbar.com/content/qatar-opens-hezbollah-and-damascus-after-hostage-deal.

8 gedachten over “Syrië – Met de staart tussen de benen

 1. Wat een lafbekken. Enerzijds blijven ze de Syrische regering bestoken en blijven ze de tegenstanders van de Syrische regering van wapens voorzien en anderzijds is er dan dat achterbaks gedoe om geen gezichtsverlies te moeten leiden.
  Kruitvat
  Antwoord:
  Dit artikel geeft naar mijn smaak een goed beeld van wat internationale diplomatie is. Men noemt het soms van twee walletjes eten. Je kunt het vinden onder de noemer: hypocrisie.

  Volgens een bron heeft de EU de voorbije maanden trouwens officieel tweemaal al een diplomaat naar Damascus gestuurd, een Zweed en een Duitser. Dat zou in een officieel document van de EU te lezen zijn. Maar ook hierover zal je in de media niets lezen.
  Willy Van Damme

 2. Mijn gelukwensen Willy voor een zeer precies uitgelijnd artikel..
  Alleen spijtig dat Gaddafi niet de zelfde voorbereidingen had gemaakt.
  Zijn zonen Khamis en Moatassam waren een andere mening toegedaan maar Gaddafi zelf dacht dat zijn Afrikaanse “vrienden” hem veel meer zouden steunen op internationaal politiek vlak; Verder geloofde hij halfweg in Saif’s activiteiten en contacten. Zeer spijtig.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Het probleem van Kadhaffi was een gebrek aan inzicht in de wereld. Hij geloofde te gemakkelijk de beloftes en leugens van een Bush, Obama, Sarkozy en Berlusconi. Verder was het rekenen op steun vanuit Afrika oerdom. Diplomatiek stelt Afrika helemaal niets voor. De machtscentra van de wereld liggen elders, daar waar er geld en technologie is. Daarop had hij moeten bouwen.

  Landen als Rusland hadden ook moeten inzien dat het hier niet ging over de persoon van Kadhaffi maar over een groot grenzen overschrijdend plan van de Islamistische Alliantie rond de VS, Israël en Saoedi Arabië om de seculiere regimes omver te gooien en de regio in brand te steken.
  Een verzachtende omstandigheid is wel dat plan goed verborgen stak achter de PR-slogan ‘Arabische lente’. Maar dat men in Moskou & Co hier een fout maakte is wel duidelijk en zal er vermoedelijk ook niet betwist worden.

  Nu beseft men in Moskou en Beijing en elders dat dit een reuzenflater is geweest. Gigantische wapenvoorraden geraakten zo in handen van allerlei jihadistische groepen belust op moord en plunder. Met de nu gekende gevolgen. Wees er zeker van dat de wapens van Libië in Europa nog gaan gebruikt worden.

  Dit besef dat men een enorme flater heeft gemaakt verklaart ook waarom Syrië nu in die richting aan hert evolueren is die ik hier al enkele weken schets. Maar dat is ook het enige positieve dat men over die georkestreerde Libische chaos kan zeggen. Spijtig.
  Willy Van Damme

 3. Dit is niet volgens Pax Christi, het is de overste van pater Maes:

  http://www.thestar.com/news/world/2013/11/27/syrian_civil_war_assads_nun_emerges_as_power_broker.html
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Bedankt voor die link met die informatie.
  Mooi toch hoe een Peter Bouckaert dat rapport over die videobeelden van die gifgasaanval dat mee is opgemaakt door die zuster poogt weer te geven. Een klassiek verhaal van verdraaiingen en leugens. Men hoeft dat rapport maar te lezen en dan constateren wat hij er in dit gesprek van maakt. Hoe grof kan men zijn.

  Verder zegt hij dat dit niet past bij haar werk als non en dat ze liegt. Wat moet ze dan volgens hem doen? Moet hij dat dan gaan bepalen. Toen die vermoedelijk door jihadisten vermoorde Italiaanse jezuïet die de rebellie steunde constant opriep tot oorlog tegen Assad dan zweeg hij. Dat was voor hem vermoedelijk wel OK.

  In zijn filosofie is dat wie tegen die rebellie is automatisch voor Assad is. Het is de kromme logica eigen aan dat soort lieden dat de lak heeft aan de waarheid en de mensenrechten.
  Ach, Peter Bouckaert is een schande voor wat de strijd voor mensenrechten zou behoren te zijn. Hij vuurt gewoon mee die oorlog aan. Afvoeren naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.
  Willy Van Damme

  • Mijn probleem is dat ik telkens een logische analyse maak en denk dat elk normaal begaafd mens tot de zelfde conclusie moet komen.
   Dan stel ik telkens weer vast dat blinde partijdigheid en ideologie steeds de logica op de mestvaalt zwiert ten koste van veel menselijke ellende.
   Ik moet me dan telkens weer afvragen of de mensheid nog wel een toekomst heeft.
   Mercury Traveller
   Antwoord:
   De mens is wel heel soepel in het zich aanpassen aan de omstandigheden en kon daarom de baas worden. Verder begrijp ik niet waarom men over ‘menselijk’ gedrag spreekt als zijnde sociaal, respectvol en hoogstaand.
   Wie zelfs meer een beetje op een serieuze wijze naar de maatschappij kijkt of wat van geschiedenis kent weet dat dit niet klopt en dat ‘menselijk’ staat voor brutaal, asociaal, egoïstisch, hebzuchtig en nog meer van dat fraais.
   Willy Van Damme

 4. Willy,

  Heeft u toevallig nog een Al-Qaida terrorist die enige training behoeft in “Special Operations” en daarna ingezet kan worden in “real world situations”? Dat kan, er is nu een super de luxe training accomodatie in de buurt van Amman. Al-Qaida terroristen zal daar ook wel geleerd worden hoe je een chemische aanval uitvoert.

  http://www.stanleyconsultants.com/markets-we-serve/federal/military-and-air-bases/fighting-terrorism-with-the-special-operations-training-center/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Goed gevonden. Dat is de basis waar Amerikaanse en vermoedelijk ook Franse en Britse specialisten ettelijke duizenden leden van al Qaeda & Co hebben opgeleid voor de oorlog tegen Syrië. Ze kwam geloof ik in 2009 in dienst, juist op tijd dus voor wat ‘plezier’ in Syrië.

  En zoals men in Iran onlangs opmerkte heeft men bij al Qaeda nog nooit een vinger uitgestoken tegen Israël. Onze Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj, een informant voor onze Staatsveiligheid en volgens vier serieuze bronnen man van de Mossad had rechtstreeks contact met Osama bin Laden himself.
  Aan U en de lezer de daarop volgende logische conclusie.
  Willy Van Damme

 5. Pingback: Syrië – Met de staart tussen de benen | Mediawerkgroep Syrië

 6. Willy,

  Er druppelen berichten binnen dat generaal Idris zich aan wil sluiten bij het Syrische Nationale Leger om Al-Qaida te bevechten. De reden hiervan zou zijn dat het FSA er nu van overtuigd is dat Al-Qaida door het westen wordt ondersteund en zij het gevaar inzien van een machtsovername van Al-Qaida in Syrië. Het wordt genoemd in onderstaande video naar een bericht uit The Independent. Heb jij hier iets over vernomen? Is dit een gevolg van de deal die de VS met Iran heeft gesloten? Het fragment begint op ongeveer 24 min. 40 sec.

  http://www.ukcolumn.org/video/uk-column-live-5th-december-2013

  Er worden in Syrië nu ook kinderen geboren met geboorte-afwijkingen, wat duidt op het gebruik van munitie met verarmd uranium.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Die ‘generaal’ Idris heeft al meer van politieke richting veranderd dan een tangodanser gedurende een lied. Het lijkt mij duidelijk dat de VS komaf willen maken met de zaak en bezig zijn alles klaar te zetten voor een nieuw stuk diplomatiek theater.
  Men heeft de realiteit op de grond en daar spelen de kanonnen de sleutelrol. En hier wint Assad.
  Men gaat toch niet denken dat men een ‘vredesconferentie’ organiseert waarvan het resultaat dan haaks staat op de toestand op het slagveld. Neem 1954 in Genéve en daar konden de Fransen alleen maar hun nederlaag laten vastleggen. Hetzelfde daar voor Noord-Korea waar er op het slagveld een patstelling was.

  En dus zal ook hier met betrekking tot Syrië de toestand op het slagveld bepalen welke richting het zal uitgaan. Het heet realisme.
  Daarom ook dat de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk tot recent feitelijk tegen zo’n conferentie waren. Officieel steunden ze wel dat voorstel maar in de praktijk saboteerden ze dat.

  Toen Kofi Annan, de eerste ‘vredesonderhandelaar’ de handdoek in de ring gooide kreeg hij felicitaties vanuit Moskou en Damascus en geen woord van Washington, Londen en Parijs. Dat is ook de reden waarom Human Rights Watch, Amnesty International en Pax Christi nooit opriepen voor zo’n conferentie want ze waren er, zoals hun meesters, tegen.

  Nu blijkt er plots wel een datum te kunnen worden vastgelegd. En dat wil dus zeggen dat de VS (Parijs en Londen zijn twee marionetten die alleen maar mogen meespelen als ze braaf zijn) nu wel zo’n conferentie wil.
  Maar men kan natuurlijk niet verlangen dat de VS daar te belachelijk wordt gemaakt en de nederlaag te publiek wordt getoond. En dus zoekt men koortsachtig naar een oplossing voor dit dilemma. Het heet de diplomatie rond een ‘vredesconferentie’.
  En dus krijg je een Quisling als ‘generaal’ Salim Idriss die nog maar eens een mooie (?) pirouette maakt.

  Zo maakte hij op 26 november via Reuters duidelijk dat men wat hem betreft die vredesconferentie van 22 januari mag opdoeken. Hij zou blijven verder vechten. Gekend is ook dat eenheden die hem zogenaamd trouw waren meevochten met de rauwste jihadisten die er rondlopen. Nu tapt hij plots van een ander vaatje.

  In wezen echter is dit een schertsfiguur die alleen dankzij Amerikaanse vrijgevigheid in allerlei vijfsterrenhotels persconferenties kan geven. Conferenties waar dan door Amerikaanse diplomaten opgetrommelde journalisten naar toe komen. En die persmuskieten zijn zo Amerika vriendelijk dat ze van die idioot nog een held maken, een groot verzetsstrijder en meer van die nergens op slaande onzin.

  Maar Idriss is geen generaal en spreekt alleen namens zichzelf en zijn meesters die hem onderhouden. En omdat men het gezicht van de VS moet redden zal men enkele van die Quislings wel een rol laten spelen in de nieuwe Syrische regering. Waarna ze na verloop van tijd van het toneel verdwijnen om dan dankzij hun vele als Quisling verdiende centen van hun rente te gaan leven.

  Volg maar de komende strapatsen van ‘president’ Hamid Karzai in Afghanistan. Het geld is er alleszins al in veiligheid.
  Dat slecht theater noemt men dan internationale diplomatie. En wees gerust, de persmuskieten van The Times, NRC, De Standaard en Le Monde zullen over dit theaterstuk een zeer lovende recensie schrijven. Ze zouden eens moeten durven iets anders neer te pennen.

  Trouwens volgens de recentste berichten praat de VS nu ook met enkele islamistische bendes om mee te spelen in dit theaterstuk. Want alleen Idriss opvoeren is wat teveel lachen natuurlijk. En zo poogt men natuurlijk heel bewust het verzet tegen Assad te breken.
  Ook dat is de bedoeling. En daar het in wezen toch allemaal struikrovers zijn, bandieten, kan dat mits de nodige smeer wel lukken. Ook die islamisten houden van de groene kleur van bankbiljetten. Wees daar zeker van.

  En uiteraard zullen Poetin, Rouhani, Nasrallah en Assad in dat theater met plezier meespelen alsof het echt is en ze het menen. We gaan nog lachen. Als is dat wegens die massamoord wat moeilijk. Misschien krijgen sommigen hiervoor nog een Nobelprijs voor de Vrede. Cynischer kan het natuurlijk niet.
  Maar dat is de wereld en de mensheid in haar volle glorie.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s