Qara terug in regeringshanden

De strijd om de stad Qara vlakbij de Libanese grens heeft zoals verwacht niet lang geduurd. De jihadisten hadden onder meer met steun van de groep rond de vorige Libanese premier Saad Hariri grote delen van de stad al ongeveer een jaar geleden onder controle gekregen. Maar dat is volgens pas binnengekomen berichten van de Syrische televisie nu voorbij. Ook het persbureau Reuters maakte sindsdien melding van dit militaire succes voor het Syrische leger.

De gevechten voor de controle van de stad begonnen vrijdag toen het leger aan de overgebleven bevolking liet weten een aanval te gaan inzetten. Wat hen toeliet nog tijdig te vluchten. Door de bergen bereikten zo volgens sommige schattingen een 12.000 vluchtelingen het Libanese bergstadje Arsal, een goeie tien kilometer verder. Bij de gevechten trad ook de luchtmacht in actie.

De strijd zelf brak zondag uit en duurde dus maar een tweetal dagen. Hoeveel doden en gewonden er vielen en hoeveel jihadisten gevangen werden genomen is op dit ogenblik nog niet geweten. Ook over de toestand in het vlakbij gelegen klooster van Mar Yakub waar onder meer de Belgische norbertijn Daniel Maes verblijft is voorlopig nog niets gekend.

Volgens Syrische media zouden er bij de strijd honderden rebellen zijn gedood en werd het stadscentrum gisterenavond ingenomen. Over de situatie elders in de regio van het Qalamoen gebergte is er evenmin nog niet veel geweten. Verdere informatie volgt zodra er hierover meer duidelijkheid is.

Volgens berichten zouden in de regio vooral de terreurgroepen Jabhat al Nusra, The Islamic State of Iraq and Syria (ISIS), Fatah al islam, Het Groene Bataljon en Ahrar al Sham actief zijn met als voornaamste leiders Sjeik Abu Malek al Souri en Sjeik Abu Abdullah al Iraqi.

Liwa al Tawheed

De herovering van Qara is een zoveelste overwinning van het Syrische leger in een stilaan zeer lang wordende lijst. Recent sneuvelden vlakbij de stad Aleppo ook enkele toplui van de jihadistische rebellengroep Liwa al Tawheed tijdens een aanval van de Syrische luchtmacht.

Hierbij was zowel de topman van de groep als hun financieel verantwoordelijke. Liwa al Tawheed zou vooral steun krijgen vanuit Qatar. Ze werkte ook nauw samen met de aan al Qaeda gelinkte Jabhat al Nusra en wordt gezien als de grootste rebellengroep in de stad die samen met vooral Jabhat al Nusra grote delen van Aleppo bezet.

De aanval gebeurde tijdens een topvergadering van Liwa al Tawheed en vermoed wordt dan ook dat er verraad in het spel is. Volgens berichten zouden als gevolg van die aanval trouwens tientallen leden van de groep zijn gearresteerd.

Door de herovering van Qara is de M5, de snelweg die van Damascus zowel naar Homs en Aleppo loopt als naar de kuststeden Tartoes en Latakia terug makkelijker bruikbaar voor het Syrische leger voor haar troepenverplaatsingen. Het is de voornaamste verkeersader van het land.

Volgens krantenberichten zou de M5 ook de weg zijn langs waar men de chemicaliën naar het buitenland wil transporteren die dienden voor het eventueel aanmaken door Syrië van sarin. Het idee is die dan elders te vernielen. Probleem is echter het vinden van een land die dat wil doen. Zelfs Albanië, toch een der meest pro-Amerikaanse landen ter wereld, haakte de vorige week af.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Qara terug in regeringshanden

 1. Everybody ok in the Monastery of Mar Yakub !
  https://www.facebook.com/pages/Monastery-of-Mar-Yakub-St-James-Syria/416458778418179
  Jack Carver
  Antwoord/reply
  Thanks for your information. These rebels it seems or were killed or fled. The army is now busy cleaning the place up. Let’s hope the people can return soon and everybody is OK. These rebels claim to be coming back but so they said to after fleeing Qusair, the town a bit north of Qara.

  It is unclear what’s the situation at Yabrud, the most important town in the region. There these friends of Pax Christi partly destroyed some churches. There has obviously been some fighting the last days. As more information comes available I’ll certainly bring it here.

  It is again regrettable no mainstream media reported on this part of the story. Even though these media in normal circumstances report on foreigners victim of this war.

  Bedankt voor deze informatie. Blijkbaar zijn de meeste van die rebellen of gedood of gevlucht. Het leger is nu bezig met het opkuisen en terug leefbaar maken van de stad.
  De rebellen beweren wel te zullen terugkeren, maar dat stelden ze ook na de val van Qurai, de iets noordelijker gelegen stad.

  Het is onzeker hoe de toestand is in Yabroed, de voornaamste stad in de regio. Hier hebben deze vrienden van Pax Christi vernielingen aangebracht aan een aantal kerken.
  Duidelijk is wel dat ook hier de voorbije dagen gevochten werd.
  Zodra hierover meer informatie beschikbaar is zal dit hier gebracht worden.

  Het is alleen opmerkelijk dat de klassieke media hierover niet hebben bericht. Zelfs al betreft het hier een aantal buitenlanders waaraan zij normaal steeds extra aandacht schenken.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: Qara terug in regeringshanden | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s