Als het regent in Parijs druppelt het in …. Dendermonde

Als het in Parijs regent druppelt het in Brussel. Het is een gekend gezegde. Maar niet alleen in Brussel, ook Dendermonde lijkt zo te zien hieraan onderhevig. Zo waait een wat eigenaardige nieuwe traditie nu ook over van Parijs en elders waarbij jonge koppels aan bruggen een slot hangen met hun namen erop. Waarna men dan als bewijs voor eeuwige trouw de sleutels in het water onder de brug gooit.

Het is een merkwaardig fenomeen waarbij de leuningen van bruggen van Rome tot de Letse hoofdstad Riga en Parijs als het ware bedolven worden onder de sloten met dan de naam van de geliefden op. Kortom elke grote stad haar naam waardig moet mensen hebben die aan deze nieuwe rage meedoen.

Kronvalda parks, zijrivier Daugava, Riga - Letland

Hier een brug in het Kronvalda Park in de Letse hoofdstad Riga waar de rage vrij veel succes lijkt te hebben.

Nu blijkt dit fenomeen zich zelfs naar Dendermonde te hebben verplaatst. Zo zijn er op de nog maar drie jaar oude Denderbrug als enkele liefdessloten aangebracht. Het fenomeen is ontstaan als een gevolg van de uit 2006 daterende roman ‘Ho voglia di te’ (Ik wil je) van de 50-jarige Italiaanse schrijver en filmmaker Federico Moccia.

Daarin wordt beschreven hoe een verliefd stel een liefdesslot aanbrengt op de Milvische Brug (de Pons Milvius of Ponte Milviu), de oudste Romeinse brug daterend uit 112 voor Christus. Sindsdien werd die brug en haar ornamenten bedolven onder de sloten. Zo sterk dat het stadsbestuur in september vorig jaar besloot ze te verwijderen. Men zag delen van de brug niet meer.

Hetzelfde met een boel andere bruggen in de wereld waaronder de Pont des Arts in Parijs en elders zoals in het Spaanse Granada, Praag, Boedapest of de Letse hoofdstad Riga. Nu blijkt dus ook Dendermonde en de Denderbrug aangestoken te zijn door dit wat bizar fenomeen. Als alle grote steden meedoen. Waarom dan Dendermonde niet?

Denderbrug, Dendermonde

Het is nog maar een schuchter begin en dus is er nog veel plaats.

Maar wat te doen als dit verliefd koppel elkaar nadien begint te haten? De metaalzaag bovenhalen? De kniptang? Of beschaamd langs de andere kant van de brug lopen?

En wat als men dan nadien een nieuwe ‘partner voor het leven’ ontdekt? Een nieuw slot naast het oude hangen maar ditmaal een sleutel achterhouden? Waarna de meest succesvolle er een ganse serie sloten heeft hangen?

 

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Als het regent in Parijs druppelt het in …. Dendermonde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s