Syrisch klooster van Qara in de vuurlinie – De strijd om Qalamoen is volop bezig

In Syrië is het leger volop bezig met een campagne om het Qalamoen gebergte te zuiveren van jihadistische rebellen. Dit gebied van een 100 kilometer lang en 50 km breed ligt ten noorden van de hoofdstad Damascus en langs de grens van Libanon en ten zuiden van de provincie Homs. Het situeert zich ten westen van de snelweg M5 van Damascus naar Aleppo, de commerciële hoofdstad in het noorden vlakbij Turkije.

Meir Yakub

De voornaamste steden zijn Yabroed, An Nabak en ook Qara. Het is ook het meest bergachtige gedeelte van het land met hoogtes die variëren tussen 1000 en 2600 meter hoogte. In de winter valt er dan ook veel sneeuw.

Klooster Dar Meir Yakub - Qara

Onder impuls van zuster Agnes Mariam, een vroegere hippie met nog steeds een voorliefde voor de Amerikaanse rockgroep the Doors, herrees het klooster van Mar Yakub in al zijn glorie.

In Qara situeert zich ook het klooster van Mar Yakub, de heilige Jacob de Gewonde, waar zuster Agnes Mariam en de Belgische pater Daniel Maes verblijven. Samen dan met een serie paters en nonen uit een acht andere landen.

Deze zijn er ondanks de oorlog uit solidariteit met de Syrische bevolking ook allemaal gebleven. Agnes Mariam is na enkele bedreigingen wel een tijd moeten vluchten naar haar moederland Libanon. Qara ligt op ongeveer 1300 meter hoogte.

De Belgische Norbertijn Daniel Maes verblijft er al een aantal jaren met de bedoeling de priesterroeping er verder te begeleiden. En dat viel dus door de oorlog tegen. In de plaats is er nu dus de opvang van de vele vluchtelingen uit de regio.

Restauratie klooster

Het klooster van  Mar Yakub, dat behoort tot de Melkitische Grieks-katholieke kerk, dateert uit de zesde eeuw en was tot 1994 een ruïne. Dit werd tussen 1994 en 2012 onder impuls van Agnes Mariam, een op vele vlakken imposante figuur, geheel heropgebouwd. Het is een mooi staaltje van restauratie van oude historische monumenten. Het klooster beschikt over een Facebook pagina. (1)

Wel hebben de gevechten al enige zij het beperkte schade bezorgt aan het 2700 m² grote imposante klooster. In afwachting van de afloop van de gevechten verblijven de kloosterlingen en de vluchtelingen nu in de kelders van het klooster.

Klooster Dar Meir Yakub - Qara - Ruïne

Zo zag het klooster van Mar Yakub er voor juli 1994 uit. Het is vermoedelijk een der oudste nog bestaande katholieke kloosters in de wereld.

Wie een idee wil krijgen van die indrukwekkende met lokale werkkrachten verrichte wederopbouw van Mar Yakub kan een videomontage bekijken bij de Indische krant Firstpost (2). Zuster Agnes Mariam was recent ook met succes betrokken bij het bevrijden van vele duizenden bewoners van de stad Moadamiya ten zuiden van Damascus.

Die zaten vast in een door rebellen gecontroleerd gebied dat echter al weken geheel omsingeld is door het Syrische leger. Met hongersnood tot gevolg. Waarbij sluipschutters van die rebellen de evacuatie poogden te verhinderen.

Infiltratieroute

Het gebied van Qalamoen grenst aan de regio van Baalbek in Lebanon en is al sinds de start van de oorlog in maart 2011 een van de door die jihadisten gebruikte infiltratieroutes. Deze krijgen in Libanon volop steun van de clan rond de vroegere premier Saad Hariri en zijn Maart 14 beweging, de  pion van Saoedi Arabië, de VS en Israël in de Libanese politiek.

Vorige week kregen de overgebleven inwoners van Qara de raad van het oprukkende Syrische leger om gezien de legerplannen het stadje te ontvluchten. Zo arriveerden volgens krantenberichten een tienduizend vluchtelingen uit Qara in het Libanese bergstadje Arsal, zelf een centraal bevoorradingspunt voor de jihadisten.

Aan tafel

De binnenkoer van het klooster Mar Yakub in de lente.

De rebellen in Qara zijn naar de pro-westerse Libanese krant The Daily Star schreef nu geheel omsingeld door het leger. Vermoedelijk wacht hen dus hetzelfde lot als die van het iets noordelijker gelegen Quasar dat eerder dit jaar na enkele dagen van strijd werd veroverd.

Gelijktijdig is het leger ook begonnen met een grootste operatie rond de ten zuidwesten van Damascus gelegen 2800 meter hoge berg Hermon aan de grens met Libanon en Israël. Waarmee men het grensgebied met Libanon geheel onder controle wil krijgen. Voorheen werden de rebellen ook al verdreven uit Talkalakh aan de Libanese noordgrens en vlakbij de Kruisvaardersburcht Krak des Chevaliers.

Gezien het komende winterseizoen – in Mar Yakub was men juist bezig met het verwerken van de maisoogst toen de gevechten eergisteren echt begonnen – wil de regering het gebied blijkbaar in handen krijgen nog voor vorst en sneeuw het gebied moeilijk toegankelijk maken.

Leger boekt successen

Vorige week joeg het leger de jihadisten reeds uit het stadje Sadad, gelegen op een 8 kilometer ten noordoosten van Qara. Wat betekent dat eens dit offensief achter de rug is gans het noorden van Damascus in handen van het leger zal zijn en niets nog het transport van troepen, materiaal en voedsel naar de stad Homs, de derde grootste van het land, en zo verder kan belemmeren. Homs zelf is praktisch geheel in handen van het leger.

Agnes Mariam - Met vluchtelingen uit Moadamiya - November 2013

Samen met een aantal andere mensen en de Rode Halve Maan slaagde Agnes Mariam erin om duizenden vluchtelingen uit het door rebellen bezette Moadamiya te halen.

Intussen wordt ook het gebied ten zuiden van de hoofdstad stilaan gezuiverd van die jihadisten. Sommige bronnen spreken over een 40.000 jihadisten die daar vechten. Vooral dan leden van de onder Saoedische controle staande Liwa al Islam en Jabhat al Nusra, de franchise van al Qaeda die nauw samenwerkt met de VS.

Gans het gebied ten zuiden van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmoek, en de wijk al Tadamon en gelegen tussen de voorsteden Moadamiya en Ein Tarma/Jobar is nu in handen van het leger. Ook de poging van de VS, Frankrijk en Saoedi Arabië om de stad Daraa aan de Jordaanse grens over te nemen is geheel mislukt.

Naast Moadamiya zijn ook het rebellengebied van Yarmouk en Tadamon geheel omsingeld door het Syrische leger. Sommige berichten maken ook melding van vooruitgang rond de voorstad Jobar ten oosten van Damascus.

Ondertussen is het Koerdische noordoosten van Syrië bijna geheel gezuiverd van die jihadisten en rukt het Syrische leger ook verder op in de grote provincie Homs, in de omgeving van de stad Aleppo en in de streek omheen de stad Idlib. Zo werd de stad Saraqib, een knooppunt van wegen, vlakbij Idlib en Aleppo geheel gezuiverd van die jihadisten.

Ooit stelde Jorn De Cock, rebellenadviseur en correspondent voor het Midden-Oosten van De Standaard, midden vorig jaar in het TV1-journaal dat de val  van de regering van president Bashar al Assad nakende was. Dat bleek dus wel heel voorbarig.

Herstructurering leger

De reden voor het succes van het Syrische leger zijn meervoudig. Vooreerst was dit leger bij het uitbreken van de opstand geheel onvoorbereid voor dit soort oorlog. Haar opdracht was immers het land te verdedigen tegen Israël. Die herstructurering van het Syrische leger naar een geschikt voor stadsgevechten vergde uiteraard een gans pak tijd maar is achter de rug.

Verder zijn er het voorbije jaar en een half amper nog deserties geweest en kreeg het ook de versterking van allerlei lokale milities die zich verzetten tegen de niet zelden uit het buitenland komende jihadisten genre al Qaeda. Ook soennieten zijn in overgrote meerderheid niet gewonnen voor deze Saoedische versie van de islam die geheel botst met de lokale tradities.

Daniel Maes met vluchtelingen - 2013

Daniel Maes, de Belgische norbertijn uit de abdij van Postel, met een aantal vluchtelingen in de wijngaard van het klooster.

Verder kreeg Syrië het voorbije jaar ook veel steun, niet alleen vanuit Rusland maar ook van Iran, Irak en de Libanese Hezbollah. Vooral die laatsten hebben de voorbije twintig jaar veel ervaring opgedaan met stadsguerrilla. Een expertise die nu goed van pas komt. Wel is de exacte hulp vanuit die landen onmogelijk in te schatten.

Kleindochter der profeet

Vooral het grafmonument van Sayyidah Zaynab in de vlak ten zuiden van Damascus gelegen stad Set Zaynab is belangrijk. Het is het grootste bedevaartsoord voor sjiieten in Syrië en was voor de oorlog goed voor jaarlijks 1 miljoen pelgrims, vooral komende uit naburige landen. De verdediging ervan is in handen van speciale eenheden uit Libanon, Irak en Iran. Naast dan natuurlijk het Syrische leger.

Het bevat het graf van Zaynab, de dochter van Imam Ali Hoessein en Fatima, en dus kleindochter van de profeet Mohammed. De terechte vrees is dat de jihadisten dit voor de sjiieten belangrijke monument willen vernietigen.

Verder blijken vele rebellengroepen vooral interesse te hebben in het plunderen en vervreemden zij zich verder van de Syriërs ook door hun extremisme en de terreur die zij tegen de lokale bevolking uitoefenen. Met als gevolg steeds meer onderlinge gevechten.

Ook blijft de Syrische regering de lonen en pensioenen uitbetalen aan de mensen, ook die in door de rebellen bezet gebied wonen. Wat het staatsapparaat natuurlijk een steviger basis geeft. Dit terwijl de rebellen bestaan uit tientallen extremistische groepen die niet zelden vooral elkaar bevechten.

Bashar al Assad - 2 - Instagram

De VS liet al verstaan dat wat hen betreft Assad mag blijven. En ook de Syrische Nationale Raad, de officiële verzetskoepel, wil nu met hem onderhandelen. En dus is de winnaar…. Bashar al Assad.

Bovendien hebben de voortdurende nederlagen op het slagveld en de steeds heviger wordende interne ruzies tussen de hen steunende grootmachten een serieuze negatieve invloed op de moraal van die rebellen. Bij die grootmachten beseft men dan ook steeds meer dat ze de strijd verloren hebben. Zo liet de VS tussen de regels al verstaan dat wat hen betreft Assad mag blijven.

Ook in Turkije en Saoedi Arabië lijkt de verdeeldheid en wanhoop toe te nemen. Terwijl een gehoopte massale westerse militaire interventie zoals in Libië nu definitief uitgesloten lijkt. Hun provocatie met die gifgasaanval is immers als een boemerang in hun gezicht ontploft. (3)

De frustratie met er enorm zijn en bovendien lijkt de Syrische Nationale Raad, de uit een stelletje vet betaalde Quislings bestaande officiële vertegenwoordiging van de rebellen, nu toch zonder veel voorwaarden bereid om met de regering Assad te onderhandelen. Tot grote woede van die jihadistische vechtersbazen.

Willy Van Damme

1) https://www.facebook.com/pages/Monastery-of-Mar-Yakub-St-James-Syria/416458778418179. De hier geplaatste foto’s komen van die pagina.

2) http://www.firstpost.com/topic/place/syria-presentation-ruins-monastery-st-james-syria-mar-yakub-video-Q7pr45LFiks-15-41.html

3) Zie het vorige hier op 8 november geplaatste verhaal: ‘De Syrische gifgasaanval – Barbertje zal hangen.’

Advertenties

One thought on “Syrisch klooster van Qara in de vuurlinie – De strijd om Qalamoen is volop bezig

 1. Maar het doel van de Zionisten, de regio verzwakken om zichzelf te versterken, is geslaagd, vrees ik.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Uiteraard en Israël zal blijven streven naar de zo groot mogelijke verwoesting van het Midden-Oosten. Maar men kan met de huidige evolutie in Israël echt niet lachen.
  Wat betreft de strijd vermoed ik dat die aan de hand van de berichten van vandaag binnen enkele dagen door het leger zal beslecht zijn. Ik hou jullie op de hoogte.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s