Slag om Qalamoen gebergte duurt voort

De slag voor de controle over de regio van het Qalamoen gebergte blijft voorduren. Vanuit hun schuilplaatsen in de bergen vlakbij de Libanese grens pogen zij weerstand te bieden tegen het oprukkende leger. Volgens bronnen zou het hier gaan over een 8.000 tot 15.000 rebellen die er zich verbergen in het hooggebergte.

Vandaar pogen zij een tegenoffensief te lanceren om de controle over dit stuk van de snelweg Damascus-Homs te behouden. Daarbij pogen zij zoals zij beloofden ook de stad Qara te heroveren. Wel kunnen zij vanuit de nabije hoogten de steden en de autoweg wel onder vuur blijven nemen. De Libanese grens is in Qara immers maar ongeveer 15 kilometer ver.

Op dit ogenblik wordt er vooral ten zuiden van de stad Qara gevochten zoals rond de steden An Nabk en Yabroed. Ook was er sprake van een mislukte aanval op het al Bassel hospitaal in de stad Dayr Attiyah welke in handen is van het regeringsleger (zie kaart). Daarbij zouden zij in An Nabk hun klassieke truc gebruikt hebben door met bomauto’s en zelfmoordpiloten controleposten van het leger aan te vallen.

Syrië - Kaart - M5 - Qara-Yabroed

De drie salafistische groepen die er actief zijn zijn Jabhat al Nusra, het lokale door de VS bewapende filiaal van al Qaeda, Liwa al Islam, dat onder controle staat van Saoedi Arabië en vermoedelijk de daders zijn van de gifgasaanval bij Damascus, en Ahrar al Sham. De Islamic State of Iraq en Sham (ISIS), het andere Syrische filiaal van al Qaeda, zou er nog zwak staan.

Die groepen voeren in de regio een harde repressie tegen alles wat zij als on-islamitisch zien. Zelfs het roken van sigaretten is er verboden. Ook werden in Yabroed, zowat de hoofdplaats van de regio, enkele christelijke kerken deels vernield.

Wel is er volgens een uiterst boeiend driedelig reisverslag doorheen het gebergte van een journalist van de Engelstalige Libanese website Al Akhbar (1) in het door de rebellen gecontroleerde gebergte sprake van een labo waar synthetische drugs worden gemaakt.

Om dit voor deze religieuze extremisten dan toch aanvaardbaar te maken vaardigde een imam dan maar een fatwa uit, stellende dat het mag zolang men deze drugs maar alleen aan niet-gelovigen verkoopt.

In Libanon werden er trouwens pakken drugs die vermoedelijk afkomstig waren van dit labo onderschept.

Willy Van Damme

1) http://english.al-akhbar.com/news. Een website die toont dat er ook in de Arabische wereld op een volwassen en professionele wijze aan journalistiek kan gedaan worden.

5 gedachten over “Slag om Qalamoen gebergte duurt voort

 1. Pingback: Slag om Qalamoen gebergte duurt voort | Mediawerkgroep Syrië

 2. Een ware OPDRACHT voor “PAX CHRISTI” in Syrië : opleidingscentra voor “HUMANITAIRE OORLOGSVOERING” oprichten (vooral voor “onprofessionele” rebellen) !!!
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3550476/2013/11/24/Honderden-Syrische-kinderen-doelbewust-gedood.dhtml
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Het verhaal van Pax Christi en Syrië is naar mijn smaak en veel groter schandaal van de katholieke kerk dan dat van het fameuze kindermisbruik.
  Bewust steunt men hier een jihadistische opstand waarvan nota bene de Syrische christenen het grootste slachtoffer zijn. Het verhaal van het kindermisbruik verbleekt in vergelijking met dit dossier.

  En ze zijn niet aan hun proefstuk.
  Zo steunde Pax Christi samen met de Navo in Kosovo het UCK – wat volgens de politie toen de gevaarlijkste en moorddadigste Europese misdaadbende was – om het land te (sic) bevrijden. De woordvoerder van Pax Christi was toen een zekere Franklin Devrieze.
  Toen het UCK dan dankzij de NAVO/Pax Christi de overwinning behaalde werd Kosovo het slachtoffer van een orgie van moord, folteringen, brandstichtingen, etnische zuiveringen en plunder. De vrienden van Pax Christi amuseerden zich ermee om zoveel mogelijk christelijke kerken en kloosters af te branden. Met steun van – ja ja – allerlei jihadisten.

  En toen was het grote stilte bij Pax Christi. Mensenrechten waren er plots geen probleem meer. En Franklin Devrieze, officieus woordvoerder van het UCK, ging dan maar aan de slag bij een van die multilaterale organisaties die rond de Navo cirkelen. En dat zal wel beter betalen dan die job bij Pax Christi. Zijn werk voor Kosovo en het UCK was achter de rug.

  Pax Christi werkt onder toezicht van de Nederlandse en Belgische bisschoppen die er dus blijkbaar geen probleem mee hebben dat ze de meest moorddadige specialisten in het vervolgen van christenen die er bestaan steunen.
  Daarom is dit veel schandelijker dan dat kindermisbruik.
  Willy Van Damme

  • Heer, vergeef het hen (niet), want ze weten maar al te goed wat ze doen …
   Gerard Eggermont
   Antwoord:
   Ik ben erg vergevensgezind maar gezien hun bewuste steun voor een goed georkestreerde moord op een natie van ongeveer 24 miljoen mensen ligt dat ditmaal voor mij wel heel moeilijk. Ik hoop dat de lezers hiervoor enig begrip hebben.

   Ondertussen is de streek rond de autoweg M5 en het Qualamoen gebergte grotendeels onder controle van het leger. Alleen nog de stad Yabroed zou gisteren nog onder rebellencontrole geweest zijn.
   Wel is er in het klooster in Qara nog geen internet. Iedereen is er volgens een bericht van het norbertijnenklooster in Postel, thuisbasis van pater Daniel Maes, ongedeerd en de schade aan de gebouwen zou beperkt zijn.
   Misschien kan Pax Christi hiervoor een omhaling doen.
   Willy Van Damme

 3. Willy,

  Een update van een reeds eerder geplaatst artikel met betrekking tot de gifgas aanval van 21 Augustus 2013. Het Witte Huis was weer bezig met een smerig spelletje.

  http://consortiumnews.com/2013/11/14/fixing-intel-around-the-syria-policy/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt voor die met die link verbonden info. Uiteindelijk werd het allemaal teveel voor Obama. Men zal wel beseft hebben dat eens dat rapport van de VN bekend zou raken een kleine amper kritische blik zou volstaan om te zien dat die rebellen het gedaan hebben.
  Dat zou een schandaal van heel grote proporties geweest zijn. Te vergelijken met de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein.

  Een van de grote problemen bij westerse regeringen was dat er intern heel groot ongenoegen was/is over het beleid. Maar de buit (de verovering van Syrië en dan Libanon en Iran) leek zo aantrekkelijk dat men de ogen sloot.

  Maar dat werd onhoudbaar en er zouden zeker voor Obama gevaarlijke lekken komen. Hij zou in de geschiedenisboeken dan omschreven worden zoals nu Richard M. Nixon.
  Een slecht vooruitzicht dus.
  Ik kom normaal nog deze week terug op die kwestie. Er is immers nieuw materiaal beschikbaar.
  Willy Van Damme

 4. Pingback: Vier busjes met explosieven onschadelijk gemaakt alvorens controle over al-Nabek (VIDEO) | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s