Dendermonde brengt de Belgische top der glaskunst

Nog tot dit weekend loopt in Dendermonde in zaal LX een tentoonstelling die een overzicht geeft van de Belgische glaskunst. Dit dan niet de aloude kunst der glasramen maar het werken met glas zoals keramisten en beeldhouwers dat doen met driedimensionale vormen in al zijn variaties.

Het is in haar huidige gedaante een vrij jonge kunst en geen honderd jaar oud. Voorheen was die er ook wel maar dan vooral bedreven in haar meer industriële vorm. Glaswerk al techniek en voor de elite die het zich kon veroorloven. Met Val Sint-Lambert in België als het meest gekende voorbeeld. Het aan dit bedrijf verbonden museum is trouwens een ommetje zeker waard.

Ook die ambachtslui slaagden erin om uiterst mooie stukken te maken. En uiteindelijk is de grens tussen het ambachtelijke en de kunst soms zo wazig dat ze niet meer merkbaar is. Ook deze kunsttentoonstelling toont trouwens met glasblazer Alfred Collard werk komende van dit Val Saint-Lambert. Waarmee ze bewijst dat goede ambachtslui ook uitstekende kunstenaars zijn.

Alfred Collard

Alfred Collard begon als leerjongen bij het Luikse Val Saint-Lambert. Hij is bij dit bedrijf nu een der meesterblazers met een stijl die zeer eigen is voor dit monument van ons ambachtelijk en industrieel verleden.

De tentoonstelling is het werk van de curatoren Martin Claessens en Luc De Bruyne, beiden uit Baasrode, en de Hamse Ingrid Rosschaert. Vooral de kennis en vele contacten in de wereld der glaskunst van Luc De Bruyne waren belangrijk.

Luc De Bruyne: “Aimé Stroobants van de Dendermondse musea vroeg mij om een tentoonstelling met mijn werk te presenteren in het Zwijvekemuseum. Maar die plaats is niet geschikt en dus verhuisden we naar zaal LX die door haar volume goed bruikbaar is. Men kan hier ook hoge stukken plaatsen en dat is toch belangrijk. Ik heb er ook nog Ingrid Rosschaert bijgenomen om zo een extra goed klankbord te krijgen met als idee zo meer variatie in het geheel te bekomen.”

Baasrodenaar Luc De Bruyne is deels puur ambachtsman voor wie het zandstralen van glas geen geheimen kent, maar die langs de andere kant ook pure erg experimentele robuust ogende kunst maakt met glas waarbij hij ook ander materialen gebruikt. Hij geeft les aan de stedelijke kunstacademie in Berchem.

Luc De Bruyne

Curator Luc De Bruyne zorgde mede dankzij zijn vele contacten in de wereld der glaskunst samen met de medecuratoren Ingrid Rosschaert en Martin Claessens voor een zeer geslaagde tentoonstelling.

Ingrid Rosschaert komt uit Hamme en is verbonden aan de academie voor schone kunsten in Hamme. Haar hier tentoongestelde werk staat dan weer in totaal contrast met het werk van De Bruyne. Hier primeert het fragiele als het ware maagdelijke glas. Geen grote volumes of hard aanvoelende materialen naast dan glas maar puur witte broze materie zodat het geheel een onbezoedelde indruk geeft.

Ze werkte voorheen al met de actie rond slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. En haar werk is trouwens ook regelmatig in het journaal op TV te zien als men het Dendermondse parketgebouw nog maar eens in beeld brengt. De glasbekleding aan de voorkant van het gebouw is immers van haar hand.

IMG_1603

Het Labo Nieuwe Muziek van de stedelijke muziekacademie uit Lier bracht de aanwezigen als naar een meditatiesessie van een boeddhistisch klooster.

Martin Claessens is eveneens van Baasrode afkomstig en is al wat jaren actief als glaskunstenaar en als dusdanig in de stad ook goed gekend. Wel was hij om gezondheidsreden de laatste jaren wat minder actief. Maar dat is voorbij en het hier getoonde werk toont zijn kracht, het creatieve.

Opmerkelijk bij deze tentoonstelling was de opening waarbij het Labo Nieuwe Muziek van de Lierse academie van muziek, woord en dans met door kunstenaar Jan Van Gucht gemaakte glasinstrumenten onder leiding van Dirk Proost een speciaal voor de gelegenheid gemaakt muziekwerk bracht. Een optreden welke herinneringen opriep uit de boeddhistische meditatieve muziek.

 Ingrid Rosschaert en Martin Claessens bij werk van Amoruso Giampaolo

De curatoren Ingrid Rosschaert en Martin Claessens bij werk van glasblazer Amoruso Giampaolo. Een nieuwe dimensie aan de glasblaaskunst.

Zoals reeds gesteld geeft deze tentoonstelling een goede kans om een overzicht te krijgen van wat de glaskunst heden ten dage in België te bieden heeft. Het blijft natuurlijk met al zijn beperkingen slechts een overzicht. “Hadden we iedereen die degelijk bezig is moeten presenteren dan hadden we meerdere zalen nodig”, aldus Luc De Bruyne.

Werk van Ingrid Rosschaert

Het zuivere, maagdelijk witte werk van Ingrid Rosschaert.

Maar met een grote variëteit aan technieken en vormen hebben wij hier een goed beeld van de huidige stand van zaken. En die toont een kwalitatief zeer hoog vakmanschap en grote creativiteit. En die blijft de bezoeker van deze tentoonstelling steeds opnieuw verbazen.

Zo is er de glasblaaskunst van West-Vlaming Amoruso Giampaolo en deze van Luikenaar Alfred Collard. Beiden gebruiken de glasblaastechniek maar arriveren duidelijk ergens totaal anders. Beiden zijn echter ook meesters wier resultaten alleen maar ontzag kan afdwingen.

Werk van Carine Neutjens

Hoe plooibaar en breekbaar glas kan zijn. Om die mysterieuze toets niet te vergeten. Want in ‘s hemelsnaam, hoe geraakte Carine Neutjens hier tot dit verbluffende resultaat?

De Dendermondse musea toonden dit jaar al enkele mooie en boeiende tentoonstellingen zoals de collectie Dendermondiana van het echtpaar den Dekker-Van Damme, het ivoorsnijwerk uit de verzameling Claus-Beeckman en de overzichtstentoonstelling van het werk van kunstschilder Leo Spanoghe. Maar deze steekt er gezien haar meesterschap wel met kop en schouder boven uit.

Willy Van Damme

Te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag telkenmale van 14 tot 18 uur. Bibliotheek Dendermonde, Zaal LX, Kerkstraat 111, Dendermonde. Toegang is gratis. Nog tot en met 17 november.

Werk van Luc De Bruyne

Werk van Luc De Bruyne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s