De fotograaf en de bril van de prinses

Dat het niveau van de dagbladen niet zelden ven een dergelijk kaliber is om je broek van te laten zakken wordt door onze kranten liefst elke dag bewezen. Prinses Astrid moest dezer dagen voor de eerste maal een Belgische handelsmissie leiden en deed daarbij ook Angola aan, een grote olieboer en een economisch groeiland gekend voor o.m. zijn doorgedreven corruptie. Ooit was het vooral een paradijs voor wapenhandelaars die zo de burgeroorlog hielpen voeden. Maar gelukkig is dat geschiedenis.

En wat doen de kranten… ze sturen een zogenaamde royalty watcher met fotograaf mee op pad. Niemand van de economische redactie, geen man die het buitenland of Afrika opvolgt. Neen, een royalty watcher.

Dat is het soort journalisten die uitblinkt in het schrijven van onnozelheden over het kleedje dat koningin Mathilde die dag draagt en of het opnieuw weer eentje van dat bepaalde modehuis is. Waarna men er dan maar op los fantaseert. Men behoeft immers tekst, hoe zot ook.

En blijkbaar is het koningshuis terug in de gratie van de pers en is het opnieuw een en al koekjesdozenromantiek geblazen. Van het beledigen en verkopen van laster tot honingzoete onzin. Het kan allemaal.

Prinses Astrid met leesbril - Het Laatste Nieuws - Het Nieuwsbl

Het Laatste Nieuws had gisteren groot nieuws in primeur te melden.

En dus moeten deze royalty watchers elke dag wat bladvulling opsturen met uiteraard minstens een foto. Want foto’s kan men desnoods paginagroot maken zodat de krant makkelijker en sneller gevuld is.

En Het Laatste Nieuws had dus gisteren nog maar eens een verhaal uit Angola over onze prinses Astrid, met foto. En als wie dit dagblad nog moeten geloven – maar wie in ‘s hemelsnaam doet dat nog? – had ze zelfs een primeur voor haar lezers in petto.

Want de krant had ginds dankzij Belga een ultrasnelle steeds op de uitkijk liggende kliekjesmaker. En die had heel exclusief een foto van prins Astrid met … een leesbril. En, stelde de krant serieus, daarmee wilde de prinses niet gezien worden want een dame van haar leeftijd let op haar uiterlijk.

Maar de ultrasnelle kiekjesmaker had het dankzij zijn oplettendheid toch maar weer eens opgemerkt en er een foto van weten te maken. Oef en wow. Het is dan ook het Laatste Nieuws nietwaar. Waarna men heel fier die foto dan plaatste.

En wat stond er diezelfde dag gisteren bij de aartsrivalen van Het Nieuwsblad….. drie foto’s van prinses Astrid die een op een plechtigheid een tekst voorleest. En aangezien ze een leesbril nodig heeft gebeurde dat …. met die leesbril.

Prinses Astrid met leesbril - Het Nieuwsblad - 22-10-2013-

Het Nieuwsblad had ook een ‘ultrasnelle’ fotograaf maar hield het dan toch maar bij een verspreking van haar tijdens een toespraak. Ook al wereldschokkend nieuws natuurlijk.

Trouwens als ze een leesbril vervelend zou vinden bestaat er nog steeds iets als lenzen. Haar man, bankier in Zwitserland, zal dat vermoedelijk nog wel kunnen betalen. En blijkbaar was er die dag toch niets over Angola te vertellen en dus kregen we deze primeur. Kwestie van zo de krant toch gevuld te krijgen.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat men bij onze dagbladen niet moet zoeken naar verhalen over bijvoorbeeld de corrupte relatie van de familie van de Angolese president José Eduardo dos Santos met de kliek rond het Antwerpse Omega Diamonds en Lev Leviev, de Israëlisch-Russische diamantair die op een paar jaar op onopgehelderde wijze miljardair werd en dan maar alles verpatste van Rusland naar Israël.

Het is het grootste financiële schandaal uit de Belgische diamantwereld. En daar is men nochtans héél véél gewoon. Evenmin kon men iets lezen over de schrijnende armoede in Angola versus de onmetelijke rijkdom van die enkelen die daar dagelijks aan de staatsruif mee aanschuiven. Het zou, zeker weten, mooie kopij opleveren.

Ook over de niet te betwijfelen boeiende economische ontwikkelingen van het land kon je niets lezen. Nochtans een belangrijk onderwerp waarover men zonder problemen vele verhalen met een diepmenselijke toets kan maken. Gesneden brood voor een krant als die uit Kobbegem. Geen plaats hiervoor… leve de lezersbril van prinses Astrid en de primeur.

Het Laatste Nieuws is ook de krant die de voorbije maand breed uitsmerend wist te schrijven dat de Syrische president na sarin ook het uiterst giftige antrax, een biologisch wapen, zou inzetten. Nog een beetje en we lezen bij deze krant dat de Syrische president Bashar al Assad feitelijk een marsmannetje is… met een lezersbril.

Willy Van Damme

Een gedachte over “De fotograaf en de bril van de prinses

  1. Royalty watcher een mooie omschrijving voor roddelaar
    Edith Legrand
    Antwoord:
    Of leugenaar, zeveraar, lasteraar, prietpraatverkoper, enzovoort. Keuze zat zou ik zeggen. Maar die verandering in toon valt op. Niemand in de pers geeft nog een woord van kritiek op onze nieuwe koning. Merkwaardig. Waar is de tijd toen hij volgens de pers niets goed kon doen?
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s