Annemie Bananenboom, de VS en Trabelsi

In de VS werd de actie van inbeschuldigingstelling tegen Nizar Trabelsi openbaar gemaakt. Hier in onze media werd steeds geschreven dat de VS hem nog van andere moordpogingen op Amerikanen beschuldigde. Welke, dat was tot op heden echter onduidelijk.

Onze minister van Justitie heeft het ons alleszins nooit gezegd. En blijkbaar heeft er tot heden ook niemand in het parlement of in de media zelfs maar om gevraagd. Ach de rechtstaat. Waarom zich hier zorgen maken?

Massavernietigingswapen

In de van 3 november 2006 daterende akte (1:06-cr-00089 RWR) tegen Nizar Trabelsi die men gebruikte om zijn uitlevering te eisen staan geen nieuwe mogelijke terreurdaden vermeld dan diegene waarvoor hij hier meer dan 10 jaar in de cel zat. Zijn volledige termijn.

Hij werd hier al op 14 september 2001 opgepakt, dus drie dagen na de aanslagen van al Qaeda op de VS, omdat hij van plan was een bomauto te doen ontploffen in of aan de deels Amerikaanse militaire basis van Kleine Brogel. Dat is die waar ook een serie tactische kernwapens van de VS liggen.

Zijn zeer snelle arrestatie bewijst feitelijk dat men hem toen heel nauw in de gaten had en tot dan ook had laten doen. Opmerkelijk is ook dat die simpele bom in de akte wordt omschreven als een ‘massavernietigingswapen’. Een ordinaire bom als ‘massavernietigingswapen’ dus. Wat al veel zegt over de attitude van de openbare aanklager ginds in Washington.

Maar daar er zo te zien tegen hem niets anders wordt weerhouden betekende dit dus dat men hem aan de VS uitleverde op basis van een zaak waarvoor men hem hier al eens veroordeelde. De man zal men dus tweemaal voor dezelfde feiten veroordelen.

Het verklaart mogelijk waarom Bananenboom liever niet wou wachten op een arrest van het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het zou voor haar wel eens een zeer dure zaak kunnen geweest zijn. Dit lijkt immers een flagrante overtreding van een der basisprincipes van het recht. Nooit kan men tweemaal voor dezelfde feiten gestraft worden. Hier dus wel!

Theater

Maar Annemie Bananenboom en haar volgelingen zullen er de slaap niet voor laten. Ze gaf de indruk stoer op te treden tegen criminelen en dat klinkt goed. Weer wat stemmen bij! Maar wie is hier de crimineel? Die vraag stelt men zich in dit land niet eens meer.

Ondertussen loopt in de VS het proces tegen de Amerikaan van Syrische afkomst Richard Chichakli, de rechterhand van de Russische luchtvrachtvervoerder Victor Bout. Daar wisselden de aanklager en de rechter recent onder elkaar informatie uit die de beklaagde dan niet mocht zien. Nog een zwart schaap klaar voor de slachtbank.

Inderdaad, Roy Bean ten volle. De vonnissen liggen al klaar nog voor de geviseerde maar de rechtszaal mag betreden. De rest is theater, de Amerikaanse rechtstaat in haar allerbeste verschijning, Hollywood achterna. Waar blijft George Clooney?

Willy Van Damme

NAWOORD

De Association syndicale des magistrats (ASM), de Franstalige vereniging van Belgische Magistraten heeft vandaag donderdag 10 oktober in een persbericht scherp uitgehaald naar minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) naar aanleiding van de zaak Nizar Trabelsi.

Ze spreken daarbij van een schending van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens waarbij zij beslissingen van het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg straal negeerde.

Nizar Trabelsi was naar dit hof gestapt om zijn uitlevering aan de VS te verhinderen. In twee tussentijdse beslissingen genomen op 6 december 2011 en 15 januari 2013 stelde dit Hof dat België hem niet mocht uitleveren zolang zijn zaak bij hen in behandeling was.

Desondanks besloot zij deze bevelen van het hoogste Europese rechtscollege gewoon te negeren. Een schande die tot haar ontslag zou moeten leiden. Maar zoals hier al gesteld vreesde zij terecht dat het Hof die uitlevering zou verbieden.

En om de Amerikanen toch maar te kunnen plezieren gooide zij dan maar de rechtstaat in de vuilbak. Waardoor ze feitelijk elk moreel gezag ontbreekt om nog op die post te blijven zitten. Maar in een bananenrepubliek is dat nooit een probleem.

7 thoughts on “Annemie Bananenboom, de VS en Trabelsi

 1. Ja, de VS is de meest verwilderde staat ter wereld.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Of het de meest verwilderde is weet ik niet, maar als je alles netjes op een rij zet dan is het wel een groot kanshebber hiervoor.
  De VS gedragen zich in de wereld zoals filmcowboys met John Wayne tegenover indianen. Als ze braaf zijn, perfect luisteren en zich gedragen als blanken dan mogen ze blijven leven in hun reservaten. Anders, pech!
  Willy Van Damme

  • Inderdaad, en die films lijken mij overigens ook bedoeld om ons rijp te maken voor het accepteren van moord op een gedemoniseerd iemand zonder te vragen naar de gerechtigheid van een rechtstaat.
   Edith Legrand
   Antwoord:
   De filmindustrie in de VS staat bijna geheel in dienst van de leidende elite. Een grote film maken kost een fortuin en wie dus het maken van een film wil laten financieren moet daar bij de grote fortuinen aan de deur kloppen. En voor wat, hoort wat. De georganiseerde misdaad heeft trouwens in het verleden een stevige rol gespeeld in het reilen en zeilen in Hollywood.
   Willy Van Damme

 2. Iemand heeft ooit gezegd dat de USA binnen de 200 jaar is geëvolueerd van het Wild-West-stadium naar het stadium van totale decadentie zonder ooit de fase ‘beschaving’ te hebben bereikt.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Alles hangt er natuurlijk van af wat je beschaving noemt. De VS heeft op vele vlakken wel grote bijdragen geleverd aan wat ik zie als beschaving. De boeken van Steinbeck bijvoorbeeld, de muziek van een Muddy Waters of een Janis Joplin en Tom Paxton, de kunstwerken van een Roy Lichtenstein. Om er maar enkele te noemen.

  Ook op industrieel vlak was de VS een vooruitstrevende natie die voor veel innovatie zorgde. Maar op vele vlakken was het alleen maar dood en vernieling. Denk maar aan de School of the Americas in de VS, de plek waar men massa’s folteraars opleidde.
  Willy Van Damme

 3. Ik vermoed ook wel een beetje dat dit ‘Amerika-bashing’ afleidt van de ‘verwildering’ die spreekt uit het handelen van in dit geval België. Met zo’n uitlevering faciliteer je tevens je eigen verwildering. België en ieder Europees land zou wat mij betreft maar eens lang en diep in de spiegel mogen kijken.
  Jan
  Antwoord:
  Het is altijd goed eens in het eigen hart te kijken en ’s morgens eens voor de spiegel te staan. Zelfreflectie is een essentiële eigenschap.

  Ik zag gisteren in Pauw en Witteman op Nederland 1 nog de discussie over het molesteren en arresteren door de Haagse politie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin.
  De zelfingenomenheid en hoogheidswaanzin van onder meer die man van de SP was voor mij schokkend.

  Nederland, het gidsland dat andere landen zoals Rusland dan eens lessen in mensenrechten en de rechtstaat gaat leren. De arrogantie liep met beken van mijn scherm. Dit terwijl men hier alleen maar diep buigend zijn verontschuldigingen had moeten aanbieden.
  Willy Van Damme

 4. Ik ken het dossier Trabelski niet, maar dit is uiteraard een heel vieze zaak langs Belgische zaak. Aan de andere kant is het ook weer de “normaalste zaak van de wereld”, wanneer je je begeeft in de wereld van “buitenlandse zaken”, “geheime diensten”, etc. Je weet in principe van vooraf dat je in die kringen gebruikt en misbruikt wordt (zeker wanner je voor twee – of zelfs meer – “diensten” tegelijk werkt, zoals de meeste “geheime agenten”, “spionnen”, etc. doorgaans gedaan hebben). Dit is zo in de wereld van de “geheime diensten” sinds “Napoléon”.
  Edward Snowden weet het ondertussen ook wel. “15 minutes of fame.” And that’s it! On n’en parle plus! Alsof een ander land (Rusland bv.) ooit iemand als een Snowden, zelf CIA-agent en NSA-agent, zal vertrouwen die dacht eerst faam te maken door als geheime agent tegen de particuliere belangen van zijn eigen natie te handelen (hoe “objectief” gezien hij ook wel “gelijk” had of mocht hebben.). Je wordt voor de rest van je leven alleen nog gebruikt en misbruikt, en je weet niet meer wie je kunt vertrouwen. Finaal word je gedumpt. (Hoeveel beroemde “geheime agenten” van de Britten en de Sovjets zijn destijds niet in de ellende en pure armoede gestorven?) Want je zit in een beroep waar je zelf ook nooit iemand mocht vertrouwen, niet eens jezelf (en zeker niet je “instincten”, je “driften”, je “passies” en andere kleinmenselijkheden).
  Nemen we de Rijkswacht destijds. Ik heb nooit hoog opgelopen met onze Rijkswacht. Maar ik herinner me wel nog dat wanneer je toen als verklikker naar de Rijkswacht stapte (en ik heb het nu over gewone zaken tussen burgers, niet over “hogere belangen” of spionage of ‘terrorisme”), de Rijkswacht je verhaal en je informatie gebruikte, maar op het einde tegen de verklikker zei: “Hoepel nu maar op, wij houden hier niet van het soort mensen zoals u, die hun medeburgers verklikken en verraden voor tien zilverlingen. Hier zijn je NUL zilverlingen.” En het is eigenlijk nog altijd zo met “spijtoptanten” etc. “Klokkenluiders” vallen bv. ook door de mand zodra blijkt dat ze uit opportunisme, eigenbelang, rancune of wraak klokken gaan luiden. Dat soort lieden worden misschien een paar maand opgehemeld, maar finaal moeten ze leveren leven met een diep misprijzen voor zichzelf. En terecht!
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Ik heb geen echt onderzoek gedaan in de zaak en baseer mij alleen op wat ik in de kranten las en zag en hoorde op radio en TV. Daarbuiten speelde iemand mij gisteren dit Amerikaans document toe. Ik viel bijna van mijn stoel. Wat een bedrog.

  Wat betreft Snowden was er gisteren terug vervelend nieuws voor de VS. Bleek dat de Australische regering ondanks haar, nu duidelijk gespeelde, verrassing, goed wist wat PRISM doet.

  Maar eens zal Snowden ook hier alles gezegd hebben dat er te zeggen valt en dus wordt het daarna stil. Maar duidelijk is wel dat de Russen hem niet de mond snoerden. Ze hebben ook geen reden. De VS valt hen continu aan en dus slaat men vanuit Moskou terug.
  Willy Van Damme

  • Snowden haalde ik alleen maar aan als voorbeeld. Mogelijk niet het correcte voorbeeld, gezien de status van Heilige Antonius die hem meteen werd toebedacht. Ik volg doorgaans de perikelen van Heilige Antoniussen na hun verzoeking en bekoring niet.

   Bovendien slaat Moskou terug omdat de VS (en wij) continue Rusland aanvallen (en niet zozeer Snowden – hooguit een personne interposée, alsof de Russische Geheime Diensten – en de onze – PRISM en haar bereik al lang niet kenden). [btw: ik lees net ergens – op Knack, altijd wél ietwat ongeloofwaardig als het over de “Baard” gaat – dat Turtelboom en Vande Lanotte een wet klaar hebben die veel verder gaat dan de adviezen van de EU terzake en die de praktijken van de NSA “in de praktijk” kan overtreffen].
   Eric Rosseel
   Antwoord:
   Dat is het dilemma van een Snowden en een Assange natuurlijk.
   Dat laatste klopt dus. Het is wel maar een piepklein broertje van de NSA.
   De huidige redactie van Knack heeft wel de oorlog tegen Vande Lanotte gestopt. Het is nu aan De Morgen om dat over te nemen. De wijze waarop een bepaalde pers hem soms aanpakt is bijwijlen om te kotsen. Als ze zouden kunnen pakten ze hem nog aan wegens het soort schoenen dat hij draagt.

   Bart De Wever ging in het verleden op verlof in een buitenverblijf van Koen Blijweert. Moest Vande Lanotte nog maar gewoon eens praten met Koen Blijweert dan was dat dagenlang voorpaginanieuws tot hij politiek morsdood was. Bij De Wever zweeg iedereen zedig. En dan zegt men nog dat er hier geen censuur is.
   Willy Van Damme

 5. Nisar Trabelsi/Kleine Brogel/Limburg
  -Komt er een wraak-actie tegen Belgie ?…gewoon afwachten…liefst vanop een landelijke plaats.
  -Er was er al eentje… na zijn vonnissen was er een aanslag voor de kust van Jemen op een Belgisch vrachtschip…de Limburg genaamd.
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  De piratenactie tegen het schip De Limburg van baggeraar J. De Nul had voor zover geweten niets te maken met een ‘terreuractie’. Het was gewoon een criminele actie om zo losgeld te bekomen. De rest lijkt mij eerder pure fantasie.

  En of er een wraakactie komt? De vraag is wat er rond het verhaal van Nizar Trabelsi waarheid of leugen is. Veel zou wel eens pure leugen kunnen zijn.
  De informatie over de man komt in essentie vooral van veiligheidsdiensten en dan is het gewoon altijd oppassen.
  Daar zitten mannen en vrouwen met soms veel fantasie en een gebrek aan respect voor de feiten.

  Kijk maar hoe de Nederlandse politie in Den Haag poogt van die Russische diplomaat Dmitri Borodin toch nog een dronken crimineel te maken. Alsof iemand bij de Nederlandse media hiervoor zelfs maar het begin van een bewijs heeft. Maar een verhaaltje van de politie die zich wil witwassen is hier nog maar eens voldoende.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s