OCMW–Heibel om pensioen

Er was de voorbije maanden achter de schermen bij het lokale OCMW nogal wat heibel ontstaan rond het pensioen van vorig OCMW-voorzitter Arthur Cool (CD&V) die van 1988 tot 1994 voorzitter was van het Dendermondse OCMW. Het gevolg van een deal in 1988 binnen CD&V toen zijn vader Albert Cool als burgemeester vervangen werd door Maurits Dierick.

Een vergissing

In december vorig jaar bleek uit berekeningen van de lokale OCMW-administratie dat men hem al enkele jaren elke maand ongeveer 150 euro teveel uitbetaalde. Dit kwam aan het licht toen men het pensioen berekende van uittredend voorzitter Theo Janssens (sp.a) die dan aan zijn laatste maand als voorzitter bezig was.

OCMW-raad, einde legislatuur 2007-2012

De OCMW-raad op haar laatste benen, Dominique Jouret en Eddy Martens ontbraken. Achteraan staan toenmalig secretaris Erik Huyghe (links) en ontvanger David Beirens (rechts).

Een OCMW-voorzitter is een uitvoerend ambt met een wedde en die krijgt nadien logischerwijze dan ook een pensioen. De berekening hiervan is het werk van de plaatselijke administratie. Eventueel bijgestaan door de mensen van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en of het Agentschap voor Binnenlands Bestuur van het Vlaams gewest.

“Weet je, het berekenen van het pensioen van de voorzitter is iets wat men bij een OCMW maar zelden moet doen. Het is geen routine. Voor werknemerspensioenen is er de Zuidertoren waar men pakken expertise heeft. Hier moet men het dan maar zelf doen, eventueel met hulp van de VVSG. En dan is het maken van fouten erg begrijpelijk”, aldus een vroeger OCMW-raadslid van CD&V.

Chaotische raad

De zaak kwam voor op de besloten vergadering van de OCMW-raad van 18 December 2012 met als agendapunt: “pensioen van de voorzitter”. En dat bleek dus meervoud, twee voorzitters, te zijn. En daar Theo Janssens om belangenvermenging te vermijden de zaal had verlaten diende Johan Baert die zitting dan maar voor te zitten.

Het probleem van het OCMW toen was echter dat de raad op politiek vlak een grote chaos was. Van duidelijk afgelijnde fracties of meerderheid versus minderheid was al lang geen sprake meer. Het was het politiek meesterschap van Theo Janssens die zorgde dat het OCMW gewoon op een professionele wijze bleef verder werken. En mooie resultaten boekte.

Theo Janssens

Vorig OCMW-voorzitter Theo Janssens diende in een chaotische OCMW-raad steeds ietwat te schipperen. Zijn pensioen bracht de bal aan het rollen.

Zo had raadslid Hilde Heyvaert van de sp.a haar partij verlaten en was ze zelfs kandidaat geweest op de gemeenteraadslijst van CD&V voor 14 oktober. Hetzelfde verhaal bij Emiel Ravijts die van de nu verdwenen partij Plus eveneens verhuisde naar CD&V en er op de kieslijst had gestaan. En ook tot gemeenteraadslid was gekozen.

Verder was er Hilde Raman die de maanden voordien de deur bij het Vlaams Belang achter zich had dicht gesmeten en nu bij de N-VA zat. Zij steunde Theo Janssens politiek toen echter op vele vlakken. Dominique Jouret, het andere lid van het Vlaams Belang in het OCMW, was dan weer al bijna de ganse legislatuur ziek maar werd merkwaardig genoeg nooit vervangen.

Ook zat in de raad Rita De Schryder. Deze begon zes jaar eerder als fractieleidster van CD&V in het OCMW maar werd na haar steun voor Theo Janssens rond het rusthuizenbeleid en de toekomst van het Baasroodse bejaardenhuis uit de partij gezet.

En dan had je nog het wat tragische geval van Eddy Mertens (Open VLD). Die had zich eerder dat jaar totaal onverwacht verzet tegen het aanvragen van extra RVT-bedden en dus subsidies. Een oerdomme en moeilijk te begrijpen zet. Met tot gevolg dat hij nadien nooit meer bij het OCMW of haar satellietstructuren zoals het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) te zien was.

Geen akkoord

In die chaotische omstandigheden begon dan de discussie achter gesloten deuren van dit punt. Was er geen probleem voor het pensioen van Theo Janssens, dan bleek er plots minder animo om het voorstel rond Arthur Cool aan te nemen.

A, een insider van de vorige OCMW-raad : “Bij de leden van CD&V bleek er plots geen bereidheid om dit goed te keuren. Ze stelden zich hieraan niet te willen verbranden. Secretaris Erik Huyghe stelde het nochtans bij de hogere overheid te hebben laten onderzoeken. Uiteindelijk waren alleen Rita De Schryder, Hilde Raman en Johan Baert bereid om dit goed te keuren. Er is dan ook zelfs geen stemming over geweest.”.

Hilde Raman

OCMW-raadslid Hilde Raman had tijdens de vorige legislatuur het Vlaams Belang verlaten en was overgelopen naar de N-VA.

Een versie die andere toenmalige insiders geheel of gedeeltelijk bevestigen. B, een andere insider van toen: “Kijk voor de mensen van CD&V kwam dit als een verrassing. Ze waren er niet zeker van dat dit allemaal wel klopte en hebben zich dan ook verzet.”

Wat natuurlijk bij sommigen in het OCMW op dat ogenblik voor groot ongenoegen zorgde. A: “Men had het gevoel dat men dit bij CD&V in de doofpot wou stoppen en hun vroegere partijgenoot wou helpen. In de nieuwe OCMW-raad gingen zij een immers veel grotere zeggenschap hebben. En dus kreeg men in december geen akkoord.”

Vrienden

Die wrevel groeide nog verder toen het dossier maar niet opnieuw op de agenda van de OCMW-raad geraakte. Tot op zeker ogenblik een van die vroegere bestuurders in een mail dreigde met een klacht hierover bij de provinciegouverneur.

C, een insider van de huidige OCMW-raad: “De voorzitter Patrick Meulebroek en Arthur Cool kennen elkaar al vele jaren, ze zaten samen in het stadsbestuur en zijn feitelijk vrienden. De voorzitter poogde maandenlang met hem tot een akkoord te komen maar dat lukte niet. En toen die dreiging met klacht kwam moest dit wel op de agenda van de raad gezet worden.”

De zaak kwam al op 20 augustus op de agenda maar moest men om juridische reden afvoeren naar die van 17 september. Men diende Arthur Cool tijdens de bespreking van dit punt ook te horen. En die had ondertussen een advocaat onder de arm genomen.

Patrick Meulebroek

OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek heeft volgens meerdere bronnen de zaak correct in de raad gebracht en laten goedkeuren.

C: “Kijk de voorzitter heeft toen gesteld dat hij er was om de belangen van het OCMW te dienen en zijn vriendschap met Arthur Cool was hieraan ondergeschikt. Dat was niet gemakkelijk en het weegt vermoedelijk op hun voorheen vriendschappelijke relaties. Maar hij heeft dat dan correct aangepakt.”

Ook andere insiders van de huidige OCMW-raad stellen dat Patrick Meulebroek (CD&V) als voorzitter dit zoals het hoort heeft gedaan. Het voorstel van december dat toen niet goedgekeurd raakte werd in september dan eindelijk zonder merkwaardig genoeg veel discussie aanvaard. Die maandelijks ongeveer 150 teveel betaalde euro’s kan men wel niet terugvorderen.

Schade

Wel verliet om persoonlijke reden een van de raadsleden voor het agendapunt werd aangevat de zaal. Verder stemden van de toen overblijvende 10 leden 7 voor het voorstel, waren er twee onthoudingen en een tegenstem. Daar de stemming geheim was is het niet bekend wie hoe stemde. Maar CD&V heeft vijf leden in de OCMW-raad met sp.a 2, Open VLD 1 en N-VA 3.

OCMW-raad, start legislatuur 2013-2018

Het pensioen van vorig OCMW-voorzitter Arthur Cool was het eerste delicate punt van de huidige OCMW-raad. Het zal zeker niet het laatste zijn. Links staat ex-secretaris Erik Huyghe. De man met de tricolore sjerp is burgemeester Piet Buyse (CD&V).

Vraag is nu wat Arthur Cool hier, buiten berusten, eventueel nog kan doen. Als hij tegen deze beslissing in beroep wil gaan dient hij dat te doen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur van het Vlaams gewest en minister Geert Bourgeois (N-VA). Maar er is mogelijks nog een andere wat eindenaardig klinkende optie, en dat is die van een schadevergoeding.

Arthur Cool: “Kijk, aan gans die situatie heb ik geen enkele schuld. Ik kreeg ooit van het OCMW een berekening van mijn pensioenrechten en baseerde mij daarop om dan vroeger met mijn ander werk te stoppen. Nu plots blijkt het OCMW hier toch wel een fout te hebben gemaakt en verlies ik daarom elke maand zomaar eventjes een pak geld. Die berekening van toen klopt dus niet meer. Maar nu mijn ander pensioen toch aandikken door nog wat extra jaartjes te gaan werken kan natuurlijk niet meer. Dit is schade. De zaak ligt nu bij mijn advocaat en we gaan zien welke stappen we hier eventueel nog gaan nemen.”

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s